Skoči na vsebino

Nodi

Vesoljc
 • Število vsebin

  196
 • Pristopni dan

Sloves v skupnosti

25 Fant od fare

Več o članu Nodi

 • Stopnja
  v Avteku poriva Mediko, gospod Pisk pa gleda.

Nedavni obiski profila

Blok z nedavnimi obiski je onemogočen in ni viden ostalim tovarišem ter tovarišicam. Razen gejši, ona kajpakda vidi in ve vse.

 1. Nodi

  Fotrov kotiček

  Hvala za lep in izčrpen odgovor. Pismo, js sem že tako na trnih, ne predstavljam si, če je v igri še rizična nosečnost. Js samo komaj čakam, da pride ven in ga prvič vidim, pestujem in dam lupčka punci. Shit, ja okej o tej rektokeli prvič berem. Bova previdna in je ne preveč obremenjevala. Sej že tista stara ljudska modrost pravi, da prvih 40 dni brez (oziroma čim manj) zunanjih stikov in kakšnih obiskov.
 2. Nodi

  Fotrov kotiček

  Hvala obema Evo midva mava v porodnem načrtu napisano, da želi in prosi za pomoč pri vzpostavljanju dojenja, ne želi pa prilagojenega mleka, vode ali glukoze razen, če to ni nujno z medicinskega vidika.
 3. Nodi

  Nova glasba v letu 2020

  chilombo si poslušal?
 4. Nodi

  Fotrov kotiček

  Hvala
 5. Nodi

  Fotrov kotiček

  Jutri je uradno rok, v četrtek ima še pregled pri ginekologinji. Na CTGju ji izmerijo popadke, pogledala bo, če/kok je že odprta. Porod je proces, ne zgodi se v eni uri. Tko da glede na to, kaj bo povedala ginekologinja v četrtek se bova odločala za naprej. Uredila sva si tud bivanje v Radovljici za dan, dva ali tri. Če se bo v četrtek že začel dogajat greva tja, kjer bova v miru počakala preden greva dokončno na Jesenice. Sem zgoraj navedel statistiko, da se na dan na Jesenicah rodi 2,5 otroka medtem ko se jih v LJ 19. Sklep o tem kje je večja naglica in manj časa za bolj naravne metode poroda prepuščam sleherniku. Nihče me ni prestrašil, ker glede na to kar berem na zadnjih dveh straneh sem očitno precej bolje pripravljen kot sem mislu. Seveda v teoriji, kako bo potem ko gre enkrat zares ne morem sodit, lahko bom samo za nazaj. Brez skrbi, se bom posul s pepelom, če bo ideja o odklonitvi epiduralne (kot simptomu vašega pogroma) rezultirala v mojem zlomljenem zapestju.
 6. Nodi

  Fotrov kotiček

  Pa če še mal razširim in problematiziram te vaše dogme o porodu. To so okoliščine, stanja in ukrepi, ki so za vas samoumevna in ki jih - uradna medicina v ljubljanski porodnišnici izvaja brez soglasja nosečnice, čeprav pri zdravi nosečnici niso nujno potrebna. Medtem ko v jeseniški porodnišnici postopajo takole: ALI JE OBVEZNO BRITJE IN KLISTIR? Ob sprejemu v porodni blok ne dajemo klistirja in ne brijemo zunanjega spolovila. Porodnica naj sama izrazi željo, če kaj od tega želi. ALI JE OBVEZNO NASTAVITI INTRAVENSKI KANAL? Intravenskega kanala porodnicam ne nastavljamo rutinsko, kadar gre za zdravo nosečnico, pri kateri je nosečnost potekala normalno in pričakujemo zdrav plod. Intravenski kanal nastavimo vnaprej, da lahko hitreje dajemo zdravila v žilo v nujnih primerih, ko pričakujemo možne zaplete. Indikacije za nastavitev intravenskega kanala so: stanje po predhodnem carskem rezu, lajšanje bolečin z epiduralno analgezijo, večja poporodna krvavitev pri prejšnjih porodih, nosečniška sladkorna bolezen na inzulinu, nepravilna vstava (npr. medenična), mnogoplodna nosečnost (npr. dvojčki), sproženje poroda s prostaglandini, pospeševanje poroda z oksitocinom ("umetnimi popadki"), preeklampsija, pričakovan hud zastoj v rasti ploda, več kot 18 ur od spontanega razpoka plodovih ovojev, febrilno stanje porodnice, ne ohrabrujoč CTG, kronična bolezen matere (povišan pritisk, pljučna ali ledvična bolezen, multipla skleroza, bolezni jeter...), slabokrvnost porodnice (Hb<100 g/L), trombocitopenija, mnogorodnica (> 5 predhodnih porodov), smrt ploda v maternici.
 7. Nodi

  Fotrov kotiček

  1. Ne morem resno jemat takšnih argumentov kot ga navajaš zgoraj. Sklicuješ se na uradno medicino - zadnja dva meseca se ravno ta uradna medicina na dnevni bazi prereka kakšno je stališče uradne medicine. To z zlomljenih gležnjem je ravno nekako tako kot, če bi rekel da ne hodi jokat v trgovino ko ti doma na vrtu ne uspejo paradižniki. 2. Tvoje naštevanje kaj vse se z žensko dogaja med porodom je nekaj, kar nama je povsem jasno. Ne vem, si me hotu šokirat s tem ko si napisu, da se bo posrala? Ne vem zakaj zamera.. ker bo še vseeno rodila v porodnišnici. Mislim, da ste to vsi pisci v svojem navalu svete jeze nekako spregledal. Kako zavrnitev epiduralne - ki lajša bolečine porodnici - priča o njeni sebičnosti in odrekanju temu, kar je najbolje za otroka? Saj se bo sama odrekla temu, da ji bo lažje. Še zapis s spletne strani jeseniške porodnišnice: case closed.
 8. Nodi

  Fotrov kotiček

  Porodni nacrt ni moj ampak je zelja moje punce. Js sem povedu svoje zadrzke, ampak ji zaupam, pa vem da ona najbols pozna svoje telo in cesa je zmozna. Ce si zeli rodit na cimbolj naraven nacin in bit ob porodu cim bolj prisotna je moja naloga, da jo podpiram in ji stojim ob strani. Kar pa ne pomeni, da ne bova upostevala mnenja babice in zdravstvenega osebja. Uglavnem, pisal sem z mislijo, da ima kdo od vas kaksne izkusnje glede tega, pa vidim da ste vsi bolj stare garde... za kar mi je zdej mal zal, ker bi o tem lahko sklepal ze na podlagi predhodnih zapisov v tej temi.
 9. Nodi

  Fotrov kotiček

  Se zavedam, da je porod doma lahko rizicen. Ob tem je treba upostevat tud okoliscine kot je lokacija - recimo porod doma v Ljubljani je zarad blizine porodnisnice manj tvegan kot porod doma nekje v Prekmurju. Obenem je tak porod odvisen tud od stanja nosecnice. Tiste, ki imajo ze tko rizicno nosencnost ali pa se ob porodu pricakujejo zapleti valda ne bodo rodile doma. Ne vem pa zakaj je to tak tabu, v zahodnih evropskih drzavah je porod doma neki normalnega. Imajo tud izkusene in izurjene terenske ekipe, ki poskrbijo za varnost ob morebitnih zapletih.
 10. Nodi

  Fotrov kotiček

  Kako naj te vzamem za kredibilen vir, če niti ne veš kaj je epiduralna. Pa v vsakem primeru se ne morem strinjat s tabo, ker sta najina pogleda na porod očitno preveč različna. Tudi ta tvoja zgodba z doulo se mi zdi povedana malo čez palec. Pri porodu doma je doula samo obporodna spremljevalka, ti še vedno potrebuješ babico, ki vodi porod - tako kot v porodnišnici. Kar sva midva raziskovala področje domačega poroda in doul sva dobila sama lepa in verodostojna priporočila. Seveda pa porod doma precej stane in za naju je bilo to trenutno predrago. Pa če namenim še kakšno besedo porodnemu načrtu. Pri samem porodu je ogromno enih posegov, ki niso nujni zarad samega poroda, otroka in mame. Ampak so namenjeni čim hitrejšemu porodu. Če dam za primerjavo: na Jesenicah letno opravijo med 800 in 900 porodov (2,5 na dan) , v Ljubljani pa 6000 (19 na dan). Seveda je hitrost v Lj bistvenega pomena, tam si nihče ne bo vzel časa za to, da bo ženska rodila v skladu z njenim lastnim ritmom. Porod je za žensko ena največjih preizkušenj tako psihično kot fizično, ne vem zakaj ji js kot partner ne bi stal ob strani in naredu vse kar je v moji moči, da bo to zanjo lepa izkušnja in ne travmatična kot se to pogosto kaže pri veliko ženskah.
 11. Nodi

  Fotrov kotiček

  Sej vem, sej vem.. ko se bo enkrat zacel dogajat me ne skrbi, takrat bom prevzel nadzor nad situacijo. Sam trenutno me dajejo zivci zarad pricakovanja, sploh ne vem kaj naj pocnem sam s sabo 🙂 Misli mi skos uhajajo k tamaumu 😍
 12. Nodi

  Fotrov kotiček

  Na a4 listu po alinejah 😅😅 Predvsem v smeri cim bolj naravnega poroda s cim manj invazivnimi medicinskimi posegi v kolikor to ne bo nujno potrebno. Brez epiduralne, punca ne zeli rodit na hrbtu, brez rezanja presredka itd ... Sva si zato tud izbrala Jesenice, ker osebje deluje v to smer in v najvecji meri upostevajo zelje mame. Fak dejansko je se dva dni do roka pa se mi ze mesa, neverjetno sem neucakan, zelim si da cimprej pride tamau 😁 Ne vem kako bom funkcioniral te dni, ce bo teden cez rok 🤣
 13. Nodi

  Fotrov kotiček

  Punca ima čez 2 dni rok za najinega prvega otročka pa me mal zanimajo vaše izkušnje Sicer sva po mojem mnenju zelo dobro pripravljena, sam je pa to ena taka situacija, kjer pričakuješ nepričakovano A imate kakšne nasvete ali pa priporočila kako naj punci čim bolj pomagam v porodnišnici? Moja glavna naloga je sicer poskrbet, da se bodo v porodnišnici kar najbolj držal najinega porodnega načrta. Je pa fora, da zarad koronavirusa nisva mogla narest šole za starše :/
×
×
 • Ustvari novo...