Skoči na vsebino

Prva bitnost: od rojstva videoiger do konca njihovega otroštva


gerozaver

Priporočeni prispevki

  • 2 mesca kasneje...

Knjigo sem imel priložnost že prebrati. 😊

 

Super knjiga, tako po izgledu kot vsebini.

 

Fantastičen vpogled v zgodovino videoiger, kjer startamo s prvimi igralnimi mehanskimi napravami, nakar se preko prvih videoigernih avtomatov iz arkad počasi s prvimi konzolami in hišnimi računalniki preselimo pred domače zaslone. Zelo dobro spoznamo burna osemdeseta, ko je trg videoiger preplavilo nemalo naprav, se srečamo že s prvimi zlomi trga, z razvojem tehnologije pa proti koncu desetletja iz osembitnikov prešaltamo na šestnajstbitnike. Vmes se med hišne računalnike in konzole začne vmešavati še IBM PC in njegovi kloni ... Izjemen oris dogajanja se zaključi s prihodom prvega playstationa, ki je industrijo videoiger nepovratno zaznamoval: igranje videoiger je postalo mainstream, s tem pa se je končala njena doba »otroštva« – trg je dozorel.

 

Sergej Hvala vse te korake razvoja videoiger predstavi v domiselno tematiziranih in tehtno razvrščenih poglavjih, ta se – podobno kot članki nekoč v Jokerju in zdaj v Jazbini – osredotočijo na posamezno temo, najsi bodo to določene naprave, igre, založniki/razvijalci iger, portreti ključnih oseb (denimo Clive Sinclair) ali trendi, ki so zaznamovali zgodovino videoiger. Bralec se s tem preko kompaktnih, informacij polnih, a vedno zračno berljivih in z zanimivostmi naphanih poglavjih, čez razvoj ljubega nam hobija sočasno sprehodi prek različnih, medsebojno prepletenih vidikov, ki skupaj izoblikujejo širok in celosten vpogled na obravnavamo področje. Sam sem prelistal kar nekaj podobnih tujih knjig in nobena mi ni s tako lahkoto in na tako hiter način razširila poznavanje področja videoiger.

 

Čeprav je industrija videoiger relativno mlada, je preživela mnogo zanimivih preskokov. Če ste bili že na začetku poleg, vas bo nostalgični vpoklic spominov nemalokrat orosil oko. Ponovno boste doživeli svete vojne med komodorjevci in spectrumaši, se spomnili svoje prve prijateljice z imenom Amiga, si vpoklicali v spomin, kako je bilo igre »loadati« s kasetami, kakšen preskok so naredile diskete (se še kdaj spomnite na njih?) in kasneje prihod zgoščenk. Kako je bilo včasih običajno, da so igre prispele v ogromnih škatlah, kjer so poleg disket bivali še obsežni »manuali« in ostale dobrote. Ponovno boste podoživeli veselje, ko ste v PC-ja montirali SoundBlasterja in so igre namesto s hreščanjem zapele z ušesom prijaznimi melodijami …  

 

Poleg širokega vpogleda v svetovno zgodovino videoiger (izpuščeni ne boste niti ljubitelji Appla, vseh vrst konzol skupaj z ročnimi, in tudi tistih bolj eksotičnih naprav, ki se danes običajno omenjajo le kot opomba v besedilu) pa je glavna prednost knjige umeščenost v naš prostor in preteklost. Če niste premikali vesele palice že v osemdesetih, si je danes težko prestavljati, kako kavbojska je bila situacija pri nas. Čas socializma in bivše države v zadnjih vzdihljajih, ki se je trudila preprečiti prihod »zahodne« industrije zabave se je odrazil v neštetih prigodah tihotapljenja blaga čez mejo, piratiziranja iger (ljudje pogosto niso niti vedeli, da obstaja »original«, izraz je označeval piratske igre brez odstranjene zaščite …, da ne omenjam, da je Radio Študent kar preko svojih valov oddajal piratizirane igre, ki si si jih preko radia posnel na kaseto …) in nedostopno dragih cen. Sneti tisti čas slikovito približa tudi z lastnimi anekdotami, razveselijo pa intervjuji s ključnimi igralci, ki so bili takrat poleg in si vsak na svoj način trudili približati računalništvo Slovencem.

 

Denimo, Žiga Turk in Matevž Kmet, avtorja prve slovenske računalniške igre, pustolovščine Kontrabant (heh, ime satirizira zgoraj omenjeno tihotapstvo, ki je žal že od časov Martina Krpana očitno bilo usojeno Slovencem) podrobno predstavita unikaten čas in prostor prvega domačega igrarskega ustvarjanja. Jonas Ž., ki je imel svoj »šverckomerc« in preko Satansofta pripomogel, da smo lahko tudi v takrat v Sloveniji preko piratstva sledili svetovnim trendom videoger. Ciril Kraševec bo povedal zgodbo o nastanku legendarne revije Moj mikro (ste ga brali?), Andrej Troha pa, kako je nastala igričarska revija Megazin.

 

Skratka, knjiga je izjemna, vsebuje ogromno barvnega slikovnega gradiva (vse, o čemer boste brali, boste lahko uzrli na priloženih slikah). Če vas zanima področje videoiger, kupite si jo za darilo sebi, mislim, da jo je mogoče ta trenutek naročiti še po prednaročniški ceni. Priporočil bi jo tudi vsem, ki ste svoja geekovska nagnjenja uspešno prenesli na svoje potomce, da jo podarite svojim otrokom, kajti boljši vpogled, kaj je industrija videoiger preživela, da je postala takšna kot je, boste težko našli. Da ne omenjam ogromnega level-up-a razgledanosti, ki bo sledil listanju po knjigi.

 

Priporočam! In upam, da vas bo toliko, ki vas bo branje te knjige pripravilo zagnati kak star naslov, da bodo lastniki strani z emulatorsko vsebino začudeno gledali, kaj dogaja tem Slovenceljnem, da kar naenkrat radi prenašajo stare videoigre … Jaz sem tako pred kratkim na C64 igral Jet Set Willyja. Super je bilo!

 

spacer.png

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka

@Flegma, vrhunsko napisano. Ravno danes sem dobil knjigo in mi jo je uspelo zgolj nahitro preleteti, vendar je takoj jasno, da bo to vrhunsko branje (za prihajajočo zimo in ta podaljšan vikend), v bistvu je to  popotovanje skozi neko obdobje, katerega del je odraščala moja malenkost - obdobje NES, PlayStation 1, PC-jev z DOS,...

 

Ravno pred kratkim sem si namreč preko Xboxovega Game Pass naložil Doom 2, in kar ne morem verjeti, da približno 27 let stara igra premore tako odličen gameplay, tudi na joystiku s konzolo Xbox One. Padel sem notri in 2 uri sta takoj minili. Skoraj, kot da bi stopil v časovni stroj, samo da smo takrat navdušeno buljili v mali 15 palčni CRT monitor, danes pa na 4K TV. Ampak vzdušje je praktično enako.

 

Skratka knjigo definitivno priporočam. Mogoče bo res spodbudila, da se spet požene in preigra kak starejši špil. Igralno so bili enostavni, a težji za obvladati.

Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...
  • 2 tedna kasneje...
  • 2 tedna kasneje...

Jaz pa reklame komaj opazim, pa še očitno sem čuden ker mi je lepo pogledat kake tipkovnice pa mišunu so na trgu. V tokratni imaš 11 reklam, če se nisem uštel, strani pa je 82. 

 

Cene papirja so pa šle tolk vrtoglavo gor, da je kul že da niso revije podražili (recimo, Radar so, če prav pomnim). Jaz bi za Jazbino ruknil tudi po 10€, mi je vredno.

  • Račka +1 2
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka
  • 7 mesecev kasneje...
  • 1 mesec kasneje...

Super knjiga. Sem si jo sposodil v knjižnici (ker je bila končno na voljo za izposojo) in je tako obsežna, da jo bo težko prebrat hitro. Tole bom nabavil, ker je res fajn branje in to je knjiga ki jo odpreš na random strani in povsod izveš kakšno novo zanimivost iz zgodovine, ki jo še nisi vedel. Sergej in založnik sta se res potrudila in izdala vrhunski izdelek. No vsaj zame, ker sem štartal z mavrico in imel skoraj vse možne kompe in tudi preigral veliko iger. Mogoče za današnjo mladino glih ni, ker čar knjige je mogoče bolj za tiste, ki smo vse to izkušal.

uredilo bitje Mitsu
Povezava do prispevka
  • 4 tedne kasneje...
  • 1 mesec kasneje...

@uros678: To smo nekaj malega že debatirali v izbi Avanture/Pustolovščine. Moje mnenje:
 

Navedek

Jaz samo povem da zaradi zbirateljske izdaje ne mislim plačati dvojne cene. Saj kul in vse, ampak meni gre izključno za pisano besedo. Dodatki in okraski me ne ganejo. (nikoli nisem tudi kupoval teh raznih deluxe edition iger, kjer si zraven pač dobil sprintano to in ono ali celo brezvezni kipec).  Molzenje € al nekaj, ker izkušnja ob branju bo identična. 


Ampak sto ljudi, sto čudi. Nekateri pod nujno želijo izključno zbirateljsko izdajo itd. Vsakomur svoje, pravim. 
Bi pa verjetno razmišljal drugače, če bi zbirateljska edicija vsebovala (poleg ostalega) tudi kakšno razširitev vsebine. Npr. dodatno poglavje, to bi me že bolj nahajpalo.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...