Skoči na vsebino

[spooky october] Horror vibes igre


Gost Chenier_

Priporočeni prispevki

Oktobrska horror vibes tema, glede na to, da zaradi halloweena vsak drugi youtuber pripravlja tematske videe in predstavlja horror igre. Mi seveda ne odpiramo teme zaradi halloweena, pač pa zaradi smrti Sonca in triumfa staroslovanske boginje smrti in teme, Morane. 

 

Kakorkoli že. To je tema o horror igrah, kaj vam dogaja, kaj vam ne itd.

 

latest?cb=20190724200811

 

Jaz moram priznati, da mi je žanr sicer zelo razburljiv in zanimiv

 

Jaz moram priznati, da mi je žanr sicer zelo razburljiv in zanimiv, ampak sem pogosto preveč presran za solo play. Razne relativno naravne scene ala zombiji me sicer ne ganejo, maščevanja duhovov in morda kakšni kozmični horror pa me še vedno pribije na tla. Žal pa se mi zdi, da v minuli generaciji nismo dobili kakšne res dobre bolj big budget igre z duhovi. Na sploh se mi zdi - razen določenih indie iger - koncept horrorja v igrah še pretežno neraziskan, tako da si v prihodnosti tukaj obetam nore stvari, če bodo developerji drzni (recimo Kojima naj bi se zdaj investiral v grozljivke)

 

Sicer pa sem mega fan Resident Evil franšize. Lani sem ponovno igral RE:MAKE in mi je bil s stališča igranja odlom: res top razmerje med ugankami, streljanjem in horror vibsi. Skupaj z RE 2, Code Veronica in RE 4 ima ta serija dejansko štiri predstavnike, ki so res kvalitetni. Silent Hill mi je recimo vse po drugem delu brezveze

 

Dajte delit kakšna mnenja, favorite, spregledane biserčke

Povezava do prispevka

Moram dat račko Ćamiru, ker enostavno obožujem horror igre. Malo mi je razpoloženje sicer pokavril Xecutlor z mešanjem nečesa vmes kar nima veze s horror igrami, ampak ok. Razmišljam še kaj bi pognal v duhu tega meseca... Nekaj bom že našel, če ne druga bom po dolgem času pognal Until Dawn spet. Sem pa letos sprobal kar nekaj indie naslovov in je res kar suša, nič ni blo woow... da bi človeku, ki tudi obožuje ta žanr priporočal. Če pa ima kdo kakega asa v rokavu in sem kaj spregledal, pa bom navdušen nad vsakim predlogom.

uredilo bitje tomazek
Povezava do prispevka
tomazek reče pred 13 minutami:

Malo mi je razpoloženje sicer pokavril Xecutlor z mešanjem nečesa vmes kar nima veze s horror igrami, ampak ok.

 

In kaj to nima veze s horrorjem?

Saj ni Halloween samo za tiste ljudje, ki obožujejo klavne ali nasilne špile. Gre za strašljive elemente v takih in drugačnih igrah. In jaz sem samo napisal, kaj bom počel v njih. Nič več in nič manj. Vsakemu svoje.

 

uredilo bitje XEcutIor
Povezava do prispevka
XEcutIor reče pred 24 minutami:

 

In kaj to nima veze s horrorjem?

Saj ni Halloween samo za tiste ljudje, ki obožujejo klavne ali nasilne špile. Gre za strašljive elemente v takih in drugačnih igrah. In jaz sem samo napisal, kaj bom počel v njih. Nič več in nič manj. Vsakemu svoje.

 

A tebi ima ta igra horror občutek in grozo? Veš kaj pomeni horror? Horror vibes... in kot je opisal, da je ponavadi preveč presran za solo play... je logično, da misli na igre, ki ti vzbudijo nek horror filing, da si presran in prestrašen vmes. Nikjer ni omenjen halloween ipd. Ampak samo, da je v igri nek občutek groze in nelagodja.

uredilo bitje tomazek
Povezava do prispevka

@Chenier_: Na hitro: Tu so pač ti eni otroci (na začetku si izbereš ali boš fant ali punca), ki se na tipično ameriški Halloween odpravijo po soseski zvonit na vrata (torej trick or treat). Glede na to, ali si na začetku izbereš bratca ali sestrico, je drug otrok ugrabljen s strani hudobnih pošastkov in cilj igre je, da ga pač rešiš. Zadeva je neke vrste easy (na prvi pogled otročji) RPG, zbiraš recimo dele različnih kostumov, ki dajejo te in te sposobnosti. Kar je v bistvu največji point igre. V mestu je polno drugih otrok in likov, kar privede do različnih pustolovskih elementov. Pa seveda so velikega pomena spopadi s hudobnimi pošastki, t.i. borbeni del igre. Takrat se tvoj lik in še kateri od izbranih pajdašev (glede na trenutni kostum) preobrazi v veliko verzijo superjunaka. Zelo v stilu raznih animejev in JRPG iger. Skozi raziskovanje, napredovanje itd. počasi prihajaš do šefice teh pošasti, nato pa še do končno končnega spopada z glavnim negativcem. Presenetljivo mi je bilo, da igra ni čisto otroška, več kot primerna je tudi za nas odrasleže. 
costume_quest2.jpg.4ff694ad1fb0b700c418c02f8bb7d133.jpg

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
tomazek reče pred 37 minutami:

A tebi ima ta igra horror občutek in grozo? Veš kaj pomeni horror? Horror vibes... in kot je opisal, da je ponavadi preveč presran za solo play... je logično, da misli na igre, ki ti vzbudijo nek horror filing, da si presran in prestrašen vmes. Nikjer ni omenjen halloween ipd. Ampak samo, da je v igri nek občutek groze in nelagodja.

 

Maš prav.

Prehitro sem prebral napis teme.

In asociiral besedo “spooky october” z Halloweenom.

 

Zato pa nazaj k bistvu teme - horror vibes! Zadnja zares horror igra, ki ima res tak hud klavstrofobični občutek, ki sem jo po dobrem in počez preigral, je bila The Suffering (Trpljenje) z leta 2004. Si postavljen v čevlje zapornika Torque-a in se mučiš z odhodom iz zapora.

Od tedaj naprej nisem več imel kakšnega poštenega tešenja za takšne igre.

Dosti strašljiva je in tudi pošteno krvava. Čudi me sicer, da ni nikoli prišel remaster ven tega bisera. 

 

image.jpeg.9c77d8aaf6ec8540bad2d2360a73199c.jpeg

 

 

uredilo bitje XEcutIor
Povezava do prispevka

Načeloma tudi v Costume Quest dobiš nek občutek nelagodja, če gledaš igro z bolj odraslimi očmi. Pač tisto, ko otroci v realnem svetu bijejo boj s strašljivimi hudobnimi silami, sestrica je ugrabljena (in morda za vedno izgubljena), dočim starši oz. vsi odrasli v mestu so pa itak izven te sfere. Skoraj neka Kingovska IT varianta. Ni to kar tako en hec. 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Sem velik pristaš prvoosebnih grozljivščin studia Frictional games - Amnesia: The Dark Descent (2010) mi je verjetno najljubši horror špil ever, tudi SOMA (2015) je vrhunska zadeva, s sicer bolj subtilnim, sci-fi horrorjem. Pripravljajo nov špil Amnesia: Rebirth, ki ga težko pričakujem.

 

Načeloma so mi zombiji orenk prežvečena in najmanj zanimiva tematika v grozljivkah, mi je pa remake Resident Evil 2 iz 2019 tudi ful dogajal - to je bil tudi moj prvi preigrani špil v tej seriji.

 

Alien: Isolation (2014) je baje odličen, a se ga še nisem spravil igrat, mi pa daje podoben vibe kot Amnesia, se pravi praktično neoborožen, gol in bos se igraš skrivalnice s pošastkom, ki ga ne moreš zares ubit.

 

Tudi prvi Outlast (2013) z DLCjem Whistleblower mi je bil dober, a se malo preveč zanaša na jump scare pristop, ki (čeprav je v tem špilu res učinkovit in sem se mnogokrat usral med igranjem) mi je velikokrat v špilih in filmih cenen, bolj cenim moreče, klavstrofobično vzdušje, ki ga samo občasno pretrga kak duhec ali drug nadnaravni pojav. Dvojke nisem igral, baje ni tako dobra.

 

Little Nightmares (2017) je sicer bolj platformerski puzzle špil, ki pa ima tudi vrhunsko vzdušje in groteskno skrivenčen art, kot iz kake odtrgane risanke. Drugo leto baje nadaljevanje. Inside (2016) je podoben, morda manj horror in bolj samo skrivnostno, distopično zamorjen, absolutno vreden igranja.

 

Potem sta tu še Dead Space (2008) in Dead Space 2 (2011), sicer že orenk stara, a imo še vedno vrednja igranja. Prvi del je bolj proper horror z več poudarka na tesnobnem vzdušju in manj streljanja, drugi del je še vedno dober špil, a je že bolj akcijski tobogan z več masovnega streljanja in manj klavstrofobičnim vzdušjem. Ima pa bolj popiljen gameplay. Posrečena analogija razlike med obema mi je prvi Alien film vs. nadaljevanje Aliens. Dead Space 3 je dokaj zabaven popkorn holivudski horror šuter z neumestno vštuljeno limonadno ljubezensko zgodbo, a od survival horrorja  iz predhodnikov ni veliko ostalo.

 

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka

Fatal Frame je sicer meni celokupno zelo dobra igra. Mogoče sem se gameplay loopa naveličal iz dela v del (enke sicer nisem končal, kupil sem jo na PS3 v tistem PS2 classic PSN programu), ampak zgodba pa mi je dogajala

Povezava do prispevka

Meni drugače bolj sede ta "lahkotni" horror tudi če je samo event, kot je to v Overwatchu oz. če drugače napišem. Rajši gledam Creepshow/ Night of the living dead, kot pa Conjuring/ Babadook (nimam pojma, če sta to dobra filma v svojem žanru)

Tko, da bom danes polnil hlače, ko bom prvič zalaufal RE7.

Povezava do prispevka
amnesia reče pred 5 minutami:

takoj igrat alien isolation


To je res ena konkretna creepy izkušnja. Prav ta nek prvinski horror izkusiš, ali kako bi rekel.  Pa še ves setting deluje noro dobro, sploh za fane (prvega) filma, ker so se avtorji res potrudili s tisto retro podobo vesoljskih postaj/tehnike. Mene je ob nočnih igralnih seansah dobesedno metalo in sem moral zadevo jemati na krajše omejene obroke. 

Povezava do prispevka

Slasherji, gore in na splošno zombiji ter podobno me ne ganejo kaj dosti. Ja, saj so strašljivi momenti, ko nekaj naenkrat skoči in te rukne rahla kap. Ampak meni vseeno sede bolj prikrit horror, torej kakšne psihološke variante, načeloma nevidno zlo in podobno. 
Priznam, da kaj dosti horror iger nisem igral. Razen omenjenih Project Zero / Fatal Frame in Aliena se v zadnjem času sploh ne spomnim kakšne. Poskusil sem še Resident Evil (7?), ki mi je kar dogajala, ampak iz neznanih razlogov nisem nikoli končal.
 

Nekaj zlo zapomljivih scen se spomnim iz F.E.A.R. Pa ne tistih strelskih, ampak ko se nepričakovano prikaže Alma (verjetno res skriptano, ampak ko sem se čisto naključno obrnil in jo zagledal ZA SABO sem dobil poštene mravljince) ali pa ko v temnem jašku naspidira proti tebi direkt v glavo. Pa scena iz Undying, kjer grem mimo ogledala, se ustavim in pogledam, potem pa v ogledau za mano stoji nek scarry karakter. Brrrrr. To so mi bili recimo res horror elementi. Pa takšnih posameznih je še veliko, samo spomnit bi se jih moral :) 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

No, jaz sem pa pred kakšnim mesecem sprobal Blair Witch na PS4 (je tudi na drugih platformah). Nisem prišel do konca, sicer dobra igrica, samo se mi je nekako ni več dalo nadaljevat, ampak ima pa nekaj res zadeto v nulo: občutek izgubljenosti v gozdu. Res je dobro narejen dizajn, ker se na popolnoma organski način izgubiš in začneš lutat v krogu. Vidiš na tleh potko in si misliš: safe, ji sledim, potem pa slej ko prej ugotoviš, da ji nisi sledil, ampak si zablodil. V bistvu res noro dobro narejeno, ker se kot igralec boriš z vsemi možnimi, da se ne bi izgubil, ampak se nehote začne dogajat prav to. Ta izgubljenost v gozdu pa je itak pomoje nek grozljivi praspomin človeka. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...