To je priljubljen prispevek. LordFebo Objavljeno 4. oktober 2025 To je priljubljen prispevek. Share Objavljeno 4. oktober 2025 Kot mladiča me je navdušil komodoški varan v enciklopediji, pa sva se s hčerjo skočila v Indonezijo. Praviloma ji za lastno veselje vsakič pripravim par podatkov o destinaciji, in jih za splošno izobrazbo delim Džakartin promet. Pešec je, kakor v vseh tamkajšnjih deželah, nepomemben. Prečkanje ceste je kot bullet-hell špil. Monas, Monumen Nasional oziroma Narodni spomenik, ki so ga postavili pred 50 leti. Pogled na glavno mošejo, drugo največjo na svetu. Stoji nasproti katedrale, s čimer Indonezija kaže svojo religiozno sobivanje. Sem govoril z 'verniki' obeh cerkev in si celo pomagajo pri praznikih. Džakarto so zasnovali Nizozemci po vzoru kanalov v Amsterdamu, a je postala šolski primer kolonialnega urbanizma brez pozavanja lokalnega vremena in terena. Kanali so se zamašili, voda je zastajala in poplavljala, mesto pa je postalo leglo komarjev. Za nameček se je zaradi črpanje podtalnice začelo posedati. Večino kanalov so sicer zasuli, ampak škoda je nepopravljiva. 10-milijonsko mesto se potaplja 4 centimetre na leto. Ironično prav Nizozemci načrtujejo valobrane in druge rešitve. Vseeno gradijo na Borneu novo prestolnico Nusantara, ki bo uradno to postala leta 2045. Muzej 2D-lutk. Veliko vitrin, ampak ni predstave, tako da ni baš izkušnja. Jedež je poceni. Na ulici dva jesta in pijeta za 5 evrov. Tole pa je bilo kosilo v dvoje v eni najboljših restavracij za dobrih 20 evrov. Otok Komodo je del naravnega parka, zato tam ni bivanja. Turisti letijo na sosednji Flores, kjer se vkrcajo na stotine vkup zbitih ladij in se odpravijo na trodnevna 'all-inclusive križarjenja'. Cena za dva je 480€, nekaj od tega je tudi vstopnina v park. Ena od točk programa vseh 'križarjenj' je opazovanje sončnega vzhoda z vrha najbolj znanega komodoškega otoka Padar. Zato se v en zaliv nagnete 100+ ladij, vsaka od njih s čolnom na breg spusti 20 turistov ... 'Slovita' Pink beach je res rožnata (zaradi zdrobljenih rdečih koral), vendar so tisti najbolj privlačni posnetki barvno popravljeni. Bojazen, da varanov ne bi bilo na spregled, je odveč, saj hodijo naokoli po plaži, med krošnjarskimi stojnicami, za njimi pa vselej par ducat turistov. Menda je bil zadnji ugriz tujca pred nekaj leti, zadnja smrtna žrtev pa 2009. V moji otroški enciklopediji je pisalo, da varani ubijejo plen z bakterijami v slini. Pred časom pa so pogruntali, da imajo tudi strupne žleze. Z letalom na Bali. Tempelj Beratan, posvečen hindujski boginji voda. Slapov ima Bali nemalo, a lepši kot je, daljša je vrsta za selfije. Degustacija različnih kav, vključno s ta pokakano. Začuda pa jih tako sladkajo, da so nianse domala nezaznavne. Tole je cibetka, zverina, ki dela kavo Luvak. Poje kavne plodove, njeni encimi pa naj bi zmagovalno vplivali na okus. Vse skupaj je bolj kot ne nateg. Riževe terase, čez katere teče voda, so dobra pogruntavščina za kmetovanje na klancu. Riž drugače ni vodna rastlina, so pa polja ponavadi popljavljena, ker tako ne pridejo miši, pa tudi plevel slabše uspeva. Solata gado gado je razna kuhana zelenjava in sojini krekerji z arašidevo polivko, v arašidu pa so prav tako povaljana piščančja nabodalca. Sva se udeležila kuharskega tečaja, ki se začne na tržnici. Vse skupaj je sicer bolj vrtčevsko, saj ničesar v resnici ne skuhaš sam, ampak je čisto zanimiva poldnevna izkušnja. Opice in turisti. Mi izpademo bolj blesavi. Pločniki so redki in če že, so praviloma zaparkirani s skuterji ali ozki za enega človeka. Ubud, kao najlepši kraj, je zaradi tega bistveno manj prijeten za sprehajanje. Hinduistični kipci so vseprisotni in hitro 'pozelenijo', zato dajejo ancientni čar parkom, templjem in hotelom. Park z Višnujevim in drugimi velekipi. Surferske bedne plaže. Hong Kong Macau Kitajska Rezbarije iz mamutovine 21 8 Navedek Povezava do prispevka
BlueSan Objavljeno 31. oktober 2025 Share Objavljeno 31. oktober 2025 Brutalno lepo. Vse zoorganiziras sam ali kaka agencija vmes? Navedek Povezava do prispevka
LordFebo Objavljeno 3. november 2025 Avtor Share Objavljeno 3. november 2025 Nič agencij. Navedek Povezava do prispevka
sadhu sequencer Objavljeno 4. november 2025 Share Objavljeno 4. november 2025 @LordFebo Navedek Tole je cibetka, zverina, ki dela kavo Luvak. Poje kavne plodove, njeni encimi pa naj bi zmagovalno vplivali na okus. Vse skupaj je bolj kot ne nateg. Serje kavo? Ljudje kuhajo njen drek? Wtf? Navedek Povezava do prispevka
LordFebo Objavljeno 4. november 2025 Avtor Share Objavljeno 4. november 2025 Drek je zmes vode, bakterijske crkovine in neprebavljenih kosov hrane. Zato ne, ljudje ne kuhajo njenega dreka, si pa dajo z njim opravka, da izbezajo ven vsa neprebavljena zrna. Navedek Povezava do prispevka
kola Objavljeno 5. november 2025 Share Objavljeno 5. november 2025 Kopi Luwak mi je bil overhyped ze prej, ko pa sem videl kako nagnusne so te plantaze/farme na Baliju me je pa sploh minila volja do tega. Barcafe mi je boljsi. Vidim pa da Febo ne spusti vec nobene priloznosti, da bi skocil na Kitajsko Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.