viddek Objavljeno 16. marec 2025 Share Objavljeno 16. marec 2025 (urejano) Ocitno ni teme? Torej, pred kratkim sem prerezal popkovino z od-ISP-podarjenim routerjem (Zyxel T50), ki je bil absolutno govno od govna. Zaklenjen, omejen vpogled v nastavitve da ne omenim njihovega spreminjanja, za en kurac antena za WiFi, prisiljen dual band 2.4/5GHz z istim imenom, onemogocen guest-WiFi... Uglavnem, govno. Ker sem zid, sem izbral eno izmed cenejsih zadev (Mikrotik) z dodatnim nakupom se vecjega kineskega problema (TPLink EAP225 outdoor). Po parih dnevih sem pregledal log firewalla in zageldal veliko kolicino sniffanja portov in pinganja s strani Kinezov. To mi ni bilo osec. Zato sem zelo simpl zacel brisat kitajske vohune da niso imeli mojega gateway IP definiranega. Prve so bile Reolink kamere. Nic posebnega, vse je delalo normalno, nobenega shitfita, isto po njihovem rebootu. Nato je sledil Roborock "Figaro" S5 Max. Preknitev povezave z domovino mu je onemogocila "pametno" delovanje. Pri setupu, ko se poveze na wifi, ko moras instalirat aplikacijo na telefon, se misko poveze na oblak in prisili povezavo samo in edino preko oblaka. Ko sem nastimal urnik za sesanje, se je ta konfiguracija shranila na oblak, od koder se je nato vsakic triggeral signal za ciscenje ob casu. Isto lidar skeniranje doma - poleg tega da je app zahteval lokacijo, se je isto tloris prostora shranjeval in posredoval preko oblaga. Fuck no. Sledil je hiter google in odkritje projekta Valetudo. S flashanjem custom firmware se omogoci direktno OTA komunikacijo z robotom samim, brez posrednikov. Sam postopek je bil straight-forward, se najbolj za en kurac korak je bilo sraufanje robota. Ampak ajd, kinezerji so tudi za to poskrbeli Ko prides do micro USB porta, ostranis daughterboard da lahko maticno plosco premaknes v polozaj, nazaj nataknes hcerinsko plosco (katera nosi on/off gumb) in z jumperji poskrbis za reflashing kontakt, je vse straight-forward. Situacija in situ. V ozadju razstavljen kavc ko sem pucal prevleke in macji kufer ko je mackon pri veterinarju fasal termometer v rit. Na koncu se povezes direktno na robota in nastavis SSID na katerega se robot poveze. Sledi spet hiter reboot, na routerju nastavitev DNS-ja ker se mi ne da zapomnit IPja in to je to. Ob koncu je sledila eksistencna kriza, ker sem se zavedal svoje starosti; namesto flashanja in drkanja s telefoni sem blazno vesel ker flasham svoj lasten sesalec. Jebeni sesalec... Naslednji dan sem sel v stacuno gledat katere zavese bi najbolj pasale v dnevno sobo. EDIT: Posebna zahvala @G-Man za Ventoy. Redno zlorabljam za hitro bootanje v razlicne distroje, vkljucno tukaj. 16. marec 2025 uredilo bitje viddek 2 3 1 Navedek Povezava do prispevka
Arey Objavljeno 16. marec 2025 Share Objavljeno 16. marec 2025 Cloud resitev ni izbrana sam za to ker lahko easily syphonajo podatke. Mimogrede, ti podatki niso tam tok za to da kitajci vejo kaksna stanovanja imamo ampak ker omogocajo simpl nacin za diagnosticiranje problemov in razcoj novih produktov. Jz sicer tut nisem navdusen nad tem, hocm samo rect da ne gre samo za sniffanje userjev. Cloud je tudi za to ker ljudje pricakujejo da bo app deloval kjerkoli. V hisi poleg sesalca, na drugem koncu hise, na dopustu in v sluzbi. S cloudom je to najbolj easy narest. Je pa zanimiv projekt. Mene bi bolj zanimalo a lahko uporabljam funkcijo sesanja (ne vem kaj mislis pod “pametne funkcije”) vsak dan ob doloceni uri z lidarjem brez clouda, ker je to vse kar rabim od sesalca. Navedek Povezava do prispevka
viddek Objavljeno 16. marec 2025 Avtor Share Objavljeno 16. marec 2025 (urejano) Arey reče pred 6 minutami: Cloud resitev ni izbrana sam za to ker lahko easily syphonajo podatke. Mimogrede, ti podatki niso tam tok za to da kitajci vejo kaksna stanovanja imamo ampak ker omogocajo simpl nacin za diagnosticiranje problemov in razcoj novih produktov. Jz sicer tut nisem navdusen nad tem, hocm samo rect da ne gre samo za sniffanje userjev. Cloud je tudi za to ker ljudje pricakujejo da bo app deloval kjerkoli. V hisi poleg sesalca, na drugem koncu hise, na dopustu in v sluzbi. S cloudom je to najbolj easy narest. Je pa zanimiv projekt. Mene bi bolj zanimalo a lahko uporabljam funkcijo sesanja (ne vem kaj mislis pod “pametne funkcije”) vsak dan ob doloceni uri z lidarjem brez clouda, ker je to vse kar rabim od sesalca. Re cloud: Vem da ni in ne bi imel tezave s tem, ce mi ne bi vsak dan, vsake pol ure delali konstantnega skeniranja portov. In na kurac mi grejo sodobna tech podjetja. Jokice ki enosmerno izkoriscajo podatke. Tukaj bi dejansko lahko tudi nas nadebuden akademski advokat @Mefisto lahko podal svoje mnenje, glede na to da je ekspert za podobno podrocje. Re urnik: Roborock brez clouda dela samo kot "pritisni gumb in delam". Nic vec, mogoce celo se manj. To, da dela vsak dan ob doloceni uri, zahteva cloud. In to me je tudi najbolj zmotilo. Ce nabavim napravo, ima da dela kot hocem pizda. 16. marec 2025 uredilo bitje viddek Navedek Povezava do prispevka
kalasnikov Objavljeno 14. april 2025 Share Objavljeno 14. april 2025 Oblak res omogoča enostavnost, zato se uporablja. Jaz se igram doma z home asistantom da kontroliram wifi stikala in senzorje. Sicer trenutno še uproabljam originalni FW, ampak jih bom začel flashati, da odstrenim kitjace. Mogoče veš ali ta zadeva zgoraj za sesalce, deluje tudi za xaomi sesalce? Navedek Povezava do prispevka
ZippeR Objavljeno 14. april 2025 Share Objavljeno 14. april 2025 kalasnikov reče pred 38 minutami: Jaz se igram doma z home asistantom da kontroliram wifi stikala in senzorje. Sicer trenutno še uproabljam originalni FW, ampak jih bom začel flashati, da odstrenim kitjace. na vecini routerjev lahk tud skines web access posamezni napravi (wifi dela) mogoce ni cist celovita resitev, ampak pomoje pokrijes dzabe 95% problemov Navedek Povezava do prispevka
kalasnikov Objavljeno 15. april 2025 Share Objavljeno 15. april 2025 Aha nisem vedel da to obstaja. Trenutno imam samo modem/router od A1. Morem pogledat ali obstaja ta opcija Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.