Skoči na vsebino

Mizarjenje


berghaus

Priporočeni prispevki

berghaus reče pred 23 urami:

V glavnem, če se boš konkretno spustil v lesarjenje boš ugotovil, da ima kup for, kar ga dela še toliko bolj zanimivega. Ful lep hobi, če se mene vpraša. Edino paziti moraš na prste, par mašinc zna biti ob neprevidnosti kar nevarnih. 

 

Sem se nameraval, zato se zadnje čase tudi večkrat pofočkam v tejle temi. Ko sem čist ta prv projekt (mizico iz bukovih letev, ki so prej služile kot letve v postelji pa se mi jih je zdelo škoda vreč stran, pa lih mal placa je bilo v kuhinji za eno mizico za kapsule kavni aparat v) delal sem prav užival, čeprav praktično brez orodja (pred kratkim šel na svoje, nabavil bormašino, kup investicij pa dosti drugega še nisem utegnil do takrat, za po hiši pa vendarle rabiš to skoz, tako da sem bil še brez žage). Sem z bormašino vrtal luknje, prelomil pa zbrusil, da je bilo kokr tok kul. Pač čist enostavno in čist šalabajzersko narejeno, sam še zmer proud of it.

 

Res hvala za vse nasvete, tako tukaj direktno kot v vseh prejšnjih postih. Vse pride prav.

 

V bistvu sem za začetek mislil res manjše dele. Pač pulta se ne bom lotil, ker nimam placa delat. Celotnih elementov pa po moje še tudi ne, ker nimam dost znanja pa bi se samo škoda lesu delala. Sem mislil sam vrata pa frontend predalnikov. Pol za naprej pa ... kdo bi vedel. Mogoče pa.

Povezava do prispevka

Evo en detajl. Bomo videli koliko bo zvijalo, glede na to da je troslojni lepljenec bi moralo bit minimalno...

 

kuhna.thumb.jpg.1bca2600bef39ccbb6a7c3b724ff33ee.jpg

 

Na post s češnjo bi pa rekel frejmi al kakorkol se že reče temu, samo to se mi ne zdi ravno nekaj za doma delat e? Ubistvu kakorkoli tuhtam da bi sam sestavljal iz masive si ne bi upal :) Zdej ko malo vem. Seveda mogoče če/ko bom kdaj imel kakšne bolj konkretne izkušnje.

 

Glede vrat pa samo to - fiksirat podboj (kele, primeži itd), postavit vrata gor in se ne smejo odpirat/zapirat, potem pa šele permanentno fiksirat. Neki najbolj jadnega je, da imaš vrata krivo, in osnova da je ravno je raven podboj. Meni se zdi ta del najbolj zajeban. Tipo mi je recimo 3 vrata montiral okrog 4 ure (ena prirezana po vogalu tisto je bilo pol vsega časa).

Povezava do prispevka
Douchebag reče Dne, 2. 3. 2021 at 14:23:

Ja, je že vse ready. Samo menjava obstoječih vrat. Sprašujem se, če bi se tega lotil, ker bi vzel kar ena obična bauhaus bela vrata.

 

Trenutna so purpenana, tako da bi kar isto naredu.

 

Loti se sam. Edino kar lahko zajebeš je nepravilna vstavitev podbojev, kar pomeni, da purpenaj res šele takrat, ko bo vse v pravih dimenzijah in vaservagi.

 

Purpena je ekspandirajoča, to pomeni, da če ne boš imel podboje orenk skajlane in vmesno podprte, ti jih bo ukrivilo. Pomeni enostavno to, da si jih vmes s kakšnimi odrezki podpri. Jaz imam v ta namen priročne male punte.

 

Med steno in podboji imaš fino podkajlano, vmes ti punte preprečujejo izrivanje purpene. Takole ti stranice ne bodo šle nikamor. Skrbeti moraš le, da je vse na meri. In ne pretiravaj s purpeno. Jaz prvo purpenam na nekaj koncih, da lepo prime, potem šele potegnem celo špuro. 

 

 

Stanic reče Dne, 2. 3. 2021 at 21:02:

Pol za naprej pa ... kdo bi vedel. Mogoče pa.

 

Daj. Resno. Imaš žilco in voljo. Naj te ne zavede, da moraš za to početje imeti kup orodja in Nasino diplomo. Sam sem po sili prilike začel z Neckerman kovčkom, v katerem je bilo 6 kosov orodja, tisti najcenejši bižutarni, no name. Vibracijski brusilnik, baterijski vrtalnik, vbodna žagica.....ostalih treh se sploh ne spomnim kaj so bili. In začel v mali 25 kvadratni garsonjerici delati del kuhinje in otroške sobe, medtem ko je moja rojevala v porodnišnici. In pojma nisem imel, kaj počnem. Z malo orodja in kljub omejenemu prostoru lahko izdelaš marsikaj.

 

@jlpktnst lepa! Pri kratkih lepljencih ponavadi ni nekih problemov, če je bil les dovolj aklimatiziran, zaščiten in lepljen kontra vlaken. Pa še to imaš na euro pantih ful možnosti korekcije, če slučajno s časoma rahlo zakrivi.

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka
berghaus reče pred 1 uro:

Purpena je ekspandirajoča, to pomeni, da če ne boš imel podboje orenk skajlane in vmesno podprte, ti jih bo ukrivilo. Pomeni enostavno to, da si jih vmes s kakšnimi odrezki podpri. Jaz imam v ta namen priročne male punte:

 

Google tukaj ne najde zadetkov. A to pomeni, da dam vmes kakšn 'wedge'? To sem videl na yt da delajo mojstri. Če ja, se to prodaja pri nas? Odpadnega lesu nimam, bi potem pač kupil neke tanke letve in jih nažagal.

Povezava do prispevka

Moja velika pomanjkljivost je pravilno slovensko poimenovanje določenih postopkov (tudi orodij), tu se ti iskreno opravičujem. Info nabiram po forumih, domačih majstrih in Youtubu in verjemi mi, večkrat poznam pravi angleški izraz, ker pri nas naletim na sto in en način poimenovanja :D

 

Pravi angleški izraz je "wedging door frames", na netu boš našel milijon tutorialov.

 

Tak način vgradnje (kajlanje) ti stabilizira okvir (podboj), da ga lahko potem mirno fiksiraš, brez da ti šeta amo vamo. Jaz obvezno še vmes puntam, kadar purpenam, da mi ne purpen odrine okvir stran od kajlic.

 

 

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka

Iščeš pod zagozde (dobesedno googlat sem moral kako se kajlam prav reče, lol).

 

http://www.oglasi.si/oglas_materiali_in_oprema/materiali_in_oprema_-_ostalo/lesene-zagozde-kajle/808824

 

Glej da vzameš špičaste, te iz Bauhausa so tope, če boš kje imel majhen razmak jih ne boš dobil vmes:

 

https://www.bauhaus.si/lesene-zagozde-logoclic-15-kosov-bukev

 

Imaš tudi plastične, jaz jih ne uporabljam, ker potem del, ki štrli ven (ni zagozden) enostavno odžagam, špico pustim notri, služi tudi kot točka za pripenjanje stranskih letvic (in spet pojma nimam, kako se jim reče pri nas (door trim)).

 

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka

Thx, sem najdu v Merkurju špičaste.

 

https://www.merkur.si/blazilec-hettich-diy-lesena-zagozda-90x29x24-mm-bukev/

 

Za door trim pa itak pride skupaj s podbojem:

 

https://www.bauhaus.si/podboj-masonite-2000-x-650-x-100-mm-bela-leva

 

A te punte se da kje izposoditi - sicer sem pa našel tale oglas, ki mislim da je kar primeren:

 

https://www.bolha.com/podboji/podporna-palica-montazo-podbojev-vrat-oglas-2665377

 

(limam linke, da lahko še kdo drug najde, ne da se lovi kot midva :) ) 

Povezava do prispevka

Drugač majstor ko je meni monitoral vrata je imel še neke špecialne spone za fiksirat vrata pravokotno na zid.

Basically to kar vidiš tu na sliki je mel (TFM pa TMS) http://bessey.majo.si/index.php?option=com_content&view=article&id=147&Itemid=160

 

Seveda lahko to improviziraš s kelami + deskami, psloh če ne misliš odpret biznis montaže vrat ...

 

Pa obstaja purpena, ki manj ekspandira, definitivno to vzemi, ker nočeš da ti kaj odtrga :D Recimo to https://www.merkur.si/poliuretanska-pena-tekapur-low-expansion-750ml-za-lepljenje-pistolski/

V mojem primeru so uporabljali zeleno za vrata in roza za limat siporex, valda je barva vse kar sem is zapomnu nisem pa gledal embalaže kaj je to... jao

Guess best vprašat v štacuni eh?

uredilo bitje jlpktnst
Povezava do prispevka

Ko sem vgrajeval okvir za vgradno omaro + 2 drsna vrata, sem namesto teh spon uporabil les (80x50 lata). Odžagal za debelino prsta krajše in vstavil 2 kajli drugo proti drugi.

 

image.png.946da7457cb54f720b772945cd596d85.png

 

Zadaj za podboj (med steno in podbojem) pa tudi kajla, da ti ne zvije in da ostane raven. 

uredilo bitje Mrhovinar
Povezava do prispevka
Douchebag reče pred 19 urami:

Kajla more imeti čim  manjši kot, da lahko dobro zagrabi. Lahko da je le merkurjeva slika popačena, ampak vseeno rajši preveri.

 

Edit, dimenzije so zraven napisane .. Bo že vredu, ti kar veselo na delo.

uredilo bitje Mozakar
Povezava do prispevka
Mrhovinar reče Dne, 3. 3. 2021 at 17:48:

Ko sem vgrajeval okvir za vgradno omaro + 2 drsna vrata, sem namesto teh spon uporabil les (80x50 lata). Odžagal za debelino prsta krajše in vstavil 2 kajli drugo proti drugi.

 

image.png.946da7457cb54f720b772945cd596d85.png

 

Zadaj za podboj (med steno in podbojem) pa tudi kajla, da ti ne zvije in da ostane raven. 

Zelo zanimivo. Mogoče dobra alternativa, da se ne spuščam v nakup podpornih stebrov.

Povezava do prispevka

Ravno pri takem delu hitro ugotoviš, kako je vaservaga (ali raven alu profil) enostavno must have. Sam imam libel malo morje in jih tudi raje uporabljam, ker sproti kontroliraš še naklon, da si res u piko. 

 

Nastavljive punte lahko nadomestiš z odrezki, pri meni so punte na broju ker jih uporabljam kot podpornike pri šolungi (recimo za betonske pulte in podobno) in so ful priročne. Sam sem bolj štoraste sorte in mi ful ne gre nastavljati odrezek, potem pa še kajlati, pa malce preveč zakajlaš pa ti spodnji odrezek pade dol......pol se hitro začnejo kletvice :D

 

Včasih imaš premalo spon, in prav pridejo in če si precej levorok imaš z njimi ful hitro nastavljen obok:

 

87fZK2flepAPaHqDhtST10D8JtBpcho6s5xuEmAW

 

Seveda pa se da tudi brez tega čisto proper narediti, samo ne smeš biti lesen :D

uredilo bitje berghaus
Povezava do prispevka
  • 5 tednov kasneje...

Potebujem informacijo glede primerjave vezanih in lepljenih plat (mogoče @berghaus, ali kateri drugi znalec lahko pomaga). Kakšna je razlika v teži in nosilnosti, med recimo lepljeno ploščo iz smreke in vezano ploščo iste debeline (recimo breza).

 

Lotil se bom izdelave tega projekta in sta teža in nosilnost nekako glavni skrbi. Vem, da bo v primeru, da izberem lepljeno ploščo, potrebno več zaščite (barva) mi pa lepše izgleda kot vezana plošča, pa nima toliko lepil v sebi, glede na to, da bom spal v avtu na tem.

 

Povezava do prispevka

Žal ti dejanskih številk ne poznam, te boš dobil, če boš malce pretelefonaril ponudnikom.

 

Bom pa naklofal nekaj misli glede projekta. 

 

Lepljena plošča je v tvojem primeru najtežja (primerjava isti les med lepljeno in vezano ploščo). Stabilnost imata oboji dobro, formaldehid me v tvojem primeru ne bi skrbel, saj gre za vgradnjo v enega najbolj zračnih zaprtih prostorov (avto). Če je strah glede tega vseeno prevelik, boš iskal plošče lepljene s poliuretanom (cena, dobavljivost). 

 

Tudi sam sem imel plan opremiti naš avto s prenosljivo kamp opremo v tvojem stilu, če bo projekt kadarkoli zaživel bo material izključno vezana plošča pavlonije, ki je najlažja vezana plošča, ki se lahko dobi. Za primerjavo, prostorninska masa vezane plošče pavlonije je 270 kg/m3, breze 750  kg/m3, topola (še nekje najbližje pavloniji) 450 kg/m3 (takenako smreka).

 

Imaš tudi lepljeno ploščo pavlonije. Če se boš na koncu vseeno odločil za lepljeno ploščo. 

 

Pomagaj si z youtube podnapisi:

 

 

Les, ki se fantastično obdeluje.

Povezava do prispevka

Hvala @berghaus  za tole.

 

Torej ne bi smelo biti težav z nosilnostjo (zvijanjem) vezane plošče, če recimo vzamem topol, ki je dobavljiv praktično vsepovsod in dokaj poceni? Najbolj me skrbi tisti del "postelje", ki se preklopi v notranjost vozila in bo verjetno "obešen" na strešne kljuke, ki jih ima berlingo. Teža naju skupaj s štrudlo ne presega 125 kg :D

 

Razmišljal sem o debelini 18 mm, če izberem vezano ploščo. Bom pa v posteljni del, namesto podolgovatih izrezov na posnetku, navrtal luknje premera 10 cm v nekem smiselnem gridu.

uredilo bitje thepeach
Povezava do prispevka

Ne Berlingo XL pride jutri k hiši. Načrte mam že zrisane, ker sem ga v avtohiši premeru po dolgem in počez. Škatla bo širine 120 cm, višine 40 cm in globine 70 cm. Raztegnjena postelja bo 120 x 200 (preklopni plošči bosta ena 70 in ena 60 cm).

 

Jebe me samo še izbira materiala. V primerjavi z zgornjim projektom na posnetku, bom plate (kakršnekoli že bodo) dodatno ojačal s kotniki (strasten seks na lepi razgledni točki nad korziško obalo ni izključen).

Povezava do prispevka

Iz tvojega zgornjega videa vse ok, spremenil bi edino posteljno naleganje. Ne vem sicer kakšna je situacija pri Berlingotu, vem za Dokkerja, ker ga imamo tudi sami in je izredno priljubljeno vozilo za camping predelavo, ne zgolj zaradi super rešitve umika kolotekov, pač pa tudi zaradi sila enostavne, par minutne odstranitve zadnje klopi, s tem pridobiš dodaten hranilni blok. 

 

Gurtanje vzglavnega dela pri meni ne pride v poštev, ker vsako spanje špilam roštilj (invalid hrbteničar) in bi soležalko spravljal ob pamet. Oziroma v morsko bolezen. Zame precej boljša rešitev je primer tega, na 2:50 dalje (lahko pa si ogledaš kompleten video, ima nekaj dobrih for), če že mora ostati klop notri:

 

 

Če se boš že lotil izdelave camping bloka, izkoristi XL-ov plac. Ta je še precej konkretnejši od Dokkerjevega. Definitivno bi jaz na tvojem mestu spremenil načrt vzglavnega dela, viseča varianta bo crap ob vsakem obratu spečega. Kotni podporniki so must, kot si že sam dejal, topol bo čisto ok, sam avto ima veliko nosilnost, izbiraj pa kvalitetne plošče, vsaj BB kvaliteta.

 

Pa še ena, must zadeva, ki sicer ne spada direktno pod camping block, zavesce. Brez heca. In kajle. Podvozne.

 

Pa ne rabim omenjati, da si glede na ime teme obligiran javljati/dokumentirati izdelavo tu notri, kajne?

 

Vso srečo in ogromno kilometrov z novim XL lepotcem.

Povezava do prispevka

Še enkrat hvala za vse nasvete. Definitivno bom upošteval.

 

Zadnji sedeži pri berlingotu se zložijo skoraj v ravnino prtljažnika (rahla rampa, ki se dviga proti prvim sedežem, mogoče 5-7 cm višje na najvišjem delu) ne da pa se jih enostavno odstraniti. Med sedeži in posteljo bo tako med 30-40 cm prostora za robo, prav tako škatla ne bo zasedala celega prtljažnega prostora (ta je globok 120 cm, ko so sedeži pokonci) in bo tam mogoče shranjevanje določenih stvari, kadar bo avto v pogonu ali postelja ne bo razstavljena.

 

Moral bom poštudirat nek način podpore, morda celo tega izvlečnega iz videa zgoraj. Ne bi rad naslanjal teže postelje in spečih na zložene sedeže, če ne zaradi drugega bo grda udrtina. Morda izkoristim tri utore isofix sistema za pritrditev sedežev, ki so ojačani in na zadnji strani sedežev. Nisem niti pomislil na nihanje postelje, ki zna bit res problem. Za ta del bom očitno moral še enkrat premisliti in zrisati končno rešitev.

 

Za zastiranje oken bom izdelal tanke zaslone iz reflektivne folije, ki se uporabljajo za radiatorji, na drugi strani pa bo filc. Tako bom imel opcijo z folijo navzven poleti in tisto s filcem navzven, kadar bom želel, da zgleda malo bolj "stealth". Vsi skupaj bodo dovolj tanki, da bodo shranjeni pod blazinami, kadar ne bodo v uporabi.

 

Glede dokumentiranja pa vsekakor objavim faze izdelave s fotografijami, če ne drugega bom imel lepo šanso za refleksijo in spomin. Also avto še ni doma, ker baba dela nadure danes. 

uredilo bitje thepeach
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...