Skoči na vsebino

Holob na strehi [15. vlada RS]


Priporočeni prispevki

Navedek

Mesec: Tako, aplikacija bo ustvarjena za to. Naj izpostavim, kje je težava. Pri nas je ogromno kršitev delovnega časa, ko se dela več kot osem ur, ko ljudje nimajo zagotovljene pravice do počitka, da se jim konec meseca nadure kar izbrišejo itd. Delovni inšpektorat opozarja, da se to pogosto dogaja v podjetjih, kot je Marinblu, kjer so evidence pisane na roko. Oni pridejo pogledat in delodajalci pokažejo, da je vse v redu, delavci pa nimajo dokaza, da so delali več. Tukaj želimo vzpostaviti sledljivost. Na drugi strani pa se zavedam, da niso vsa dela enaka, za nekoga, ki dela intelektualno, se mi zdi popolnoma nesmiselno, da se ga sili, da osem ur na dan presedi, ker narava dela ni takšna. Treba bo vzpostaviti smiselno razlikovanje med poklici in ne, nikomur, ki dela v svobodnem poklicu, nočemo kršiti njegove svobode. Vsi predlogi, ki gredo v smer vzpostavitve smiselnega razlikovanja med poklici, so dobrodošli. Do konca avgusta se bomo potrudili, da bomo našli skupen jezik.

 

Povezava do prispevka
MikeHunt reče pred 2 urama:

no jaz letno zabijem nic casa za  stemplanje

 

dober quote enega kapitalista

 

A Knez ob tem poudarja, da ima vsak sistem luknje ter da bo nekdo, ki bo želel kršiti zakonodajo, našel način, kako to delati navkljub digitalnim evidencam. Ob tem pa je še karikiral: "To je tako, kot če bi zaradi nekoga, ki na avtocesti vozi 250 kilometrov na uro, dali splošno omejitev 50 kilometrov na uro. Potrebno je najti načine, kako takšne ekstreme dejansko kaznovati in izničiti."

 

namesto, da bi v raznih sweat shopih dejansko izvajali nadzor, se bodo sli vec blanket zakonov za vse, kjer bad guyi spet ne bodo sledili nicemur, medtem, ko se bo folk v normalnih firmah jebal s tem, da bodo compliant z zakonom.

 

LP

 

Najjača vlada ever. Mesec ubija! Prov lepo je rekel, da vsa dela niso ista in da intelktualnem delavcu nočejo prikrašjati pravic, da bi moral sedeti 8h za računalnikom. Ampak, ne kapitalisti vsi v luft...

 

Ta zgoraj primer je pa najbolj neumen. To vem, ker sem samoklicani najboljši strokovnjak za avtomobilske primerjave. To lahko @Arey potrdi.

 

Zgoraj je navedeno, da ker nekdo krši 130 omejitev, da bodo morali vsi voziti 50... mislim, kakšna laž. A zdej bodo kar vsi morali delati dlje oziroma bolj intenzivno, zato ker je nekdo zlorabljal. Gre za EVIDENTIRANJE, se pravi bi bilo edina primerjava postaviti ogromno radarjev na AC. To pa bilo isto ja. Pomeni, da kdor je dosedaj pravilno vozil, zanj nič ne spremeni, naj postavijo 200 radarjev.

 

Kot da bi šli starši v luft, ker bodo učitelji preverjali prisotnost otrok v šoli, ker to vzame 2min pouka. Če si POSLAN od LJUDSTVA, se faking štemplaj ob vhodu v sveto hišo, jest te dobro plačujem in bodi tam in devej pizda ti materna!

 

Ne pa te glumci sploh ne hodijo v službo, drkajo kurčine in si izplačajo 230.000 neizkoriščenega dopusta. Valda bodo potem v luft skakal, ko jim bodo radarje postavil. Majku vam jebem fašističku! Ne ponovila se desna vlada!

 

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 2
Povezava do prispevka
Galko reče pred 1 uro:

 

Zelo narobe se ti zdi. Jokajo predvsem tisti, jim gre na kurac še en ama res popolnoma neumen, nepotreben in arhaičen predlog, ki ne bo rešil NIČ in bo na koncu samemu sebi v namen.

 

Enako kot zdaj že legendarni projekt Živilska košarica. Pač random ideje na nivoju edgy gimnazijca 3. letnika, ki se mu sicer pravilno dozdeva, da je marsikaj u družbi zelo narobe, ampak žal v lajfu še ni povohal RL lajfa, da bi vsaj približno imel občutek, kako rešiti situacijo.

 

S to razliko da v tem primeru ne zapoka seminarska naloga za dobro štirico, ampak jeben državni zakon :D 

 

Ampak poanta je da vse te evidence že obstajajo in se vodijo.

 

Zdajle hočejo zadevo digitalizirat in prek tega vzpostavit sledljivost.

 

Če že je prav zdaj vse to delo, ki je izključno samo sebi namen. 

 

Delavec vzame in enkrat mesečno za nazaj izpolni in odda evidenčni list tako da je vsak dan 8h (vsaj pri nas je bilo tako), ali pa to naredi delodajalec, ko se mu najavi inšpekcija oz. ko zmuti da bo prinesel naslednjega dne ker zdaj ne ve kje točno to ima. Lahko je 10x več inšpektorjev sam s takim sistemom je nadzor itak brezvezen ker lahko ti preverijo samo če pro forma te papirje imaš, ne pa če vsebina drži. Pol je brezveze sploh met obveznost tega evidentiranja za potrebe nadzora, ne pa da se vsi, delavci, delodajalci in inšpektorji, ukvarjajo z nečem od česar ni nobenega dejanskega haska. 

 

uredilo bitje Brdavs
Povezava do prispevka
Galko reče pred 54 minutami:

 

Zelo narobe se ti zdi. Jokajo predvsem tisti, jim gre na kurac še en ama res popolnoma neumen, nepotreben in arhaičen predlog, ki ne bo rešil NIČ in bo na koncu samemu sebi v namen.

 

Enako kot zdaj že legendarni projekt Živilska košarica. Pač random ideje na nivoju edgy gimnazijca 3. letnika, ki se mu sicer pravilno dozdeva, da je marsikaj u družbi zelo narobe, ampak žal v lajfu še ni povohal RL lajfa, da bi vsaj približno imel občutek, kako rešiti situacijo.

 

S to razliko da v tem primeru ne zapoka seminarska naloga za dobro štirico, ampak jeben državni zakon :D 


No ajde, potem daj pa ti, ki imaš očitno precej več realnih življenjskih izkušenj par predlogov kako bi lahko naslovil in uredil izkoriščanje delavcev v smislu presežnega dela ur, neplačanih nadur itd. 

 

Ne drkam te, res me zanima. Pa upam, da ne boš na nivoju edgy študenta 1. letnika ekonomije pa reku bo že trg posrkbel za tiste, ki goljufajo. 

uredilo bitje Lord Baltimore
Povezava do prispevka

hm, ne vem, po pravici nisem resno razmišljal o tem. Verjetno bi šel bolj v smer, kot jo imajo severni bratje. Kjer od parih kolegov iz druge roke vem, da se delodajalci kot hudič križa bojijo izkoriščevati delavce / neizplačevati plač / nabijati ure. Kolikor sem razumel, se mega bojijo inšpekcije in naravnost brutalnih kazni za kršitelje. In da itak redko komu sploh pade na pamet, da bi nekaj čizal oz neplačeval (ali nekaj ne-naredil za kupca, kar je sicer druga relacija, ampak je tudi posledica dobre prakse in podjetniške kulture).

 

Iz tega bi sklepal, da je porihtan odnos med delodajalcem / delojemalcem posledica:

1. strahu pred kaznijo

2. stabilne in relativno fer kulture med lastniki, menedžmentom in delavci, ki je pač posledica dobre organizacije, bogate države in tradicije.

 

Drugo točko žal lahko dosežeš samo po desetletjih blaginje, furanja kapitalizma (seveda z otipljivo socialno komponento) in pritiskanja politike, družbe in medijev. Tega pri nas preprosto ni na nivoju Nemčije, Avstrije, Švice... Ker smo pač preprosto bili kmetje / čefurji / podeželje jebenih 1000 let, nato smo furali socialistično gospodarstvo faking 50 let, resen kapitalizem v svoji režiji in lastne podjetniške prakse smo pa začeli furati jebenega LETA 1990. Torej kaj, nekaj sto let za zahodnimi državami? Pač rabimo čas, da bomo vsi spoznali, da je fer kapitalizem kul za vse in se ga naučili furati na proper način. Na kratki čas pa tukaj ne moremo narediti absolutno nič.

 

Ostane nam prva točka, strah pred kaznimi. Kar pomeni, da rabiš: 

- jasne zakone z jasnimi kaznimi

- enostavne postopke, ki omogočajo efektivno izvajanje nadzora in izrekanje kazni

- usposobljen, dovolj dobro usposobljen kader inšpektorjev s primerno visokimi plačami

- nadzor nad korupcijo znotraj inšpektorata, kar hodi z roko v roki z visokimi plačami (IMO si manj podvržen korupciji in javnemu nabijanju po medijih z 2.500 € neto kot pa s 1.500 € neto)

- učinkovito, hitro in posledično dobro plačano sodstvo

 

To bi bil moj "podjetniški" pogled :) In a nutshell: če hočeš nekaj zrihtati, naredi dobra navodila, najdi dober kader in odpri denarnico. Po mojih izkušnjah večkrat deluje kot ne.

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka

V Sloveniji je itak brez veze karkoli uvajat. Vsi so privatniki, ki ne bojo delal za druge. Vsi so pošteni, ampak državi ne bojo dajal niti ficka. Vsi so velecenjeni strokovnjaki, ki jih tujina vabi vsakodnevno, ampak ne bojo šli ven ker oni... Vsi že v startu vejo, da nekaj ne bo laufalo, ampak trenuten sistem je itak tut v qurtzu in mu ni pomoči. Desnih videt ne morem, levim bom pa tut j m... Najbolš da svojo stranko nardim, hmmm:ermm:

  • Račka +1 3
  • Na jagodo +1 2
Povezava do prispevka

@Galko

 

Torej rabimo to kar je vsaj v delu bistvo tega predloga: vzpostavljanje možnosti efektivnega nadzora.

 

Ker kakor zadeve stojijo zdaj je efektivnen nadzor da se inšpektor parkira pred vrata poslovne stavbe in tam sam cele dneve beleži prihode in odhode.

 

Torej zakaj točno je ta predlog neumen, arhaičen in nepotreben?

Povezava do prispevka

Glede na to, da se večina kršitev dogaja zunaj 7-15 delavnika bi moralo več inšpektorjev delati zunaj teh ur. 

 

Mi imamo elektronsko beleženje ur in če bi hoteli, bi lahko z lahkoto goljufali s tem. Vsi se stempljajo po koncu 8 ur in nadaljujejo z delom. Inšpektor bi moral priti zunaj rednih ur in preveriti, če so tisti, ki so bili odjavljeni še tam. 

 

Mimogrede, če si enkrat na delovnem razsodišču na Irskem, tudi če ugotovljeno v prid delodajalca, stroški za delodajalca ne bodo pod 10000 evrov. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

Če inšpektor dobi prijavo o izkoriščanju delavcev zaradi brisanja nadur ipd., naj delodajalcu naloži vzpostavitev elektronskega evidentiranja (kar imo lahko stori že po trenutno veljavni zakonodaji). Podjetja in zaposlene, kjer je odnos med delodajalcem in delojemalcem normalen in fer (in upam si trditi, da je takih 90%), pa naj država pusti pri miru. Eto, volk sit in koza cela.

Povezava do prispevka
Intergalactic Warlord reče pred 19 minutami:

 Podjetja in zaposlene, kjer je odnos med delodajalcem in delojemalcem normalen in fer (in upam si trditi, da je takih 90%), pa naj država pusti pri miru.

 

Eni uspešneži res živite v nekem paralelnem vesolju, če verjamete v to

Povezava do prispevka

Ajd še moj pogled, delavec naj ne bo plačan po času ampak po delu, ovrednoti naj se delo. Če isto delo opraviš v 1uri namesto 2h dobiš isto plačilo, če delaš prepočasi pač sorry al te ne rabim al pa boš pač delal dlje.
Plačilo po uri je imo čisto zgrešeno oz. je uporabno za dežurne službe ipd., kjer pač lahko nič ne delaš ali pa skoz, moraš pa biti prisoten.

Povezava do prispevka
Galko reče pred 41 minutami:

hm, ne vem, po pravici nisem resno razmišljal o tem. Verjetno bi šel bolj v smer, kot jo imajo severni bratje. Kjer od parih kolegov iz druge roke vem, da se delodajalci kot hudič križa bojijo izkoriščevati delavce / neizplačevati plač / nabijati ure. Kolikor sem razumel, se mega bojijo inšpekcije in naravnost brutalnih kazni za kršitelje. In da itak redko komu sploh pade na pamet, da bi nekaj čizal oz neplačeval (ali nekaj ne-naredil za kupca, kar je sicer druga relacija, ampak je tudi posledica dobre prakse in podjetniške kulture).

 

Iz tega bi sklepal, da je porihtan odnos med delodajalcem / delojemalcem posledica:

1. strahu pred kaznijo

2. stabilne in relativno fer kulture med lastniki, menedžmentom in delavci, ki je pač posledica dobre organizacije, bogate države in tradicije.

 

Drugo točko žal lahko dosežeš samo po desetletjih blaginje, furanja kapitalizma (seveda z otipljivo socialno komponento) in pritiskanja politike, družbe in medijev. Tega pri nas preprosto ni na nivoju Nemčije, Avstrije, Švice... Ker smo pač preprosto bili kmetje / čefurji / podeželje jebenih 1000 let, nato smo furali socialistično gospodarstvo faking 50 let, resen kapitalizem v svoji režiji in lastne podjetniške prakse smo pa začeli furati jebenega LETA 1990. Torej kaj, nekaj sto let za zahodnimi državami? Pač rabimo čas, da bomo vsi spoznali, da je fer kapitalizem kul za vse in se ga naučili furati na proper način. Na kratki čas pa tukaj ne moremo narediti absolutno nič.

 

Ostane nam prva točka, strah pred kaznimi. Kar pomeni, da rabiš: 

- jasne zakone z jasnimi kaznimi

- enostavne postopke, ki omogočajo efektivno izvajanje nadzora in izrekanje kazni

- usposobljen, dovolj dobro usposobljen kader inšpektorjev s primerno visokimi plačami

- nadzor nad korupcijo znotraj inšpektorata, kar hodi z roko v roki z visokimi plačami (IMO si manj podvržen korupciji in javnemu nabijanju po medijih z 2.500 € neto kot pa s 1.500 € neto)

- učinkovito, hitro in posledično dobro plačano sodstvo

 

To bi bil moj "podjetniški" pogled :) In a nutshell: če hočeš nekaj zrihtati, naredi dobra navodila, najdi dober kader in odpri denarnico. Po mojih izkušnjah večkrat deluje kot ne.

 

Brdavs reče pred 33 minutami:

@Galko

 

Torej rabimo to kar je vsaj v delu bistvo tega predloga: vzpostavljanje možnosti efektivnega nadzora.

 

Ker kakor zadeve stojijo zdaj je efektivnen nadzor da se inšpektor parkira pred vrata poslovne stavbe in tam sam cele dneve beleži prihode in odhode.

 

Torej zakaj točno je ta predlog neumen, arhaičen in nepotreben?

 

Dobesedno to. Folk.. 

 

Pa tega dela o zgodovini razvoja kapitalizma pri nas, razlogih za izkoriščanje in fer kapitalizmu sploh ne pipam, ker se mi je spipalo že samo ko sem bral. 

Povezava do prispevka
Bessie reče pred 1 minuto:

Ajd še moj pogled, delavec naj ne bo plačan po času ampak po delu, ovrednoti naj se delo. Če isto delo opraviš v 1uri namesto 2h dobiš isto plačilo, če delaš prepočasi pač sorry al te ne rabim al pa boš pač delal dlje.
Plačilo po uri je imo čisto zgrešeno oz. je uporabno za dežurne službe ipd., kjer pač lahko nič ne delaš ali pa skoz, moraš pa biti prisoten.

 

In kdo bo ovrednotu to delovno storilnost? Mislim dejte no, vsaj mal premislte preden pišete bedarije.  

Povezava do prispevka
Bessie reče pred 9 minutami:

Lastnik, delodajalec.

Na podlagi česa prjatuček? Na podlagi tega kok on pričakuje, da bo delavec naredil? Bo lastnik Marinbluja reku veste kaj js za 5 EUR/h pričakujem, da boste naredil 100 konzerv rib na uro. Če boste na uro naredil 100 konzerv greste lahko prej domov. Realno pa lahko zaposlen naredi 15 konzerv rib na uro. 

 

 

Sam pomoje me itak trollaš, ker verjamem, da ne moreš bit tok neumen, da predlagaš kaj tok butastega. 

uredilo bitje Lord Baltimore
Povezava do prispevka

Odvisno je od poklica. Lahko gre tudi za dogovore s končnim kupcem. Tu lahko zidarji stranki zaračunajo po opeki ne po urah dela. Plačilo po učinku je za določene poklice bolj smiselno. Prav tako imajo določene vrste proizvodnje normo. 

 

Včasih imam občutek, da nekateri tu razpravljati o delu predvsem s teoretičnega vidika in bolj malo izkušenj s praksami. 

 

Mimogrede na Irskem sem 16 let in v tem času nisem še videla delovne inšpekcije, davkarija me je pa prvič za obrazložitev DDV obrazca kontaktirala zadnjič. Ne trdim, da ni zlorab, ampak večinoma pa se ocenjuje, da je precej manj korupcije kot v Sloveniji. Je pa tudi manj birokracije (razen okoli varstva pri delu). 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka
Lord Baltimore reče pred 17 minutami:

Na podlagi česa prjatuček? Na podlagi tega kok on pričakuje, da bo delavec naredil? Bo lastnik Marinbluja reku veste kaj js za 5 EUR/h pričakujem, da boste naredil 100 konzerv rib na uro. Če boste na uro naredil 100 konzerv greste lahko prej domov. Realno pa lahko zaposlen naredi 15 konzerv rib na uro. 

 

 

Sam pomoje me itak trollaš, ker verjamem, da ne moreš bit tok neumen, da predlagaš kaj tok butastega. 

Jah pač, če so pričakovanja višja od realnosti, pač ne boš imel delavcev, Simpl. Prjatućk.  Ati bi pa enmu plaču 8ur dela, pa ni naredu nobene konzerve?

Povezava do prispevka

Zdaj je z vidika delavca najslabše obeh svetov.

 

Tudi v primeru intelektualnega dela se od njega pričakuje rezultat in delodajalca ne zanima v kakem času je delo opravljeno.

 

In imaš folk ki dela čez redni delovni čas in nosi domov, plačan je pa po 8 ur dnevno ker evidence.

 

In zakaj bi moral to bit problem "prepočasnega" delavca in ne delodajalca?

 

Delavec ti nudi svojo delovno silo za obdobje za katerega je plačan. Če je prepočasen za tvoj okus delodajalec lahko izvoliš na trgu delovne sile poiskat in verjetno temo ustrezno bolje plačat boljšega. Ali pa bolj svojim razpoložljivim delovnim sredstvom primerno organizirat svoj delovni proces. Ne pa da se z neplačanim delom rešuje slabo organizacijo.

 

 

Povezava do prispevka

Marsikje je delo že ovrednoteno parcialno; nek procent v urah in določen procent na učinkovitost. To ni nič novega. Ne vem pa, kako določeni menite, da se bo štemplanje kar ukinilo; nenazadnje se delo še vedno 'vrednoti' na urni postavki. Ja, tudi v oglasih za delo..

In ja, tudi zakonsko imamo, vsaj za zdaj, še vedno 40 URNI tedenski delavnik. Tudi nadure so z zakonom določene. To, da nekateri delate dlje, ne pomeni, da so drugi leni. So zgolj anomalije delodajalca in vas. Sprijaznite se.

Povezava do prispevka

Apropo koliko časa vzame štepljanje - mi smo na bivši firmi imeli App od Špice, si si vsak dan posebej v aplikaciji vnesel ali delaš od doma ali si cel dan službeno na terenu, ipd. Točno 2 sekundi dela. Anjfoh, pa kadrovski tudi olajšaš kot da vsak mesec oddajaš excel tabelo s prisotnostjo, kjer se itak tolče pavšalno 8.00 - 16.00. Tako da ne vidim neke hude drame tu, platforme že obstajajo, samo stvar implementacije je. Mislim pa, da to trenutno v SI ni problem #1, ampak očitno je sezona kislih kumaric in še Mesec je prikladen za nabijanje.

 

Aja, pa gor sem neki bral o severnjaških sistemih. V DE so delodajalci pod takim pregledom, da se tresejo za vsak prestopek. Kolegica arhitektka je šla pred leti delati v en biro za par let, vse je imela že urejeno, delala že skoraj en mesec, pozabila si je pa urediti TRR za izplačilo plače, pa še neko drugo birokratsko malenkost. Malodane ven so jo odnesli in da se ne sme več prikazati na firmi, dokler nima vsega urejenega, če se slučajno inšpekcija prikaže. Pri nas bi te bili veseli, da ti ne rabijo plače nakazati (po tvoji krivdi) :D

Povezava do prispevka

Pri imigrantih je malo drugače, ampak jaz vem, da trenutno ob praktično polni zaposlenosti, če je kakršen koli spor ali nezadovoljstvo, se zaposleni kaj hitro selijo k drugem delodajalcu. Hkrati pa imamo tudi kar nekaj povratnikov. Eden je bil nazaj po mesecu (Dell je eden najbolj zoprnih delodajalcev zaradi pogojev dela, ker mora biti vse sterilno), dva pa ali po parih letih ali po letu. 

 

Tako, da isto kot velja, da si delodajalci lahko poiščejo nove zaposlene, si trenutno tudi zaposleni lahko najdejo boljšega delodajalca. Zaposleni bo lažje našel novo službo kot bo delodajalec našel nov kader. 

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka
Galko reče pred 1 uro:

.Drugo točko žal lahko dosežeš samo po desetletjih blaginje, furanja kapitalizma (seveda z otipljivo socialno komponento) in pritiskanja politike, družbe in medijev. Tega pri nas preprosto ni na nivoju Nemčije, Avstrije, Švice... Ker smo pač preprosto bili kmetje / čefurji / podeželje jebenih 1000 let, nato smo furali socialistično gospodarstvo faking 50 let, resen kapitalizem v svoji režiji in lastne podjetniške prakse smo pa začeli furati jebenega LETA 1990. Torej kaj, nekaj sto let za zahodnimi državami? Pač rabimo čas, da bomo vsi spoznali, da je fer kapitalizem kul za vse in se ga naučili furati na proper način. Na kratki čas pa tukaj ne moremo narediti absolutno nič.

Ne vem od kje ti to? A pred 1945 smo imeli pa kaj? Mi smo imeli kapitalizem. Tak kapitalizem, da so nekateri Slovenci pred svojimi gradovi igrali golf in imeli mini letališča, medtem ko so njihove žene sprehajale faking krokodile po ljubljanski tržnici. Meanwhile so pa navadni ljudje umirali zaradi pomanjkanja. Socialistično gospodarstvo je pa zgradilo 70% vseh zadev, ki jih vidiš, danes v Sloveniji, od stanovanj, do cest in tovarn in to na ruševinah... Pa še usput so sestreljaval ameriška letala, ki so prečkala Slovenijo, medtem ko so nam oni dajali miljarde, samo da smo njihovi prijatelji.

Kapitalizem se hrani na izkoriščanju nemočnih, naj bo to nemočna država ali nemočen delavec/zaposlen. Ker gonilo kapitalizma = profit.

Povezava do prispevka

Ma ni čist tko a ne, pač ja v surovem kapitalizmu je tako, zato pa so sindikati in delavska gibanja, ki take, ki preveč izkoriščajo skušajo ustavit.

 

Pameten kapitalist zna tudi delit, sebi in tistim, ki delajo zanj, sicer dobiš "kakva meni plata takva tebi vrata"... 

Povezava do prispevka
ana reče pred 36 minutami:

Včasih imam občutek, da nekateri tu razpravljati o delu predvsem s teoretičnega vidika in bolj malo izkušenj s praksami. 

 

ana reče pred 7 minutami:

Tako, da isto kot velja, da si delodajalci lahko poiščejo nove zaposlene, si trenutno tudi zaposleni lahko najdejo boljšega delodajalca. Zaposle ni bo lažje našel novo službo kot bo delodajalec našel nov kader. 

 

Klasičen primer tega, da spodnje valda drži v teoriji, noben temu ne oporeka. Manj kot je razpoložljivih delavcev na trgu dela, višje morajo biti plače in boljši pogoji za to, da pridobiš/zadržiš delavce.

Ampak vsak, ki ima pa vsaj približno realno izkušnjo s trgom dela in realnimi življenjskimi situacijami pa ve, da to niti slučajno ne drži. Kako težko se delavci odločajo za menjavo zaposlitev, ker je s tem povezanih ogromno neznank in socialnih tveganj, kar zlasti velja za starejše, manj izobražene, tiste z otroci in tiste, ki delajo v določenih sektorjih, zlasti proizvodnji. 

Povezava do prispevka
atomic reče pred 29 minutami:

Ne vem od kje ti to? A pred 1945 smo imeli pa kaj? Mi smo imeli kapitalizem. Tak kapitalizem, da so nekateri Slovenci pred svojimi gradovi igrali golf in imeli mini letališča, medtem ko so njihove žene sprehajale faking krokodile po ljubljanski tržnici. Meanwhile so pa navadni ljudje umirali zaradi pomanjkanja. Socialistično gospodarstvo je pa zgradilo 70% vseh zadev, ki jih vidiš, danes v Sloveniji, od stanovanj, do cest in tovarn in to na ruševinah... Pa še usput so sestreljaval ameriška letala, ki so prečkala Slovenijo, medtem ko so nam oni dajali miljarde, samo da smo njihovi prijatelji.

Kapitalizem se hrani na izkoriščanju nemočnih, naj bo to nemočna država ali nemočen delavec/zaposlen. Ker gonilo kapitalizma = profit.

Lol, a zopet trosiš tele mite naokoli :D?

Povezava do prispevka
Lord Baltimore reče pred 11 minutami:

 

 

Klasičen primer tega, da spodnje valda drži v teoriji, noben temu ne oporeka. Manj kot je razpoložljivih delavcev na trgu dela, višje morajo biti plače in boljši pogoji za to, da pridobiš/zadržiš delavce.

Ampak vsak, ki ima pa vsaj približno realno izkušnjo s trgom dela in realnimi življenjskimi situacijami pa ve, da to niti slučajno ne drži. Kako težko se delavci odločajo za menjavo zaposlitev, ker je s tem povezanih ogromno neznank in socialnih tveganj, kar zlasti velja za starejše, manj izobražene, tiste z otroci in tiste, ki delajo v določenih sektorjih, zlasti proizvodnji. 

To je tudi isti razlog, da nekateri nikoli ne bodo ustanovili svojega podjetja bodo pa razlagali kako jih vsi izkoriščajo. V vsaki odločitvi je del tveganja, ampak če pa inšpekcije, sindikati in možnost selitve na novo delovno mesto niso dovolj, potem nič ne bo dovolj. 

 

Najlažje pri vsaki odločitvi ali delu je najti razloge zakaj se nekaj ne da naredit.

uredilo bitje ana
Povezava do prispevka

To s krokodilom je pa čisto res.

 

Mal googla, pa Ksenija je bilo ime gospej.

 

edit, za ta lene:
 

Navedek

Najzanimivejši eksponat v tem prostoru je gotovo nagačen krokodil na vitrini. Ne gre za kakšno izdelano podobo te živali, ampak za pravega krokodila. Žena Rada Hribarja Ksenija Hribar je bila očitno precej ekscentrična ženska, saj si je za domačo žival omislila tega plazilca. S krokodilom se je, ko sta z možem še živela v Ljubljani, celo sprehajala po Tivoliju.

Ksenija Hribar

uredilo bitje Bessie
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...