Skoči na vsebino

Življenje in delo v tujini


andrejus

Priporočeni prispevki

VonGriffin reče pred 47 minutami:

Zanimivo da dosti slovencev ne sili v skandinavske drzave, ponavdi sta standard Nem, CH, Anglija, Avstralija pa ni vec in

Skandinavske so kul. Imam znanca na Danskem in pravi da je kul. Imam pa nekaj znancev v Avstraliji in so vsi rekli da je res top. Sploh niso mel krize leta 2008. Pri nas je trajala prakticno 10 let. 

 

Ja bi rade volje sel na Norvesko (ce bi bil mlad). Sam jezik. 

Povezava do prispevka
Shenkey reče pred 9 urami:

Tukaj vidis kaksna je razlika med vele mestom in mestom, ala minken, tukaj se ne dogaja na eni oz dveh destinacijah vsak dan, ampak na 15ih.

a to razni koncerti itd.? a so te restavracije zdaj povečini vse zaprte? v kermu delu njujorka pa si to?

kuk hit je pa čka dobila šiht tam? daj kakšne slike chinatown, če imaš (pred korono) :D 

tist z rešilci ipd. se pa strinjam, tle v evropi je fajn, k je max. dovoljena glasnost za take stvari, avto izpuhe itd.

 

v austinu maš pa tornade in oborožene hicke :sick: 

gallery_medium.jpg

 

VonGriffin reče pred 7 urami:

Zanimivo da dosti slovencev ne sili v skandinavske drzave, ponavdi sta standard Nem, CH, Anglija, Avstralija pa ni vec in

davki

 

aja shenkey v kakšnem stanju pa je načeloma US ekonomija in ali je za pričakovat, da se bo hitro pobrala? a se boš cepil? :D

uredilo bitje bainit
Povezava do prispevka
VonGriffin reče pred 11 urami:

Zanimivo da dosti slovencev ne sili v skandinavske drzave, ponavdi sta standard Nem, CH, Anglija, Avstralija pa ni vec in

 

IMO je daleč največja težava jezik, mi smo pa radi komot, če se le da. poleg tega nas velika večina ni ravno privržencev abnormalno nizkih temperatur in petmesečne teme.

 

je pa recimo zanimivo, da tule kar dostikrat gostijo Slovence, ki pa so šli in ostali v Skandinaviji.v glavnem so arhitekti ali pa kakšni umetniki, pisatelji,...:D

 

Waslich reče pred 9 urami:

pa plače so še celo nižje.

 

kot zanimivost; en daljni znanec (varilec) je delal dve leti na (skoraj) skrajnem severu Norveške, v Tromsu. plača je bila abnormalna (v povprečju 15k €/mesec), ampak je rekel, da te tema, sneg, led, mraz in zajebani domačini tako psihično uničijo, da se ti sčasoma dobesedno začne mešat in malokdo iz juga sploh zdrži več kot eno sezono. Poljaki so po enomesečnem delu pri -20C samo spakirali kovčke in spizdili domov.

 

zdaj dela v Nemčiji za 3k in pravi, da je to naproti norveški izkušnji kot bi zadel na Eurojackpotu. :D 

uredilo bitje hawa meyta
Povezava do prispevka

Ja možno, da so tile specifični šihti v pizdi materni bolano plačani ja. V Oslu mislim, da ni tako. En sodelavec je bil gor, pa meni ni delovala ravno indija koromandija. Če bi šel, bi raje šel v švajcarsko. Samo slednji so ful izbirčni pri kadru. En znanec z dobro nemščino, narejenim tehničnim faxom, pa ni mogel dobit šihta. Samo OK, ni ravno veliko časa iskal. Jaz nimam pojma nemščine in avtomatsko izvisim. Samo zaenkrat v Sloveniji materialno živim dobro.

Povezava do prispevka
bainit reče pred 3 urami:

samo v tej oil industry je zadnja leta vse več avtomatizacije, tako da so taki šihti redki. podobno kot pri pristaniščih.

kakšni pa so tisti domačini, @hawa meyta a je kaj reku

 

ko že omenjaš naftno industrijo...ravno ta znanec mi je razlagal, da je tam spoznal nekega Srba, ki je delal na naftni ploščadi. plačo je imel v primerjavi z njegovo skoraj x2 (bil je nek tehnični vodja tam, tako da to ni ravno reprezentativna povprečna plača), ampak je isto jamral, da je pizdarija bit v takšnem življenjskem ciklu.

 

en mesec si na ploščadi, delaš po 16h na dan (ali več, če je potrebno) in crkuješ od neprespanosti, vetra, mraza, 20m valov, vedoč, da si 1-3h helikopterskega leta stran od kopnega,- potem si pa en mesec na celini, ko praktično nimaš kaj počet (sploh pozimi) in gledaš dobesedno v zrak. :D

 

tip se je potem v svojem drugem letu dela na Norveškem zaljubil v domačinko, se poročil, odprl svojo trgovino in na ploščad ne pomisli nikoli več.

 

domačini so pač smotani, tako kot si od ljudi v takšnih življenskih razmerah lahko tudi predstavljaš (moraš bit poseben karakter, da živiš v tako ekstremnih razmerah). kot tujec si za domačine tam zgoraj neviden, te ne pogledajo, ne pozdravijo, nočejo imet nobenega kontakta s teboj,... poleg tega za tebe veljajo drugačna pravila kot za domačine (če narediš še tako banalno pizdarijo, si kot tujec avtomatično v vseh mogočih kazenskih postopkih in te lahko z enim klicem iz policije firma tudi odpusti), ponekod celo drugačne cene (ker vedo, da si tam zaradi kakšnega specialnega dela in zato zelo dobro plačan)...

 

 

uredilo bitje hawa meyta
Povezava do prispevka
Shenkey reče pred 1 uro:

Za stanovanje dava z netom, elektriko in plinom lihk ene 2k. Za 70 kvadratov v Astoriji je to vredu.

Ce racunas je to enako kot v Minhnu/Frankfurtu s podobno lokacijo in ceneje od Amsterdama.

 

Medical, Vision & Dental insurance krije firma, imajo pa deductable, samo le te niso nic visja kot v Nemciji ali Sloveniji. 50-100$ za plombo, odvisno od povrsin.

Dobro zgleda. Kaj sploh počneš? Mislim kaj konkretno delaš?  In seveda kolk je netto?  :)

Na splošno kolk folk zasluži.

Povezava do prispevka
MesarMate reče Dne, 15. 12. 2020 at 18:38:

Kul.. bom že prečekiral teh 14 strani :D... če mi pa še kj ne bo jasn bom pa vedu tle prašat.. Pa sej za pohištvo se v kaki IKEA-i dost pocen čez pride, k ne? Mal sm skeptičen do rablenega pohištva, ker se odmontira pa spet skup sestavlja, ne stoji tko k novo... Lahko pa seveda spremenim mnenje pa bom največji zbiralnik vintage pohištva :panika:

MesarMate še tole: skrbno zbiraj vse račune, ki jih boš imel s selitvijo in opremljanjem stanovanja. Po koncu leta, v katerem se boš preselil, se ti splača iti do davčnega svetovalca (v Nemčiji), ki ti bo povedal, kaj vse lahko našteješ kot davčno olajšavo.

 

Ta hec te bo stal okrog 150 € (mogoče več mogoče tudi manj), znaš biti pa zaradi selitve zaradi delovnega mesta deležen precej olajšav.

 

Lahko si pa tudi sam pogledaš in poskusiš sam urediti to. Obstajajo neki davčno-svetovalni softveri (ki niso zastonj, so pa cenejši od svetovalca).

Povezava do prispevka

ja sj gremo v total lockdown kmal tko da SAFE xD. V 2 tednih oziroma prej med brexitom in corono dobu siht, edina prijava k sm jo oddal k se mi je zdel res kul siht in bam. Ful je bil proper intervju, najprej psiholoski testi, 1 uri pogovorov, kako bi ukrepov v dolocenih situacijah. Pa pretekle izkusnje. Poj so me sprobal v delavnici ce znam uporabljat orodja (zvezat sem moral kabl z UK adapterjem, UK!!!),  nato sem moral zrisal nekaj v programu fusion 360 (nikol prej uporabil sam je blo zlo straight forward), poj se pogovor z direktorjem. Mal več k ura in pol za vse. Nato so nrdil background chat, vse prejšne delodajalce kontaktiral in njih v detajlne povprašal o meni (en delodajalc mi je pisal in rekel: does this guy think i work for him??? so many fucking questions!!!). Poj pa dons bam, sprejet. Salary je tko tko, manj kot sem mel. Oglas so mel 24k do 30k funtov letno, odvisno od kandidata in drugi benefiti. Jst sm rekel da pod 30k ne grem, pa še to sam zto k se mi zdijo perspektivna firma. No in so mi rekl da bomo to plačo podpisal za prvih 6 mescov, poj pa naprej. Tko da nice. Davki na škotskem so manjši kot v Slo in bom dejansko dobil dost več kot v slo (neto 1,6k). Potem pa vidmo. Za placo pisem za bainita. Aja pa avtomatsko dobiš delež podjetja ob pogodbi poleg ostalih ugodnosti. Tko da zj morm pa naprej urejat flat, avto, mobitel, davčno številko še čakam, rezidenstvo morm odjavt v slo k jst ne mislm dvojne obdavčitve plačevat itd..


Rahlo pijan zaradi slavja

Povezava do prispevka
Shenkey reče pred 6 minutami:

90k, kot sm reku, bolj slaba, neto je to okol 5k pred odbitki za penzijo k jih sam izberes.

software, java

 

Kake odbitke pa še maš?

Zdravstveno ti podjetje plača. Penzija mogoče?

Če daš 2 za stanovanje ja je kr na tesno. Še žena bi morala 5k prnest :)

 

 

SmartSelect_20201223-132124_Chrome.jpg

uredilo bitje andrejus
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...