╭∩╮ osis Objavljeno 31. oktober 2025 Avtor Share Objavljeno 31. oktober 2025 Eh očitno bom rabil kupit routr, ker se mi trenutni swich obeša in mi naprave povezane nanj javljajo da nimajo interneta. Imam A1 5g modem in slednji ima samo dva porta. En gre itak v njihov box. Tako da moram kupit nekaj, ker bi gor vezal printer in stacionarni pc. Ker živim v stanovanju, mi nek ekstra močna antena ni pomembna, ker bi bila over kill. Rabim samo, da bi mi stream, Netflix in nVidia shield normalno delal. Nimam serverjev, NAS in podobnih zadev. Kaj je trenutno P/P? Navedek Povezava do prispevka
G-Man Objavljeno 3. november 2025 Share Objavljeno 3. november 2025 Jst sm lihkar prodal jajca od Archerja AX50 (nima supporta za openwrt, zaradi Intel CPUja in ne podpira range extenderja oz. repeaterja wireless only. Pa wifi6 dropa paketke ob prevelikem loadu, ker cpu zabija (to se mi je dogajalo pri uporabi Oculusa). Drgač za nekega običnega uporabnika, da prklopi not 2 kabla pa par wireless zadev dela ok-ish. Za malo bolj advanced zadeve pa niti ne. Tko da zdej se spogledujem s GL.iNet Flint 2 oz. 3, nisem se še odloču. Nekako bom verjetno potegnu s 3ko, ker bi rad imel 2.5G porte. Zadeva pride z openwrt based OSom. 1 Navedek Povezava do prispevka
Nighthawk Objavljeno 3. november 2025 Share Objavljeno 3. november 2025 Odkar se Mikrotiki (hex-i) prodajajo za petdeset orju po mojem mn3nju tržiše nima solidne konkurence. Jaz mam par objektov na njem wifi rešujem ponavadi z Decoti (m4) pa vse skupi (s tremi decoti) pride tok kakor en unifijev access point Navedek Povezava do prispevka
Nighthawk Objavljeno 3. november 2025 Share Objavljeno 3. november 2025 Also pa še tole Da mal reklame nardim Drugač bolnca je še to, da na telefonu postaviš AP, pa se gor connectaš z laptopom in si v VPN-ju 1 Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 4. november 2025 Share Objavljeno 4. november 2025 Mikrotik nujno rabi en 2.5poe switch Pizda no Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 25. november 2025 Share Objavljeno 25. november 2025 Evo, naletel na pomankljivost routeros. Avtomatski fqdn resolution/routing manjka. Ja, lahko se drkam s skriptanjem. Ja, lahko nekaj dodatnega obesim na mrezo. Ja, lahko dodam staticne IPje v DNS. Ampak bi bilo fino met avtomatizirano out of the box. Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno 25. november 2025 Share Objavljeno 25. november 2025 ? A daš kasen primer kaj točno misliš Routing in dns sta dve različni stvari, vedno rabiš dns če hočeš iz fqdn-a dobit ip, al zunanji al pri sebi Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 25. november 2025 Share Objavljeno 25. november 2025 (urejano) Vska lokalni host zelim da ima fqdn z lokalno domeno (*.lan). Router deluje tudi kot dhcp server Ko pride do IP leasa novega hosta pri dhcp, se navadno lahko tudi hostname (oz. fqdn) zraven forwardira Zelel bi si da se nato od dhcp assignan IP tudi zabelezi pri lokalnem DNS ki bi pointal na fqdn To se vse dogaja na LAN. 25. november 2025 uredilo bitje viddek Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 25. november 2025 Share Objavljeno 25. november 2025 To pa ne vem ce sm vidu kje da bi delovalo out-of-the-box brez rocnega vnasanja in ali skriptanja. Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 25. november 2025 Share Objavljeno 25. november 2025 AFAIK cisco Sam to je enterprise level shit Navedek Povezava do prispevka
G-Man Objavljeno 25. november 2025 Share Objavljeno 25. november 2025 openWRT? pa eno tako zadevo: https://store-eu.gl-inet.com/products/flint-3-gl-be9300-tri-band-wi-fi-7-home-router Navedek Povezava do prispevka
Nighthawk Objavljeno 26. november 2025 Share Objavljeno 26. november 2025 btw ima zdaj openwrt svoje routerje je bilo kaj pol na tem ? Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 28. januar 2026 Share Objavljeno 28. januar 2026 (urejano) Evo, zdej sm skor 3 mesece na custom N100 mini PC + OPNsense in 2.5Gbps switchi + dva AX1800 access pointa. LAN porti so Intel i226 - 2.5Gbps povezava, en deluje kot WAN, en kot LAN izhod na switche. Lessions learned: Opnsense nima skoraj nic opravka z AP-ji, vse kar "dela" je da sprejme VLAN tag-e od AP-ja glede na SSID in dodeli primerno omrezje. Mam 4 SSID-je, en za IoT, en za goste, en za "Trusted" naprave in en za testiranje raznih bedarij. "Offline" AP-ji in nastavljanje preko direktnega web-interface-a deluje kokr da so interface pozabili iz leta 2005 Omejen, "okrnjen" bi reku, ampak se da po vecini kr vse porihtat. Medtem ko je cloud integracija velik bolj beginner friendly in ocesu bolj prijazno. Je pa tud tak, da ce se reboota, zmer pobere nastavitve iz clouda in ce si slucajno offline oz. ne dobi dostopa takoj, mas en cas nek cudn SSID in ko mu rata dobit informacije, se lepo postavi kot se mora. Plus je imet AP-je napajane prek PoE in res rabis samo en kabl, majka. Pokritost je tud odlicna. Fajn je ko lahko postavis kolkr VLAN-ov hoces, samo hitro rata prezakomplicirano in ko rabis kej da dela na komot... ne dela. Edn izmed razlogov da sem "TRUSTED" VLAN prek WIFija zabrisal proc, ker ko sem rabil da deluje enostavn SMB file sharing, nisem prisel skup z firewall nastavitvami. Tako da sta RPi "NAS" in Tablica zdej na istem VLAN-u dobesedno "pac kej" Lan, homelab, Iot in Guest VLAN-i so dovolj. OPNsense nudi tri razlicne moznosti kako nastavljat DHCP, "Legacy" ISC, novejsi KEA, al pa globalno bolj uveljavljen in bolj razsirjen DNSMASQ. ISC je fajn dokumentiran, ampak z vseh strani odsvetovan, ker je EOL in ga kmal ne bojo vec podpiral. KEA zgleda kr zanimiva, mogoce mal prekompleksna, pa sem si rekel, bom vzel DNSmasq, ker je najbolj postisnjen v ospredje zaenkrat. Mogocna zadeva, hkrati je lahko tud DNS, nacin kako clientim v omrezju podturis specificen "downstream" DNS (v mojem primeru PiHole na RPI3b) je bolj kompliciran kot bi rabil biti. Razlog zakaj sem hotel da DHCP poslje DNS streznik je v tem, ker lahko v PiHole vmesniku fino nastavljam kater client dobi adblocking in kater ne. Ce porinem vse preko routerja dobi PiHole zgolj in samo router kot client, kar pomen da je za vse isto. Poleg tega da lahko uporabs DNSMasq za DNS je opnsense out-of-the box opremljen z Unbound-om, kar je wau, in ce ne bi ze imel PiHole-a, bi ga verjetno nastavil. Mogocno, a kompleksno. Pod crto se se vedno sprasujem, ce bi se enkrat sel v to da vzamem router za tako ceno. (~240€ box, ram in nvme) Z 8GB rama bo to verjetno naprava, ki ne bo hitro za v kos, in bo verjetno prezivela marsikater router in zagotovo ne bo out.of support oz. brez varnostnih posodobitev po 3 letih, kot do zdajsnji TP-linki. Z omrezjem sem naceloma kr fajn zadovoljen, se mi zdi da wifi boljs letijo stvari odkar IoT stvari prskajo po svojem kanalu in VLAN-u. So bli meniji pri preteklih linksysih, asusih in TP-linkih bolj enostavni? so bili. Je komplicirano? je Je Zabavno? Vecino casa. Je poucno? je. Se pa fejst sprasujem, ce ne bi mogoce dobil "gud nuff" hardware z zelo dobrim software-om out-of the box za pol manj denarja? 28. januar 2026 uredilo bitje DaMachk 1 Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 28. januar 2026 Share Objavljeno 28. januar 2026 DaMachk reče pred 4 urami: Se pa fejst sprasujem, ce ne bi mogoce dobil "gud nuff" hardware z zelo dobrim software-om out-of the box za pol manj denarja? Imo je "godtier micromanagement" veliko boljsa zadeva, se posebej ko se gres homelab stvari. Ce ne drugega je tudi EOL aspekt boljsi, kot si ze sam omenil. Konec koncev je pa tudi dobro da ce nekaj zajebes nimas nobenega drugega za krivit kot samega sebe Najhuj je ko bi nekaj moralo biti na voljo, in za nek jebeni razlog to ni mozno. Oz. je razlog "enterprise grade only, fuck you" 2x2.5Gb se en cajt ne bo za stran fuknit. Edino mogoce skoda da nima SFP+, ce bi rad potegnil FC 20m+ stran. Imas za podobno ceno ene par Zyxelovih resitev. Ampak pol imas Zyxel Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 28. januar 2026 Share Objavljeno 28. januar 2026 (urejano) viddek reče Dne, 25. 11. 2025 at 8:49: Vska lokalni host zelim da ima fqdn z lokalno domeno (*.lan). Router deluje tudi kot dhcp server Ko pride do IP leasa novega hosta pri dhcp, se navadno lahko tudi hostname (oz. fqdn) zraven forwardira Zelel bi si da se nato od dhcp assignan IP tudi zabelezi pri lokalnem DNS ki bi pointal na fqdn To se vse dogaja na LAN. Anyway Na koncu sem sel delat RouterOS skripto na DHCP serverju ki se refresha vsako minuto. Fuck it. Se na sihtu s cisco zadevami ne dela to out of the box in moram velikokrat manually DHCP request zagnati, ker ocitno imajo infinite lease. Je pa hitreje dol fuknt con in ga nazaj zakurblat export PIZDA=$(sudo nmcli connection down $name && sleep 20 && sudo nmcli connection up $name) 28. januar 2026 uredilo bitje viddek 1 Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 29. januar 2026 Share Objavljeno 29. januar 2026 viddek reče pred 12 urami: Imo je "godtier micromanagement" veliko boljsa zadeva, se posebej ko se gres homelab stvari. Ce ne drugega je tudi EOL aspekt boljsi, kot si ze sam omenil. Konec koncev je pa tudi dobro da ce nekaj zajebes nimas nobenega drugega za krivit kot samega sebe Najhuj je ko bi nekaj moralo biti na voljo, in za nek jebeni razlog to ni mozno. Oz. je razlog "enterprise grade only, fuck you" 2x2.5Gb se en cajt ne bo za stran fuknit. Edino mogoce skoda da nima SFP+, ce bi rad potegnil FC 20m+ stran. Imas za podobno ceno ene par Zyxelovih resitev. Ampak pol imas Zyxel Oi, en Poe Switch in AP-ja sta Zyxel Fiber tak al tak ne pride v postev pr men, ker vlecem pod podoji vrat itd, pa nadometno (ni se moje stanovanje), po kotih kjer bendi niso glih glass' best friend Mam pa glih modem na eni strani stanovanja, PC in HLAb stuff pa na drugi. Prvi switch (ne zyxel) ima 2x 10Gbps RJ-45 porta, za inter-switch komunikacijo, pa mislim da sem router tud priklopil tja not. "Ko" bo pa 2.5Gbps premal, bom pa se postudiral kaj pa kako Trenutno je ciiiist dost. Ze gigabit ni bil bottleneck, in je upgrade bolj "nice to have". viddek reče pred 12 urami: Konec koncev je pa tudi dobro da ce nekaj zajebes nimas nobenega drugega za krivit kot samega sebe Uf to mi je muka, ker sam neki poskusam, pa ugotavljam da vcasih kej nism dovolj podrobno prebral al pa preskocil, al pa si nrobe razlagal. Frustrirajoce, ker je res, zrtev je storilec hkrati, pa detektiv tud Navedek Povezava do prispevka
Vodokotlič Objavljeno 29. januar 2026 Share Objavljeno 29. januar 2026 Jaz imam kar un od ISPja. Ne da se mi več ukvarjat s temi jajci. Navedek Povezava do prispevka
finkec Objavljeno 2. februar 2026 Share Objavljeno 2. februar 2026 A se, da pri Innbox G68 (telekom) naštimat, da obesim gor na lan port en router in podalšam isti wifi kot je na modemu? Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno 2. februar 2026 Share Objavljeno 2. februar 2026 (urejano) Hm, eni tplinki vem da to znajo, povežes oba switchporta od routerjev (prvo ugasni dhcp na novem routerju) in nastavi wifi od tanovega routerja v access point mode Sam handoverjev ne boš imel, vbistvu je kot nek extender kar pomeni da bo telefon držal wifi signal od zadnjega access pointa dokler bo lahko, tudi če bo imel na voljo boljši signal od bližje točke Če hočeš prehajanje med access pointi pol rabiš mesh alpa neko semi pro rešitev s kontrolerjem 2. februar 2026 uredilo bitje Me3do Navedek Povezava do prispevka
finkec Objavljeno 2. februar 2026 Share Objavljeno 2. februar 2026 Se mi je zdelo da ne bo tako u izi. Bo fotr povedal kaj mu bolj odgovarja. Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 2. februar 2026 Share Objavljeno 2. februar 2026 Me3do reče pred 44 minutami: nastavi wifi od tanovega routerja v access point mode To sam pomeni, da naredi svoj Wifi Omrezje, ki ga lahko potem z extenderjem dav v mesh, ce to podpira. Bo pa ta router v AP nacinu potem prepustil ves IP handout (dhcp), firewall, NAT, itd operaterjevem routerju. Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.