Skoči na vsebino

Fotografija in videografija

dzaver

Priporočeni prispevki

• 5 tednov kasneje...
fric reče Dne, 8. 8. 2025 at 11:13:

A ima kdo dron?

Kakšne so izkušnje?

Kako sploh začeti?

Imam dron (originalni Mavic Air) in sem opravil online certifikacijo pri Civilni agenciji za letalstvo (CAA) .

Iz izkušenj:

- Če se držiš vseh predpisov, hitro ugotoviš, da je v praksi precej omejitev (prepovedi letenja nad naselji, bližino ljudi, v bližini letališč, omejitve višine in oddaljenosti, ipd.).

- Za začetnika močno priporočam model < 250 g (npr. Mavic Mini ali podobno). V tej kategoriji so lažje zahteve oz. omejitve.
- Kljub temu še vedno velja: preveri karte z “no-fly” območji (npr. na strani CAA ali v kakšni aplikaciji).

- Pridobi osnovno usposabljanje — je hitro, hkrati pa ti bo pojasnilo marsikatero omejitev, ki je drugače ne bi opazil.

Če greš čez 250 g, hitro padeš v strožje režime z dodatnimi omejitvami in obveznim dodatnim izpitom.

Sicer je fino, lahko dobiš kul posnetke, fotke... v praksi, malo dosadno.

Povezava do prispevka

Gledal sem Avato 2 predvsem, ker bi rad FPV dron.

Ne bi dajal 100e+ v neki (izpit in registracijo) zato, da bi pol malo okrog hiše letel (sem izven večjih naselji) in pol malo po gozdovih oziroma random jasah.

Glede majhnih dronov potem odpadejo vsi vetrovni dnevi.

Povezava do prispevka
  • 8 mesecev kasneje...

Dobil sem od brata Nikon D3200. Nekaj mesecev sem nameraval se z njim vežbati in če me bo prijelo bi kupil kaj boljšega.

Kaj priporočate za budget verzijo? Kolega ima Nikon Z in je zadovoljen, tudi jaz sem navdušen nad kvaliteto slik. Dajte prosim priporočit kaj v tem rangu.

Povezava do prispevka

Vzem si najprej teh par mesecev, da boš sploh lahko ugotovil, kaj "boljšega" sploh pričakuješ. Osebno ne vidim razloga, zakaj ne bi bil D3200, pa čeprav star 10+ let, primeren za prostočasno fotografijo. Če te prime, bi rajši čez par mesecev raziskoval objektive za DX (torej za D3200), ne pa sanjal o Nikon Z, ki je full frame brezzrcalni, torej skoraj čisto drug sistem. Razlika v fotografijah/fotografiranju je ogromna, ampak vprašanje če jo boš ti takrat že razumel. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   1 član

• Ustvari novo...