Skoči na vsebino

Tema o e-mobilnosti

Priporočeni prispevki

pojma nimam, ne vozim drugje po svetu, bi pa pricakoval da imajo kitajci to ziher bolš rešeno. Najjači je pa itak supercharger sistem. Drugace sem ene 10x v 60k km filal na  random polnilnicah, pa je vedno nek prizadet postopek registracije/plačila. Al pa celo polnilnica pač ne dela :D Pa še to da moraš svoj kabl včas zravn vlačit?  

Povezava do prispevka

Dokler ne bo e-mobilnost mainstream bo žal tako. Vsi neki preizkušajo, ker dobijo dnar od EU, tko kot je @PuskA rekel. Verjamem, da bo čez par let EU rekla, zdej pa dovolj, pa postavila nek standard, tko kot pri CCS2, ampak zaenkrat še nismo tam. Je pa že vsaj to, da so rekli, da mora vsaka polnilnica podpirat bančne kartice velik korak naprej.

Povezava do prispevka
PuskA reče Dne, 26. 6. 2025 at 9:18:

ker je evropa retarded in se gre emobilnost tako da gnar tala okol, namest da bi sprejela standarde in jasna pravila.

Točno to x1000

Po drugi strani pa prehitro postavit standard tudi mogoče ni ok. Težko je rečt :) Uglavnem poskušajo z ameriškim "tržnim" pristopom. Bo že trg uredil do neke mere, potem pa pride regulativa ko postane preveč sick.

Povezava do prispevka

Skynetz reče pred 23 urami:

Dokler ne bo e-mobilnost mainstream bo žal tako. Vsi neki preizkušajo, ker dobijo dnar od EU, tko kot je @PuskA rekel. Verjamem, da bo čez par let EU rekla, zdej pa dovolj, pa postavila nek standard, tko kot pri CCS2, ampak zaenkrat še nismo tam. Je pa že vsaj to, da so rekli, da mora vsaka polnilnica podpirat bančne kartice velik korak naprej.

e-mobilnosti ni mainstream? 

No ja I guess da ni. 

Ja te subvencije so  top brezno za metat denar grifterjem... včasih se res zamisliš kam gred denar od poštenega dela.

uredilo bitje jlpktnst
Povezava do prispevka
jlpktnst reče pred 16 minutami:

e-mobilnosti ni mainstream? 

No ja I guess da ni. 

Ja te subvencije so  top brezno za metat denar grifterjem... včasih se res zamisliš kam gred denar od poštenega dela.

Ni. Dokler manjkajo cele kategorije avtov, recimo karavani, pač ni mainstream. Tudi prodajne številke so pri nas še vedno zelo nizke. Kolko je prodanih EVjev, vsak 10i avto?

Povezava do prispevka
Skynetz reče Dne, 27. 6. 2025 at 10:09:

Ni. Dokler manjkajo cele kategorije avtov, recimo karavani, pač ni mainstream. Tudi prodajne številke so pri nas še vedno zelo nizke. Kolko je prodanih EVjev, vsak 10i avto?

Zaenkrat je super loophole EV kot službeni avto, firma časti, furaš privat. 0 cost napram klasikam.

Povezava do prispevka
jlpktnst reče Dne, 28. 6. 2025 at 21:46:

Zaenkrat je super loophole EV kot službeni avto, firma časti, furaš privat. 0 cost napram klasikam.

Seveda, zato pa je večina EVjev na cesti pisanih na firme in niso privat. Samo to meni kot fizični osebi nič ne pomaga.

Povezava do prispevka
  • 4 tedne kasneje...
  • 5 tednov kasneje...

se pravi nevaren avto z ostrimi robovi kjer pešca ali kolesarja razseka na prafaktorje pri 25 na uro ni problema, medtem ko če imaš 1cm preširoke gume ali kaksno luknjico od rje na karoseriji, ali kot je nekdo pisal v gnojišču da en panel maleknost gleda preko drugega padeš tehničnega... jebemti to evropo posrano, kakšni hlapci smo mi tem američanom ej

Povezava do prispevka
doz reče pred 1 uro:

se pravi nevaren avto z ostrimi robovi kjer pešca ali kolesarja razseka na prafaktorje pri 25 na uro ni problema, medtem ko če imaš 1cm preširoke gume ali kaksno luknjico od rje na karoseriji, ali kot je nekdo pisal v gnojišču da en panel maleknost gleda preko drugega padeš tehničnega... jebemti to evropo posrano, kakšni hlapci smo mi tem američanom ej

Kot da je F-150 kaj bolj varen za pešce. 

Povezava do prispevka
G-Man reče pred 20 urami:

mah, f150 bi mogli tud prepovedat. 

anyway, meni je ta tesla totaleno mimo. ne moreš nč z njim delat.
precej bujš bi blo, da bi rivian pushali v evropi, je vsaj uporaben offroad SUV.

Meni je tok odfukan in ničemur podoben. Mogoče kontejnerju za kosovni odpad. Zato mi je cool :) 

Samo je predrag. 

Povezava do prispevka
atomic reče pred 34 minutami:

Koliko je smiselen nakup EVja, če živiš v bloku se pravi filaš samo na javnih polnilnicah? Gledam Lidl ima ful drago polnjennje, tist Vizi je ok.

ja saj si lahko sam izracunas a ne cena kwH je nekje 0,50 (50kW DC), ce polnis doma je nekje 0,20ish

Bos hitro prisel do sklepa da EVja ne kupis zgolj da bos kaj prisparal

uredilo bitje VonGriffin
Povezava do prispevka

.

atomic reče pred 50 minutami:

Koliko je smiselen nakup EVja, če živiš v bloku se pravi filaš samo na javnih polnilnicah? Gledam Lidl ima ful drago polnjennje, tist Vizi je ok.

Odvisno od lokacije.

Cenovno zelo slabo. Casovno pa tud "meh".

v AT imas recimo takale cene:

Ladepunkt-Typ ÖAMTC Ladenetz Partnernetz (Roaming)
AC-Ladepunkt  0,44 € / kWh  0,54 € / kWh
DC-Ladepunkt bis 149 kW  0,54 € / kWh  0,64 € / kWh
DC-Ladepunkt ab 150 kW  0,64 € / kWh  0,74 € / kWh

al pa ce si na Wiener netze in kups "narocnino" za 6€ mas 35c/kwh ter 50c za AC in 55c za DC pri njihovih partnerjih..

Pr men je recimo edini optimalen hitri (150kW) polnilec pri McDju :D pa se to pomen da morm verjetno tam jest da zabijem pol ure predn se kej nafila. Pri ceni 79c/KWh se prav v pol ure ene 70KW nafilam v optimalnem primeru.

Men to ni glih ugodno. Vzamemo povprecje 15kWh na 100km, nafilal sem za dobrih 400km, placal 56€ (+ mcd) se prav me 100km kosta ene 14€ (zaokrozeno).

6 litrov dizla (povprecno porabo mi kaze 5.2l/100) me stane 9€ pri tarifi 1,5€/l. 

Se pravi me "komfortna" elektrika stane ene 55%vec kot dizel.

Pa s tem sploh nisem uposteval casa.

uredilo bitje DaMachk
Povezava do prispevka

Odvisno. Če kupuješ kaj v tem cenovnem razredu se splača. Pri Tesli nimaš servisev. Že tukaj dost prišparaš. Tesline polnilnice pa so tudi kar ugodne. Na hrvaško če greš ponoči imaš skoraj za pol cene elektriko. Jaz sem v Nemčiji ponoči tudi filal zastonj. Pri srugih ponudnikih imaš tudi ene naročnine itd.

Od vsega je še najslabše, da nimaš svojega priključka na katerega se lahko zaneseš.

Eni blokovci so se zmenili in naredili ne vem mislim da 8 polnilnic. Imajo borzni štrom. Vsako h drugačno. Velikokrat free polnejo. Vse se, da če je volja. Jaz pač na šihtu polnem večinoma. Cca je to 70eur stroška za firmo na mesec. 

Evo zdaj sem bil cel mesec v kampu. Fino se priklopim in 2kW vlečem. V 15h je že na 80% Zastonj se furam po Cresu in Lošinju.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...