cashman Objavljeno 21. oktober 2022 Share Objavljeno 21. oktober 2022 berghaus reče pred 10 urami: Preko DLI naravne svetlobe. "Temperaturni" prepih ne mara nobena rastlina. Ne gre zgolj za sušenje, vsakič ko preko nje piha temperaturno različen veter jo šokira. Zunanje rastline so tega vajene. Zaradi tega je na primer skoraj nujno sadike/rože utrjevati pred končnim prenosom ven. Temperaturni prepih, praviš? Ja, to bi lahko bilo, pogosto imam odprto okno, in skozenj v stanovanje vdira hladnejši zrak. Je pa plac pri oknu edini prostor, kjer je za to rastlino dovolj svetlo. Vprašanje je, ali temperaturni prepih rastlino ubije? Ali mi bo bonsai umrl, ali bo samo "zaspal" dokler ne pridejo boljši, bolj stabilni pogoji? Sicer pa kapo dol za tvojo vrtnarsko navdušenost meni je bilo vedno odveč se ukvarjati z vrtnarijo - zdelo se mi je preveč vložka pri delu glede na dobljen rezultat. Če gre pa tu za užitek ob delu, je pa zgodba drugačna. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 30. oktober 2022 Share Objavljeno 30. oktober 2022 (urejano) cashman reče Dne, 21. 10. 2022 at 17:55: Sicer pa kapo dol za tvojo vrtnarsko navdušenost meni je bilo vedno odveč se ukvarjati z vrtnarijo - zdelo se mi je preveč vložka pri delu glede na dobljen rezultat. Če gre pa tu za užitek ob delu, je pa zgodba drugačna. Ta želja je rasla desetletja. Prej sem to strast zadovoljeval na vrtu ženine mame in se že takrat zaobljubil sam sebi, da si nekoč priskrbim svoj kotiček. Po mamini smrti je fotr vse prodal, na naši parceli pa smo spremenili prostorski plan in nastalo je kar je. Ni veliko, a za starejšega invalida dovolj. Verjetno še najbolje tako, predno bi hobi postal obveznost in služba. Glede updejta ni veliko novega. Večina je verjetno zaključila s sezono, nekateri še izkoriščajo to lepo vreme in nenavadno visoke temperature. Naša parcela je v osojni legi, tako da vrtne površine prevzema zimska zelenjava, posajen je česen, radiči, repa, ohrovt, por.....pobiramo solate in mavrično blitvo, na splošno je vrt zastavljen za zimo, površine večinsko zamulčene: Rastlinjak bom kmalu zredčil, pretoplo je, endivija gre vsa v cvet: Zeleno solato redno obiramo, njej paše kakšna stopinja več Kitajsko zelje sem zaradi teh temperatur moral preseliti iz rastlinjaka: Precej bolj mu paše. Če se preselim v bajto, tu se vsake toliko časa s steglajem rok iz kavča posladkamo s peruansko jagodo: Res so slastne in naslednjo sezono jih bom zasadil veliko okoli hiše. V ozadju cvetni kotiček pod lučkami, katere že sprožajo vprašanja pri sosedih: Obvezna vprašanja "Pa ne da travo gojite??". Navabimo na kavo ali pivo, kjer si ogledajo zadevo. Bolj ali manj izrazi presenečenja, sploh pri ogledu notranjega rastlinjaka, očitno tu nihče tega še nikoli ni videl. Dvomijo v zimski paradižnik, dokler ne odprem: Polni so. Počasi bom vzgojil nove sadike, ker gre za determinantno sorto, pomeni da obrodi v kratkem obdobju (mesec dni) večino plodov in potem zaključi svoj življenjski ciklus. Bilo bi carsko vzgajati nedeterminantnega, ki živi in plodi do zmrzali, v odsotnosti le te torej dokler ima hrano, vodo, svetlobo....in predvsem višino, ode u božjo mater: Precej tricky zadeva za v bajto Ampak ok, s planiranim časovnim kolobarjenjem se da tudi z determinantnimi vrstami dovolj pridelati. Moj notranji rastlinjak je drugače med majhnimi, sprejme tri paradižnikove rastline v tlorisno površino 120x60, višine 180 cm, kar pomeni, da bo paradižnik rojeval v cca treh nivojih. Na fotkah prvi nivo, ki je poln, v drugem nivoju se že delajo zametki sadežev, tretji nivo pa nastavlja cvetove. Za več bo zmanjkalo višine, nekaj nje poberejo luči in prezračevanje. Seveda, vse to ob predpostavki, da se ne pojavi kakšna bolezen. Moj prvotni fiasko z Iresine herbstii je sedaj saniran, dobivam rastlino takšno, kot sem si želel: Lepo sta se nakoreninile, ena že uspešno uživa posajena v zemljo, nastavljena svetlobi: Do maja meseca jih bom močno namnožil in z njimi obložil severni, garažni del parcele. Ful so mi lepe, s svojo barvo močno izstopajo. Da ne bi bilo preveč dolgčas v teh mesecih in da se v špajzi naredi nekaj ozimnice, smo izkoristili letošnjo bogato bero, skrinjo nafilali z zmrznjeno zelenjavo in gobami, police in predale pa s sušenimi: Evo, nekaj se dogaja. Pred vrati je običajno dolgočasen, siv november, katerega bom letos izkoristil za planiranje sezone 2023, nekaj, kar do sedaj nisem počel baš redno, ter za filanje obrokov z mikrozelenjavo. Prvi batch počasi kopni in čas je, da spet zasedem pripravljene police. Lep vrtnarski pozdrav. 30. oktober 2022 uredilo bitje berghaus 6 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 30. oktober 2022 Share Objavljeno 30. oktober 2022 (urejano) Samo še eno zadevico bi vrgel na te strani, če dovolite, potem pa dam mir za nekaj časa. In sicer je govora o običajnosti, oziroma samoumevnosti. Pravilneje povedano, presenečenost nad samoumevnostjo. Mojo presenečenostjo. Vrtnarjenje je v slovenski kulturi dokaj vkoreninjena zadeva, imamo tendenco kos zemlje hitro spremeniti v vrtiček. Tukaj pišem o slovenski kulturi, presenečenje zame je spoznanje, da tak pogled ni vsesplošen po tej obli. No, vsaj v klimatsko primernih področjih. Govoril sem že o dogodku izpred cca 15-18 let, ko smo v Čatežu na dopustu spoznali Nizozemce in od njih kar tam v kampu kupili brako prikolico. Folk se bo sedaj vprašal kaj koji kurac ima to veze z vrtnarjenjem....ampak ima, zaupajte mi. Mi smo z dopustom zaključili teden dni prej kot oni in se dogovorili, da na poti nazaj ustavijo pri nas, pripeljejo prikolico, si za tisti dan vzamejo čas, ker jih bomo pogostili na naši vrtni parceli, oni pa nam pokažejo postavitev brako prikolice. Že takrat sem z njihove strani opazil nekakšno nerazumevanje pojma vrtna parcela, pripisujoč to naši zlomljeni angleščini, niti pomislil nisem, da tega pojma sploh ne poznajo. Popolna zmeda je nastala, ko so se pripeljali pred naš blok. Na koncu smo se dogovorili, da nam enostavno sledijo. Naš blok je bil v Trzinu, vrt pa iza šentviških kasarn, precej zajeten kos, z dvema hiškama in vmesnim sedalnim kotom pod brajdo. Zelo običajna zadeva v slovenskih koncih. Ogromen vrt, sredi avgusta brsteč do amena. Nekaj me daje spomin, da sem to štorijo že opisoval..... Kakorkoli, ko smo prišli na cilj je bilo v njihovi skupini ogromno začudenja in šepetanja. Berry me je kočno vprašal kje to mi sploh smo. Čigavo je to. Težko sem dojemal, da je to, nam tako običajna stvar, nekomu čisti mind blown. Koncept vrtnega kotička, ki ti ga občina da za nek kusur v najem in ga obdeluješ po svoji volji, vrt, kamor se umakneš po stresnem delovniku, oziroma kjer za vikend prespiš v naravi, čeprav v mestu, oziroma njegovemu obrobju, jim je bil popolna tujka. Da skrajšam, preživeli smo čudovit dan, se zvečer razšli polni vtisov in ostali v kontaktih še nekaj let. Tudi dopustovali smo potem še nekaj let skupaj, se dobivali istočasno v Čatežu in vedno je pogovor nanesel na tisti dan, kjer je Berry s svojo ženo povedal, da ga Slovenija impresionira v marsičem, najbolj pa jih je sezul tisti mamin vrt in sam koncept zaposlenega človeka, ki ima svoj kos narave. Še dandanes mi to njihovo vedenje ne gre v glavo. Kot verjetno ni šlo njim. Pojasnjuje, da ta koncept pri njih ni tuj samo v mestih, načeloma če si zaposlen imaš svojo službo in to je to, če si izven mest si farmer z mehanizacijo, na rinfuzo, oziroma industrijski pridelovalec po domače povedano. K bistvu, predno tole postane roman. Nekateri, ki smo v vrtnarjenje padli precej globoko, spremljamo nekaj YouTube kanalov, v namen pridobivanja informacij, znanja in tudi preživljanja prostega časa. En od teh kanalov je kanal Huw Richards. Ne bi rad, da tole izpade kot reklama, naj zgolj omenim, da ga spremljam že leta, ko je kot smrkavec začel s svojimi nekaj gredami in ima danes skoraj 700.000 sledilcev. In to na kanalu, ki je strogo vrtnarski. 4 leta nazaj je bil v Sloveniji. In v kratkem videu zajel točno to, kar sem opisoval zgoraj v navezi z Nizozemci: Fascinacija nad nečim, kar je nam popolnoma samoumevno. Takšnih vrtičkov okoli bajt je nešteto, v zadnjih dveh letih (korona obdobje) se opaža še dodatno drastično povečanje le teh, opaža se enormno povečanje "balkonskih vrtov". Moje presenečenje se odraža v mišljenju, da je tako povsod že od nekdaj. Spoznanje, da smo balkanci daleč med vodilnimi v tem početju je bilo, vsaj zame, ki ne potujem veliko, nemalo presenečenje..... Vem, da takšna tema ni baš za mladinsko igračarski forum, vseeno se mi je zdelo vredno spregovoriti o tem. Da se malce razbije kregarija po ostalih izbah Zdaj pa res utihnem. See ya. 1. november 2022 uredilo bitje berghaus 6 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 1. november 2022 Share Objavljeno 1. november 2022 kr'en reče pred 15 urami: Planiral sem, da januarja naročim semena, zdaj pa nisem več tako prepričan. Skoraj raje bi se pozabaval s kakšnimi čiliji, ki jih lahko dejansko porabiš. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 9. november 2022 Share Objavljeno 9. november 2022 Teden dni ksneje že obiramo: Zaradi precejšnjega poslabšanja stanja hrbtenice ne morem nič početi v vrtu, še sreča, da sem grede pravočasno uredil in pripravil na zimo. Kompost in njegov premet bo enostavno počakal. Za sodelavko, našo pisarno in tudi lastno uporabo sem zasadil baziliko, ki se že veselo rine proti svetlobi: Sicer si nisem predstavljal, da bomo kdaj v pisarni gojili baziliko, a se obnese odlično, z roko potegneš po listih in celoten prostor napolni s svojim čudovitim vonjem. Prvotno sem jo prinesel na šiht da si dodatno začinim malico, pa je na koncu postala okrasna dišavnica Zasadil tudi nove paradižnike, ki znajo v inkubatorju in na toplotni preprogi pogledati ven v parih dnevih: Aricciderci do prihodnjič. 1 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 11. november 2022 Share Objavljeno 11. november 2022 Kako je z okusom paradižnikov, če jih primerjaš z zunanjimi? Je kakšna razlika? Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 11. november 2022 Share Objavljeno 11. november 2022 Težko ti povem. To so paradižniki iz semena, ki sem ga dobil to poletje (dokumentiral stran ali dve nazaj). Okus je popolnoma normalen paradižnikast. Gre za determinantno sorto, ki je prej nisem imel, človek mi je rekel da je odlična za omake. Vse moje sorte, ki sem jih do sedaj gojil na vrtu in rastlinjaku so indeterminantne, sungold celo F1. Teh žal v šotoru ne morem gojiti ker se razrastejo u maloro. Med novimi sadikami imam zopet dve isti kot sedaj in pa eno, ki raste nizko grmičasto. Bom videl kako se bo ta obnesel v šotoru, ker se razrašča hudo na gosto. Tudi obrodi naenkrat v obilici. Bom dokumentiral, če bo kaj ratalo iz sadik. Zaenkrat lepo lazijo iz zemlje. Žal mi je, da za nobeno na novo pridobljeno sorto nimam podatka za katero vrsto gre, popisal sem si jih zgolj na podlagi videza ploda Te, ki sedaj rastejo v šotoru so strogo testno vzgojene, močno sem jih prunal (trgal stran zalisce), naslednjih ne bom nič. Za maksimalen izplen. Na testnih že opažam prve napake in sicer pri zalivanju. Enostavno pozabim in določeni plodi niso lepo napeti, nabrekli. Ne vodim kdaj zalivam in potem pozabim, paradižnik pa potrebuje dokaj redno, sistematično zalivanje. Učim se v bistvu. Moja pravi da uspešno, meni gre pa na kurac vsaka napaka. Na primer pozabil vklopiti timer in po treh dneh ugotovim, da so v popolni temi. Bedarije pač. 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 19. november 2022 Share Objavljeno 19. november 2022 (urejano) Razgibalni dan za nami, ostaja mi še cca 3 metre cvetličnega pasu, posujem s kompostom in zamulčim s slamo, sledi še premet kompostnega kupa in je to to za letos kar se vrta tiče. Ostaja zgolj še pobiranje pridelka. Kitajsko zelje sem moral preseliti v rastlinjak, ker so ptiči ugotovoli njega slast Po kratkem popoldanskem počitku pripravil 70 litrov domače mešanice za presajanje rož v bajti, potem pa samo gasa. Za jutri ostala še dva teglca, zmanjkalo mešanice. Paradižniki šopajo, približno skleda vsakih 14 dni: Se čitamo. 19. november 2022 uredilo bitje berghaus 4 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 19. november 2022 Share Objavljeno 19. november 2022 Konkretno polni in lepi, je bil kakšen slab ali so vsi tako lepi? Na vrtu sem tudi jaz v podobni fazi, več ali manj je vse pokošeno in pospravljeno, še kompost sem letos pokril za razliko od prejšnjih let Če bo kaj lepega vremena bom še postoril nekaj malenkosti zunaj, drugače pa samo še pobiram brokoli in solato, motike se več ne taknem letos. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 19. november 2022 Share Objavljeno 19. november 2022 (urejano) Vsi so taki. Prvi trije so bili nekam čudno "suhi", porinil sondo v zemljo in itak, popolnoma presušeno. Sploh se nisem spomnil kdaj sem nazadnje zalil. Zdaj vsaj dvakrat na teden pogledam notri Motike hvala bogu pri nas ni, zgolj žička, sem pa pozabil omeniti, da sem pripravil še 10 kg kavne usedline in 10 litrov pepela. To dvoje se bo še nabiralo do spomladi, tako da zaloge bi morala biti za celoten vrt. Upam vsaj. Komposta me je strah. Treba ga bo premetati, moja hrbtenica pa čisto v kurcu. Danes sem s tremi samokolnicami spraznil končni prekat, v srednjem me čaka kubik in v prvem več kot kubik Pa še trije kubiki sekancev, katere je treba zvoziti do vrta, namočeno okoli bajte pa toliko, da greš meter gor po hribu pa dva zdrsneš nazaj. Ne bo druge kot počakati da zmrznejo tla. Kompost pa pač malo pomalo... Komaj čakam februar, da začnem s sadikami! Že pripravljeno cca 50+ loncev. 19. november 2022 uredilo bitje berghaus Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 24. december 2022 Share Objavljeno 24. december 2022 (urejano) Brzinsko droben updejt. Kitajsko zelje bo bolj ali manj fail, gosenice ga obožujejo Ni se mi dalo ukvarjati z neemom ali zaščitno mrežo, tako ali tako je testni sev v vedra, ta se je pokazal uspešen, 18 litrov zadostuje uvrh glave. Z domačim kompostom ni treba niti gnojiti, čeprav je kitajsko zelje dokaj požrešen feeder. Solata v rastlinjaku bo pobrana danes, za božično večerjo. Prav tako del endivije iz vrta, ta se bohoti v dveh gredah in jo bo dovolj za celo zimo. Greda v rastlinjaku (medsolatno sajenje) je zeleno pognojena (rdeča detelja) in zakompostirana. Vrt je pripravljen v kompletu, večinsko zaraščen, ostalo zakompostirano in zamulčeno. Več dogajanja je v hiši, cvetlični kotiček buja, uspelo mi je spropagirat sosedin odrezek lresine Herbstii (Bloodleaf plant) v novih 5 rastlin. Meni trenutno najomiljena "roža". Vse so spropagirane iz tega odrezka, po tem, ko sem jo razkoreninil v vodi, vsadil v lonec in jo pustil rasti pod lučmi: Nimam nove fotke, ker so lampe ugasnjene, žena spi zraven na kavču, imamo namreč novega družinskega člana, ki se še navaja na hišo: Zjutraj ga pelje ven in potem zaležejo kar na kavču. Kakorkoli že, včeraj oddelal presaditveno sejalni dan. Sadike moje lastne solate so si že zaželele večjega rastnega prostora, v ta namen pripravil 70 litrov sadilne mešanice: Del potting mixa, komposta, šote in perlita. Presajam tele zadevice: Dobesedno navdušen nad sadilnimi pladenčki Huw Richardsa, pladnji za lifetime, lahko hodiš po njih, spodaj ogromna odprtina, ki pomaga tako pri drenaži, kot pri iztikanju sadik (vedno delam zelo mehke sadilne mešanice in je živa jeba dobiti sadike ven v enem kosu). Tukaj je teh muk konec: Čudovit koreninski del, pravi užitek presajanja. Vsaka sadika dobi svoj končni lonček: V jamico pred sajenjem dodam še žličko mletih briketov konjskega gnoja, na koncu pošteno zalijem in vržem na polico pod luči: Ker solate ni nikoli preveč, sem posejal in inkubiral še pladenj rukole, pladenj solate za rezanje, pladenj mavrične blitve in pladenj ledenke: Notranji rastlinjak..... Nove sadike grmičastega paradižnika so se razbohotile v takšni meri, da sem se odločil pobrati še zadnji harvest iz obstoječega paradižnika in pripraviti lonce za novega, čeprav je bil stari še poln. Novemu sem dal v družbo še nekaj sadik bazilike, ki bo danes porezana in posušena v dehidratorju. Vse skupaj raste izredno hitro: Novi paradižnik že cveti in si jemlje svoj prostor: Toliko za enkrat. Vsem želim lepe, mirne, zdrave in v prijetni družbi preživete praznike. EDIT: Po prebujanju: 24. december 2022 uredilo bitje berghaus 4 Navedek Povezava do prispevka
Douchebag Objavljeno 24. december 2022 Share Objavljeno 24. december 2022 fak, lepo Berg. A ti kar iz USA skos naročaš elemente? Tale Huw Richards sploh ne vem če je v Evropi. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 25. december 2022 Share Objavljeno 25. december 2022 Douchebag reče pred 19 urami: fak, lepo Berg. A ti kar iz USA skos naročaš elemente? Tale Huw Richards sploh ne vem če je v Evropi. Zgolj Barrina luči (na policah), vse ostalo je Amazon.de in seveda Bauhaus. Huw Richards je Anglež, ki je v decembru prišel ven s svojo inačico pladnjev (ki so resnično top), jaz sem jih naročil še v prednaročilu (10 komadov) preko Farm Dream in dal za njih 44 evrov. https://huwsgarden.com/ https://thefarmdream.com/product/huw-richards-sturdy-seed-tray-10-cell/ Sem že prej gledal za Charles Dowding pladnji ampak v tistem času ni imel manjših kot 72 celičnih. Nabaviti moram samo še globoke, ki jih bom verjetno vzel kar preko Farm Dream. Huw ima idealne 15 celične, ampak fura samo UK distribucijo, Farm Dream ponuja 28 celične, kar mi ni baš idealno, bom še povprašal Richardsa če jih bo sličajno ponudil na Farmu.... 1 Navedek Povezava do prispevka
MikeHunt Objavljeno 25. december 2022 Share Objavljeno 25. december 2022 en vprasanje, je kdo v stanovanju (vsaj pozim) gojil neretvanske mandarine. sem dobu sadiko sam je ena palca, dolga cez meter, mam obcutek, da bi blo to treba obrezat na kaksne 30-40cm sam ugibam. pa me zanima ce ma kdo kaksne izkusnje? dimenzije bi rad nakonc rad mel take, da je ene 2m maks visoko pa tolk siroko, da cez balkonska vrata normalno spravim ven LP Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 25. december 2022 Share Objavljeno 25. december 2022 (urejano) @MikeHunt, torej sorta Satsuma? Kolikor berem, je to sorta, ki se najlažje goji v loncih, boš imel pa probleme s svetlobo v notranjih prostorih, je namreč svetlobno požrešna. V višino dosega cca 2 metra, kar ti gre na roko, obliko dosegaš z obrezovanjem. https://zelenisvet.com/posadimo-limonovec-mandarinovec-pomarancevec-lonec/ Če ti kaj pomaga, tuba je polna tega. 26. december 2022 uredilo bitje berghaus Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 28. december 2022 Share Objavljeno 28. december 2022 Berg kok zajeban je tale špas s solato doma sred zime? Kok keša? Z mojo bi z veseljem šaltala na domačo solato sam nimava pojma kako. Bom tule zmetal nekaj skupaj, če bo slučajno še koga zanimalo. Denar: Gor na fotkah izgleda zadeva kao tech, torej drago, v resnici je cheap da bolj ne more biti. Obične police, nekaj posodic, zemlja in luči. Police brez veze cenovno ocenjevat, lahko so katerakoli ravna površina. Posodice so lahko jogurtovi lončki, posodice od sladoleda, you name it, đabe. Zemlja pride v obliki potting mixa, 70 litrški žakelj je med 10-15 evri, dodaj še kako vrečko gnoja v briketih, pride manj kot evro kila. Luči.....tukaj največ folka zacinca. Brez potrebe. So must have, priznam (če nimate s soncem obsijanih južnih oken), je pa treba vedeti, da se ne vzgaja paradižnikov ali kanabisa, rastlin, ki so svetlobno izredno požrešna. Za solato, oziroma razna polična zelišča je poceni in primerne robe ko blata. Nekateri uporabljajo navadne sobne ali pisarniške lampe, tudi jaz sem jih na začetku. Če imate južna okna niti te niso potrebne, vržeš na okensko polico in čao piki. Moja situacija je jasna, brez sonca smo od novembra do marca. Niti nimamo južnih oken. Ker me ljudje sprašujejo kakšne imam jaz: https://www.amazon.com/gp/product/B082ZL1Q63/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&th=1 Torej 6 lamp za manj kot 100 evrov, s poštnino vred, v spoju po dve za pokrivanje treh polic. Uvrh glave. Pa še to je dražja varianta, obstaja še nebroj cenejših enačic, jaz sem se za njih odločil po res pozitivnih revjujih, ni mi žal. Takšne/podobne luči pokrivajo vso mikrozelenjavo, sadike in zelenolistno zelenjavo. Nekateri imajo pod njimi celo rože. Semena.....ne vem, 1-2 evra za škrnicelj. Ali pa mu jaz pošljem moja, vsako leto pustim eno ali dve solati da gresta v cvet in v seme, torej vsako leto zberem cca preko 10.000 svežih semen. Hendlanje: "Nimam časa". Vzameš lonček, sipneš vanj pest zemlje, vanjo pokneš seme, poliješ z vodo, fukneš na polico. Manj kot dve minuti "dela". Kako "nimaš časa"? "Nimam znanja". Preberi še enkrat stavek višje. Kot pri vsaki stvari obstaja več nivojev hendlanja zadeve. Hočeš zgolj brainlees pridobivanje solate....potem je to dejansko to. Seješ solato, ne izumljaš jedrskega reaktorja. "Ja ampak ti gor pišeš.......". Pusti kaj jaz gor pišem. Jaz sem vrtnarjenje in sajenje vzel za svoj hobi in mu posvečam čas in denar, ki ga ti raje vlagaš v sebi bolj primerna področja. Delam svoje mešanice, pridelujem svoja semena, testiram križance, lotevam se mitov itd, itd, itd..... Vse to daje ob branju marsikomu misliti, da gre za drag bau bau in dobi s tem napačen vtis, oziroma takojšen odboj, kar je škoda. Lonček peteršilja in bazilike na kuhinjski okenski polici je lahko prav tako lep dekor kot mačehe ali kakšna druga lončnica. Dejansko ceneje in bolj uporabno. Baziliko imamo celo tukaj v pisarni na okenski polici..... Povzetek: Večkrat v svojih romanih napišem, da kakšna stvar ni za vsakogar. Tukaj komot naredim izjemo. Če te zanima, ni nobene strme učne krivulje, nobenih bank breakov. Se pa sem in tja zgodi, da koga potegne globje, kot je sprva mislil. Been there, done that. In ker sem ravno pri solati lahko pokažem še before/after presajanja: 23.12.2022: 24.12.2022 27.12.2022: Za par solat je dovolj tudi malce širši lonček od rož. Ali pa banjica od sladoleda: Za tiste, ki bi radi pogledali globje v vse skupaj, ne pozabiti na rotacijo. Ko se presaja prva runda je že počasi čas, da se seje naslednja. S tem boste poskrbeli za stalno dostopnost, oziroma se prepreči predolgo časovno obdobje med enim in drugim posevkom. 3 Navedek Povezava do prispevka
Haldim Objavljeno 28. december 2022 Share Objavljeno 28. december 2022 Kako je pa z vlago in temperaturo v prostoru? Se s tem sploh kaj ukvarjaš? Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 28. december 2022 Share Objavljeno 28. december 2022 @Haldim Ne, popolnoma nič. V bajti je nekje stalno 22 stopinj in cca 50% vlažnost, za solato, mikrozelenjavo in zelišča vse v mejah normale. Temperaturo in vlago nadziram in korigiram samo v notranjem rastlinjaku, zaradi paradižnikov. Tam držim 26 stopinj in 60-65% vlažnost. 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 4. januar 2023 Share Objavljeno 4. januar 2023 Solata raste izredno hitro in rahla bledikavost spodnjih listov nakazuje, da je njen koreninski sistem na robu "preokupacije" danega prostora/fertilizacije. Po dveh harvestih je čas za presajanje v bolj komotno domovanje. Selitev je odlična priložnost čekiranja dogajanja v lončku, predvsem kako smo zalivali: Idealno, vse skupaj je vlažno, ne namočeno in zbito, korenine lepe bele (rjave korenine nakazujejo pričetek gnitja, preobilno zalivanje, oziroma utapljanje koreninskega sistema). Okupiranost medija je očitna, selitev v večje posode ali dodatno hranjenje must. Ker je koreninski sistem lepo razvit, zanima nas pa zelenje za obiranje, dofutram z naravnim dušičnim gnojilom. Paletiran konjski gnoj je odlično NPK stabiliziran (2-2-2), še bolj dušično bogat je kokošji (4-3-3). Brikete meljem, da so hitreje dostopni rastlini, v osnovi so deklarirani kot počasi topno gnojilo. Vsak lonec dobi eno jedilno žlico. Če uporabljate domači kompost dognojevanje ni potrebno. Pri domačem kompostu priporočam zgolj uporabo pridobljenega po sistemu vročega kompostiranja, s tem so pobite vse klice, žuže in semena plevela. Drugače imate lahko celi živalsko rastlinski šmorn v lončku. 10 takšnih loncev.......... .....zadostuje za obiranje enkrat tedensko za dva obroka za 3 člansko družino (četrti član se ne pipa solate za nič na svetu). Odvisno katero solato vzgajaš. Večino verjetno zanimajo stroški z vsem tem početjem: Najdražja je zemlja in razsvetljava. Če odmislim začetni nakup in povzamem zgolj tekoče stroške.....10 loncev mi zasede dve polici, vsako polico razsvetljujejo 3 led lampe, vsaka kuri 20 watov, skupno torej 60 watov (za primerjavo ena obična žarnica, če se jih sploh še dobi kje) po polici x 2 =120 watov, 16 ur dnevno. 2 kWh dnevno x 30 = 60kWh/mesečno. Pri moji ceni elektrike je to 7 evrov mesečno (z vsemi davki). Mimogrede, 3 lampe po polici so overkill, zadostujeta dve. Zemlja pride 10€/žakelj (50-70 litrov), zadostuje za celo sezono. Gnoj je drobiž, prav tako semena, niti ne znam oceniti. Ajde, če ful zaokrožim navzgor recimo da me pride 8 evrov mesečno. Velika večina tega zneska odnesejo lampe, žal je moja situacija takšna, da si ne morem pomagati z okenskimi policami. Tisti, ki imate možnost njihove uporabe lahko svojo zimsko potrebo po solati (in seveda ostalih rastlinah, baziliki, peteršilju, blitvi, špinači.....) pokrijete skoraj đabe. Ne poznam trgovinske cene solate, če že kupimo, kupimo vloženo rdečo peso ali kumarice. Verjetno je vaša izbira zelene solate v trgovskih centrih neprimerno boljša, kot v naših, obrobnih Mercatorjevih štalah, kjer dobiš na pol gnil, od vode cedeč žmoht. Tudi način konzumiranja meni te zelo priljubljene hrane verjetno odstopa od vašega, vedno delam mešano solato, zimsko iz vrta, letno iz notranjih polic. Vanjo dajem tudi mavrično blitvo, kodrolistni ohrovt, redkvice, kuhan krompir, trdo kuhana jajca, česen in narezano mlado čebulo. Razen jajc vse pridelano doma. Vse skupaj delam v ogromnem vedru. Zaradi tega verjetno izpade, da se tega lotevam velikopotezno, v resnici filam troje požrešnih ust, ki te mešanice obožujejo. Tudi sam vrt je bil planiran v tem stilu, primarno naj bi produciral solato, medvrstno, rotacijsko. Na kratko 3 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 7. januar 2023 Share Objavljeno 7. januar 2023 (urejano) Dan za presajanje! Jeiiii! Sej ne da se mi ful da, ampak je treba Torej, imamo testno saditev, kjer testiram procent kaljivosti, predvsem pa kompaktnost in nutristično vrednost medija, ki je tokrat 100% trgovinski v obliki mešanice komposta, potting mixa in perlita. Mimogrede testiram še vpliv dognojevanja v obliki mletih briketov konjskega in kokošjega gnoja. In, kako se je izkazal procent kaljivosti? Medij je super, nobenih problemov, se je pa pokazal katastrofalen test kaljivosti ekološke pridelave semen podjetja Amarant: Tole je Amarantov ekološki kodrolistni ohrovt. Slika je precej zebrasta (hitrost zaslonke napram frekvenci lampe), brez zamere. Tole je tretja ponovitev sajenja! Vedno isti "izplen", ne glede na medij. Nula. Seme je staro dve leti, pričakoval bi še vedno vsaj 60% kalitev, škrnicelj lahko mirno vržem v smeti. Trgovinsko nabavljena semena nimajo teh problemov, čeprav nekatera stara takenako dve leti: Tukaj primer mavrične blitve (bright light), skoraj 100% kaljivost. Isti medij, isti pogoji. Presajanje.... Po zgornji sliki v količini zelenja se da videti, da je skrajni čas za presaditev. Ampak bi se vseeno ustavil tukaj za trenutek. Omenil sem, da sem sejal v mešanico komposta, potting mixa in perlita. To ni najbolj idealna mešanica. Je v bistvu mešanica namenjena za presajanje, ne za klitje. Za vse tole, kar bom sedaj napisal je kriv eksperiment objavljen na Youtube, kjer sva z avtorjem prvo stopila v kontakt preko komentarjev, potem preko mailov. Če slučajno koga zanima: V čem je fora? Precej vrtnarskih novincev ne ve, da prvotno rast sadike podpira zgolj in samo seme. Medij služi zgolj kot zadrževalec vode in prostor za razvoj koreninskega sistema, torej opora. Kalite lahko tudi na vlažni papirnati brisački. Nutristična vrednost medija v času kalitve je nepomembna, oziroma lahko celo škoduje kalitvi. Potting mix, oziroma zemlja za presajanje v našem jeziku, je že nutristično obogatena, gnojena z dodatki NPK. Sadiki v času kličnih listov (cotyledon) NPK v mediju ne koristi popolnoma nič, še vedno vso energijo črpa iz zaloge semena. Klični listi niti ne opravljajo klasične fotosinteze, to vlogo prevzamejo prvi pravi listi. Na stopnji prvih listov se po navadi "zlomijo kopja" med zagovorniki tega ali onega sistema. Na tej stopnji se po navadi začne sadiko pestovati in razvajati. Gnojila, zalivanje, reaktor svetlobe....in veselje, ko je zelenja na pretek. To bogato sadiko se po nekem času namerava presaditi v vrt, vrtnar jo vzame iz sadilnega lončka, malce čudno opazuje izredno uborno razvit koreninski sistem, sadiko presadi v vrt....in jo gleda stuntano naslednjih dva do tri tedne. Ne raste nikamor, se celo povesi, listi rumenijo/rjavijo in odpadajo. Zadeva seveda ni presenetljiva. Sadiki v bogatem mediju ni bilo potrebno razvijati košatega koreninskega sistema, v obilici dobrot je s tistimi parimi laski brez problemov oskrbovala zelenje, v navadni vrtni zelji pa so pogoji precej drugačni. Kompeticija z ostalo zasaditvijo, precej širše območje nutristike v zemlji, vremenski vplivi, sadika je morala na brzino zaustaviti razvoj zelenja in preusmeriti predelavo energije v širitev koreninskega sistema, daljše lovke, več surovin, boljša opora, več vode......in to traja nekaj časa. Govorimo o sejanju v sejalne module, ne o direktnem sejanju v vrt/njivo. Pri direktnem sejanju je sadika takoj podvržena vsem vplivom in se prilagaja, če imamo uborno zemljo bo delala celo mrežo korenin, da zajame čim večji prostor, kolonizira čim več bakterij in ostalega živeža v prsti za predelavo sladkorjev in svoje hranjenje. Približno takšne pogoje hočemo tudi v sadilnih modulih, lončkih. V namen vzgoje trpežne sadike, ki jo ne bo položila prva sapica po presajanju. Reven medij, zalivanje "od spodaj", vse to jo sili, da se prvo usmeri v razvoj širokih močnih temeljev. Moje sajenje je testno. Za sadike, ki jih bom delal februarja imam že nabavljeno "zemljo" za sejanje, tukaj testiram zemljo za presajanje, lastni mix, drugo stopnjo razvoja sadike. Ok, dovolj nakladanja. Priprava: Presajal sem blitvo, solato za rezanje, rukolo in špinačo. Od desetih testnih vzorcev pet najmočnejših rastlin. Peteršilj in mlada čebula prideta na vrsto kasneje, rabita precej dalj časa. Koreninski sistem rukole: Komot bi lahko počakal še teden dni. Koreninski sistem blitve: Lep primer, ki sem ga opisoval zgoraj (tudi del videa iz tube), rastlinica je mala, z bogato razvejanim koreninskim sistemom. Kot taka gre lahko komot v vrtno zeljo in bo rastla brez stuntanja. Urco kasneje sveže presaditve pošteno zalijem in zmečem na police: Pregledam še od zadnjič presajeno solato: Se še spomnite tele fotografije: Narejena je bila ob presajanju 4. januarja, tri dni nazaj. Solato sem sadil v enkrat večje lonce: Danes, zgolj tri dni kasneje, korenine..... ....že filajo ta prostor. Skoraj zaključeno delo: V rastlinjaku zalijem še paradižnike, ki se že obešajo s plodovi, in seveda baziliko: Tale lepotica gre z mano v službo, v našo pisarno: Predvidevam, da boste imeli zdaj do februarja mir pred mano, potem pa se verjetno beremo ob setvi začetka sezone. 7. januar 2023 uredilo bitje berghaus 6 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 9. januar 2023 Share Objavljeno 9. januar 2023 Not so fast my friend.... Ja, spet jaz. Tokrat resnično na kratko. Zgoraj sem govoril o odvisnosti prilagajanja sadike glede na stopnjo razvitosti koreninskega sistema. Tukaj bom predstavil primer iz presajanja 35 ur nazaj. Toliko da spomnim, tukaj sta bila predstavljena koreninska sistema rukole in blitve: Podobno rukoli je bilo s špinačo, s presajanjem bi lahko počakal teden dni. Če bi presajal v vrt, bi v tem primeru opravil zgolj presajanje blitve (s predhodnim utrjevanjem). Stanje ob presajanju (35 ur nazaj): Stanje danes zjutraj: Razlika je očitna in nepresenetljivo najbolj vidna na blitvi, ki pripravlja že tretjo vrsto pravih listov. Tudi na špinači je opaziti napredek, ni stuntana, je pa treba omeniti da je v skoraj idealnih pogojih, vrt je seveda nekaj čisto drugega. Rukola? Ni sicer slikano iz iste bližine, vseeno se da opaziti napredek, vendar ne v taki obliki kot blitva (razvoj dodatnih pravih listov, ne zgolj širitev obstoječih). Bom videl koliko časa bo šlo takole, namreč ti "idealni" pogoji bodo kmalu postali malce pretopli, definitivno pa gredo iz polic februarja. Mogoče v rastlinjak, če bodo še žive 3 Navedek Povezava do prispevka
Douchebag Objavljeno 9. januar 2023 Share Objavljeno 9. januar 2023 A drgač ne bi mogel imeti zunaj, glede na te pomladanske temp? Gledam vse vrtove okoli mene, pa so kar polni. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 9. januar 2023 Share Objavljeno 9. januar 2023 Douchebag reče pred 51 minutami: A drgač ne bi mogel imeti zunaj, glede na te pomladanske temp? Gledam vse vrtove okoli mene, pa so kar polni. Tudi moj je popolnoma poln, vse grede (solate, večinoma endivija, redkvice, repa, čebula, česen, blitva, ohrovt....) Je pa en drug problem pri mojem vrtu, smo v popolnoma osojni legi do začetka marca, nobenega sonca. Kar pomeni, da večina stvari v mojem vrtu trenutno dormira, ohranja isto velikost, a je stabilizirana, beri pravočasno sajeno še predno smo šli v senco. Karkoli bi zdaj posadil bi žalostno končalo. Pozna se tudi v tem, da se moja sezona v vrtu prične cca 2-3 tedne kasneje kot drugod, predno se zemlja dovolj segreje za vsaditev. To je bil eden največjih razlogov, da sem opremil notranje police. Navedek Povezava do prispevka
Brenta Objavljeno 17. januar 2023 Share Objavljeno 17. januar 2023 Kje naročate semena za feferone? Semillas me je negativno presenetil z dejstvom, da po novem nočejo več pošiljati v Slovenijo. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 17. januar 2023 Share Objavljeno 17. januar 2023 Brenta reče pred 1 uro: Kje naročate semena za feferone? Semillas me je negativno presenetil z dejstvom, da po novem nočejo več pošiljati v Slovenijo. Nisem ravno pravo ime za svetovanje glede tega, letos bom sploh prvič gojil čilije, jih bom pa naročil tule: https://cilipipp.si/trgovina/semena-in-pripomocki Navedek Povezava do prispevka
Brenta Objavljeno 17. januar 2023 Share Objavljeno 17. januar 2023 Okrog pippa mi je malo preveč fame, ampak dejansko nisem nikjer v Slo našla ekvivalentne ponudbe ali pa vsaj približno urejene spletne strani. Verjetno bom šla poskusit srečo v zadrugo in bom potem res dokupila manjkajoče pri pippu. Žal mi je semillas.de, ker imajo tudi semena paradižnikov in res neprimerljivo več izbire za nižjo ceno. Sumim, da je naša pošta mučkala s pregledi pa je folk zavračal pošiljke ali kaj podobnega in so presodili, da nas majo poln k... Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 18. januar 2023 Share Objavljeno 18. januar 2023 Brenta reče pred 11 urami: Sumim, da je naša pošta mučkala s pregledi pa je folk zavračal pošiljke ali kaj podobnega in so presodili, da nas majo poln k... Čisto možno. Sam imam probleme z naročili navadnih lepljivih plošč proti mrčesu, za vrt, ker se oglašuje kot anti mrčes neki neki in valda uvoz v slovenijo ni mogoč Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 25. januar 2023 Share Objavljeno 25. januar 2023 Opala, včeraj v nabiralniku: Dvakrat mild in enkrat full force. Če bo kaj ratalo sploh Na koncu me je mularija prepričala, da je treba poizkusiti z Reaperjem. Imam filing da bo precej solz, lol. In še, zadnjič me je neka Slavka na fejsu napizdila, da ne moreš "dekorirati" bajte z zelenjavo. Po tem, ko so ljudje spraševali kako je z gojenjem solate v fletu. Sem hitro popnil eno na wall: Dekorativno ali ne, je pa uporabno Še vedno raje kot neke zmendrane na pol posušene mačehe. In ko sem ravno pri rožah, brsti, cvete, raste, zmanjkuje prostora: Iresine se je razbohotila, čeprav redno z nje pobiram podtaknjence, kar težko verjameš, da rata v mesecu dni taka zadevica iz uboge 5 centimetrske vejice. Bonsajček zdaj iz vsake vejice šopa nove poganjke, treba ga bo začeti oblikovati, malce porezati in zvezati. Mandarina je polna cvetov, skrita zadaj v kotu. Oxalis triangularis (Zajčja deteljica- False shamrock) eksplodirala s cvetovi, reševali smo cca 5 vejic, zdaj se je razbohotila in zavzema nerodno veliko prostora na sredini. Helichrysum italicum (Laški smilj) je bil vzet v Bauhausu med "odpadki", z novimi nastavki prihaja do sebe. Tolstike se propagirajo iz tiste zadaj, njim itak paše vse, verjetno bi rasla iz parketa, če bi padla na tla...... In še kotiček za razmnoževanje, tokrat 6x Iresine in 6 podtaknjencev Epipremnum aureum (Pothos, devil's ivy, money plant), Zlati potos, torej roža/plezalka tisočih imen: Predvidevam da folk tukaj ni baš za rože, tako da naj si ga bo dovolj 5 Navedek Povezava do prispevka
Douchebag Objavljeno 25. januar 2023 Share Objavljeno 25. januar 2023 Berg, dej mal kable uredi nisi nič OCD? lepo ti vse uspeva sicer Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.