Skoči na vsebino

Sputnik


cin der

Priporočeni prispevki

spacer.png

 

The lone survivor of an enigmatic spaceship incident hasn't returned back home alone—hiding inside his body is a dangerous creature. His only hope: a doctor (Oksana Akinshina) who's ready to do whatever it takes to save her patient.

 

 

 

 

IMDb

 

https://www.firstshowing.net/2020/another-official-us-trailer-for-russian-alien-on-earth-horror-sputnik/ 

 

 

uredilo bitje Assembly75
Povezava do prispevka
  • 5 mesecev kasneje...

0

Sputnik (2020)

Ocena: ●●●●●○○○○○

Kako se ruski filmski ustvarjalci nadvse radi — malce preveč in po nepotrebnem — zgledujejo pri čezlužnikih, sem nazadnje ugotavljal pri vesoljski drami Salyut-7 (2017) režiserja Klima Šipenka, kjer sem zapisal: "Svoje zahodnjaške kolege že ves čas posnema Timur Bekmambetov (Ben-Hur) s svojimi žanrskimi recepti (Abraham Lincoln: Vampire Hunter), Ivan Šurhovetski in Dzanik Fajzijev sta s svojim junakom Kolovratom (2017) imitirala historične bojevalščine tipa 300 (2006) ali Gladiator (2000), Svjatoslav Podgajevski je s Pikovo damo (2015) pripravil koktejl s plehko mešanico trendovskih jap-horror grozljivščin, Ilija Najšuler pa se preizkuša v prvoosebnih streljačinah (Hardcore Henry)." Kje je motive v svojem celovečernem žanrskem prvencu pobral Egor Abramenko (priredil in raztegnil je svoj kratki film Potnik iz leta 2017), po scenariju Olega Malovička in Andreja Zolotareva, ki govori o nezemeljskem zajedalskem organizmu, verjetno ni posebna uganka. Enako velja za večino vseh tovrstnih premis (pred nekaj leti sem bil spričo manka originalnosti razočaran nad vesoljsko razteleševalko Life); in že z naslovom, povzetim po slovitem prvem umetnem satelitu Спутник (rus. 'sopotnik'), namiguje na situacijo, ko se ruska kozmonavta z orbitalne odprave na Zemljo vrneta z nedobrodošlim tretjim članom posadke (glej sicer celostno ne najbolj posrečeni The Astronaut's Wife).
 
VzjFGIBy3zEEEdRxzy2kDA-DSa7ehYgsjf53xY_gkkMIhOjGVeeqzcrXaSm4-DmwgNFGJJcudxYMS3Y1d9g
 
Pripoved je postavljena v zadnje obdobje hladne vojne oziroma politični kontekst leta 1983, ko je propaganda Sovjetske zveze značilno poveličevala svoje dosežke in državne junake ter pred preostalim svetom za vsako ceno prikrivala spodrsljaje in poraze (glej tudi podmorniščino Kursk), vse za družbeni dobrobit Matere Rusije. Po prisilnem pristanku modula je eden od kozmonavtov mrtev, hudo poškodovani poveljnik Konstantin Vešnjakov (Pjotr Fjodorov) pa okreva v skrivnem vojaškem oporišču pod vodstvom polkovnika Semiradova (Fjodor Bondarčuk, sin slavnega Sergeja Bondarčuka), preden bi "nov uspeh ruske kozmonavtike" oblasti uradno predstavile javnosti. Tam naj bi psihološko evaluacijo opravila mlada psihiatrinja dr. Tatjana Klimova, ki jo polkovnik osebno povabi k projektu; zlasti ga zanima po strašljivi nesreči nadpovprečno uspešno Konstantinovo celjenje in njegova nenavadna umirjenost. Med opazovanjem spanca kozmonavta nočne kamere zabeležijo razlog za hitro okrevanje: vsako noč iz njegovega goltanca prileze sluzasta gmota, ki se zunaj telesa sestavi v slokega, pajkastega nezemeljskega plenilca. Naposled se razodene hinavska pretveza polkovnika, ki bi v času upada vojaške prevlade Sovjetske zveze popadljivo kreaturo rad preobrazil v biološko orožje (še en motiv iz franšize o osmem potniku). Sprva se zdi, da se vesoljski pajko-ligenj hrani s tistim, kar zaužije ne zavedajoči se Konstantin (čigar telesno in umsko stanje nekako nadzoruje), vendar je resnica o prehrani nezemeljskega bitja veliko bolj grozljiva. V bližini vojaškega raziskovalnega centra je namreč zaporniška kolonija, kjer obsojenci opravljajo prisilno delo, in dejanska hranila za kozmičnega parazita se skrivajo v človeških možganih, kamor se med napadom strahu izloča kortikosteroidni hormon kortizol (premisa se zdi izposojena iz filma Relikvija režiserja Petra Hyamsa, kjer velikansko štirinožno zobato bitje najde snov za svojo rast v hipotalamusu, ker je to najboljši približek hormona, ob katerem je nedolžni kuščar gekon zrastel v grozljiv ljudožerski stvor).

ZB3uwa7JuxQyOUI9YQbEDdn_smA_F8o6HV5xiGugFUG5nicv9TBlhMxU3EtOAA2P0T8sU9N6XLbiSeK7zws

Abramenko torej ne prinaša skoraj ničesar, kar ne bi že (kje) videli; in žal se namesto značajskim prikazom, zgodovinsko-socialnim elementom, karakterizaciji likov in pripovedni ter tematski globini posveča kopi-pašti dramaturških klišejev in poudarkov na vizualni plati (nedavno sem zaspal med ogledom podobno praznega in sterilnega fantazijskega trilerja Koma režiserja Nikite Argunova, nekakšne mešanice vzporednih svetov Matrice, sanjskih dimenzij Celice in escherjevskih transformacij prostora Doktorja Strangea), kot bi se želel dokazati z obvladovanjem posebnih učinkov. To pa ni dovolj za trajno veljavo ali presežno vrednost skoraj dveurnega filma (četudi je ruski jezik zares čudovit), ki bi moral doživeti premiero na festivalu Tribeca, a so ga zaradi pandemije Covid-19 poslali na spletne portale pretočnih storitev in videa na zahtevo — kjer je naletel na presenetljiv odziv ruskih gledalcev. Verjetno gre to prispisati izolaciji ljudi v času koronavirusa in zategadelj znižanim cineastičnim merilom; drugače si pač ne znam predstavljati huronskega navdušenja kogarkoli nad videnim.
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Me zanima, iz katerega medija je tale res neprivlačen 'spis', pri katerem te mine branje že po prvih treh vrsticah (pa nisi še niti na sredi prve povedi). Pisec res ne zna zajeti zraka, naniza celo goro imen in drugih nepomembnosti, smeti z oklepaji, ki še dodatno jemljejo osredotočenost, ter za dobro mero napiše osnovnošolsko kvarniško obnovo - v enem gromozanskem odstavku.  

 

Aja, morali bi se vendarle pogovarjati o filmu :) Ne vem, nisem gledal.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...