Skoči na vsebino

Dan Simmons - Hiperion (slo prevod)

Dante

Priporočeni prispevki

• 3 tedne kasneje...
  • 2 mesca kasneje...

Evo, moram priznati, da sem šele prvič zdaj prebral to mojstrovino, čeprav imam Hyperion Cantos v angleščini že toliko časa kupljen, da posedujem proper vintage mass paperbacke z oldschool trashy ilustracijami :)  (ki pa mi ful dogajajo :) ):

VLTYo5f.jpeg

In sem povsem navdušen. Resnična mojstrovina! :avadodo: In ne le to, čeprav je bil roman napisan leta 1989 je povsem aktualen še danes. Kot da bi ga Simmons napisal pred kratkim. In ker zadnje čase malo več berem klasične avtorje ZF-ja, je res neverjetno, kakšno dolgoročno vizijo so premogli nekateri. 

Če imate radi kvalitetno ZF z bolj intelektualnim pristopom (a povsem žanrski bralci, ne se ustrašit, dogajanja je precej in zelo raznoliko je), je tole obvezno branje. Mislim, da gre kar za enega temeljnih del ZF-ja. Je pa dobro pred branjem vedeti čim manj, tako da bo vsaka zgodba glavnih protagonistov potovanje v neznano. Še enkrat: izjemno. 

Pohvalil bi tudi spremno besedo prevajalke slovenskega izvoda: pozdravljam to dodano vrednost knjige, ki bralcu razloži morda nekatere bolj skrite, nepoznane ali celo spregledane motive zgodbe.

Upam, da nadaljujejo s prevodi, čeprav se roman komot vzame kot zaključeno celoto. 

uredilo bitje Flegma
Povezava do prispevka

Js sm jo tut letos prvic uspel prebrat

500 strani mi je uspelo zgrizt v cca petih dneh, pa ne da sem hitel z branjem, ampak tako mocno je vlekla skoz vse strani, da neverjetno. Avtor ma res totalno odfukano domisljijo, prav ploskat je blo treba cez dolocene dele v zgodbi :D

Sem ze pisal v tadrugi temi o vtisih. Zgodba je ful razvejana, svetopisemskih razseznosti. Akcije je bore malo, ali pa skoraj nic. Nacin pripovedovanja je ful domiseln, lep in na momente filozofsko preizprasujoc a nikoli zatezen in/ali razvlecen. Ajd, ena zgodba od enega od romarjev se rahlo vlece in je po kvaliteti rahlo slabsa od ostalih, ampak ni to breaking point, se vedno mocno vredna branja

Se kr priviligirano pocutim, ker sem jo prebral :D trikrat sem hotel anglesko verzijo, pa mi je nikol ni uspelo, cetrtic je bil cas za prevod in ni mi blo zal. Carska izkusnja. Preostale knjige v seriji so, kar se kvalitete tice, baje mocno pod prvo knjigo, ampak bi jih isto zanimivo blo prebrat, mogoce pa dobimo se prevode ostalih

Edino kar mi gre mocno na kurac, je ta paperback izdaja. Vrhnja stran hrbtisca knjige je storasto zamazana z lepilom, pa po dveh dneh je iz hrbta zacela izginjat barva. Skoda, ker mi je naslovnica zelo lepa, ampak kaj, ko je tiskana na jeben vece papir. Filing mam, da ce bi jo dal se trem osebam v roke za prebrat, bi pocasi zacela razpadat. Primus zalozba ma obcutno boljse platnice na paperbacksih recimo

Povezava do prispevka
cebelar123 reče pred 21 minutami:

Sicer sem jaz ze zelo dolgo nazaj prebral vse 4 knjige. Ampak nisem dobil takega obcutka.

Je pa res da se mogoce ne spomnim najboljse.

Hja, z leti se spreminjamo. Jaz, ko sem prvič prebral Vinetoua tudi nisem imel občutka, da sta glavna protagonista geja. :)

/Ne zdaj, da bi Simmonsa primerjal z Mayem (Hiperiona niti še prebral nisem). Govorim samo o percepciji, ki se sčasoma spreminja/

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...
Meto reče pred 4 urami:

Si mi mal upanja vzbudil, ampak sem na Amazon našel datume izdaj, ki so vsi v prihodnosti. 

Eh, sem tudi sam živel v krivi veri :) Mogoče pa bojo vseeno izdali posthumno, če je imel že napisano zadevo. 

Povezava do prispevka

Hecna zadeva pr Simmonsu je, da je v The Rise of Endymion en stranski lik (ki je ženska) z imenom Viki Grošelj. Ja, s šumnikom. Pa še v gorah se dogaja in je to ena domačinka-plezalka tam. Prepričan sem, da je to nekakšen easter-egg ... skriti poklon našemu Vikiju Grošlju. Dan Simmons je bil namreč tudi navdušen hribolazec.

Dan Simmons was an avid outdoorsman and researcher, with hobbies that heavily influenced his writing. Based in Colorado since 1974, he enjoyed camping and mountain climbing. He also had a deep interest in the history of mountaineering and extensive research into 1920s climbing equipment. 

He spent years exploring the mountains in Colorado.

• Račka +1 3
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Haderach reče pred 29 minutami:

Hecna zadeva pr Simmonsu je, da je v The Rise of Endymion en stranski lik (ki je ženska) z imenom Viki Grošelj. Ja, s šumnikom. Pa še v gorah se dogaja in je to ena domačinka-plezalka tam. Prepričan sem, da je to nekakšen easter-egg ... skriti poklon našemu Vikiju Grošlju. Dan Simmons je bil namreč tudi navdušen hribolazec.

Dan Simmons was an avid outdoorsman and researcher, with hobbies that heavily influenced his writing. Based in Colorado since 1974, he enjoyed camping and mountain climbing. He also had a deep interest in the history of mountaineering and extensive research into 1920s climbing equipment. 

He spent years exploring the mountains in Colorado.

Hahaha ja, to sem moral takrat trikrat prebrati, ker nisem mogel verjeti :D

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...