Skoči na vsebino

Torjäger - namizna igra (sedaj tudi spletna verzija)

Hijacker

Priporočeni prispevki

Pri nas sta lani otroka dobila za darilo to preprosto namizno igro: https://www.kosmos.de/de/torjager-2507 Smo jo večkrat igrali potem pa je obležala na polici. No zdaj smo jo ponovno odkrili in je zopet aktualna. Pravila so dokaj preprosta. Igra je za dva igralca. Igralno polje vključuje dve strani. Na obeh je po en vratar (številka 1) in pa 10 igralcev (številke od 2-6, vsaka številka je na polju dvakrat). Izmenično se meče kocka, katera določi igralca, ki ga lahko premakneš. Premikaš se samo naprej proti nasprotni strani naravnost ali diagonalno. Ko postaviš enega od svojih igralcev v nasprotni gol ali pa blokiraš tako, da ne more premakniti več nobenega igralca, dosežeš točko. Prvi, ki pride do treh točk, zmaga. Da prideš do treh točk zna kar traja, če si izenačen v točkah (maksimalno 5 iger), tako da če imaš kaj več časa ga lahko dobro zapolniš s to igro.

Na pobudo otrok sem se lotil še verzije, ki bi jo lahko igrali kjerkoli na telefonu ali računalniku. Trenutno sem na verziji 1.0.4 in potrebuje čim več testiranja, da se najde in odpravi še kakšen bug. Bi prosil, če lahko še kdo od vas gre kakšno igro ali dve proti recimo AI in mi pusti komentar.

Sama igra omogoča:

• Igranje za enega igralca proti AI (tri vrste težavnosti). Lahka težavnost so samo naključni premiki, srednja težavnost je 70% premišljenih potez 30% pa naključnih, težka težavnost pa so vse poteze premišljene. Premišljeno pomeni, da vključuje algoritme za iskanje najboljše strategije (napad, obramba)
  • Igranje za dva igralca lokalno. Idealno na telefonu v ležečem načinu, kjer si oba igralca sedita nasproti. Drugi igralec ima tako vse igralce obrnjene proti njemu. Tako največkrat igramo.
  • Igranje za dva igralca preko spleta. Eden igro gosti, drugi pa se najo pridruži. Za to da deluje mora strežnik podpirati PHP.
  • Vklop ali izklop namigov. Če imaš vklopljene namiga ti po metu konce prikaže vse igralce, ki jih lahko premakneš in po izbira igralca, še na katera polja ga lahko premakneš. Za začetnike je vklop namigov priporočljiv.
  • Ležeči ali pokončni način igranja. Originalna namizna igra je pokončna, tako da sta si igralca nasproti. Morda komu bolj paše ležeči način (igraš iz leve proti desni). Oboje je možno in lahko se preklopim med samo igro.
  • PWA namestitev. Ko obiščeš stran z igro, ti brskalnik ponudi namestitev aplikacije na namizje (npr. Windows) ali na telefon (home screen). S tem dobiš možnost prikaza čez cel zaslon in tudi zaženeš jo lahko brez da zaženeš brskalnik. Pri nas jo imamo tako vsi nameščeno na telefonu. In vsak lahko igra na svojem, tudi drug proti drugemu (spletno igranje).
  • Beleženje statistike. Beleži se število vseh potez, čas razmišjanja posameznega igralca (od meta kocke do premika igralca) ter skupni čas igranja. Pri nas traja igra od 15 do 25 minut. Odvisno od števila rund.
  • Zvočni efekti. Sin je želel slišat kako se kocka kotali, pa sem dodal še par drugih efektov.

Izvorna koda na Githubu: https://github.com/thehijacker/dicesoccer

Povezava do igrehttps://thehijacker.github.io/dicesoccer/(ni mrežnega igranja, lahko se jo tudi namesti kot aplikacijo)

Sam jo sicer gostim na svojem domačem strežniku. Vsak Caddy/Nginx/Apache strežnik zadostuje. Za mrežno igranje pa rabi še delujoč PHP.

Še nekaj slik iz igre za idejo kako izgleda:

zngGwUFgyW2t.png?o=1 mDgT4nIOC7xk.png?o=1 YIFZNlLajdA7.png?o=1

0LAE4BJcGNbm.png?o=1

Povezava do prispevka

Takole me je ta mal danes premagal 3:0. To je tik preden izgubim. Vrgel sem 3, premaknem lahko samo mojega igralca št. 5. potem pa sem blokiran. On je lahko še premaknil svojo št. 5 tik pred gol ampak, ker sam nimam več potez izgubim. Prav ta mal, da bo z Barcelono vedno zmagal. Hm...

image.thumb.jpeg.f744daddcae2daa2c38333ce67668d91.jpeg

Povezava do prispevka

Zadeva deluje tekoče. Dodal bi hitrejše rolanje kocke, namesto treh sekund bi dal na eno. Dodal bi undo gumb, če želiš narediti drugačno potezo. 

Sicer sem odigral samo eno rundo, ampak zadeva deluje noro random. Če ti padajo kocke, za številke, ki je ne bi želel premakniti, ampak jo vseeno moraš, boš prej ali slej naredil prostor za nasprotnika. Verjamem, da se v parih rundah rolli nekako izničijo in so vsi na istem, ampak tole je špil, ki ga ne bi želel igrati prav velikokrat. 

Implementacija je pa super in ti lahko dam samo thumbs up. Si mogoče razmišljal, da bi špil spravil na BGA?

Povezava do prispevka

Hvala za povratno informacijo.

Animacija kocke: trenutno traja 2 sekundi, kar je približno toliko, kot bi trajal pravi met kocke po mizi doma. Razumem pa željo po hitrejšem tempu. Jo bom skrajšal na 1,5 sekunde. Če bi šel še krajše, bi moral tudi zvok vrtenja kocke ustrezno prilagoditi, da ne bi izpadlo nenaravno.

Undo gumb: ta žal ne pride v poštev. Pravila igre so jasna – ko potezo opraviš, je ne moreš več preklicat. Čas za razmislek je neomejen, zato si lahko pred potezo vzameš kolikor časa želiš. Če igraš brez namigov in spregledaš boljšega igralca za premik, je to tvoja napaka in se lahko samo po glavi tepeš (govorim iz izkušenj).

Naključnost: se popolnoma strinjam – zadeva je noro random, tako kot vsak met kocke v resnični igri. Lahko si odličen strateg, a če si tik pred golom in deset potez zaporedoma ne vržeš prave številke, je to pač del sreče (ali smole :D). Velikokrat se mi je zgodil točno ta scenarij – jaz sem bil tik pred golom, nasprotnik pa še daleč zadaj, pa je vseeno on prvi zadel.

Prav zato obstajata dva načina za dosego točke. Lahko ciljaš na gol, ali se osredotočiš na blokiranje nasprotnika.

Sam običajno igram kombinacijo obeh strategij – spremljam, po kateri poti napreduje nasprotnik, tisto smer poskušam zapreti, medtem pa iščem svojo priložnost za prodor po drugi strani z vsaj enim igralcev, ostale pa pustim čim dlje zadaj za obrambo. Zopet je pa odvisno od kocke kako se bo za oba igralca igra razpletla in ravno to je čar te igre. Tudi dve igri nista nikoli popolnoma enaki.

BGA? Je to ta stran: https://sl.boardgamearena.com/

Je ne poznam. Online multiplayer način je trenutno narejen zelo preprosto. Nekdo igro gosti in čaka, da nekdo drugo stisne pridružitev ter ga izbere iz seznama. Takrat se vzpostavi "seja" in igra začne. Načeloma podpira več sočasnih sej igranja, ampak tega nisem testiral na več kot dva telefona in dva igralca. Bi moralo delovati. Nisem planiral, da bi to postavil globalno, ker za to bi pa potreboval strežnik, ki bi boljše skrbel za več kot enega sočasnega igralca (web socket). Cilj je bil, da ne rabim nameščat kaj več kot to kar že imam na domači strežnik. Nginx/Apache/Caddy+PHP je čisto dovolj. Pa še tu je PHP potreben samo za online multiplayer. Za lokalno igranje dveh igralcev ali proti CPU se ga ne rabi.

Edit: Ravnokar dal gor verzijo 1.0.7. Hitrejša animacija kocke. Krajši zvok kocke. Hitrejši premiki ko igraš proti AI.

uredilo bitje Hijacker
objava nove verzije igre
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...