Skoči na vsebino

Self-improvement knjige


ReV

Priporočeni prispevki

ReV reče Dne, 26. 6. 2020 at 20:38:

a berete kaj 'self-help' knjige? jaz zadnje čase samo še to. Menih, ki je prodaj svojega Ferrarija, You are the one od Kute Blacksona, od Gogginsa knjigo... priporočate kaj v tej smeri?


Steal like and artist
The subtle art of not giving a fuck

Tile dve sta me precej navdušile s svojim no bullshit pristopom.
:)

Povezava do prispevka

what @ponyo said. Sem imel fazo in sem jih nekaj prebral. Sicer bolj iz firbca o NLPju, začel sem brat od Sineka sam sem moral nehat, ker sem moral več strokovne literature prebrat in nisem imel časa, jo pa nameravam enkrat dokončat. Pa The subtle art of not giving a fuck defitivno

Povezava do prispevka

Upam, da tale zapis ni OT, pa vseeno. Klasične (ljudsko filozofske) self improvement knjige so do neke mere lahko koristne, ker ti znajo dat bazo za nadaljevanje. V smislu, da poštekaš, da za ta svet nisi tako pomemben kot se ti morda zdi (kar te razbremeni), da tvoja interakcija s svetom bolj ali manj temelji na odnosih z drugimi ljudmi, kjer je ful pomemben skill empatija (in ne nujno simpatija, kar nekak radi dojemamo pod besedo sočutje) in da so zmote, napake, klasični zajebi, brukice in ostale neprilike ključna pot do tega, da se izboljšaš kot človek, tudi zato, ker ti lastne napake jačajo empatijo in s tem izboljšujejo prihodnje odnose, od njih dobiš izkušnje, hkrati pa ne moreš vedet kako bo to vplivalo na prihodnost (morda pozitivno?). Ajde, če imaš kak specifičen problem, npr. depresijo, anksioznost, OCD, narcisa v bližnjem odnosu, ipd. znajo knjige na to temo prit prav, še vedno se mi pa nekak zdijo specifično orodje na poti do notranjega miru, zato ne gre zavrečt baze. Sam se ogibam pretirane ezoterike in vseh knjig, ki ponujajo razne instant step by step rešitve preko afirmacij (ne delujejo, če zraven nič ne narediš) oz. še huje nekih sugestij, da boš imel po konzumiranju teksta semi-magične sposobnosti oz. boš avtomatično poseben in boljši od ostalih. Take zadeve znajo imet totalno kontra efekt in proizvajajo zatežene, nesrečne ljudi. IMO neko špilanje guruja in vsevedneža vedno kaže na samozagledanost in nezrel karakter, samo to je moje mnenje in možno, da se motim.

Zdi se mi, da je sreča precej odvisna od tega v kolikšni meri si produktiven v smeri, ki te privlači. Hkrati je IMO fajn prebrat knjige, ki ti pomagajo štekat svet okrog tebe, ker to spet vodi k boljši empatiji in posledično boljšim odločitvam. Da ti ne pametujem preveč nekaj na splošno bom dal kar svoj primer. Ker sem muzičar, sem se hotel naučit neka dodatna znanja in pridobit nova razumevanja, ki bi mi koristila pri tem, da bi lahko čim bolj in čim bolje počel to kar najraje počnem, kar je v končni fazi self improvement :).

 

- Že omenjen Steal like an artist - ta mi vedno da zagon, pa še zelo je kratka
- Morda tudi War of art, ki lepo ubesedi, da je treba za navdih in posledične rezultate delat
- Če delaš z ljudmi je fajn kaka knjiga, ki ti da zavedanje, da so ljudje najbolj pomembni sami sebi. Sam sem to odkril preko klasike How to win friends and influence people. Naslov je malo smešen, eni ljudje jo kritizirajo, da se jo interpretirat na več načinov, sam sem jo tako.
- Neka dobra knjiga o pogajanju, npr. trenutno berem Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It in mi je zelo fina. Obstajajo tudi druge, ki imajo podobno sporočilo. Ogromno interakcij je na nek način pogajanje (kam gremo na pijačo?). Dober deal je tist, kjer smo na koncu vsi nekak zadovoljni. Situacijo lahko pripelješ do točke, ki ti bo kul samo, če premoreš dovolj empatije (razumevanja sočloveka, kaj ta človek želi), da ustvariš odnos. V odnosu se dajo potem stvari zelo fino zmenit. Vsaka knjiga ima potem neke svoje "zvijače" ipd. samo v osnovi je to to. Meni osebno je tovrstno zavedanje precej pomagalo, bolj si upam povedat kaj želim, rečt ne oz. postavit kak dodaten pogoj, hkrati pa manj trmarim, če je predlog sočloveka smiseln.
- Neka knjiga o biznisu. Na pamet ne vem nobene, jih je pa malo morje. Vsako služenje denarja je neke vrste biznis, če se z njim ne ukvarjaš ti, se z njim ukvarja tisti, ki je v interakciji s tabo. Če vsaj malo poznaš področje, to osebo lažje razumeš, imaš dovolj empatije in s tem boljši odnos in karkoli pač želiš od tega odnosa.
- Knjige, ki govorijo o kontekstu tega kar te zanima oz. s čim se ukvarjaš. Npr. ne samo neki how to vodiči in konkretne informacije, ampak tudi zgodovina, antropologija, sociologija, psihologija na to temo. Ful pomaga pri poglobljenem razumevanju tega kar počneš.
- Zelo všeč mi je bila knjiga Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World, verjetno ker sem sam generalist in je luštno, ko te en malo poujčka :P Sicer pa tudi zato, ker ovrže te klasične pristope o 10.000 urah, fokusiranem poglabljanju v ozek spekter in repeticiji. Fajn mi je bila tudi How to Fail at Almost Everything and Still Win Big: Kind of the Story of My Life, ki sicer ni ne vem kaj sama po sebi, je pa polna anekdot o tem kako lahko situacije peljejo v različne smeri.
- IMO je za self improvement zelo pomemna razgledanost, zato je koristno branje wikipedia člankov na temo stvari o katerih nimaš pojma.
- Na zadnje bi dodal še to, da se mi zdi zelo koristno branje knjig in poslušanje podcastov od ljudi s katerimi se (morda ideološko oz. kako drugače) ne strinjaš ali ti gredo celo na živce. Je fajn, ker občasno ugotoviš, da si se glede česa motil, kar je izredno koristno za samorefleksijo. Hkrati je dober trening empatije, ko se trudiš avtorja oz. govorca poštekat iz njegove perspektive.

Štekam, da je tole uizi pametovanje, samo v končni fazi je tudi vse ostalo, kar se tiče self improvementa :P Če ima kdo še kako idejo, bom tudi sam z veseljem upošteval kak predlog.

  • Račka +1 6
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Najboljša self-improvement knjiga of all time, saj ni usmerjena v individualno izboljševanje, ampak izboljševanje družbe kot celote.

 

https://krozek.memoryoftheworld.org/Karl Marx/Kapital _ kritika politicne ekonomije. 1, Produkcijski proces kapitala (4)/Kapital _ kritika politicne ekonomije. 1, - Karl Marx.pdf

 

spacer.png

uredilo bitje MihaKihot
  • Račka +1 2
  • Ne me jebat 1
Povezava do prispevka

Daniel Kanehman-Thinking fast and slow

 

Sem zelo skepticen do vseh teh self improvement teorij, ker mi dostikrat dve popolnoma nasprotni si ideji, zvenita legitimni.

 

Nevem, mogoce nekdo res rabi prebrat knjigo v kateri se naucis spustit stvari in reci ko jebe, samo si predstavljam, da to pomaga cloveku, ki se dejansko preobremenjuje. Ce to bere nekdo, ki ze v osnovi preko kurca gleda na reci,... In obratno.

 

Knjiga zgoraj je delo precej priznanega znanstvenika, ki je raziskal nacin kako dejansko delujejo nasi mozgani. Zakaj smo dovzetni za propagando, kako se nam vcasih zdi nekaj logicno, pa je vse prej kot to, sesti cut,... 

 

Precej oci odpirajoca zadeva, ker se tice prav vsakega izmed nas. 

Povezava do prispevka
  • 2 mesca kasneje...

Men so kul take splošne ontološke, ki te peljejo do globjih ugotovitev, kar posledično prinese osebno rast. Te tipične ''self-improvement'' knjige znajo nagovarjat ego in ne gredo dovolj daleč, če se mene vpraša, jst se jih izogibam. Najprej je treba it do temeljev, potem pa ostalo gradiš na dobri osnovi - brez tega tut dobre informacije težje oziroma ne optimalno integriraš.

 

Predlagal bi recimo:

Jiddu Krishnamurti - Freedom from the Known

Rupert Spira - The Nature of Consciousness

Bernardo Kastrup - The Idea of the World

 

Prvi dve dokaj lahko berljivi, zadnja je pa znanstveno-tehnična, pisana na inženirski način, je potrebnih več branj, me čaka še kakšno za 100% razumevanje ... :) V slovenščini mi je pa vredu kakšen Mooji - Preden sem ali pa za nežne dušice Thich Nhat Hanh - Mir v vsakem koraku. Marjan zna prav tako napisat veliko pametnih stvari, ampak ima tudi ezoterične teme, kar pa ni za vsakogar.

Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...
  • 2 mesca kasneje...
  • 5 mesecev kasneje...

Te self help knjige so odvisno kaj želiš sploh spremenit. Verjetno ne bere folk tega kr random, zato ker je self-help.

 

Men so ble kul:

 

Susan Jeffers - Feel the fear and do it anyway

To mislim da ni treba razlagat. Js sm takrat iskal načine kak se najboljš soočit s svojimi strahovi, ki so me močno držali nazaj v življenju.

 

Aubrey Marcus - Own the day, own your life

Kako si dobit neke vsakodnevne navade, da z malimi stvarmi vsak dan prideš do večjih sprememb čez čas.

 

Zdaj nazadnje pa sm prebral Miracle morning in Miracle equation od Hal Elroda.

To je blo pa ravno obdobje, ko sm mel samga sebe dost in mi je dopizdlo, da nism produktivn kot bi želel in da ne dosegam določenih ciljev, ker mečem čas stran za neumnosti. Pa tut poznalo se je pri temu, kako gledam sam nase. Če ne delaš zase zares in za neke svoje višje cilje, se začne poznat na psihi in pada samozavest. In na koncu si v tej spirali, ki ne gre nikol gor, ampak samo dol na dolgi rok.

 

Miracle morning da lepe napotke kako začet vsako jutro, kar se potem nadaljuje v dan. To mi je res dalo ogromno in me vsakodnevno mal po mal spreminja v verzijo sebe, po kateri sm vedno hrepenel.

 

Miracle equation pa je nadaljevanje tega in je preproto o tem kako rabiš za dosežt čist vsako stvar, ki si jo želiš, dve stvari: Unwavering faith + Extraoirdinary effort. Zelo preprosta enačba, ki te, če se jo res vsakodnevno držiš, pripelje do tvojih sanj in pravih potencialov. Do tistega, kar je pa po spletu vseh okoliščin veen blo pa res out of your reach, te pa vseeno nauči da znaš katerokoli stvar, ki se jo lotiš, napast enako močno.

 

 

 

Na koncu koncev mi je bil ogromen "self-help" tut Osho - karkoli od njega v bistvu - ker ti kaže to lahkotnost gledanja na svet in ne sekiranja. Če sm kdaj vidu ogromno res hudih življenjskih stvari na kupu, sm vidu pr njemu. Skor vsak stavek je bil balzam za dušo in ti pokaže kak preprosto je življenje, če nehaš komplicirat.

 

 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...