Skoči na vsebino

Pravilno delovanje klimatske naprave

Priporočeni prispevki

Lep pozdrav vsem avtoznalcem in tudi ostalim obiskovalcem izbe in teme.

Rad bi vas vprašal, kako lahko uporabnik preveri pravilno delovanje klimatske naprave v avtu oziroma konkretneje, kakšna mora biti temperatura zraka, ki piha ven iz prezračevalnih šob ob nastavljeni najnižji temperaturi in najvišji moči pihanja (in vklopljeni klimatski napravi, jasno). Poleg vašega strokovnega mn3nja bi bil zelo hvaležen tudi za kakšno kolikor-toliko strokovno referenco (npr. spletna stran proizvajalca ipd).

vnaprej hvala in lep avtomobilski lp še naprej.

Povezava do prispevka

nimam pojma, sem sel pa sprobat

pri vklopljeni klimi, izklopljeni recirkulaciji, nastavljeni najnižji temperaturi, nastavljeni najnižji moči pihanja (hitrejši zrak ima manj prilike za shladit se) in zunanjih 26°C/60% se je temperatura zraka, ki piha ven iz prezračevalnih šob v par minutah spustila na 7°C

uredilo bitje Andro
Povezava do prispevka
The Mothership reče Dne, 15. 7. 2024 at 15:07:

Lep pozdrav vsem avtoznalcem in tudi ostalim obiskovalcem izbe in teme.

Rad bi vas vprašal, kako lahko uporabnik preveri pravilno delovanje klimatske naprave v avtu oziroma konkretneje, kakšna mora biti temperatura zraka, ki piha ven iz prezračevalnih šob ob nastavljeni najnižji temperaturi in najvišji moči pihanja (in vklopljeni klimatski napravi, jasno). Poleg vašega strokovnega mn3nja bi bil zelo hvaležen tudi za kakšno kolikor-toliko strokovno referenco (npr. spletna stran proizvajalca ipd).

vnaprej hvala in lep avtomobilski lp še naprej.

Po priporočilih proizvajalcev bi moral klimo filat in dezinficirat vsaki dve leti, oz. če narediš letno več kot 30k km, pa vsako leto. Pri filanju ne samo dofilaš, ampak tudi zamenjaš plin. Mal poguglaj "vzdrževanje avto klime" in boš dobil nebroj zadetkov.

Povezava do prispevka
Aktivist Vanč reče pred 22 urami:

Na dve leti ali celo leto? :wacko: Pa dejansko kdo dela to? Poznate koga? Jaz vse, ki poznam, ne filajo nikoli. Seveda, če deluje in dokler deluje.

Ne, verjetno čist nobeden.

In ta priporočila so direkt zlagana. Kakšno filanje in dezinfekcija na dve leti, lepo te prosim.

Jaz sm kupil novega, letos bo star tri leta, lihkar bom nardil 40.000km in na nobenem servisnem intervalu do zdaj ni predpisano karkoli s klimo razen menjava kabinskega filtra.

Tko da so to bolj pobožne sanje aftermarket klimarjev.

uredilo bitje motika
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...
motika reče Dne, 21. 7. 2024 at 13:14:

Ne, verjetno čist nobeden.

In ta priporočila so direkt zlagana. Kakšno filanje in dezinfekcija na dve leti, lepo te prosim.

Jaz sm kupil novega, letos bo star tri leta, lihkar bom nardil 40.000km in na nobenem servisnem intervalu do zdaj ni predpisano karkoli s klimo razen menjava kabinskega filtra.

Tko da so to bolj pobožne sanje aftermarket klimarjev.

Servisne intervale za avto predpisuje proizvajalec. Klima je bolj periferija, pomožni sistem in kot takšna ni kritična za delovanje avta, tako da se proizvajalci ne ukvarjajo posebej s predpisevanjem intervalov za klimo.

Ta plin ki ti hladi luft ki dihaš v avtu košta ca 40 eur za zamenjat. Dezinfekcija še kakšnih 20 eur zraven. Ni to nek blazen strošek. Loh pa tud zaugaš vso svinjarijo in plesen ki se ti nabere po ceveh, ti noben ne brani.

Jst po ca. 2-3 letih opazim da precej slabš hladi. Del plina uide iz sistema, oslabi in klima ni več tok efektivna. Po greš pa nafilat plin in ko da bi mel ganz novo, ornk razlika.

Arey reče pred 2 urama:

6(?, ne vem) let star avto, nikoli filal klime.

Počas ti klima peša tok da ne opaziš razlike. Pejt nafilat plin in boš vidu da je ko dan in noč.

Povezava do prispevka
motika reče Dne, 16. 7. 2024 at 13:05:

Pihat mora mrzlo, tolk da ne zdržiš tega pihanja (če pustiš roko recimo gor nekaj časa) ker je precej prehladno.

Lahko rečem da je pri vseh mojih avtih držalo vsaj po 7-8 let (od novega oz. zadnjega polnenja)-

v večini avtov sem opazila razliko po cca 6 leih, 7-8 bi blo že kr slabo

Denis reče pred 2 urama:

Bom vprašal tukaj ker se govori o klimah. A tudi pri hišni klimi ste že menjali plin? Imam staro 6 let, pa mi slabo hladi. Ko mi je majstr montiral je reku da je kao za vedno in da ni treba menjat plina?

če slabo hladi, pokliči serviserja, pa bo on povedal kaj ji je

moji starši so ga prvič po 15 letih in so dobil skor novo klimo nazaj :D se pa pri hišnih ponavad počasnejš pozna kot v avtomobilih

Povezava do prispevka
Denis reče pred 6 urami:

Bom vprašal tukaj ker se govori o klimah. A tudi pri hišni klimi ste že menjali plin? Imam staro 6 let, pa mi slabo hladi. Ko mi je majstr montiral je reku da je kao za vedno in da ni treba menjat plina?

Lahko da ti kje minimalno spušča in je treba sčasoma dofilat. To ti majster malo dofila in bi moralo takoj bolje hladiti. Če ti po parih dneh spet ne hladi je prišlo, do nekega večjega uhajanja in je treba sanirat. 

Povezava do prispevka
  • 6 mesecev kasneje...
HellAngel reče Dne, 29. 7. 2024 at 23:10:

Servisne intervale za avto predpisuje proizvajalec. Klima je bolj periferija, pomožni sistem in kot takšna ni kritična za delovanje avta, tako da se proizvajalci ne ukvarjajo posebej s predpisevanjem intervalov za klimo.

Ta plin ki ti hladi luft ki dihaš v avtu košta ca 40 eur za zamenjat. Dezinfekcija še kakšnih 20 eur zraven. Ni to nek blazen strošek. Loh pa tud zaugaš vso svinjarijo in plesen ki se ti nabere po ceveh, ti noben ne brani.

Jst po ca. 2-3 letih opazim da precej slabš hladi. Del plina uide iz sistema, oslabi in klima ni več tok efektivna. Po greš pa nafilat plin in ko da bi mel ganz novo, ornk razlika.

Počas ti klima peša tok da ne opaziš razlike. Pejt nafilat plin in boš vidu da je ko dan in noč.

Meni je Toyota servis zadnjič zatrdil, da je 4-5 let nominalen čas za servis klime (avto bo letos star 4 leta). Pred dvema letoma sem sam zahteval dezinfekcijo - efekta majkemi ni bilo, pa ni bilo glih 20€.

Kaj točno razen polnjenja smatrajo pod servis mi niso povedali, več od tega ne pričakujem.

Dvomim da jim bom letos dal zeleno luč za to, ker klima dela OK, razen to da je po defaultu šibkejša ker ni mehansko gnan kompresor.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...