Skoči na vsebino

[multi] ARKADNE DIRKAČINE FOREVER

Slinch

Priporočeni prispevki

Galko reče Dne, 16. 4. 2021 at 10:54:

rubberbanding je zame smrt špila. Prov ne morem in nočem igrati dirkačine z rubberbandingom, ubije mi vse veselje do igranja. Pač zakaj za Boga milega bi poskušal biti dober v igrici... če je dobesedno ENAK rezultat, tudi če si slab in totalno nimaš pojma? WTF res no, rubberbanding je popolnoma skregan s core konceptom igranja igric, torej užitka nad tem, da si neko stvar zaobvladal in postal boljši.

Nazadnje se mi je to zgodilo z NFS: Hot Pursuit R. Igram neko dirko, vozim ko kralj, res uno teach me master, ampak na koncu malo podrajsam po travi = 3. mesto s časom 04:15. Naslednjo igro vzamem neki jajc od avta, se celo igro zajebavam in vozim ko največji začetnik, ampak prišparam ves boost za zadnjih nekaj ovinkov dirke = 1. mesto s časom 04:40. Dej sam spizdi mi s takimi, resno.

Jake the Mess reče pred 16 urami:

+1 na Galkota.

Zadnja dirka. Dolga je 15 minut pomoje. Vzel sem Mclarena, odvozim perfektno dirko, un kurac na drugem mestu pa stalno nekje v vzratnem ogledalu nekje v daljavi, ne glede na to kako perfektne zavoje sem odpeljal. Pol pa itak ena mini napaka v zadnjem ovinku, pa uni pezde samo mimo mene. Dej spizditi mi s takimi no.

Od Criterionovih špilov sem igral samo Burnout Paradise in NFS Hot Pursuit 2010 (oboje v Remastered izdaji pred kratkim), in v obeh je rubberbanding ful očiten. A je v starejših Burnoutih tudi blo tako izrazito? Tam tudi ni bilo izbire difficultya v kampanji?

S tem da v BP je elastika po mojih izkušnjah ful v korist igralca (prav vidiš na minikarti, da nasprotniki bremzajo na pune, ko so preveč spredaj, in brez zaletavanja jih lahko komot ujameš tudi s slabšimi avti; bi rekel, da špil zaradi tega manka izziva vsaj v dirkaških eventih kar malo trpi ), pa dirke so zelo kratke, maksimalno 3-4 minute), v NFSju je pa večinoma v veliko škodo in na trenutke prav trolanje igralca, ko 15-20 minut dolgo dirko izgubiš dobesedno v zadnjem zavoju ali dveh, ne glede na to, kako dobro si prej odvozil 40+ kilometrov dolgo stezo... Sem tudi jaz mel primere, ko sem svoj rekord proge podrl v dirki, kjer sem z vožnjo skoraj brez napak in zaletavanja končal drugi, naslednjič pa isti event zmagam s pol minute slabšim časom in več totalkami... Da ne omenjam policajev, ki te z nekimi 300-konjskimi Fordi ujamejo in zrinejo s steze, tudi če pičiš 300+ v superavtu, pa radi ti trolovsko vržejo roadblock dobesedno v zadnjem zavoju dolge dirke, kjer te potem AI pizdun zaradi karambola/upočasnitve prehiti tik pred koncem.

Sicer mi je bil omenjeni NFS celokupno še vedno kul, ker je dirkanje in izogibanje policajem ipak uživantsko, je pa pomoje en res hujših primerov dirkačine z nasprotniki na elastiki in s tem ful umetnim in do igralca dostikrat nepoštenim prilagajanjem izziva. Očitno se avtorjem ni dalo ali pa niso znali naredit različnih težavnostnih stopenj. Sicer sem mnenja, da je v dirkaških arkadah (za razliko od proper simulacij in simcade zadev) 'mehek' rubberbanding manjši greh, če poskrbi za to, da ste si z nasprotniki vedno dokaj blizu in je vedno malo fender-to-fender žura, pritiska in kaznovanja večjih napak, samo tako očitne gluposti in nepoštenosti, kot jih vidiš v tem NFSju, so pa res malo preveč na trenutke.

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka
  • 1 mesec kasneje...
  • 2 mesca kasneje...
  • 1 mesec kasneje...

Ta teden sem po dolgem času spet zagnal Driveclub. Potem sem pa naletel še na spodnji video. Dečko sicer rahlo pretirava z dramatičnim nakladanjem, tako da je priporočljivo mutat, če vam gre slednje na živce. Je pa vseeno lepo malo za pogledat.

Ne bi ravno rekel, da gre za Masterpiece, ampak je pa solidna igrica. Podoba/slika sicer deluje nekam mehko, samo se med vožnjo ne opazi ravno. Izgled v slabem vremenu ali ob prehodu iz dnevnega v nočno dirkanje je pa še vedno fantastičen. Res škoda za neposrečen launch, ker je avtorjem kasneje z vso dodatno vsebino po izidu res uspelo zgraditi zelo zabavno izkušnjo. Žalostno je videt kako sta igra in developer končala. 2016 je Sony zaprl Evolution Studios, 2019 je bila igra delistana iz PSN in lani so izklopili serverje. Še vedno se da normalno dirkat v SP načinu, vseeno pa manjka konkreten del igre. Kakšnih 5 let nazaj sem v Driveclubu pustil kar konkretno število ur, nisem se pa prebil čez ves DLC. Tako sedaj malo preigravam, kar mi je še ostalo od DLCja in morem reč, da kar uživam.

Povezava do prispevka

Cruisn'Blast je carski, res un 90s arcade al SF:Rush oz. pač Cruis' USA or bolj World/Exotica.

Leta '95 sem sedel v prvem Cruis'n USA sit-down cabinetu in se mi je zdel res imeniten, ampak takrat kot mulc sem ga dojemal kot simulacijo ("uau z volanom se vozi), danes vem da bolj arcade ne pridejo špili :D

cruis-usa-full-motion-simulator_1_56abf7

CRUISIN' USA RED CAR SIT-DOWN DRIVING SIMULATOR- FOUR SEASONS AMUSEMENTS -  YouTube

uredilo bitje nsignific
Povezava do prispevka

Idk, jaz kar uživam :D Dost kratke proge, parkrat sem odletu čist izven proge, pa me sam teleportira nazaj na proge. Prisoten je grind za odklepanje avtov, prog. Vse skupaj zgleda, kot da bi nekdo pobruhal mavrico.... Ampak nekaj vleče k igranju. Igram pa itak tko, in short bursts, pomoje bi se po daljših seansah hitreje naveličal vsega skupaj.

Povezava do prispevka
Hernier reče pred 36 minutami:

Ma saj Slinchev okus za arkadne dirkačine je umrl nekje z izidom Burnout Paradise, takle mamo 

No le uleti in probaj uživat v 45 sekundnih dirkah kjer dobesedno noben input ne vpliva na rezultat, ampak je pač popolnoma random.

Ampak ya, če ti je vrh akcije in napetosti prelaganje kart z miško, pol ti bo tole itak nardilo največji odlom ever.

uredilo bitje Slinch
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Po mega razočaranju Cruh'N Balast sem v začetku tedna nabavil še Hot Wheels Unleashed. Če je Drek'N Bags najbol plitka, kulisasta igrica brez kančka finese in trajnosti, kjer v resnici le spremljamo osnovnošolčkove mokre sanje, brez milimetra navdiha, kako te sanje osmisliti in realizirati v zabavnem gameplayu, je Hot Wheels vse prej kot to.

Po prvih najavah sem pričakoval generično vozačino, na katero bo prilepljen mattel brand samo toliko, da ne bo na škatlici pisalo dobesedno "random arkadica: avtki se vozijo". No ajd, vsaj izgleda lepo, dajmo spremljat.

Ma igrica ful preseneti. Kot prvo, podoba je tako v nulo izpiljena, da niti ne daje vtisa branded igrice, ampak dejanskega igranja z real-life avtočki in progicami, samo pač na ekranu. Saj so že razni rivjujerji to omenjali, samo attention to detail je res hud. Sam nisem nikoli bil fen, pač valda smo kupovali razne avtočke, ampak ker so avtočki, ne ker so hot wheels™. Vem pa, da imajo hud following tako med otroci kot med odraslimi otroci (slednji so verjetno kar v večini), in tem mora noro dogajat. Avtočki so plastični, elementi prog igračkasti, vse je pristno prenešeno iz RLja v igro. sidenote, mislim da med lansko korono, morda že prej, ampak je "med korono" ful boljši izgovor, sem naletel na par kanalov, kjer v stilu marble races prirejajo dirke z die cast avtočki. Neumno, ampak zasvojljivo:

Kakorkoli. Igralnost je zelo proper. Ne doseže čisto najvišjih predstavnikov (ne bom dal primerov ker ste tukaj pedri hejterji kise porivajo v rit slabe igrice), ampak ima globino, inputi so tight, avtočki odzivni, fuuuuul raznolikosti v handlingu in fiziki posameznih modelčkov (ne uno, ja če si zelo pozoren pa mogoče res opaziš, ampak ful ful). Drift je težek za zaobvladat, ampak ful satisfying, ko uspe. Na progah je nekaj elementov ki pomagajo in nekaj, ki ovirajo. Slednji so morda za odtenek OP, v povprečni dirki pomeni stik z oviro padec s prvega na deseto mesto. Mehanik ni ogromno, je pa jih dovolj, da je uporaba čisto vseh pomembna za dober finiš.

No, finiš. Tukaj nastopi prva težavica, ki sem jo imel z igrico. Na začetku izbiram med easy, medium in hard. Dam medium, valda. Me vrže direkt v eno dirko, končam mislim da sedmi (od 12ih). Ponovim, osmi. Grem še enkrat, mogoče šesti, ne vem več. Okej, whatever grem dalje. Dropne glavni meni, skočim v kampanjo, prva dirka, zmaga v prvo. Napeta, ampak ne pa lih zelo. Se odkleneta dve novi dirki. Grem eno, deseti. Ponavljam mogoče, ne vem, 20x? mislim da nisem prišel višje od petega mesta. Aja, za odklep nadaljnih dirk je potrebno vsaj tretje. Nič, grem tadrugo odklenjeno, ponavljam isto vsaj 20x, best score: like, sedmi? Fuck that noise. Dam na easy, zletim skoz naslednjih osem do deset dirk z zmago v prvem poskusu in pol kroga prednosti. Wtf.

Pač ta balance težavnosti je kar tugica. Na medium je insane, na easy je dolgčas. Pri slednjem ostanejo edini izziv time trialsi, ker je time to beat na obeh težavnostih enak (hard sploh nisem sprobal, iz očitnih razlogov). Igram, odklepam, samo kaj čem, če ni neki fun.

No, ko sem imel kakšno urco (mogoče in pol) igranja preklopim nazaj na medium. Še vedno je mega hard, samo zdaj se pa že da celo zmagati. Kdaj takoj, kdaj s ponovitvami, samo vedno pa je napeto. Vseeno bi bilo hudo, če bi bil balance težavnosti malce prevetren, saj je tu še hard opcija, pa bojda se odklene še extreme. Pač nek easy +, ne vem, samo mislim, da je malo prevelik gap med prvima dvema, sploh glede na žanr in tip igre.

Drugač proge so carske, okolij (aka sob) je sicer ene 5 al 6, ampak prog v teh sobah pa ful, mega nice bonus je še track editor. Pred nakupom sem malo zavijal z očmi nad price tagom (50e retail za standard verzijo, čeprav se jo dobi okrog 40e), ampak je dovolj contenta in dovolj poliranja, da recimo da upraviči to ceno. 

Rubberbanding aka steber žanra je kar fino zbalansiran, na navadnih dirkah je ena večja napaka dovolj, da je restart edina opcija, pri daljših "boss" dirkah pa je dovolj popustljiv, da tudi kak respawn ne pomeni konca. Npr zadnji boss race, ki sem ga igral, kljub dvema respawnoma in mega chokeu na koncu se je lih da izšlo. Roza spoti so free boosti, zelena kislina požre shranjen boost, babe kače so kače:

Soundtrack je beden, jebiga.

Overall kul presenečenje, zelo za. Ne vem, če bi bila lih med prvimi izbirami, če bi imeli heavy hitterje predhodnih generacij. Glede na trenutno stanje žanra pa samo kapo dol, da ni random polizelek (ali četrtizdelek tipa Bruis'N Fags), temveč s filingom sestavljena zabavna, adrenalinska igračka. Pa še split screen ima :mafija:

Aya, SE je samo avtoček, steelbook in season pass. Ya, bodo plačljivi DLCji, fuck it.

7lw86nI.jpg

Povezava do prispevka

Še majhen updejtič: sem igrici končno privoščil day one patch. Ta prinese nekaj quality of life updejtov, od tutorialov v track builderju do UI izboljšav, par dodatnih opcij (photomode, livery editor) in najpomebneje: rebalance težavnosti. Medium je sedaj res medium, ampak sem se do zdaj že toliko privadil, da sem moral preklopit na hard. Opazil sem, da so zdaj tudi nekatere proge rahlo prilagojene, aka kakšna ovira manj na najbolj neprijetnih mestih.

Spremembe so tudi pri fiziki, kjer pa ni vse tako rožnato. Karkoli so že naredili, zdaj se zgodi, da se avtoček med drsenjem ob ograji nanjo skoraj prilepi. Tako no, trn v peti sicer res smooth gameplaya. Drift feel je tudi malce drugačen, nisem še siguren, če v pozitivno ali negativno smer.

Pod črto: igrica na ploščku je res dobra, s patchem pa še malo boljša.

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Namesto PS5 sem si nabavil volan G920 in moram rečt, da mi ni niti malo žal. 

Čez vikend se. Naklepal 15 ur igranja Dirt 2.0 in F1 2020. Ne vem zakaj, ampak slednji me je še bolj potegnil notri kot dirt. 

Razmišljam tudi, da bi si ubodel racim srat pa zamenjal pedalko od bremze, ker je original G920 kr krompir. No sej neki sem že tweakal bremzo, samo se zmerja to ni to hehe

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...