Skoči na vsebino

Tema o e-mobilnosti

Priporočeni prispevki

Vodokotlič reče pred 1 uro:

Ne vem, a navaden ICE RWD zablokira sprednja kolesa?

bainit reče pred 9 minutami:

elektro park zavore običajno vse 4 blokirajo

sej mogoc zivim v zmoti sam se mi zdi da elektro/park/rocne zavore vse sam zadnja kolesa blokirajo

Povezava do prispevka
jlpktnst reče pred 18 urami:

Čaki, tesla ne zmore blokirat vseh 4 koles? :rofl:

pr parkiranju ne, ročna je klasično na zadnjih kolesih. sej sam na fwd lahk "zapremzaš" vsa 4 kolesa, pač za sprednja pustiš avto v prestavi z zadnja je pa ročna. Ne vem keri avti majo ročno na vseh štirih kolesih

Povezava do prispevka

Hjao, čist simple problem. ICE daš v prvo in ti zablokira sprednja kolesa, če je fwd, zadnji par zablokiraš z ročno. Če je ICE avtomatik, se pri Park zatič sproži in pogonsko os zablokira, pogonska kolesa.

Zgleda da 4wd tesle imajo zatič ali nekaj, kar zablokira pogonsko os. Očitno rwd tesle nimajo tega zatič mehanizma v pogonski osi ali se to programsko ne sproži. Ozr. rwd vozila nasplošno dovzetna, da se sama na hribu zapeljejo.

Povezava do prispevka
PuskA reče pred 7 urami:

pr parkiranju ne, ročna je klasično na zadnjih kolesih. sej sam na fwd lahk "zapremzaš" vsa 4 kolesa, pač za sprednja pustiš avto v prestavi z zadnja je pa ročna. Ne vem keri avti majo ročno na vseh štirih kolesih

Ne, ne sej maš prav. RWD pač nima možnosti, ker ma vse zadaj... samo je pa vseen čudno da bi se avto kar odpeljal.

Samodejno reče pred 2 urama:

Hjao, čist simple problem. ICE daš v prvo in ti zablokira sprednja kolesa, če je fwd, zadnji par zablokiraš z ročno. Če je ICE avtomatik, se pri Park zatič sproži in pogonsko os zablokira, pogonska kolesa.

Zgleda da 4wd tesle imajo zatič ali nekaj, kar zablokira pogonsko os. Očitno rwd tesle nimajo tega zatič mehanizma v pogonski osi ali se to programsko ne sproži. Ozr. rwd vozila nasplošno dovzetna, da se sama na hribu zapeljejo.

No, par reči sem se naučil, hvala :D

Meni se zdi zelo debitantsko, da majo take težave. Kot da ne bi meli 100 let znanja gradnje avtov. Aja točno, Musk ve več kot vsi in njemu ni treba črpat znanja od drugih. Valda.

Povezava do prispevka
jlpktnst reče pred 15 urami:

Meni se zdi zelo debitantsko, da majo take težave. Kot da ne bi meli 100 let znanja gradnje avtov. Aja točno, Musk ve več kot vsi in njemu ni treba črpat znanja od drugih. Valda.

poglejmo teh 100 let znanja gradnje avtov

Povezava do prispevka

Tole mi je zanimiv predlog :huh:

https://media.renaultgroup.com/fireman-access-an-exclusive-innovation-by-renault-group-is-now-available-with-a-free-licence/

TL;DR: Renault je svoje patente za varnost odprl vsem proizvajalcem, med drugim "fireman access" ki omogoca da zazna mocne curke vode pri gasenju in odpre loputo ter omogoci da se baterija direktno poplavi z vodo, s tem prepreci "thermal runaway" in omogoca da se baterija pogasi znotraj minut ne vec ur.

uredilo bitje DaMachk
Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...

PuskA reče Dne, 12. 3. 2025 at 11:30:

verzija, oprema, kok gnarja, average poraba na 100km longterm --> tema emobilnost

Najcenejsa, Born Bold eBoost 170kW, 59kWh neto kapacitete, 34.999€. To so te, za ta veliko subvencijo, tako da na koncu pride sam avto 27.799€. 

Popusta se ne dobi oz. samo ce vzames financiranje LOL. 
Glede porabe ne morem pisat, ker avto potrebujem skoraj zgolj za 20km zjutraj za v sluzbo in 20km nazaj popoldne. V guzvi. 
Tako da imam sedaj v enem tednu povprecno porabo 15kWh/100km.

Na avtocesto dvomim da bom kdaj zapeljal :)

Sem cakal kakega kitajca, pa jih ni. 

Cakal sem tudi kaj drugega kar ne izgleda popolnoma grozno in ima RWD. 

Vsec mi je Renault 5 eTech, a kaj ko so zajebali edinstveno priloznost da bi dali motor na zadnja kolesa. 

uredilo bitje moderator
Povezava do prispevka
Skynetz reče pred 12 urami:

Vseeno stokrat raje 5ko kot born

Lej majstr moje kriterije pri izbiri

FWD vs. RWD
110kW vs. 170kW
Pa se na zadnjih sedezih nimas kej delat v petki. 

Jaz sem iskreno cakal kakega kitajca, tesla 3 je za kurac sestavljena tudi konec leta 2024. 

Dokler je se subvencija, pa sem izkoristil in kupil kar se mi je zdelo se najbolj smiselno. 

Sem pa gledal tudi tistega i4 M50, ampak se mi res ne daje 80k za 40km na dan v koloni. 

Za duso imam pa motorje.  

Povezava do prispevka
PuskA reče pred 12 urami:

ne vem a ma ta verzija borna toplotno črpalko? fajn bi že blo, sicer ce ga mas za take kratke voznje, niti ni tok vazno

Nima nic. Mal vec pozre, pa manj ima za crknit. 

Toplotno imam za bajto ogrevat. Za avto mi je vseeno, ker je na kablu in ogret zjutraj. 

uredilo bitje moderator
Povezava do prispevka
Kosinus reče pred 15 minutami:

MG4 ti ni bil smiseln?

MG4 se pelje kot kurac. 

Res da je v guzvi vseeno, ampak vsake toliko pa imas priliko malo cez ovinke si privoscit. 

In ja, cupra ima dober handling. Pa se ESC delno izklopis lahko. 

Ni pa to zdej Golf R da se razumemo. 

Plus, na tej platformi je bilo izdelanih 3 miljone vozil. Menda ja so pogruntali sibke tocke. 

Je pa res da se "SUV" na tej platformi guncajo v ovinkih, ID.4 recimo.

uredilo bitje moderator
Povezava do prispevka
moderator reče pred 13 urami:

Lej majstr moje kriterije pri izbiri

FWD vs. RWD
110kW vs. 170kW
Pa se na zadnjih sedezih nimas kej delat v petki. 

Jaz sem iskreno cakal kakega kitajca, tesla 3 je za kurac sestavljena tudi konec leta 2024. 

Dokler je se subvencija, pa sem izkoristil in kupil kar se mi je zdelo se najbolj smiselno. 

Sem pa gledal tudi tistega i4 M50, ampak se mi res ne daje 80k za 40km na dan v koloni. 

Za duso imam pa motorje.  

Kaj te je pa pri Tesli 3 motilo in je bilo slabo sestavljeno? 

Povezava do prispevka
moderator reče pred 1 uro:

Iskreno me najbolj motijo sedezi. 

Pa skriplje med voznjo. V testni v armaturi, pri kolegu pa nekje zadaj. 

Ok, hvala. Sedeži so meni ok, nimam nekih pripomb, res pa da nisem ekstra zahteven. 

Moja nima nobenih čričkov k sreči, verjamem pa da je tu potrebno imeti malo sreče. 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...