Hijacker Objavljeno 8. november 2024 Share Objavljeno 8. november 2024 Zadnje čase le in samo še tako berem knjige. Da poleg branja zraven še poslušam. Skoraj avtomatično odpadejo slovenske knjige, ker zvočnih knjig za njih ni, je pa pestra izbira angleških. Tako kot e-knjige se tudi audio knjige da dobit "povsod". Največja knjižnica je na audible.com. Trenutno imajo na audible.com akcijo z 0,99$ mesečno za tri mesece. Dobiš eno zvočno knjigo zastonj na mesec ter dostop do Plus knjižnice. Si pridno večam knjižnico (audiobookshelf). Poslušam lahko tako kot PC-ja ali telefona. Pa tudi Android Auto je podprt. Problem je seveda čas in pa mir. Te pa to poslušanje popelje čisto na drug nivo. Seveda če je dober bralec, ki obvlada več glasov in se res vživi v samo knjigo. Odlična narejena je recimo Project Hail Mary od Andy Weir. Ray Porter je top narrator. Trenutno recimo berem/poslušam serijo Star Scrapper od J.N. Chaney. Še kdo drug torej bere in posluša ali pa samo posluša? Navedek Povezava do prispevka
magični kralj Objavljeno 8. november 2024 Share Objavljeno 8. november 2024 (urejano) pred ~7 leti sem sem mel malo daljsi (50 minut v eno smer) commute pa sem zacel z audioknjigami in od takrat nisem nehal letos je bil kingov dark tower (prve tri al stiri majo absolutno neverjetnega narratorja - frank muller, priporocam samo zarad njega ), kasneje executioners song, trenutno pa poslusam baxterjev xeelee sequence - raft 8. november 2024 uredilo bitje magični kralj Navedek Povezava do prispevka
Hijacker Objavljeno 8. november 2024 Avtor Share Objavljeno 8. november 2024 (urejano) Oh hudo. Trenutno sem tako fokusiran samo na knjige, ki so v ožjem krogu branja. Serije, ki sem jih že začel. Si pa pripravljam knjižnico takšnih, ki bi se jih tudi splačalo prebrat in Dark Tower serija bo zagotovo na seznamu. Sem našel komplet vseh 8 knjig na enem mestu. Različne verzije z različnimi bralci. Npr. za prvi del so kar trije možni: Original Version read by Frank Muller - 6Hrs 35Min Original Version read by Stephen King - 6Hrs 1Min Revised Version read by George Guidall - 7Hrs 20Min Katero torej predlagaš? Sem prebral par komentarjev in od Frank Mullerja so še vedno najboljše. Spravljeno za čas ko bo čas. 8. november 2024 uredilo bitje Hijacker Navedek Povezava do prispevka
magični kralj Objavljeno 8. november 2024 Share Objavljeno 8. november 2024 mullerja, easy tip ma neverjeten način branja, sploh dialog je odličen. liki dobesedno ozivijo. kasneje je guidal ki je dober, samo ma smolo da je nasledil mullerja haha pol kr decent narrator je še wil wheaton (wesley crusher iz tng), njega sem poslušal kaiju preservation society za kaj več morm pa pogledat na pcju, na telefonu nimam vseh audiobookov več je pa 90% scifi, ker sem fan Navedek Povezava do prispevka
magični kralj Objavljeno 8. november 2024 Share Objavljeno 8. november 2024 aja pa bb4 radio4 verzija hitchhikers guide to the galaxy je absolute kinema moja fav verzija HHG Navedek Povezava do prispevka
Jake the Mess Objavljeno 11. november 2024 Share Objavljeno 11. november 2024 Kako to misliš da poslušaš zraven branja? Bereš knjigo, zraven imaš pa še priklopljeno audio knjigo? 2 Navedek Povezava do prispevka
Hijacker Objavljeno 11. november 2024 Avtor Share Objavljeno 11. november 2024 Jake the Mess reče pred 45 minutami: Kako to misliš da poslušaš zraven branja? Bereš knjigo, zraven imaš pa še priklopljeno audio knjigo? Točno tako. E-bralnik v roke (InkPalm Plus), pa telefon z aplikacijo povezan na bluetooth zvočnik JBL Clip 5 (ali slušalke). In vzporedno bereš in poslušaš. Ker berem hitreje kot gre glas, ga pohitrim pri trenutni knjigi za 1.2x. Navedek Povezava do prispevka
Jake the Mess Objavljeno 11. november 2024 Share Objavljeno 11. november 2024 Hm, sliši se mi čudno. Ne vem, mogoče bi mogu probat 1x, ampak meni je ful fino pri knjigah, da imam res tišino in se lepo "potopiš" v svet, ki ti ga nekdo gradi. Ali pa imam samo težave s koncentracijo, namreč dokaj težko berem, že če se samo nekdo pogovarja v moji bližini. 1 Navedek Povezava do prispevka
Hijacker Objavljeno 11. november 2024 Avtor Share Objavljeno 11. november 2024 No meni je tudi težko brat če je kraval. Zato lahko dejansko berem samo zvečer, ko otroc spijo in imam mir. Temu sem zdaj dodal še poskušanje in mi je veliko boljše ter lažje, ker se lahko bolj oživiš. Bralec knjige to dvigne na višji nivo, ker se uživi v glasove. Ma moraš probat. Sem probal samo poslušat ampak tam pa res nimam fokusa. Eni ga imajo kot kaže več, ker lahko kuhajo, čistijo, tečejo, ipd. Meni to žal ne gre. V miru na kavču z e-bralnikov v roki in dober zvočnik. 1 Navedek Povezava do prispevka
cebelar123 Objavljeno 20. november 2024 Share Objavljeno 20. november 2024 (urejano) Pri meni trenutno traja že 10 let 20. november 2024 uredilo bitje cebelar123 Navedek Povezava do prispevka
Zorz Objavljeno 20. november 2024 Share Objavljeno 20. november 2024 Jaz tudi že kar nekaj let samo še tako berem knjige (95+% vseh knjig, ki jih preberem, je v audio obliki). To največkrat prakticiram med vožnjo na šiht, popoldanskimi sprehodi, domačimi opravili (kuhanje, sesanje, obešanje perila, ...), včasih tudi med hribolazenjem. Meni so top in ni šans, da bi prebral toliko fizičnih knjig, saj si moraš tam namensko vzeti čas za branje, tukaj pa, kot sem že prej omenil, lahko kombiniraš branje še s kakšno drugo aktivnostjo. Navedek Povezava do prispevka
cebelar123 Objavljeno 21. november 2024 Share Objavljeno 21. november 2024 Top šit narratorji in primeri knjig v katerih berejo. Andrea Parsneau - The Wandering Inn Nicholas Sansbury Smith - Hell Divers za mene najboljši narrator za akcijske knjige kar jih je, dosti krat iščem po njem in ne po pisatelju Frank Muller - Setphen King knjige škoda da ga ni več Andy Serkis - Hobbit Potem pa imaš graphicaudio audioknjige , kjer je več narratorov hkrati in kup zvočnih efektov. Kot sami pravijo film v glavi. https://www.graphicaudiointernational.net/?srsltid=AfmBOoqgFolNXql4Qeqxy2x6qI9yU7rWanx2WphXUElRNecAJwXL2VSr 1 Navedek Povezava do prispevka
Zorz Objavljeno 21. november 2024 Share Objavljeno 21. november 2024 Nicholas Sansbury Smith je pisatelj, narrator njegovih knjig je R. C. Bray . Se strinjam, da je eden najboljših v biznisu. Raztura tudi Steven Pacey (Abercrombiejeve knjige), Tim Gerard Reynolds (Red Rising saga, Riyria Revelations), Jeff Hayes (Dungeon Crawler Carl), Travis Baldree (njegove lastne knjige + Cradle serija), ... 1 Navedek Povezava do prispevka
Denny Crane Objavljeno 21. november 2024 Share Objavljeno 21. november 2024 Ravno imam 60 dnevni trial za Audible in sem med vožnjo preposlušal 1984 Georga Orwella. Prva audio knjiga in sem navdušen. Zelo doživeto odčvekano in dodani zvočni efekti. Glasba londonskega orkestra. Zvok je v Dolby Atmos. Občutek pri poslušanju je kot bi gledal film, samo slika manjka. Dobrodošla še kakšna priporočila glede zadev, ki so zastonj v okviru Audible naročnine. Navedek Povezava do prispevka
cebelar123 Objavljeno 21. november 2024 Share Objavljeno 21. november 2024 Zorz reče pred 3 urami: Nicholas Sansbury Smith je pisatelj, narrator njegovih knjig je R. C. Bray . Se strinjam, da je eden najboljših v biznisu. Raztura tudi Steven Pacey (Abercrombiejeve knjige), Tim Gerard Reynolds (Red Rising saga, Riyria Revelations), Jeff Hayes (Dungeon Crawler Carl), Travis Baldree (njegove lastne knjige + Cradle serija), ... Uh res sem narobe skopiral ime R.C. Bray je pravilno Navedek Povezava do prispevka
Hernire Objavljeno 24. november 2024 Share Objavljeno 24. november 2024 Zorz reče Dne, 20. 11. 2024 at 20:37: Jaz tudi že kar nekaj let samo še tako berem knjige (95+% vseh knjig, ki jih preberem, je v audio obliki). Sorry to be that guy, sam a dejansko se ti zdi, da poslušano knjigo "prebereš"? Mi je zanimiva tema za debato. Meni se namreč zdi poslušanje ful drugačen kognitivni proces in ne bi rekel, da je poslušana knjiga prebrana. 1 Navedek Povezava do prispevka
Vse_je_najslabse Objavljeno 24. november 2024 Share Objavljeno 24. november 2024 (urejano) Hernire reče pred 3 urami: Sorry to be that guy, sam a dejansko se ti zdi, da poslušano knjigo "prebereš"? Mi je zanimiva tema za debato. Meni se namreč zdi poslušanje ful drugačen kognitivni proces in ne bi rekel, da je poslušana knjiga prebrana. Ja kle bi mogu definirat kaj pomeni prebrati knjigo in si takoj v škripcih. Definitivno glas drugega človeka, tempo, interpretacija doda neko dimenzijo h knjigi, ki ni od avtorja, tko da zame je to neuporabno, oz. samo če bi nekdo bral s čimbolj nevtralnim tonom, da je res 1:1 preslikava črk v surov zvok. 24. november 2024 uredilo bitje Vse_je_najslabse Navedek Povezava do prispevka
Hernire Objavljeno 25. november 2024 Share Objavljeno 25. november 2024 Jaz poslušam kakšne zvočne knjige med vožnjo, sploh odkar jih je dosti slovenskih na aplikacijah od MK ali Beletrine, samo all in all gre pomoje to za obliko konzumacije "knjižnega gradiva" na nižji ravni. Res je, da je verjetno čisto v redu za linearne knjige in npr. knjige za samopomoč, pač kjer gre zraven neka večopravilnost (vožnja, pospravljanje) ... Jaz sem na Beletrina Digital probal poslušat Kleopatro in Frankensteina ter Terenske raziskave ukrajinskega seksa in bi je bila izkušnja res ful slabša v primerjavi s fizično knjigo. Sicer fino posneto, dori naratorji, ne rečem nič, samo je prezahtevno za večopravilnost, pač je neka prometna situacija in čisto podzavestno se odklopiš od knjige za npr. 3-5 minut in se potem mentalno vklopiš nazaj, pa si že zamudil del experienca (v avtu boš težko prevrtaval nazaj). Tako da zdaj v avtu mogoče poslušam kakšno knjigo (ko mi dopizdi muzika), ki je po zahtevnosti nekje na nivoju podcasta, da če se odklopim zaradi neke situacije v prometu, da se vklopim nazaj in no fucks given poslušam naprej . Če pa zvočnic ne konzumiraš v kontekstu večopravilnosti, pol pa tudi ne vem, zakaj točno bi to počel. Vsakemu svoje al neki, bom pa zelo vesel, če kdo, ki zvočnic ne konzumira kot del večopravilnosti, pove, kaj ga k temu nagovarja oziroma zakaj preprosto ne bere knjige? Navedek Povezava do prispevka
Flegma Objavljeno 25. november 2024 Share Objavljeno 25. november 2024 (urejano) Hernire reče pred 12 urami: Sorry to be that guy, sam a dejansko se ti zdi, da poslušano knjigo "prebereš"? Mi je zanimiva tema za debato. Meni se namreč zdi poslušanje ful drugačen kognitivni proces in ne bi rekel, da je poslušana knjiga prebrana. Tukaj en velik +1 od mene. Sicer razumem zakaj znajo biti zvočne knjige privlačne, sploh za nekoga, ki se vsakodnevno dalj časa vozi, ali za določene neleposlovne zvrsti ali preproste leposlovne žanre ob multitaskanju. A da bi doma poslušal namesto bral, je pa velik no go. Tudi ne vem, če premorem dovolj koncentracije, da v miru poslušam. Sem samo zato, da imam izkušnjo preposlušane zvočne knjige, preposlušal točno en naslov. In mi sprva ni bilo najbolj všeč. Mi je pa dogajalo, ko sem hkrati začel brati (pač kindle + audible combo), kot je bilo že zgoraj omenjeno. To mi je pa bilo kul, ja. Vendar vseeno: nisem ciljna skupina za zvočne knjige: preveč časa vzamejo in ni ga čez listanje fizičnega izvoda knjige v tempu, ki ga določas sam. @Denny Crane edina knjiga, ki sem jo preposlušal in sem jo vzel na audible je Frank Herbert: Dune. Produkcijska vrednost je vrhunska, dejansko bolj radio igra kot zvočna knjiga. Skoraj vsak lik bere drugi igralec, zvočni efekti so kul, sploh veter, ko si kje na sipinah. Immersion high. Skratka fajn. (Aja, pa ker sem bral hkrati, sem opazil, da se samo par stavkov oziroma besed ni ujemal z natisnjeno različico ) 25. november 2024 uredilo bitje Flegma Navedek Povezava do prispevka
Hijacker Objavljeno 25. november 2024 Avtor Share Objavljeno 25. november 2024 V avtu trenutno poslušam Jezero od Tadeja Goloba. Bere Cavazza. Joj joj. Nikakor mi ne potegne njegov glas. Brez čustev čisto. Linearno. Včasih težko razberem, kdo sploh govori. Na audibook je precej knjig in še od samplov, ki jih poslušam, je vse skupaj bolj kot ne ena žalost. Sem pa gledal serijo in knjige še nisem prebral. Bom šel do konca s poslušanjem, ker sem že pozabil kako se je v seriji končalo. Navedek Povezava do prispevka
magični kralj Objavljeno 25. november 2024 Share Objavljeno 25. november 2024 ker glup pogled lol knjiga ni prebrana ker je poslusana :'D Navedek Povezava do prispevka
Hernire Objavljeno 25. november 2024 Share Objavljeno 25. november 2024 Meni se pač zdijo zvočnice (v smislu večopravilnosti, ki jo večina navaja kot glavno prednost) primerne sam za preproste knjigice in self-helpe in mogoče kakšne epe, ki so bili mišljeni za glasno branje. Da pa boš večopravilen in poslušal neko konkretno knjigo z bogatim roasterjem likov in dogodkov ... Si ne predstavljam, da bi od tega človek dosti odnesel. Ali pa imam jaz tako slabo zvezane možgane, da ne morem bit večopravilen in poslušat malo bolj kompleksne knjige vmes. Verjamem pa, da je to viable možnost pri unem modelu, ki piše, da jih posluša v mirnem okolju brez večopravilnosti 1 Navedek Povezava do prispevka
magični kralj Objavljeno 25. november 2024 Share Objavljeno 25. november 2024 jaz vedno poslusam v avtu pa nisem nikoli imel tezav s sledenjem ali razumevanjem knjige Navedek Povezava do prispevka
Hernire Objavljeno 26. november 2024 Share Objavljeno 26. november 2024 Torej nikoli ni prometne situacije, ki bi ti vzela fokus od knjige na promet? Navedek Povezava do prispevka
magični kralj Objavljeno 26. november 2024 Share Objavljeno 26. november 2024 ne Navedek Povezava do prispevka
Hernire Objavljeno 26. november 2024 Share Objavljeno 26. november 2024 Ok. Navedek Povezava do prispevka
Zorz Objavljeno 26. november 2024 Share Objavljeno 26. november 2024 Hernire reče Dne, 24. 11. 2024 at 21:05: Sorry to be that guy, sam a dejansko se ti zdi, da poslušano knjigo "prebereš"? Mi je zanimiva tema za debato. Meni se namreč zdi poslušanje ful drugačen kognitivni proces in ne bi rekel, da je poslušana knjiga prebrana. Sem čakal, kdaj se bo kdo obesil na to. Ja, zame je preposlušana knjiga prebrana. Zakaj? Ker so se vse informacije, ki so vsebovane v knjigi, znašle v moji betici. Branje ni zame nič drugega, kot prenos nekih informacij v možgane ali kakorkoli želiš temu rečt. Zdaj ali si te informacije prenesel po vidni ali zvočni/slušni poti? Who cares, na koncu so ravno tako tam, domišlija pa ti vmes dela popolnoma enako v obeh primerih (za razliko od gledanja filma recimo, kjer ti je vsiljena interpretacija nečesa). Lahko dlakocepimo, da se je v enem primeru morda težje fokusirat, kot v drugem, ampak to je potem že druga debata. Ti si do informacij prišel, to je to. Navedek Povezava do prispevka
Zorz Objavljeno 26. november 2024 Share Objavljeno 26. november 2024 Hernire reče pred 23 urami: Meni se pač zdijo zvočnice (v smislu večopravilnosti, ki jo večina navaja kot glavno prednost) primerne sam za preproste knjigice in self-helpe in mogoče kakšne epe, ki so bili mišljeni za glasno branje. Da pa boš večopravilen in poslušal neko konkretno knjigo z bogatim roasterjem likov in dogodkov ... Si ne predstavljam, da bi od tega človek dosti odnesel. Ali pa imam jaz tako slabo zvezane možgane, da ne morem bit večopravilen in poslušat malo bolj kompleksne knjige vmes. Verjamem pa, da je to viable možnost pri unem modelu, ki piše, da jih posluša v mirnem okolju brez večopravilnosti Pa saj ob večopravilnosti govorimo o brezmožganskih opravilih, kot so kuhanje, sesanje, zlaganje perila, kidanje snega, karkoli že. Tudi vožnja je (vsaj v mojem primeru) v večini primerov "robotska", furam se po regionalki, ne pa skozi center Ljubljane v najhujši gužvi. Ni zdaj kot da folk posluša Kantovo Kritiko Čistega Uma, medtem ko rešuje diferencialne enačbe . Sicer pa, boš rekel, da se ti pri branju fizičnih knjig nikoli ne zgodi, da prebereš stran in pojma nimaš, kaj si sploh prebral? Posledično greš še enkrat brat tisto stran. Pa bereš v popolni tišini, na kavču, samo ti in knjiga. Ja, seveda so knjige, ki jih je lažje brati v fizični obliki (varianta zgoraj omenjena Kantova filozofija in slične zadeve), ampak je to predvsem zaradi praktičnosti. Ko lahko prebereš samo en stavek in potem par minut v miru premišljuješ o njem, preden nadaljuješ. To je pri zvočnicah dosti težje oz. nemogoče izvajati. Ravno tako ne moreš zvočno "brati" matematičnega učbenika recimo, ali pa nekih programerskih knjig. Kdo bo pa poslušal tipa, ki bere enačbe ali pa kodo . Navedek Povezava do prispevka
elrado Objavljeno 19. december 2024 Share Objavljeno 19. december 2024 Prvič probavam zvočno knjigo. Hobita poslušam v avtu (zastonj na spotify) in neverjetno uživam. Zdi se mi da sem še bolj skoncentriran na samo vožnjo, kot prej, ko sem poslušal glasbo. Pripravljenega imam še LOTR, za ostale pa še gledam kako in kaj? Kje dobite knjige, na audible, Spotify ali kje še (legalno). Poslušam pa jih preko Android avta. Navdušil pa sem se ker ravno prebiram stare jazbine in sem našel članek od (mislim da) Sergeja, kjer je govoril o tem, tako da Hvala . Aja bere pa Hobita Jonathan St. John in meni se zdi fantastičen. Navedek Povezava do prispevka
Hijacker Objavljeno 19. december 2024 Avtor Share Objavljeno 19. december 2024 Moji viri za zvočne knjige so pestri. Glavni je seveda Amazonov Audible. Dobil neko akcijo za okrog 80€ in 12 credits. Uporabljam za serije, ki jih spremljam tako da lahko začnem poslušat isti dan ko pridejo ven. Kot del naročnine imam tudi vse iz Plus kataloga in tega je ogromno. Doma imam audiobookshelf strežnik, kjer si ga polnim z vsem živim, tudi podcasti. Zaenkrat samo slovenskimi. Tuje kar sem probal je slabo posneto in težko razumljivo. Za slovenske pa audibook.si, kjer si jih lahko brezplačno izposodiš s knjižnjično kartico. Končal sem recimo Jezero od Tadeja Goloba (bere Cavazza). Meh... Za vse ostalo pa razni Minecraft strežniki, kjer se predvsem poje glasna muzika, torej se ne predvajajo samo filmi. V avtu imam na seznamu predvajanja zvočne knjige od Dona Winslowa, ker so kratke (dobra ura) in jih v celoti poslušam do in iz službe. Trenutno recimo poslušam The Heron, ki jo odlično bere Ed Harris: Doma pa berem in hkrati poslušam 7 del serije Star Scrapper z naslovom Fractured Consortium od JN Chaney ter Matthew A. Goodwin. Odlično jo bere Neill Thorne. ž Problem je seveda najti čas... Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.