Skoči na vsebino




Ne najdeš ustrezne teme? Hitro vprašanje?

ask away

875 odgovorov na to temo

#841 Lepi Šime

    dreksolata

  • govnači
  • 371 sporočil

Objavljeno 22 februar 2018 - 22:20

Želim zamenjati gostovanje za dve spletni strani iz Neoserv gostovanja na domovanje.com gostovanje.

Ker pa zaračunajo prenos baz me zanima če bi mi lahko kdo svetoval kaj vse moram narest za prenos podatkovnih baz?

#842 Pr4iseK3K

    vleče samo še filter.

  • mn3njalničarji
  • 334 sporočil

Objavljeno 21 marec 2018 - 23:10

A pozna kdo kak dobr tutorial, ali knjigo, ipd. za učenje programiranja algoritmov? Na faksu imam predmet, kjer jih je treba sprogramirat v c++, ampak mi sploh ne pade na pamet, kako bi se lotil tega. Teoretično razumem, kako se išče nize pa to, vendar kako to sprogramirat, je pa problem.

#843 Razpaljotk

    hejtr

  • rumeni jaki
  • 2 618 sporočil

Objavljeno 22 marec 2018 - 00:15

https://www.amazon.c...s/dp/0262033844

Zagotovo je kaksna psevdokoda na netu.

Prepisi jo v konkretni jezik.

#844 lmorgh

    ga zmagoslavno poriva vse do jajc.

  • rumeni jaki
  • 1 609 sporočil

Objavljeno 25 april 2018 - 12:41

eno pandas resitev prosim!

skratka, moj problem je sledec.

imam nek dataframe

st.vzorca cas vrednst
0 0 2016-01-01 01:20:45.764045 1.83
1 0 2016-01-01 02:12:36.114045 0.35
2 1 2016-01-01 04:40:12.295485 1.12
3 1 2016-01-01 04:40:12.495485 1.13
4 2 2016-01-01 07:15:02.715653 1.60
5 2 2016-01-01 07:15:02.915653 1.50
6 3 2016-01-01 07:15:02.934070 1.74
7 3 2016-01-01 07:15:03.134070 1.80
8 0 2016-01-01 08:46:04.514045 -0.23

tole morem zdaj sfiltrirat.
v primeru, da ima vec dogodkov zelo podoben cas, recimo znotraj 5 sekund, moram izbrati le tistega, ki ima najvecjo vrednost

koncni dataframe:


st.vzorca cas vrednst
0 0 2016-01-01 01:20:45.764045 1.83
1 0 2016-01-01 02:12:36.114045 0.35
2 1 2016-01-01 04:40:12.495485 1.13
3 3 2016-01-01 07:15:03.134070 1.80
4 0 2016-01-01 08:46:04.514045 -0.23

hvala!

#845 Zizy

    več kot očitno žre doručak na mn3njalu.

  • prostozidarji
  • 4 281 sporočil

Objavljeno 25 april 2018 - 13:47

Matlab ftw. Tole spodej se ni 100% delujoce, ampak mislim da ne bos imel problemov dokoncati in uporabiti malo bolj sane spremenljivke kot jaz ... ce mas seveda matlab na voljo.

durThreshold = duration(0,0,5); %duration threshold.

for(i = 1 : numLines)

L = ('i-ta vrstica tvoje pizdarije');
A = strsplit(L);
DT = datetime(strcat([A{3}, ' ', A{4}]), 'inputFormat', 'yyyy-MM-dd HH:mm:ss.SSSSSS');
if (~exist(prevDT, 'var'))
prevVal = str2double(A{5});
prevDT = DT;
prevA = A;
continue; % Nadaljuj z loopom, prvega nimas s cim primerjati.
end

if (abs(DT-prevDT) < durThreshold)
% Mala razlika v cajtu, poglej kdo je mocnejsi.
if (str2double(A{5}) > prevVal) % novi je mocnejsi, pogazi starega.
prevVal = str2double(A{5});
prevDT = DT;
prevA = A;
end
else % tale je za oni prvi if glede durationa
% torej vecja razlika v cajtu, nov entry.
writeFrame(prevA); % Ne da se mi pisati kode za writeFrame, ne bi smel biti problem. V glavnem, zapises prevA, torej oni prejsnji najmocnejsi signal. Edino ne vem tocno kako stevilcis nove vzorce.
prevVal = str2double(A{5});
prevDT = DT;
end

end % Of for loop.
writeFrame(prevA); % Se zadnji element zapises, ne ga pozabiti.
---

writeFrame ima noter
persistent lastSample
if (isempty(lastSample))
lastSample = 0;
end

% zapises stuff tukejle.

lastSample = lastSample + 1;
end


Tole je nekoliko na hitro, nucalo bi priblizno delati z minimalno debuganja. Tisti zapises stuff je glavno kar manjka pa branje iz fajla, ker ne vem v kaksni obliki mas tele zadeve, verjetno text file?

#846 lmorgh

    ga zmagoslavno poriva vse do jajc.

  • rumeni jaki
  • 1 609 sporočil

Objavljeno 25 april 2018 - 14:05

jp text file. nimam pa matlaba :P

#847 Motorka

    paisano con lupara

  • mafija
  • 412 sporočil

Objavljeno 25 april 2018 - 14:39

ne znam delat s pandas

ampak

ena moznost je da groupiras po casu na intervalu 5 sec, v teh grupah najdes najvisje indekse in potem filtriras original na podlagi teh indeksov

druga moznost je da loopas cez zapise rocno. algoritem bi zgledal nekako takole:
filtered_indices = []
t = 0
latest = None
for zapis in df:
    if zapis.time < t + 5:
    # ce je zapis znotraj 5ih sekund zacetka intervala
    # si zapomnimo njegov index
        latest = zapis.index
    else:
    # ce je zapis zunaj 5ih sekund nastavimo njegov cas kot zacetek intervala
    # in si shranimo indeks zadnjega zapisa prejsnjega intervala
        # hendlamo zacetek ko je zapis None
        if latest is not None:
            filtered_indices.append(latest)
        t = zapis.time
        latest = zapis.index


druga moznost je bolj pravilna za tvoj primer se mi zdi ampak jo je tezje implementirati

To sporočilo je uredil Motorka: 25 april 2018 - 14:42


#848 lmorgh

    ga zmagoslavno poriva vse do jajc.

  • rumeni jaki
  • 1 609 sporočil

Objavljeno 25 april 2018 - 15:00

tenx, bom tkole naredu. pandas ni pogoj.

#849 lmorgh

    ga zmagoslavno poriva vse do jajc.

  • rumeni jaki
  • 1 609 sporočil

Objavljeno 26 april 2018 - 06:52

evo. tkole sem resil. iz mojih detekcij sem naredil class, potem pa primerjal:

unique_detections = []
for master in all_det:
    keep = True
    for slave in all_det:
	    if not master == slave and abs(master.orig_time - slave.orig_time) <= 6.0:
		    if not master.thresh_val >= slave.thresh_val:
			    keep = False
			    break
    if keep:
	    unique_detections.append(master)


#850 Tadey

    ne ve, kam bi sam s sabo.

  • vesoljci
  • 655 sporočil

Objavljeno 23 maj 2018 - 18:03

Zdravo!

Imam eno vprašanje... Sem totalen noob na tem področju :) Kod namreč.

Ok znam neki z excelom, pa neki malega z macroji v acessu (ne vem pomoje je visual basic program :) lol...

Torej...

Imam pa se željo naučiti "mal" programirat oziroma za fun bi rad skupaj spravil izris vezave, ki jo potrebujem v sluzbi. To je zame osebno da si bom pomagal malo do znanja.

Torej nucal bom nek programski jezik in nato masko, da bo to izrisalo.

Da na kratko razlozim moj problem.

Vezava mi pove koliko imam cevnih kač v našem izdelku. 99,99% se deli na 2 številki. Te 2 številki znam izračunat (iz excela).

Recimo da imam 10 x po 4 in 10 x po 6. Lahko so tudi mešane recimo 6x po 4 in 3x po 6 ali katera koli druga kombinacija.

Torej sedaj to naredim sam na "pamet". Sedaj bi pa rad da bi to nekako "sprogramiral" da mi avtomatsko porazdeli recimo 6, 4 ,6 ,4 ...

In seveda nariše.

V bistvu me zanima kater "coding" jezik naj vzamem in se začnem z njim "učit".

Načeloma bi lahko to tudi v Excelu naredil. Sam bi raje da nekako ta stvar zriše.

Lahko tudi zs :)

#851 Motorka

    paisano con lupara

  • mafija
  • 412 sporočil

Objavljeno 23 maj 2018 - 19:18

python

ne vem tocno kaj mislis s tem da ti izrise ampak processing je ena zanimiva zadeva kjer z lahkoto rises zadeve.

https://processing.org/download/ + python mode, da pises kodo v python sintaksi in ne v javi

pomoje najprej zacnes s pythonom in se ne ukvarjas z risanjem. potem ko bos znal zracunat pa se zacnes ukvarjat s cim bos izrisal.

To sporočilo je uredil Motorka: 23 maj 2018 - 19:20


#852 Razpaljotk

    hejtr

  • rumeni jaki
  • 2 618 sporočil

Objavljeno 23 maj 2018 - 19:23

Za Excel imas VBA.

https://msdn.microso...h-vba-in-office

#853 Tadey

    ne ve, kam bi sam s sabo.

  • vesoljci
  • 655 sporočil

Objavljeno 23 maj 2018 - 19:41

Hvala fanta bom oboje pogledal.

Ob priliki prilimam kaj sem mislil :)

#854 Zizy

    več kot očitno žre doručak na mn3njalu.

  • prostozidarji
  • 4 281 sporočil

Objavljeno 24 maj 2018 - 07:35

Pomoje MATLAB je kul korak naprej od excela. IMO hitreje zacnes kucati osnovno kodo in risati grafe kot v pythonu.
Zdej MATLAB je placljiv (vzemi pirata), ampak Octave mas zastonj in za osnovne pizdarije je glih.

#855 bainit

    tekmuje v snemanju. Kožce z glavce, se razume.

  • vesoljci
  • 6 732 sporočil

Objavljeno 24 maj 2018 - 16:20

pozabi na matlab za tisto, kar rabiš ti, tadey
vba in excel in poveži s swx
alpa probaj kaj sčarat v solidworks equationih

#856 Car

    ima doma pornografoskop.

  • mn3njalničarji
  • 430 sporočil

Objavljeno 05 junij 2018 - 10:42

Microsoft je kupil GitHub, unbeliveble! :)
https://blogs.micros...ing-developers/
https://blog.github....thub-microsoft/

#857 Adam Velkavrh

    Se bori za pravice zelenih ženskov.

  • vesoljci
  • 4 893 sporočil

Objavljeno 03 julij 2018 - 07:28

a se kdo ukvarja s Solidity in kako gre?


LP

#858 WinterThane

    ima nov vzdevek.

  • šerifi in depjutiji
  • 722 sporočil

Objavljeno 08 julij 2018 - 18:47

Objavljena slika

#859 lmorgh

    ga zmagoslavno poriva vse do jajc.

  • rumeni jaki
  • 1 609 sporočil

Objavljeno 25 oktober 2018 - 13:41

eno matplotlib uprasanje...

imam:
im = ax.pcolormesh(vrednost1, vrednost2, gostota)
vrednost x-osi je trenutno na sliki v sekundah (UTC timestamp in seconds.)
nekako takole: 1.2, 1.3, 1.4 na 1e9

kako pripravit x-os da mi pise namesto teh sekund v letih in mesecih?

hvala

#860 DaMachk

    Jz bi rad bil gejša!

  • vesoljci
  • 903 sporočil

Objavljeno 02 november 2018 - 11:10

Konvertas UTC timestamp v datetime in ga posljes notri?

#861 Lepi Šime

    dreksolata

  • govnači
  • 371 sporočil

Objavljeno 04 december 2018 - 16:15

Disclamer: sem totalno zelen pri kodiranju itd.

Težava: Zakaj niso pravi šumniki?

Torej pri napisu področna turistična organizacija za razvoj zasebnih nastanitev, mi napiše podroèna turistièna organizacija za razvoj zasebnih nastanitev.

Mail podpis sem naredil z nekim mail generator podpisom in sklepam, da je veliko bullshita v kodi notri. Sam žal nimam skillsov, da bi iz nule naredil drugače kot z grafičnim programom.

Halp prosim :)

<table id="zs-output-sig" style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse; width: 563px; height: 164px;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="width: 560.767px;">
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td style="width: 560.767px;">
<table style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse; width: 551px;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="width: 3px;">
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; line-height: 0px;"><a title="GSD" href="https://www.gsd.si/"><img src="http://apartmaji.si/images/signature/logoGSD.png" alt="" width="200" height="65"></a></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
<td style="border-collapse: collapse; padding-right: 10px; width: 3px;"> </td>
<td style="width: 317px;">
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: bold; color: #4e2a18;"><span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: bold; color: #4e2a18; display: inline;">Zavod GSD, področna turistična organizacija za razvoj zasebnih nastanitev</span></td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 3px; height: 3px;"> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18;"><span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">Tel.</span> <span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">+386 1 434 26 66 </span> <span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">Fax.</span> <span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">+386 1 434 26 64 </span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18;">info@gsd.si, <span style="font-size: 15px;"><a href="http://www.hisestradicijo.com" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">www.gsd.si</span></a></span></td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18;"><span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">Mala ulica 8, 1000 Ljubljana</span></td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 3px; height: 3px;"> </td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 4px; height: 4px;"> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 8px; height: 8px; width: 560.767px;"> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p> </p>


#862 bainit

    tekmuje v snemanju. Kožce z glavce, se razume.

  • vesoljci
  • 6 732 sporočil

Objavljeno 04 december 2018 - 21:16

meni v Edge delajo.
probaj nastavit kodiranje na iso-8859-2, če bo pomagalo.
alpa utf-8.

a si to kodo sam nahekal

#863 Lepi Šime

    dreksolata

  • govnači
  • 371 sporočil

Objavljeno 05 december 2018 - 09:02

To kodo mi je nahekal spletni izdelovalec podpisov z nekaj mojega posega vanjo.

Ne vem kako bi nastavil to kodiranje, ker sem uporabil spletni urejevalnik kode.

#864 bainit

    tekmuje v snemanju. Kožce z glavce, se razume.

  • vesoljci
  • 6 732 sporočil

Objavljeno 05 december 2018 - 10:00

http://lmgtfy.com/?s...+set+iso-8859-2

#865 Lepi Šime

    dreksolata

  • govnači
  • 371 sporočil

Objavljeno 06 december 2018 - 17:24

Fak baint

#866 chinasky

    si mota joint.

  • mn3njalničarji
  • 312 sporočil

Objavljeno 08 december 2018 - 09:33

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
</head>
<body>
<table id="zs-output-sig" style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse; width: 563px; height: 164px;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="width: 560.767px;">
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td style="width: 560.767px;">
<table style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse; width: 551px;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="width: 3px;">
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; line-height: 0px;"><a title="GSD" href="https://www.gsd.si/"><img src="http://apartmaji.si/images/signature/logoGSD.png" alt="" width="200" height="65"></a></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
<td style="border-collapse: collapse; padding-right: 10px; width: 3px;"> </td>
<td style="width: 317px;">
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: bold; color: #4e2a18;"><span style="font-family: Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: bold; color: #4e2a18; display: inline;">Zavod GSD, področna turistična organizacija za razvoj zasebnih nastanitev</span></td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 3px; height: 3px;"> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18;"><span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">Tel.</span> <span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">+386 1 434 26 66 </span> <span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">Fax.</span> <span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">+386 1 434 26 64 </span></td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18;">info@gsd.si, <span style="font-size: 15px;"><a href="http://www.hisestradicijo.com" target="_blank" rel="noopener"><span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">www.gsd.si</span></a></span></td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18;"><span style="font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.0px; font-style: normal; line-height: 17px; font-weight: normal; color: #4e2a18; display: inline;">Mala ulica 8, 1000 Ljubljana</span></td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 3px; height: 3px;"> </td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 4px; height: 4px;"> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<table style="font-family: Arial,Helvetica,sans-serif; line-height: 0px; font-size: 1px; padding: 0px; border-spacing: 0px; margin: 0px; border-collapse: collapse;" cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tbody>
<tr>
<td> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</td>
</tr>
<tr>
<td style="border-collapse: collapse; padding-bottom: 8px; height: 8px; width: 560.767px;"> </td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p> </p>
</body>
</html>


#867 apovsic

    ga najraje faše pod pazduho in pri tem konjsko prdi.

  • vesoljci
  • 1 284 sporočil

Objavljeno 13 november 2019 - 18:56

A to izbo sploh kdo še bere?

Skratka, lotil sem se enega projekta, toliko da moje osnovno znanje programiranja ne propade. Delam en simpl programčič v pythonu za vpisovanje rezultatov v .txt datoteko. Imam par vprašanj, če kdo ve direktno super, še bolje pa je, če poznate kak tutorail (najraje na YT, samo zdaj jih je ko dreka, pa ne vem katerega bi gledal).

Stvar deluje tako, da vpišeš ime atleta, spol, leto za katero boš vpisoval rezultate in ti ustvari iz tega novo .txt datoteko. V to datoteko (seveda preko programa ne direkt) se določi še disciplino, nato vpisuje dosežen čas, datum in kraj, pa program je narejen tako da jih uredi po vrstnem redu (torej najboljši rezultat na vrhu). Nato se gre v naslednjo disciplino (samo moraš prej vpisati koliko različnih disciplin boš vpisoval in koliko rezultatov na posamezno disciplino) itd.

Primer:
Vprašanje? _vnos
Koliko disciplin bi rad? _2
1. disciplina je? _100 m
Koliko rezultatov? _2
1. rezultat: _9.97, 14.05.2019, Ljubljana (vse troje je ločeno v vnosih, samo da ne bom preveč pisal)
2. rezultat: _9.94, 21.05.2019, Celje
2. disciplina je? _60 m
Koliko rezultatov? _2
1. rezultat: _6.64, 14.08.2019, Ljubljana
2. rezultat: _6.68, 23.09.2019, Celje

Izpis:
100 m
1. 09,94, 21.05.2019, Celje
2. 09.97, 14.05.2019, Ljubljana

60 m
1. 06.64, 14.08.2019, Ljubljana
2. 06.68, 23.09.2019, Celje

Torej stvar bi počasi nadgrajeval in sicer po sledečih korakih:
a) da lahko poženem program in vnesem neko disciplino in rezultat, program pa poišče v .txt to disciplino (pa ime discipline je seveda string, ker imam vmes še maraton, skok v daljino, ...) in vnese notri v pravilnem vrstnem redu rezultat

Primer:
Koliko disciplin bi rad? _2
1. disciplina je? _100 m
Koliko rezultatov? _1
1. rezultat: _9.95, 23.12.2019, Maribor
1. disciplina je? _60 m
Koliko rezultatov? _1
1. rezultat: _6.63, 23.10.2019, Novo mesto

zpis:
100 m
1. 09,94, 21.05.2019, Celje

2. 09.95, 23.12.2019, Maribor
3. 09.97, 14.05.2019, Ljubljana

60 m

1. 06.63, 23.10.2019, Novo mesto
2. 06.64, 14.08.2019, Ljubljana
3. 06.68, 23.09.2019, Celje



b) primerjava različnih datotek: recimo najboljše rezultate na 100m v eni datoteki, tako da primerja vse rezultate iz datotek iz leta 2003-2019 ali pa najbolši ženski tek na 100m v letu 2019, najboljši letni rezultat nekega atleta v neki disciplini skozi leta, ... pač kar mi pade na pamet

c)mogoče kako grafično preobleko čez to, da bom lahko različne funkcije (npr. primerja rezultate ali pa dodaj rezultate) samo poklikal, ne bom rabil komande vrstice(oz shella) uporabljat

Torej, moja prošnja, če kdo zna kaj od naštetega, naj napiše, ali pa če pozna kak dober tutorial bi bil tudi hvaležen (sploh glede na to, da ne gre za službo ali za šolo, ni neke nuje da moram takoj naredit in bom rajši sam delal, pa bolj počasi). Pa če je kdo že to delal in lahko pove kaka je težavnost mojih ciljev, da ne bom v preveliko jabolko zagrizel.

Also, trenutno je program (ker je samo en) napisan v eni datoteki, brez funkcij. Ali je bolje delati druge programe v drugi datoteki ali v isti samo z drugimi funkcijami. Rabim tudi razrede? (sprašujem ker sem popolnoma pozabil kako se dela s funkcijami, da razredov sploh ne omenjam, tako da če je to nujno, bom moral še to pogledat).

Also, also, lahko kdo predlaga kak simpl urejevalnik kode? Trenutno pišem kar v IDLE, pa je dokaj osnoven.

#868 drevored

    si mota joint.

  • mn3njalničarji
  • 297 sporočil

Objavljeno 14 november 2019 - 11:04

tvoj program je precej easy peasy lemon squeezy.

a, b) modul csv je tvoj prijatelj. vsakic k bos zagnal program bos prebral celotno datoteko(datoteke) in imel podatke v spominu programa v podatkovnih strukturah k si jih bos pac zamislil (verjetno dictionariji). pol bos to shranil nazaj v fajle vsake tolk cajta. pri normlanih kolicinah podatkov bo itak vse instantno tko da se ne obremenjuj z neucinkovitostjo.

c) pyqt5

valda mors uporabljat vsaj funkcije ce ne classe. funkcije ti omogocijo da ne kopiras kode ampak poklices funkcijo na tistem mestu. classi niso uporabni samo za dedovanje ampak tudi da ti hranijo program state (spremenljivke). to naredi kodo bolj urejeno, pregledno, ...

IDE lahk uporabis sublime text, atom, pycharm,... pri prvih dveh bos mogu verjetno kake plugine doinstalirat da gresta iz text editorja v IDE





#869 apovsic

    ga najraje faše pod pazduho in pri tem konjsko prdi.

  • vesoljci
  • 1 284 sporočil

Objavljeno 14 november 2019 - 14:11

tenks

samo še eno splošno vprašanje

kako zrihtat da lahko imaš v inputu/outputu č,š,ž?

#870 drevored

    si mota joint.

  • mn3njalničarji
  • 297 sporočil

Objavljeno 15 november 2019 - 01:49

na inputu/outputu so bajti, ki jih moras decode/encode (v utf-8)

#871 DaMachk

    Jz bi rad bil gejša!

  • vesoljci
  • 903 sporočil

Objavljeno 15 november 2019 - 10:43

Jz osebno bi se raje takega podviga lotil s kako lightweight podatkovno bazo ala SQLite.

Se navadis se malo na podatkovne baze, poducis o SQLu...
Win-win imho.

#872 apovsic

    ga najraje faše pod pazduho in pri tem konjsko prdi.

  • vesoljci
  • 1 284 sporočil

Objavljeno 21 november 2019 - 20:33

OK. Probam zdajle s csv modulom in je en problem. Zgeneriral sem .txt datoteko s podatki oblike:

Navedek

600 m
1. 00:01:42;00 25.05.2019 Logatec
2. 00:01:44;38 21.01.2019 Novo mesto D
3. 00:01:48;14 28.01.2019 Ljubljana D


In zdaj probam dodat vrstico pod zadnjo:

import csv
import datetime
with open('test.txt', 'r+') as csv_file:
    csv_reader = csv.reader(csv_file, delimiter='\t')
    csv_writer = csv.writer(csv_file, delimiter='\t')
    a = '600 m'
    for line in csv_reader:
	    if line == [a]:
		    for line in csv_reader:
			    lenght = len(line)
			    if lenght < 4:
				    h = int(input('Vnesi ure: '))
				    minu = int(input('Vnesi minute: '))
				    sek = int(input('Vnesi sekunde: '))
				    sto = int(input('Vnesi stotinke: '))
				    mikro = 10000*sto
				    d = datetime.time(h, minu, sek, mikro)
				    cas = d.replace(microsecond=round(d.microsecond, -4))
				    cas_2=cas.strftime('%H:%M:%S;%f')[:-4]
				    csv_writer.writerow([cas_2]) #PROBLEM
				    break  # ko zmanjka rezultatov
			    else:
				    del line[0]  # zbrišemo vrstni red


problem je, ker mi writerow napiše vrstico na konec datoteko (no kot sem bral, je ta funkcija tako narejena, tako da si ne morem kaj veliko z njo pomagat) (kodo sem testiral tudi s print(line) in na mestu kjer je writerow mi izpiše prazno vrstico, kamor hočem zapisat). torej kako naj stlačim svojo vrstico tja?

#873 drevored

    si mota joint.

  • mn3njalničarji
  • 297 sporočil

Objavljeno 21 november 2019 - 21:44

ne razumem. kje je problem?

rad bi dodal vrstico pod zadnjo in writerow ti zapise na konec datoteke. torej deluje kot ti zelis?

leto 2019 pa folk se kr ne zna vprasanj oblikovat

#874 apovsic

    ga najraje faše pod pazduho in pri tem konjsko prdi.

  • vesoljci
  • 1 284 sporočil

Objavljeno 21 november 2019 - 21:55

sori, hud glavobol imam, pa komaj razmišljam

skratka hočem zapisati pod zadnjo vrstico v zgornjem citatu (torje nekje sredi datoteke), ne pa na konec datoteke

recimo datoteka je oblike:

x
x x x x
x x x x
x x x x

x
x x x x
x x x x
<----- vstavi tukaj ( s tem da se vse premakne za eno vrstico dol)
x
x x x x
x x x x
x x x x
x x x x

upam, da je zdaj jasno

#875 drevored

    si mota joint.

  • mn3njalničarji
  • 297 sporočil

Objavljeno 21 november 2019 - 22:10

najlazje ti bo vse prebrat v neko podatkovno strukturo (verjetno list) dat novo vrstico not in potem uporabiti writerows in prepisat celotno datoteko.

na konec ti pa zapisuje najverjetneje ker ali reader prebere celotno datoteko in je pozicija fila na koncu. ali pa preprosto ker writer tako deluje da zapisuje na konec.

po filu se drgac sprehajas s f.seek() metodo. f.tell() ti pove kje si.

sam k ti uporabljas abstrakcije, ki so nad tem, zgubis tako podrobno kontrolo. tko da pac preberi fajl spremeni podatke in prepisi celoten fajl.

#876 sadhu sequencer

    Tukaj je bilo, zdaj ni več.

  • vesoljci
  • 5 226 sporočil

Objavljeno 09 december 2019 - 23:38

Dela kdo z Drupalom?





1 Uporabnik(ov) bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov