Skoči na vsebino

Priporočeni prispevki

Če nima več lakote in fokusa, da bi se posvetil samo F1 naj si vzame leto dopusta. Tačas fuknejo Russella v Mercedes, da pošola Bottassa in ko se bo nagrmadilo kritik, da lahko vsak postane prvak s tem bolidom, naj se vrne leta 2022 v direkten obračun z Georgeom v novi formuli.

 

Mislim, da bi bili vsi veseli. Že samo, da ga eno leto ne bi rabili gledat in poslušat.

  • Račka +1 2
Povezava do prispevka

Kak so kaj vaši pogledi na sezono 2020? Jaz bi naprej rekel, da vsaka čast organizaciji, da je izpeljala prvenstvo sredi epidemije in to na različnih dirkališčih, v različnih državah s sposobnostjo prilagajanja (dve dirki na enem dirkališču, nova dirkališča izven običajnih), ki je IMHO pod Bernijem ne bi bili sposobni izpeljati.

 

Če gledamo samo prvenstvo in statistiko, potem lahko rečemo, da je bilo nezanimivo in odločeno vnaprej po nekaj dirkah, ko smo zopet videli kako brezupen je Bottas v bitki za naslov. Je pa bilo izjemno zanimivo leto v sredini, prvo presenečenje je bilo že to, da je iz igre izpadel Ferrari in se je nepričakovano razvila borba za tretje mesto v konstruktorskem, obenem pa so se moštva sredine še dodatno približali vodilnemu dvojcu (procentualno so se zmanjšali časovni zaostanki, več je bilo zmagovalcev iz drugih moštev, več je bilo dirkačev iz različnih moštev na stopničkah, nekatere dirke so bile povsem premešane), čeprav je bolelo spoznanje, da je Mercedes zopet odlično opravil domačo nalogo pred sezono in realno ni imel izzivalca za naslov v obeh točkovanjih. Če se je mifdfield približal vodilnemu in po kakovosti razporedil na več izenačenih moštev (McLaren, Racing Point, Renault, Ferrari in Alpha Tauri), ni prišel dovolj blizu, da bi konkretno in redno izzival srebrne, je tu največja krivda za nezanimivost v prvenstvu na strani Red Bulla, ki ni pripravil dovolj dobrega bolida Maxu za lov na naslov in seveda Ferrari, ki je res brutalno padel v formi.

 

Pri ocenjevanju dirkačev pa lahko kljub vsemu dobimo neko sliko kakovosti. Najprej pri vrhu, kjer je jasno, da imamo tri izjemne dirkače, ki so z enakovrednim materialom sposobni osvojiti naslov. To so Hamilton, Verstappen in Leclerc. Od teh treh bi letos na vrh postavil Maxa, predvsem zato, ker že kontinuirano od sezone 2019 konstantno postavlja počasnejši in nepredvidljivi RBR tik za Mercedes (z občasno zmago sem ter tja). Če je Mercedes veliko bolj predvidljiv za vožnjo in je razlika v kvalifikacijah med Lewisom in Bottasom zadnja tri leta nekje v povprečju med 0.2-0.3 sekunde, je razlika v kvalifikacijah med Maxom in Gaslyem/Albonom nekje med 0.5-0.7 sekunde, s tem da je bilo letos jasno, da ima RBR izrazito manjše sladko območje nastavitev, saj je Albon predvsem na dirkah vozil v povprečju nekje okoli sedmega ali osmega mesta, medtem ko je bil Max največkrat okoli drugega ali tretjega mesta. Lewis je imel letos mogoče na papirju boljšo sezono proti Bottasu kakor lani, je pa imel na nekaj mestih izjemno veliko sreče (Silverstone, Turčija), kjer je pobral zmago. Leclerc je letos pri Ferrariju delal manjše čudeže z materialom, ki ga je imel na voljo in povsem deklasiral Vettla (razmerje v točkah 98 - 33), celo do te mere, da je postalo že komično. To, da je moral na štartu pridobivati mesta, ki jih je izgubljal zaradi počasnega bolida v kvalifikacijah in potem na dirki braniti pozicije ali pa z alternativnimi in agresivnimi strategijami pridobivati mesta je imelo za posledico tudi več neizsiljenih napak (npr. štart v Sakhirju, finiš v Turčiji) s čimer je tudi izgubil nekaj točk.

 

Tik pod njimi in v tem vrstnem redu imamo serijo kakovostnih dirkačev v dobri formi: Ricciardo, Sainz, Perez, Russell, Gasly, Norris. Če se razmerja sil med moštvi prenesejo v naslednjo sezono, potem bomo imeli hudirjevo dobro bitko v sredini.

 

Največja razočaranja sezone: Albon (ker je imel na voljo vrhunski material in mi je res simpatičen poba), Vettel (preveč vrtenj, prepočasen, povsem neinspiriran), Bottas (potrata vrhunskega sedeža).

 

Ostali so kjer so. Ne bom pogrešal ne Magnussena, ne Grosjeana, ne Kvyata. Stroll je kljub bogatemu fotru, dokaj simpatičen in prizemljen pob, ki je presenetljivo dober v mokrem, drugače pa povprečen dirkač. Raikkonen, Giovinazzi in Latifi so potrata sedeža v F1 (prvi zaradi starosti, druga dva zaradi povprečnosti, čeprav je Gio letos vsaj pokazal nek napredek v formi). In še Ocon: od njega sem ob povratku pričakoval več. Nekaj obrisov talenta se je pokazalo v drugi polovici sezone, naslednja sezona bo zanj ključna in predvidevam, zadnja. Preveč talenta prihaja za njim.

 

Kaj pričakovati v statični sezoni 2021 (z vidika pravil)? Mogoče RBR za odtenek bližje Mercedesu, sredina bližje obema in Ferrari z malce boljšo formo znotraj sredine. Najbrž pa suveren pohod Lewisa na osmi naslov in končno odhod Bottasa iz Mercedesa. Osebno mi bo zanimivo opazovati moštvene dvoboje. Definitivno Max vs. Perez, Leclerc vs. Sainz, Ricciardo vs. Norris, Alonso vs. Ocon in Gasly v. Tsunoda.

 

Mnenja?

uredilo bitje Suzi Difuzi
Povezava do prispevka
Suzi Difuzi reče pred 16 urami:

Osebno mi bo zanimivo opazovati moštvene dvoboje. Definitivno Max vs. Perez, Leclerc vs. Sainz, Ricciardo vs. Norris, Alonso vs. Ocon in Gasly v. Tsunoda.

 

e, to, to se bere kot nekaj k te nahajpa. si rečeš fakk yeah, zakon bo. sam na koncu mam filing, da bo tko kot je blo letos. mostly snoozefest, ne pa pravi žogobrc.

uredilo bitje Super Km3t
Povezava do prispevka

Mar čisto nič ne cenite tega, da lahko mi, navadni smrtniki (pa še beli povrh) v živo spremljamo mojstrovine veličastnega Lujza Hamiltona, najboljšega dirkača vseh časov?

 

Šalo na stran, toliko, ko je bilo prvenstvo na različnih dirkališčih (in to pravih, ne Tilkedromih) zanimivo in (žal) neponovljivo, toliko boleča je prednost Mercedesa. 

Povezava do prispevka

Že lani, v njegovi drugi sezoni in prvi pri Ferrariju je bila statistika v prid Leclercu:

2019

Kvalifikacije: 10 - 9

Dirke: 7 - 11 (upoštevajo se dirke, kjer sta oba končala)

Točke: 264 - 240

Kar je impresivno, glede na to da je bil Vettel dve leti zapored (2017, 2018) edini resni izzivalec Lewisa za naslov.

 

2020

Kvalifikacije: 13 - 4

Dirke: 10 - 3 (upoštevajo se dirke, kjer sta oba končala)

Točke: 98 - 33

 

Skupaj v dveh sezonah:

Kvalifikacije: 23 - 13

Dirke: 17 - 14

Točke: 362 - 273

 

Pretty darn impressive!

 

Res je da je imel Vettel izrazito slabo sezono z dirkalnikom, ki je imel probleme z nemirnim zadkom, kar je točno to česar Vettel ne mara, ampak potem je na mestu vprašanje: ali je Vettel omejen dirkač in je hiter samo, ko je bolid ukrojen popolnoma po njegovi meri, ko pa tega nima je pa boljše, da ga sploh ne vozi? In ali je Leclerc v tem pogledu že boljši dirkač, torej lahko vozi hitro tudi z dirkalnikom, ki ima določene pomanjkljivosti? Se pravi, to kar pričakuješ od vrhunskega drikača - tipa Lewis, Verstappen ali pa Alonso na primer.

 

Ne vem, ne vem...

Povezava do prispevka
Suzi Difuzi reče pred 29 minutami:

Ali je Vettel omejen dirkač in je hiter samo, ko je bolid ukrojen popolnoma po njegovi meri, ko pa tega nima je pa boljše, da ga sploh ne vozi? In ali je Leclerc v tem pogledu že boljši dirkač, torej lahko vozi hitro tudi z dirkalnikom, ki ima določene pomanjkljivosti? Se pravi, to kar pričakuješ od vrhunskega drikača - tipa Lewis, Verstappen ali pa Alonso na primer.

 

Ne vem, ne vem...

Vsak od omenjenih ima dirkalnik ukroten po njihovih željah, dam desno jajce za to. RBRja ne zna vozit noben drug kot Verstappen, podobno kot Honda v Motogp. Se vidi kje je honda letos ko ni markeza. 

 

Alonso je itak diva zase, verjami da je bil avto vedno za njega delan, prav tako hamilton (zasluženo). 

 

 

Ferrari si je pač našel novega "čudežnega dečka" mal jim pomaga še ta tragedija z Julesom, da se malo drame dodajo, vettel pa pač ni prinesel pokala domov. 

Povezava do prispevka
Navedek

 

A report from the Daily Mail states that United Kingdom Prime Minister Boris Johnson has intervened to ensure Hamilton’s knighthood was passed through by placing him on the ‘Diplomatic and Overseas List’.

 

Hamilton now becomes the fourth Formula 1 driver to be knighted after two fellow Britons, Sir Stirling Moss and Sir Jackie Stewart, and Australia’s Sir Jack Brabham.

 

Sir Frank Williams and the co-founder of his F1 team, Sir Patrick Head, have also had the prestigious honour bestowed upon them.

 

Sir Lewis Hamilton

Povezava do prispevka
Gost
Tema je zaprta za nadaljnje odgovore.
  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...