Skoči na vsebino

Primeri inšpektorja Vrenka


DaCapo

Priporočeni prispevki

V Mariboru se je pred kratkim začelo snemanje nove slovenske TV nadaljevanke: Primeri inšpektorja Vrenka.

Šest delna serija nastaja po kriminalnih romanih Avgusta Demšarja (sicer je to psevdonim), ki je do sedaj spisal že 10 knjig. Njegove kriminalke se berejo lahkotno, dogajanje je postavljeno v Maribor in okolico (občasni so tudi krajši skoki v druga mesta), liki so sprva videti nekoliko stereotipni, ampak se skozi knjige vse bolj razvijajo. Takoj opazen pa je seveda velik vpliv Agathe Christie (v vseh knjigah gre skorajda za klasičen "who done it"), kar mi je osebno zelo všeč. Manjka takšnih zadev pri nas.

Za glavni lik je izbran Dario Varga. Igral bo torej inšpektorja Martina Vrenka. Med drugimi (zaenkrat znanimi) igralci osrednjih vlog so še Jurij Drevenšek, Katarina Čas, Lotos Vincenc Šparovec in Barbara Predin. 
Kot zanimivost: Demšar je v intervjuju nekoč izjavil, da si vse svoje like nekako predstavlja v živo oz. jih vizualno celo naveže z dejanskimi osebami. Edino za Martina Vrenka ni nikoli imel v glavi neke natančne vizualne podobe. 

Zgodba bo posneta po prvih treh kriminalkah, torej:  Olje na balkonu (2008), Retrospektiva (2009) in Tanek led (2009). Gre za edino letošnjo avtorsko produkcijo Televizije Slovenija, katere stroški bodo znašali 837 tisoč evrov.

olje.jpg.cb96d76269cc78a3da49faf1eabd5add.jpg    retrospektiva.jpg.7f026de3252e21d53989213083e7837e.jpg    led.jpg.399308e70804abaa1f12476dfe851dd6.jpg

Pravo ime pisatelja je sicer Tomaž Zupančič in je v "prostem času" profesor likovne pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti. Večkrat je že tudi izjavil, da policijske postaje od znotraj še nikoli ni videl v živo. 

 

Ker bo nadaljevanka na sporedu šele v začetku naslednjega leta, naj do takrat ta tema služi za razna mnenja, predvsem okoli knjig, pa seveda tudi o novicah iz snemanja in podobno. Kasneje bomo pa lahko pokomentirali tudi sam izdelek. :) Jaz držim pesti, da jim bo uspelo. 

Še povezava na kratek video:
https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174709564?jwsource=cl
 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Nimam pojma, kako imajo namen združiti 3 knjige v šest epizod. Je pa res, da zgodbe niso dolge in mogoče bodo primere nekako povezali. ?  Ali pa pač po liniji najmanjšega odpora: 1 knjiga v dveh 2 epizodah. :)

Dočim, v LJ se ne more dogajati, ker potem bi morali vse zgodbe, tudi like, konkretno prevetriti in v bistvu to več ne bi imelo smisla, ker pač ne bi bili več Primeri inšpektorja Vrenka :).
Pred pričetkom snemanja so sicer predlagali, da bi bilo dogajanje postavljeno v Kranj. Ampak avtor knjig se s tem nikakor ni strinjal in je seveda ostal Maribor. (kar mi je seveda top).
V bistvu, kako bi bilo, če bi Petelinji zajtrk iz Prekmurja prestavili na Primorsko? Ali pa, če bi Čefurje raus snemali na Taboru v MB, namesto v Fužinah ? :) 

 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Ahja, pa še nekaj prosim: Ne spoilat zgodb. To pač velja za tiste, ki ste knjige že prebrali v dobrobit tistim, ki jih še niso. 
Zame nima veze, ker je to enako, kot če bi mi npr. nekdo zdaj direktno povedal, kdo je bil morilec na Orient Expressu ali pa kaj je v škatli v S7even. (been there, done that :) )

Če bodo pa v filmani verziji kaj spremenili, pa itak ne vemo. (jaz skoraj malce dvomim, ker gre za dokaj klasične, kot že omenjeno: who done it zgodbe). 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
  • 5 mesecev kasneje...
seventhson reče pred 1 uro:

Po 10ih minutah gledanja.. dogaja se v Mariboru, govorijo pa pravilno slovenščino, ki je žiu bog v sloveniji ne govori, ali pa z rahlim ljubljanskim naglasom. WTF? :wacko:

Nikol nisem slišal priseljenca (Latinović) govorit tako kot v tem filmu. Še Rifle je pozabil kako igrat v seriji. "Moral mu bom pogledat v drobovje, ne morem več životarit"
Pa igralcev za TV Slovenija imamo očitno še vedno samo 10.
Bolj mi je bila všeč Gozdna od tega. Vsaj veš da so porabili za snemanje 100€, svojih.

1.) Življenja Tomaža Kajzerja
....
2.) V imenu ljudstva
3.) Jezero

4.) Vrenko
5.) Ekipa Bled
 

uredilo bitje BuDi
Povezava do prispevka

Tudi jaz sem malce razočaran. Ajde, zgodba je OK (ker je itak dokaj striktno po knjigi), ampak igralci se zaenkrat niso ravno izkazali. Akademsko igranje, neprepričljiv govor itd. Mogoče sem res pričakoval preveč. 
Glede štajerščine: niti slučajno si nisem želel, da bi tukli neko pristno ali, bog ne daj, prisiljeno štajersko narečje; dejansko tudi v knjigah ni tega. Ampak vseeno, kot smo opazili: tu nekaj ne štima in konkretno pokvari vzdušje. 
Druga, večja težava je pomoje to, da so cele tri knjige strnili v 6-delno serijo. Torej 1 knjiga na 2 epizodi. Absolutno premalo časa za razvoj likov in karkoli konkretnejšega.
No ja, vseeno upam, da bo gledljivo do konca in da bodo posneli še najmanj drugo sezono.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Iskreno... Menije vse skupaj delovalo zelo okorno in čudno. Sem dal že nekaj snemalnih dni čez in moram rečt, da je bilo tukaj vse skupaj videt zelo češko. 

 

Varga igra samega sebe. Katarinca ni dala vse od sebe. 

 

Sem imel pa čast spoznati Mileno Zupančič 💐

Povezava do prispevka

Meni je precej zgrešeno, da štajerskega/mariborskega naglasa niso uporabili "zato, da bi se ognili stereotipov humorističnih nanizank, ki dialekt rade uporabljajo v službi komedije." Namesto, da bi rušili stereotipe, se jim raje uklonijo. Hkrati pa je v seriji Breznik (Drevenšek), ki govori s štajerskim naglasom, ampak čisto normalno in razumljivo, brez pretiravanja, ki je problem stereotipa. Očitno bi bilo to prenesti na celotno serijo malo preveč, zato so se raje odločili za nežno ljubljanščino postavljeno v Maribor. 

Povezava do prispevka
Deskyet reče pred 20 minutami:

zato so se raje odločili za nežno ljubljanščino postavljeno v Maribor. 

Maribora se zaenkrat vidi toliko kot Bleda v Ekipi Bled ... kljub temu nikoli ne pozabijo omenit kako "snemanje na Bledu ali v Mariboru zadeve močno podraži - ker je večina sodelujočih iz Ljubljane, ampak je pomembno zaradi avtentičnosti"

Kako se predstavi mesto je odlično predstavljeno naprimer v dober teden nazaj končani seriji Tin Star: Liverpool ... sem bil tam in se je prav videlo, da so vedeli kaj delajo ob tem da so sodelovali z lokalnim turizmom.
(menda obvladajo tudi pri nas pri domačih telenovelah za POPtv, ampak teh ne gledam)
 

uredilo bitje BuDi
Povezava do prispevka

Na meji gledljivega.

 

Verjetno že stokrat slišano, a težko je gledati dramske igralce (saj vem drugih nimamo), kako igrajo pred kamero. 

Lik Varde ne potegne, tudi ta njegov agresiven pristop do vsakega niti ne osmuljenca je povsem neprimeren. Vsak bi ga že poslal nekam. 

 

Poleg tega je problem z narativo, gledalcu dejansko dol visi ali se primer reši ali ne. Ne čutiš nič, lik umorjenga ti ne pomeni nič. Tudi zakaj so zdaj skoraj edini osmuljenci zgolj prebivalci bloka, eni kurčevi sosedi, ki ponavadi niti drug za drugega ne vedo. Saj ni to neka jebena hipijevska skupnost. 

 

Torej zaenkrat slabo... a dam možnost še enemu delu. 

 

Glede MBja pa. A niso te bloki v LJ, kjer je snemano? Morda sem kaj zamešal. Verjetno ma tudi MB kaj višjega od kmetije

 

 

Povezava do prispevka
BuDi reče pred 4 urami:

(menda obvladajo tudi pri nas pri domačih telenovelah za POPtv, ampak teh ne gledam)

 

in to tako kakovostno, da so v predkoronskih časih tja med tednom vozili avtobusi z upokojenci, čez vikend je bilo pa polno družinskih izletnikov.

uredilo bitje hawa meyta
Povezava do prispevka

Danes drugi del. Res sem radoveden, če bodo primer zaključili identično kot v knjigi, ali bo kaj spremenjeno :) 

Mimogrede pa se tudi sprašujem, zakaj so morali Katarino Čas angažirati kot šefico jazz kluba v katerega zahaja Vrenko in se z njo nekaj spogleduje. V knjigah je čisto drugače... Ampak OK, nekaj sprememb vseeno mora bit. Recimo. 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Malo je bilo spremenjeno, ta glavna premisa pa je kar zvesto sledila knjigi. Ni jazz kluba. Vrenko je porocen z Mojco (ni isti lik), ki nima neke posebne vloge, vsaj v prvih dveh knjigah. Hodita pa dosti po kafanah z Breznikom :)
Drugace o seriji, kaj pa vem. Zdi se mi, da se je primer razvijal bistveno prehitro. Gledalec ni imel ravno nekih moznosti, da bi si sam postavil neko teorijo, v knjigi se mi zdi da je dosti vec nekih podrobnosti. Zaenkrat tudi od odnosa z Rifletom in Mojco ni kaj dosti. Se mi je pa zdelo vseeno malo boljse kot prvi del.

Povezava do prispevka
DaCapo reče Dne, 10. 1. 2021 at 21:32:

Druga, večja težava je pomoje to, da so cele tri knjige strnili v 6-delno serijo. Torej 1 knjiga na 2 epizodi. Absolutno premalo časa za razvoj likov in karkoli konkretnejšega.

 

A ni bilo do cca 2 uri en standard za vse filme narejene po knjigah?

 

Men gre strašno na kurac, ko je film daljši od časa, ki ga rabiš za knjigo prebrat.

Hobit je recimo tak razvlečen drek, ki ga ne bom nikoli pogledal dasiravno sem bil prebral knjigo.

 

Glede serije. Lepo, da se ne dogaja spet v Ljubljani, izbor igralcev je bil ok, še posebej stari Kutner.  Glede zabavnosti ga uvrščam v kategorijo Jezero in Ekipa Bled.

Povezava do prispevka

20 let sem na tem foromo

20 let se folk (budi) kurči nad slolvensko produkcijo

 

Meni je tako tole kot jezero NAD standardi slovenske produkcije in mi je kar zabavno/gledljivo. Res pa je, da applajam čist druge standarde, ko gledam. Pač neka B produkcija, zanimivo gledat ker je pri nas posneto, pa če je po knjižni podlagi bo verjetno spodobna zgodba in to je to, lep lp do naslednjič. 

 

Aja, če bi dal not "avtentičen" mariborski naglas verjetno nebi mogel gledati. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...