Skoči na vsebino

Življenje in delo v tujini


andrejus

Priporočeni prispevki

to se strinjam samo je dost nelagodno ker nekateri delodajalci niso glih veseli. Zato ce je mozno bi se jaz izognil temu. Je pa res da ima za cas sluzenja vojaskega roka oprosceno placevanje zdravstvenega zavarovanja cca 300.- mesecno. Pa ni slabo placan za mislim da tistih 6 mesecev ali 8 

Povezava do prispevka
tomazek reče pred 1 uro:

Ded še kar fantazira o penziji :D

 

Zadnjič sem srecal tipa ki sem ga nasledil v eni firmi ko je on zgasnil in šel delat v tujino. Dela že deset let zunaj kot dnevni migrant in je rekel da mu manjka še 5 let do njihove penzije. Čist navdušen da bo imel AUT minimalno pokojnino...nisem ga sicer spraševal koliko to je, ampak tip je deloval precej navdušeno, tako da verjetno nizka ne more bit.

 

Je pa hudo pojamral da tut zunaj ni več kot je bilo in da ga davki navkljub dvema otrokoma kot "alleinverinerju" kar tepejo, oz. da se jim ostanki preko meseca krepko nižajo s tem, ko otroka rasteta in da ni več tako luštno kot je bilo na začetku. Sicer so si zgradili hišo v Sloveniji ampak je rekel da je morala njegova nazaj delat predlani ker samo z njegovo plačo ne bi šlo. Je pa neke sorte skladišnik/logistik, pač ne fura direkt viličarja, ampak bolj pisarna pa to. 2 izmeni, brez vikendov.

Povezava do prispevka

V ch recimo za enega otroka dobis 200.- "otroskega dodatke". Zdravstveno zavarovanje je 100.- za tamale (ne vem do katerega leta). Recimo za jasli do 4 leta placas cca 800.- na mesec za 3 dni varstva. Ti pa tu drzava pomaga z cca 200.- na mesec tudi za jasli. Vrtec je kasneje javni in je precej ceneje. Zenske imajo 4 mesece porodniske. 

Ni glih poceni imeti otroke. 

@andrejus koliko placas za sina zdrv?

Povezava do prispevka

145.55 mislim da ima dodatno dentalno zavarovanje, nima pa zavarovanja za morebitni aparat.

 

Navedek

Recimo za jasli do 4 leta placas cca 800.

Ta del je drag in pride lahko tudi do 2400 na mesec.  Po mojem je najtežje zmeneđirat kako kdo dela, če sta oba zaposlena. Če manj delaš imaš manjšo plačo. O tem nismo niti razmišljal, ker smo že prestari

 

Edit: mi dobivamo 230 na mesec otroškega dodatka. Vse dodatne (tržne) aktivnosti za otroke, šport ipd so ful poceni, nominalno celo cenejše kot v Kamniku. Glasbena šola je plačljiva cca 600 na kvartal. Individualno 1 na 1.

 

Ker živimo v najbolj socialističnem mestu v Helvetski republiki, (res se ne hecam) ful gledajo dohodke za vrtec, jasli, šolsko, varstvo ipd. Če dobro zaslužiš plačaš ko....

uredilo bitje andrejus
Povezava do prispevka
Smoki reče pred 5 urami:

Čestitke @Alive @ana @Boris in ostali sonarodnjaki, ki ste zbrali dovolj poguma in ste vzelo dobesedno star slovenski pregovor, ki pravi: "Vsaj je sam svoje sreče kovač."

 

Užitek mi je brati vaše zgodbe in samo upam, da tako nadaljujete! Keep it up.

Mene je bolj nepošteno dajat v ta koš. :DJaz sem se preselila, ker je mož Irec. Moja selitev je bila tako veliko bolj lahka, ker ni bilo treba iskati stanovanja in tudi službo sem šele tam iskala. 

 

Bi pa dodala nekaj, spadam med ljudi, ki bi se ok počutili kjerkoli, pa se vseeno spomnim kako sem enkrat v prvem letu med likanjem in pranjem smrkala in jokala, da pogrešam Slovenijo. Potem se pa udomačiš, vseeno pa skoraj vsako leto (izjema lani) okoli marca pridemo v Slovenijo, da se vsaj malo izognem turobnem irskem vremenu. Moj dom je sedaj Irska in to je država v kateri se vsaj trenutno vidim na stara leta. Selit se je zame vredno to storiti samo, če ti je selitev všeč (razen čenisi v selitev prisiljen iz finančne stiske). Plače v Sloveniji mogoče niso vedno primerljive, kvaliteta življenja pa je. 

Povezava do prispevka
ana reče pred 36 minutami:

. Plače v Sloveniji mogoče niso vedno primerljive, kvaliteta življenja pa je. 

To bi bilo dobro da mace razdelaš oz konkretiziraš,

ti si že toliko časa na Irskem, da lahko že kaj konkretno napišeš, prav tako @Boris in @VonGriffin.

 

Mi smo premalo časa tukaj, povrhu je še bila pandemija. Jaz težko sodim, kaka je kakovost življenja nekoga, ki ima delavsko plačo, ali pa mladega, ki vstopa šele na trg dela. Tako tukaj, kot v Slo. Čeprav za mladega si vseeno upam trditi, da je tukaj lažje, boljše in da ima posledično višjo kakovost življenja, vsaj na zečetku.

uredilo bitje andrejus
Povezava do prispevka

Zanimivo...

Zgleda je res dosti razlogov, zakaj se kdo odseli. Od partnerskih do boljše službe, vse vmes.

Sam sem šel v osnovi zaradi tega, kr mi je bla Slo nekam dolgočasna. Sem vedno želel živet v kakem večjem mestu in v Slo ga pač ni. Mel ta filing, da gre življenje mimo mene, ne vem kako bi to boljše opisal...

 

Povezava do prispevka
VonGriffin reče pred 55 minutami:

 

Zakaj ?

 

Resno vprasam. Ok jaz sem bil itak vedno z eno nogo v Avstriji ker pac rodbina ampak me zanima kaj tocno si pogresala ? razen familije seveda

 

mentaliteto ?

 

Kaj pol si zdaj z obema v Avstriji, al si bolj vozač?

(ne da bi rad podjebaval, samo sam si pisal dost o tem kako živiš v slo in dobivaš še nek dodatek zaradi tega... Ne da je karkoli narobe s tem, ampak je pa roko na srce precej drugačno to kot pa recimo Ana ali Andrejus itd. skratka folk ki je dejansko odseljen...)

uredilo bitje GigiGovedina
Povezava do prispevka
GigiGovedina reče pred 24 minutami:

 

Kaj pol si zdaj z obema v Avstriji, al si bolj vozač?

(ne da bi rad podjebaval, samo sam si pisal dost o tem kako živiš v slo in dobivaš še nek dodatek zaradi tega... Ne da je karkoli narobe s tem, ampak je pa roko na srce precej drugačno to kot pa recimo Ana ali Andrejus itd. skratka folk ki je dejansko odseljen...)

 

Zivim v Avstriji (beri imam stanovanje ), sem kvecjemu vikend vozac ko grem v Rupetino po vlozeno in cevape (ker pac nepremicnina). Edina razlika med mano in Andrejusom je da imam sam do bivse domovine cca 50 minut voznje in ne par ur

uredilo bitje VonGriffin
Povezava do prispevka
VonGriffin reče pred 1 uro:

 

Zivim v Avstriji (beri imam stanovanje ), sem kvecjemu vikend vozac ko grem v Rupetino po vlozeno in cevape (ker pac nepremicnina). Edina razlika med mano in Andrejusom je da imam sam do bivse domovine cca 50 minut voznje in ne par ur

To je kar velika razlika. Recimo zaradi korone in drugih razlogov jaz nisem bila v Sloveniji 2 leti. Ne pritožujem se, ampak težje je iti v Slovenijo, če za potovanje porabiš cel dan.

 

Kar se pa kvalitete življenja tiče so pa razni indeksi in Slovenija je razmeroma visoko. Ne tako visoko kot Švica (ali Irska odvisno od indeksa), ampak še vedno primerljivo z zahodno Evropo in državami z višjimi dohodki. Eden od pomembnih vidikov je tudi enakost priložnosti. V Dublinu na primer je ogromno odvisno od predela kje živiš ali pristanejo mladi v univerzi ali visokošolskem programu. V eni poštni številki 80% gre v univerzo, v drugi pa mogoče 20% pa še to večinoma na visokošolske programe. Ker ni ocen v osnovni šoli (V mojem primeru sta mulca v majhni podezeljski osnovni šoli in to je zakon, če pa si v napačni šoli pa kar problem. ) in otroci večinoma izbirajo srednje šole glede na bližino, so akademski dosežki močno pogojeni s tem, kje se kdo rodi. Nisem nek hud socialist, ampak, ko živiš v državi z bolj očitno razslojenostjo, je pa hitro videti kako se neenakosti prenašajo iz generacije v generacijo. 

Povezava do prispevka

V svici mladi so kar dobro priskrbljeni. Ze ce mulac gre na srednjo solo da se izsola za recimo mehanika pleskarja itd dela 4dni 1 dan obiskuje solo. Ze dobi placo recimo 600-1500.- vsak mesec odvisno poklica. Vsaj v Ticinu nimam obcutka da veliko mladih gre kasneje na fakultete. V Svici kot obrtnik zasluzis zelo dobro. 
Kar je recimo minus je to da se od ponedeljka do petka dela cel dan. To meni kot sportniku nekako ne disi in tudi zato sem sel v to smer da imam svoje podjetje in da bom upam 2023 lahko delal manj kot 30%. 
Kot mlad clovek si pa lhko hitro ustvaris tu zivljenje ce si priden. Si nisem predstavljal da bova z zeno po 2 letih v ch kupila nepremicnino. Kar je v sloveniji dokaj nemogoce. 

 

Povezava do prispevka
andrejus reče pred 8 urami:

Malo me je skrbelo zaradi otroka, takrat je bil skoraj 10 let star, nov jezik, ne pozna nobenega ipd.

 

heh, to je ta večna ironija; starši so običajno (sicer popolnoma razumljivo) najbolj zaskrbljeni zaradi otrok, a v bistvu so otroci daleč najbolj prilagodljiva živa bitja. ever. res moraš imet nesrečo z izbiro vrtca/šole, ali pa če je otrok že v štartu izrazit introvert, da se nekako ne znajde v novem okolju.

 

iz bližnje okolice poznam dva taka primera, kjer sta se 8 in 12 letnik v dobre pol leta dobesedno iz nič naučila toliko francoščine, da sta ju morala starša vozit povsod s seboj kot prevajalca. :ododava: medtem sta starša zmetala cca. 10k za superduper tečaje francoščine, pa sta še vedno nekje bolj na splošnih frazemih.

 

Hernier reče pred 7 urami:

Andrejus se malo znebi slabe družbe na gnoju in je že sposoben napisat normalen post o tujini, noro

 

+1. zato mene andrejus triggera, ker je v bistvu zelo zanimiv osebek, ampak to konstantno trollanje, ki mu res ne pritiče...:no:

 

VonGriffin reče pred 3 urami:

Resno vprasam.

 

mentaliteto ?

 

heh, to je to, VG. ti si zgodovinar, če se ne motim?

 

ti nam razloži, kaj je v biti Slovenca tako globoko vkoreninjenega, da bo za 98% populacije ne glede na to kako lepo življenje si ustvarijo v tujini edini pravi dom le Slovenija.

 

niti ne znam več preštet, koliko podobnih debat sem imel s svojimi daljnimi in bližnjimi sorodniki, znanci, kolegi, prijatelji, bivšimi sodelavci na to temo,- praktično vsi se želijo nekoč vrniti. in ja, tudi pred penzijo. in praktično vsak manjši oddih želijo preživet doma.

 

takšnih kot si ti, ki zlahka naredi križ čez Slovenijo realno gledano poznam zelo zelo zelo malo.

 

btw, a lahko omenim še en fenomen, ki mi je tudi prav tisto - WTF?! dobesedno NE poznam Slovenca, ki bi šel v tujino in se ne bi nekam prigural. niti zares brihten ne potrebuješ bit,- samo da si priden in je očitno dovolj.

uredilo bitje hawa meyta
Povezava do prispevka
ana reče pred 2 urama:

To je kar velika razlika. Recimo zaradi korone in drugih razlogov jaz nisem bila v Sloveniji 2 leti. Ne pritožujem se, ampak težje je iti v Slovenijo, če za potovanje porabiš cel dan.

 

Kar se pa kvalitete življenja tiče so pa razni indeksi in Slovenija je razmeroma visoko. Ne tako visoko kot Švica (ali Irska odvisno od indeksa), ampak še vedno primerljivo z zahodno Evropo in državami z višjimi dohodki.

 

 

Sklepam da v Sloveniji nimas vec nobenega interesa. Pred dvema letoma sem dobil ponudbo za sluzbo na Irskem (nikoli iskal ponudili podmuklo preko zunanjega partnerja ker pac dolocenega znanja gori domala ni) in me drzava tudi na podlagi tvojega zapisa mal prevec spominja na UK, ne hvala ni ga dnarja

Treba pa tule lociti zivljenjski standard in kvaliteto zivljenja in tule si pozabila na par zadev @ana. Recimo na propadajoc zdravstven sistem. Oceta sem moraj nujno peljati na nevrologijo (se dobro da sem imel dopust) in bi mirne duse gagnil  hodnikih bolnice ce ne bi imel se par vezi in so ga prioritetno vzeli ker je cas bil faktor. Postane samoumevno imeti dober zdravstven sistem, tocen in kvaliteten zelezniski promet, porhtano birokarcijo, normalno vrsto za vrtec ali staracki dom...
 

 

 

hawa meyta reče pred 1 uro:

 

 

 

 

heh, to je to, VG. ti si zgodovinar, če se ne motim?

 

ti nam razloži, kaj je v biti Slovenca tako globoko vkoreninjenega, da bo za 98% populacije ne glede na to kako lepo življenje si ustvarijo v tujini edini pravi dom le Slovenija.

 

niti ne znam več preštet, koliko podobnih debat sem imel s svojimi daljnimi in bližnjimi sorodniki, znanci, kolegi, prijatelji, bivšimi sodelavci na to temo,- praktično vsi se želijo nekoč vrniti. in ja, tudi pred penzijo. in praktično vsak manjši oddih želijo preživet doma.

 

 

 

A to znanstveno dejstvo si dobil ob branju Cankarja Jaz, bratje, pa vem za domovino, ker VG zgodovinar ve da je to le tvoja subjektivna trditev. Ne kaj ti stric pove ampak statistika. Ljudje ki migrirajo se NE vracajo, zato tud ves beden poskus z davcnimi spodbudami vrnitve, mladina na Avstrijskem Koroskem v eni ali dveh generacija ne bo poznala jezika in vecina stare diaspore se ni nikoli vrnili tud ne za penzij. Ce nisi dojel gre tule pri nas za zajebancijo , itak grem na stara leta ce bo Bog dal da jih dozivim kam v tople kraje. Da bi se pri poznih letih moral gledati vas cirkus ?

 

Ok razen ce v tujini propadnes , kar je skoraj nemogoce za Slovenca razen ce si Simsa

 

 

In Itak so Slovenci zgodba o uspehu v tujini, ker s(m)o gscheit ljudje in znani po pridnosti. Lepo razvidno v Avstraliji kaj Slovenec doseze ko si sam ne vlada

 

Navedek

takšnih kot si ti, ki zlahka naredi križ čez Slovenijo realno gledano poznam zelo zelo zelo malo.

 

Edin ki je resnicno naredil kriz cez Slovenijo je @Boris. Razprodal vse, spakiral in vam jugosom pokazal sredinec like a baws. Jaz imam jasen ekonomski interes v Sloveniji kot ga ima Andrejus

Pri meni tud ni dileme ker je star oce Dunajcan in del rodbine, Sem naceloma pripaden le samemu sebi ampak zame selitev ni bila neka sprememba kulture

 

sploh napram nekomu ki celo zivljenje smrdi v eni luknja tam doli v fuzinah kot @lizz. Njej bi se ze rolal ker je v Grazu dandanes toliko crnih in ne bi vedela kerga naj prej naskoci

uredilo bitje VonGriffin
Povezava do prispevka

Mislim da primerjava med Avstrijo in recimo Irsko ni glih fer no ker se ne mors za vikend zapejlat domov in je raven domotozja cisto drugacna. 

Drugace pa moje mnenje na komentar @hawa meyta da Slovencem skoraj vedno uspe v tujini... Mislim da je razlog za to pritisk. V Sloveniji nasparas denar in gres narediti ta leap of faith. In imas ogromno za izgubiti. Ce failas moras z dolgim nosom nazaj v Slovenijo. In zato vecina veliko bolj pridno dela. Pac vec je na kocki. 


Jst sm ravno danes prispel nazaj v Slovenijo za praznike in morm rect da se pocutim zelo cudno tu. Je moj dom a obenem ni. Mesani obcutki. Pa ko pridem nazaj na Skotsko bodo isto cudni obcutki. Mogoce ker v UKju zivim sele malo vec kot eno leto. 



Aja pa mimogrede, mislim da sem kaksno leto nazaj odprl post na mnenjalniku, ker sem iskal pomoc pri selitvi in sem naletel zgolj na hate in da je brezveze in da itk ne bo uspelo :)

Sem imel manjso diskusijo z druzino in smo nekak enotnega mnenja da v Sloveniji lahko garas in garas in nimas veliko moznosti zlesti dalec po socialni lestvici. Nekako so moznosti bolj zaprte. V tujini se pa da lazje. Seveda odvisno od drzave in skilla. In ni me sram priznati, sam sem imel tudi kar dosti srece da sem nasel popolno podjetje za moj skill set in moznost napredovanja.

Sem pa vesel da nisem vec Slovenski rezident da nimam dvojne obdavcitve. To je bila nekako prva stvar, ki sem jo sel urediti. Sicer je bilo malo zapletov, ker sem se vedno lastnik in direktor podjetja v Sloveniji ampak ok, moral sem jim samo dokazati da od podjetja ne prejemam place in ostalih prihodkov.


 “A ship in harbor is safe — but that is not what ships are built for.” — John A. Shedd. 


Te besede so dolgo odmevale v meni pred selitvijo.

Mislim da bi vsak moral vsaj za nekaj casa izkusiti delo v tujini. Nova izkusnja, sirsi pogled na stvari, pa tud prihodnjim delodajalcem v Sloveniji nekako pokazes da imas jajca narediti stvari. 


Kar se tice selitve nazaj v Slovenijo v prihodnjosti.... Men osebno je tezko razmisljat o tem. Tu imam starse, imamo veliko posest in hiso na Gorenjskem, oce me vsakic na klicem vprasa kdaj pridem nazaj in kdo bo skrbel za hiso ko njih ne bo vec. Taki pogovori so men izredno tezki. Mogoce je napacen cas da se razmislja o tem, potovanja so dokaj otezena in draga tako da pridem domov... 2x na leto. Ampak pred pandemijo sem pa obiskal Skotsko recimo 1x na mesec, malo za vikend letel tja. Ko (ce) bo pa konec pandemije bom pa priletel veckrat in upam da bo vsem lazje in bo manj takih pogovor. Ampak vprasanje seveda ostane. Mogoce penzion v Sloveniji in se lahko tu zivi kot kralj. Mogoce tu samo summer house. 


Aja pa vprasanje ce mogoce kdo ve.... Po 5 letih lahko v UKju dobim britansko drzavljansko in njihov potni list. Je pa Slovenija ena redkih drzav, ki ne dovoljuje dvojnega drzavljanstva. A obstaja kaksni workaround zakona tu? Ce se pa na Skotskem porocim in imam otroke bi pa otroki lahko imeli dvojnega. Ampak ce zame ne bo moznosti bi pa po vsej verjetnosti obdrzal slovensko drzavljanstvo. Probably...

Povezava do prispevka

Glede odrekanja drzavljanstva je to se mi zdi za primer, ce si tujec in zaprosis za slovenskega. Ce pa ga ze imas pa ne bi smel bil problem, kar se Slovenije tice si zgolj drzavljan Slovenije ne glede na stevilo tujih potnih listov.

 

https://www.gov.si/teme/drzavljanstvo/

Navedek

Slovenska zakonodaja ne predpisuje avtomatične izgube slovenskega državljanstva, ko slovenski državljan pridobi državljanstvo tuje države. Nobena država ne more posegati v suverenost druge države, zato tudi Slovenija ne more svojim državljanom priznavati državljanstva tuje države. Od tuje države je odvisno, ali bo od prosilca zahtevala, da se v postopku za pridobitev njenega državljanstva odpove slovenskemu. Večina držav sicer zaradi preprečevanja dvojnega državljanstva predpisuje za sprejem v njihovo državljanstvo odpoved dosedanjemu državljanstvu ali avtomatično prenehanje državljanstva, če njihov državljan prostovoljno, na lastno prošnjo, sprejme tuje državljanstvo.

 

uredilo bitje BumbleBee
Povezava do prispevka
Alive reče pred 20 minutami:


Aja pa vprasanje ce mogoce kdo ve.... Po 5 letih lahko v UKju dobim britansko drzavljansko in njihov potni list. Je pa Slovenija ena redkih drzav, ki ne dovoljuje dvojnega drzavljanstva. A obstaja kaksni workaround zakona tu? Ce se pa na Skotskem porocim in imam otroke bi pa otroki lahko imeli dvojnega. Ampak ce zame ne bo moznosti bi pa po vsej verjetnosti obdrzal slovensko drzavljanstvo. Probably...

 

glede na to da sem v podobni ladji, kdo ti pravi da ti ga je potrebno prijaviti ? ;)

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...