Skoči na vsebino

Vojna tretjega sveta


johnbi

Priporočeni prispevki

To je res neumnost po eni strani, ker 2%, 4% razlike ne bo v smislu, da bo zaradi tega Poljska sposobna koga zmagat al kej. Sej majo Nato, če ne pride Nato če bi bilo potrebno oz. Pardon ZDA potem itak brez veze da so v Natu. Samo finančno se bodo zasral.

Naši isto, če se le da bi bilo dobr šparat pa 1,5% furat namest 2%. Brez rezervistov, pa nekega partizanskega fighta, itak nismo pol k sposobni obranit na žalost

  • Račka +1 1
  • Groot, ki sir je 1
Povezava do prispevka
BlueSan reče pred 10 urami:

da bo zaradi tega Poljska sposobna koga zmagat

 

Poljaki, če izvzameš jedrske konice, bi v bližnji prihodnosti komot zbrcala Rusom rito. 

 

Proizvajali bodo K2 Black Pantherje iz Južne koreje, trenutno verjetno najboljši tank na svetu, in to 820 njih.

Kupili bodo shitload Abramsov (cirka 400 komadov),

Leopardov 2 majo čez 200, pa še cel kup t72 lastne proizvodnje iz cajta komunjizmja, ki so za silo še vedno proper tanki.

 

Veliko stvari, ki jih bodo nabavili, bodo sami proizvedli (po licenci), se pravi da bo dost keša ostalo v državi, ala Juga variante.

 

Artiljerije spet shitload, brezveze sploh naštevati.

 

Lovcev majo  pa tudi neki.

Cirka 30 Mig29.

48 F 16.

Prihaja 32 f35.

Pa še 50 korejskih t50, ki je sicer bolj light multirole, ampak vsen, za ownat ruse bi očitno blo dovolj :D.

 

Rusi majo zaostalo vojaško doktrino, naborništvo, get the fuck out of here. Ne morejo neke koruptivne sirotinjske Ukrajine pokorit, ob Poljakih ne bi meli za burek. 

  • Na jagodo +1 1
  • Za crknit smešno +1 1
Povezava do prispevka

Mogoče nimajo cirka 200 županov, pa podobnih neumnosti. Pa mogoče kapirajo, da kapitalizem ni sploh slab, če je implementiran dobro, in da ni vsak SP mehanik zlobni kapitalist, ki ne plačuje svoj delež (čeprav nima regresa, plačanega dopusta, plačane bolniške, možnost uveljavitev vzdrževanje družinskih članov, itd). Mogoče je tudi manj korupcije. 

 

Glede na to da imajo povprečno neto plačo 1100€, pa iz kake bede so štartali, nekaj že počnejo prav.

Povezava do prispevka

Se komu sploh sanja, če obstaja kakšen racionalen razlog za invazijo? Recimo, v kontekstu neke globalne strategije? Itak ma Rusija nukice, lahko je vsaka država ki jo obdaja v NATU, ne igra neke vloge. So se bali kake barvne revolucije znotraj svojih mej? Ali se gre za kak "Peter Veliki" kompleks s strani Putina? Koji k**** so sploh šli v Ukrajino? 

 

A je sploh kak globji strateški smisel? Jaz se ga ne morem domislit.

 

Ker če se gre zgolj za rusko manjšino, bi lahko veliko več naredili z zunanjo politiko, pa prek združenih narodov, kot pa s tem failom od vojne.

Povezava do prispevka

Hja. Pomoje gre tu tudi za mandat Putlerja.

 

Navedek

Ruska ustava omejuje število mandatov, ki jih lahko ima predsednik, in sicer na dva mandata. Prej je ustava predsednika omejila le na dva zaporedna mandata, kar je nekdanjemu predsedniku omogočilo, bi bil ponovno izvoljen.[10] Po ustavnih spremembah leta 2020 lahko predsednik predseduje zgolj dva mandata, tudi če nista zaporedna. Kljub temu pa je sedanjemu predsedniku Vladimirju Putinu in nekdanjim predsednikom omogočeno opravljati še dva mandata.[11]

 

Vpliv, kakršen pač je ta bil, pa skuša Putler za Rusijo večat že nekaj časa... Gruzija, Armenija, Moldavija... so države, kjer je s podporo takim in drugačnim separatistom omogočil obdržanje vpliva Rusije. Pač, je psihopat menil, da mu bo ratalo tudi v Ukrajini, sploh po zasedbi Krima, ko EU ni pretirano trznila. Zdaj pač je, ker je očitno, da model sledi nekim bizarnim zgodovinskim lekcijam določenega malarja...

 

Povezava do prispevka
Dog reče pred 1 uro:

Se komu sploh sanja, če obstaja kakšen racionalen razlog za invazijo? Recimo, v kontekstu neke globalne strategije? Itak ma Rusija nukice, lahko je vsaka država ki jo obdaja v NATU, ne igra neke vloge. So se bali kake barvne revolucije znotraj svojih mej? Ali se gre za kak "Peter Veliki" kompleks s strani Putina? Koji k**** so sploh šli v Ukrajino? 

 

A je sploh kak globji strateški smisel? Jaz se ga ne morem domislit.

 

Tole je zgolj moja teorija. Preden gremo razlagat sedanjost, je treba pogledat v mindset ruske politike in v zgodovino od kje le ta izhaja.

 

V ww2 so ga z žrtvami najbolj najebal rusi (oz. takratni sovjeti). Podobno kot židje z ustanovitvijo izraela in doktrino, da noben več ne bo tamanil njihovega naroda, so podobno obrambno politiko zastavili tudi sovjetski politiki. Njihova doktrina je temeljila, da se bo spopad s sovražnikom odvil daaaleč stran od ruskega ozemlja. Vzhodno od nemčije ni do moskve nobenih naravnih preprek, gorskih verig ali česa podobnega in s slabo obrambo oz. prebitjem le te bi sovražnik imel direkt linijo do moskve. Moskva je od najbližje meje (z belorusijo) oddaljena zgolj 400km. Kar pojansnjuje ustanovitev varšavskega pakta in železno zaveso (in dandanašnje držanje roke nad belorusijo). Po takratni sovjetski doktrini bi se bombali v nemčiji oz zahodni poljski, kar je dovolj stran od ruskega ozemlja. To je bistveno za razumevanje, zakaj imajo ruski politiki zakoreninjeno mentaliteto, da je treba zahod držat čim dlje od ruskega ozemlja.

 

Fast forward v 90. leta, ko je padla železna zavesa. Rusija je bila takrat preveč oslabljena, da bi bila kakršenkoli resen player na svetovnem političnem parketu. Baltske države in države nekdanjega vzhodnega bloka so to zavohale in jo podurhale v zavetje NATO-a. Pač 40 let izkušenj s sovjeti pušča travme. Rusi so takrat pihali, ker se jim je 40 let stara obrambna doktrina sesuvala, NATO se je začel približevati ruskim mejam, ampak vojaško in ekonomsko so bili rusi še preveč v riti, da bi lahko resno kontrirali zahodu.

 

Fast forward proti koncu prvega desetletja v novem tisočletju. Munchenska konferenca (al je bla v bukarešti, se ne spomnim). Kljub izrecnim opozarjanjem Merklce, američani povabijo v NATO gruzijo (spet, ne vem točno a so dobili status kandidatke al je šlo samo za izraz namere). Poguglajte kaj se je potem zgodilo v gruziji poleti 2008. Rusija se je pod putinom okrepila in začela jasno nakazovat, da se v mednarodni politiki ne bodo pustili jahat kot je bilo to v 90ih. Merklca je zahodne voditelje jasno opozarjala naj ne dregajo več v interesna področja (ukrajina included) rusije, kot so to loh delal v 90ih. Ampak dopovej kaj američanom če loh. Rusija se je okrepila in je začela čedalje bolj nastopat na mednarodnem političnem parketu, tudi vojaško.

 

No, pol pa počas pridemo že do l. 2014, do majdanske revolucije, pripojitve krima, kjer so rusi jasno povedali naj se zahod ne vmešava na njihov prag. Če prej nismo, lahko na tej točki razumemo razlog za popizditis američanov ob nameščanju ruskih raket na kubo v 60ih.

 

 

TLDR; rusi nočjo imet (še več) natovskih držav v bližini (ja vem vem, švedska&finska... ampak dvomim da imajo pri švedih ali fincih kakršnekoli interese, sploh ker sta obe državi krepko pro zahodni. Četudi uradno nista v natu, imam filing da bi nato reagiral ostreje, če bi se rusi lotili njih namesto ukrajincev). Geostrateški razlogi če hočeš. Obenem se gre lokalno (mogoče) tudi za boj za resurse, dostop do črnega morja, rodovitno zemljo,... you name it.

uredilo bitje HellAngel
Povezava do prispevka
zarafrustra reče Pravkar:

Rusija ni tista 3 sila, kolikor si bi že želela biti.  Sicer pa očitno to samo pimeni več vojn in nestabilnosti.

 

 

Rusija je sila že zaradi ogromno železja, ki ji je ostalo iz sovjetskih časov. Da nukic ne omenjam.

Je pa veliki fail ta invazija. In logistično in plansko, čisto kockanje.

Povezava do prispevka
zarafrustra reče pred 21 minutami:

Marioneta zahoda v narekovajih. 

Potrebno je razumeti, da so meje sprejemljivega začrtane na zahodu in takoj ko se nekdo teh meja ne drži sledijo sankcije, grožnje, včasih celo vojaški vpadi. AMPAK ti. univerazlnost človekovih pravic pod diktatom katerih se uravnava svet/svetovni mir je univerzalna IZKLJUČNO iz moralnega/zgodovinskega stališča zahoda. 

 

To je nekaj kar se nekako pozablja. Rusijo se je aktivno blokiralo, ker se je v hladni vojni izkazala za sovražnico številka ena zahoda. Sedaj se počasi prebujajo tiste pošasti, ki smo jih hoteli uspavati. In zgodovine že danes več ne piše samo eno stališče. 

 

 

 

do nekje 2000 ziher

še huje, ne marioneta zahodnih držav ampak (neo)kolonija zahodnih centrov kapitalske moči :) 

 

wb zaraf, če bi rad na gnoj ZS :D

 

 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...