Zadnje čase sem naletel na zanimivo metodo meditacije in sproščanja, ki po uradnih navedbah deluje tudi za povprečnega človeka. Ideja je nastala v 60. letih in izvira iz testov NASE, ki je želela ugotavljati odziv možganov na pomanjkanje čutov. Pionir prve take komore je bil John C. Lilly, ki se je ukvarjal z delovanjem možganov v različnih stanjih. Celotna zadeva se mi zdi medijsko precej nedostopna. Trenutno snemajo dokumentarec na temo razvoja tovrstnih komor, najde se pa tudi neke vrste guide book za bolj resne uporabnike tovrstnih komor, pod naslovom, "Tanks for the Memories".
V osnovi gre za zaprto kad oz. komoro, v katero je nalita voda pomešana z epsom soljo. Mešanica je zmešana tako, da nudi popolno lebdenje telesa brez uporabe mišic. Komora je zvočno ter vizualno izolirana (popolna tema + popolna tišina) od zunanjega sveta. Temperatura slane vode ter zraka se vzdržuje na telesni temperaturi (okrog 34°C). Boljši sistemi imajo zračne grelce na stropu, da morebitni kondenz ne kaplja po telesu, s čim zmoti popolno deprivacijo čutenja. Tak prostor povzroči občutek breztežnosti.
Lebdenje povzroči popolno odtujitev od stvarnega sveta ter lastnega telesa. Večina ljudi zgubi občutek za prostor, čas ter lastno telo v roku 15. minut. Osnovna terapija traja 60 minut, lahko pa smo v komori tudi dlje. Najbolj pogost pojav je popolna sprostitev, občutek spočitosti, boljše razumevanje okolja, halucinacije, sprememba percepcije sveta itd. Govori se tudi o ozdravljenju različnih vrst depresij, večji kreativnosti ter koordinaciji. Zelo slabo raziskano področje, ki se čez lužo počasi začne komercializirati ter uporabljati obširneje.
V Kanadi ter ZDA obstaja že vrsto takih centrov. V Sloveniji sem do zdaj zasledil le enega blizu Ljubljane, kamor se v prihodnosti mislim odpraviti na preizkušnjo.
Zanima me, če je tukaj že kdo poizkusil tovrstno meditacijo ter kakšni so bili učinki. Se vam zdi nekaj kar bi poizkusili, ali celo uporabljali redno za sproščanje ter spoznavanje samega sebe?
Videi "običajnih" ljudi, ki so izkusili tovrstno meditacijo:
Povezave:
http://io9.com/58293...privation-tanks
http://pittsburghmas...-isolation-tank