Skoči na vsebino

[WIP] LEGO kišta


Stari89

Priporočeni prispevki

  • 1 mesec kasneje...

Hvala za pohvale, motivacija +3!

Mah, dokler zadeve ne bi prodajal pod "LEGO" brandom, ne bi imel problemov. Ampak se ne grem biznisa. Če se kišta ne vžge, morda naložim 3D modele na Thingiverse, da si jih lahko kdorkoli naprinta.

uredilo bitje Stari89
Povezava do prispevka
  • 2 mesca kasneje...

Bravo, tudi jaz bi rad pohvalil tvoj projekt. Res zanimiva ideja in tudi sama izvedba.

 

Me pa nekaj zanima oz. "muči" glede samega dizajna škatle. Bom probal pojasnit...Razen ohišij Applovih Powermacov in recimo Alienwarea (pustimo ob strani neke nišne prototipne projekte) so skozi celotno zgodovino ohišja škatlasto dolgočasna, brez pravih svežih idej in kakih kul pristopov. Še največ kar se je zgodilo računalniškim ohišjem v smislu industrijskega dizajna je bilo, da so jim na eno stranico pripopali pleksi steklo in si lahko komponente opazoval od zunaj. Zakaj so izdelovalci ohišjih tako jebeno dolgočasni, da z idejami naprej od neke pravokotne škatle s pleksioknom večina ne pride, mi res ni jasno. 

 

Nekaj dobrih poskusov je vseeno bilo. Če si samo vzamemo za primer kultno ohišje od Alienware - Area 51 Predator 1, ki je sicer še vedno dosti škatlasto, ampak je s tem front grillom nekaj povsem drugega, zanimivega in posebnega. Ravno ta drznost oz. drugačnost pri dizjanu ohišja jih je dejansko izstrelila iz sivega povprečja in jih naredila za uspešne.

8122676d6b7708553905b96414472260.jpg.71a3a499d50adee3d8560b282ca919e9.jpg

 

Ali pa npr kultna Area 51 ALX, ki je imela meni totalno kul in inovativen ventilacijski sistem. Na zgornji strani ohišja je bil niz "zakrilc" oz. takih spojlerjev, ki so se dvignili, ko so se temperature dvignile nad neko vrednost. Vse skupaj izgleda potem kot kaka nasršena mačka. Pa recimo še drugi taki zanimivi detajli, da ko si pritisnil na alienovo glavo se je avtomatsko odprl front panel, ko si odprl ohišje so bile notri lučke, da si lažje videl v notranjost..Prav ono mali detajli, ki so ohišje naredili nekoliko drugačno in zanimivo.  

 

unnamed.jpg.5ae6ef1ffd79628105946f7845ef4176.jpg

 

Pa tudi recimo zadnja inkarnacija ohišja, ki sicer po mojem mnenju ne dosega veličin starejših modelov, je vseeno poskus kako narediti nekaj izven serijskega. Jaz bi si ga takoj kupil že zaradi oblike, sploh zdaj ko je edino kar lahko kupiš prebuild, če le ne bi inženirsko tako neumno zasnovali hlajenja (pa tudi po dellovsko škrtarili s kvaliteto ventilatorjev), da je računalnik glasen že v idle, kaj šele če delaš kaj drugega. 

dell_alienware_aurora_r11_gaming_desktop_-_1tejar.jpg.1d818fe02171dfc53c1f8c9efde3e9f6.jpg

 

Torej kaj je moj point..Lepota LEGO kock je v tem, da ti omogočajo, da lahko narediš res praktično karkoli. Sploh s kombiniranjem kakih Technic elementov bi se dalo narediti čuda božjega. Ne razumem kako to, da si se kljub temu, da delaš z njimi, odločil, da boš naredil ono res najbolj generičen in dolgočasen dizajn računalniške škatle. Sploh glede na skill, ki ga izkazuješ.

 

uredilo bitje Surg3on
Povezava do prispevka

Stari tole je hudo!

Mimogrede izgleda mi kot da je sedaj kista prevec perforirana. Moje popolnoma neuko mnenje je, da bi bilo morda smiselno v kisti zagotovit nekaksen tunel, ki bi s pomocjo ventilatorjev silil zrak po tocno tej poti in tako ustvaril bolj ali manj optimalen tok za hlajenje. Ce imas skatlo perforirano po celotni povrsini, se bo verjetno zracni tok prehitro razprsil skozi vse te reze in se ti bodo pojavljali zepi negibnega zraka, ki se bo najbrz relativno bolj grel. 

Po drugi strani pa kot je omenil @Surg3on lahko po koncanju prvega prototipa naredis prakticno poljuben extension. Super bi bilo celo, da tole vse objavis in upas na modifikacije drugih LEGO navdusencev.

Povezava do prispevka

Katere 140mm ventilatorje naj izberem (4 komade)? Kako in kam naj jih priklopim? Priklop 4 ventov na en connector z Y-kabli se mi zdi slaba ideja zaradi višjega električnega toka na omenjenem connectorju.

Naj bo flashy, treba je impresionirat KockeFest mularijo. Matična plošča je ROG STRIX Z270-I GAMING, ki podpira nek "Aura-RGB Lighting", karkoli že to je.

Hvala.

uredilo bitje Stari89
Povezava do prispevka


image.thumb.png.126d1a981113b66c04e0d496a80631f4.png

 

Glede na to, da maš samo 1 priklop za vent (na katerega bi lahko tud 2 priklopil), bi mogoče moral iskati druge rešitve. Recimo neki v tem smislu:

https://www.amazon.com/NZXT-RGB-Fan-Controller-AC-2RGBC-B1/dp/B082PM4K93/ref=sr_1_4?dchild=1&keywords=rgb+fan+controller&qid=1615245631&sr=8-4

(nisem ziher če bi bil dejansko ta tebi po godu, boš pa vsaj vedu v kero smer gledat).

Povezava do prispevka

Sedaj sem prebral priročnik od matične plošče in očitno imam 3 fan connectorje: CPU_FAN, CHA_FAN in AIO_PUMP. Ugibam, da ne bo težav, če priklopim dva ventilatorja na AIO_PUMP in dva na CHA_FAN z Y-kabli.

EDIT: Mislim, da je tu not vse, kar potrebujem: DeepCool CF140. Naročim dve enoti (skupaj 4 ventilatorji) in sem pomojem zmagal.

uredilo bitje Stari89
Povezava do prispevka

Ti ventilatorji imajo 1,08W, kar pomeni 0,09A

Za CHA_FAN ne najdem podatka, CPU_FAN pa je deklariran do 1A (AIO_PUMP je ponavadi še močnejši), tako da si varen.

Kar vidim, bi moral biti v kompletu biti tako splitter za RGB kot splitter za štrom.

Povezava do prispevka

Preveč. Tolažim se, da je to naložba in da bom zadevo prej ali slej prodal. Recimo, da je strošek večji od MSRP novih grafičnih kartic in manjši od njihove trenutne cene na trgu. Pa ne povedat moji dragi. :)

uredilo bitje Stari89
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Po skoraj letu planiranja sem ipak začel sestavljat. Zgruntal sem, da dizajniranje na računalniku in sestavljanje v realnosti ni ista reč. Par reči že nameravam spremenit (za boljšo trdnost). Zaenkrat bom nadaljeval s tem kar imam, in popravljal kasneje. Na sliki je prednja maska.

169213989756778078335180.jpg

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...