Skoči na vsebino

Generativna umetna inteligenca v igrah

Uporaba generativne AI v igrah za izdelavo grafike in zvoka  

36 glasov

1. 1. Igrica katero komaj čakam uporablja GenAI za izdelavo assetov.

• Vseeno mi je
    • V redu, dokler uporabljajo stvar v razvoj in ne v končni verziji
    • Moti me, bom pa še vedno igral
    • Ne moti me
    • Igrice niso art, koga boli kurac
    • Več in hitreje! Moar AI!
    • Ne mislim igrati ničesar kar je narejeno z AI

Priporočeni prispevki

GPT Codex desktop je vse kaj rabiš ta trenutek. Uporabniku prijazen, ima vse bombončke kere rabiš in dostop do najboljšega modela atm, GPT 5.5 xhigh. 

https://openai.com/codex/

Alternativno Claude Desktop, če ne bi njihov software bil stokrat bolj beden in cene prehude. 

To je za generalistično uporabo tops izbira. 

Brezveze da se drkaš z IDEji in appi v terminalu, tolele je paketič 1a da dosežeš kaj rabiš. 

Extra bonus, oba lahko povežeš s telefonom in pol promptaš iz bilokje. Jaz mam doma dedicated maca k ma skuz zalaufan Codex, kerga edin purpose v vesolju je, da čaka na mojo retardirano idejo do kere sem prišel sred 20 minutnega sedenja na školjki. 

uredilo bitje Buzzkill
Povezava do prispevka

Sem probal Manus ko je prišel ven, pravtako Devina al kaj je bil njegov predhodnik. Codex in Claude appa sta praktično ista fora, ampak sedemkrat boljša in bistveno bolje integrirana s sistemom.  

Fora je, da so Claude Code in Codex primarno coding agenta, katera ker imata dostop do orodij in računalnika avtomatsko svinjsko dobra general purpose agenta. Manus in ekipa sta le slednje. 

Dočim bo recimo (po mojih izkusnjah) Manus prišel do blokade pri scrapingu in bo zahinavil, bosta tista dva napisala skripto in prišla do podatkov. Za extra spice maš pa lahk povezanega not kakega kitajca, ki pa nima moralnih skrupul do biločesa. Unlockat pdfje, skrejpat, delat shady skripte? Yes plz love you long time. 

Vse je odvisno valjda od tega kaj rabiš, kot sem rekel, jaz verjamem da lahk s Codexom narediš čisto vse kaj lahko z specializiranimi agenti, ampak bolje. 

uredilo bitje Buzzkill
Povezava do prispevka

poznam dve igrici ki sta uporabili generative AI.

arc raiders za voice call oute. kolikor mi je znano so placali voice acterjem da so natrenirali AI s svojim glasom in so pol generirali enovrsticnice tipa "nevarnost tam pri uni modri hisi" (ko pingas soborcem). to se mi zdi okej.

druga je Statis: Bone Totem. tukaj pa me je dejansko zmotilo ker je kvaliteta ai generated assetov bila precej slaba. pac nek nesmiseln horror imagery. al pa slike monstrumov, ki so bili zelo cudni.

ai more biti narejen dost dobro da ga ne opazis.

drugo pa je vprasanje glede copyrighta. to pa itak vemo, da je kurac. pomoje se ne bo nic resilo, ker je AI too big to fail.

Povezava do prispevka
Konzolko reče pred 18 urami:

Bi rekel, da vsaj milijon če ne več. Delam pa čisto sam z LLM agenti vsaj 6 ur na dan že vsaj 2 leti. Moja efektivnost je vsaj petkrat višja, še posebno ker imam pozornost veverce in prej nisem skoraj nič dokončal (Goblin page sem delal 5 let brez konca).

Je pa treba par stvar ločit, AI-ja v pravem pomenu besede v javnosti še ni, so samo jezikovni (LLM) in slikovni modeli. Malce bolj napreden autocomplete, absolutno nobene inteligence. Še ML (machine learning) ima tu prednost. Kako jih učijo me sploh ne moti, iskreno povedano copyright je bolj trn v razvoju kot pa intelektualna zaščita. So izjeme, ampak kdaj v realnosti dejansko ščitijo Jožeta, ki je stvar naredil in ne nekega random milijonarja, ki se sonči na jahti.

LLM lahko že sedaj v gamingu naredi ogromno, instantno lahko odpustijo večino piscev dialogov, saj so neumni kot noč (ali pač pisani za najstnike s 50 točkami IQja). Namesto, da gulijo tipkovnice je dovolj, da ustvarijo persone in usmeritve v kateri smeri se naj zgodba odvija, od tu dalje pa bi se lahko zgodba prilagajala igralcu. Isto bi lahko naredili z grafiko, izbereš starost/mood/td in se tako grafika, glasba, zgodba in dialogi prilagodijo. Že sedaj imaš npr persone pri Skyrim VR, s shaderji lahko malce spremeniš izgled špila.
Ne bo več dolgo, ko bo lahko posameznik z dobro idejo in "vibe-codanjem" ustvaril hud špil, no, verjetno so že. Ali, če mu špil dovoli, premodal po svojem okusu. Kar je dobro, pa morda bodo tudi večje firme začele malce bolj specifično targetirat publiko, sedaj štekam, daš 100 mil za razvoj, investitorji hočejo še 100 mil, pa še 100 rabiš ker si prejšnji projekt zafrknil, naredil boš produkt za maso (isto kot štancajo filme in me v kinu več ne vidijo). Zato so knjige še vedno zakon, ker jih pač lahko napiše posameznik po svoje.

Dejstvo pa je, da se bo (nekaterim že) folku odpičilo kot se je npr pri 5G/covid, še posebno ker bodo ostali brez služb, nadomestil pa jih bo LLM brez inteligence :)

Tole je dober post, ki pokaže pasti AI-za-vse mentalitete.
Res je, naštel si cel kup dobrih načinov uporabe AIja. Tudi meni se zdi, da bo AI v nekaterih igrah prišel zelo prav. Poudarek na "nekaterih".
Odprte igre, kot so Skyrim, GTA, itd, bodo sigurno profitirale z uporabo AI karakterjev in sveta, ki se bo prilagajal igralčevim odločitvam.
Fora pa je, da nočemo vsi nabijati samo No Man's Sky. Nekaterim takšne igre sploh niso všeč.
Tako kot nočem, da se nek film ali knjiga prilagata meni, hočem tudi pri večini iger doživeti vizijo avtorjev. 

Ljudje imamo radi različne stvari, stile, itd. Jaz nočem, da mi AI rinejo v vse, samo zato ker je trenutno IN.

Prepričan sem, da AI v igrah ne bo izpodrinil iger, narejenih s človeško inteligenco, s človeškimi dialogi, grafiko. Glede na to, kako se nekateremu folku gabi AI, bodo izdelki narejeni samo s HI (human inteligence) najbrž dobili dodatno vrednost. Tržna niša. Mogoče celo širše zaželjena zadeva.

Komercialen pofl, Diznijeve risanke in kičeraj po štacunah, bo pa najbrž z veseljem zasužnil AI.

Glede copyrighta pa nebi, ker si precej usekal mimo.

uredilo bitje Baco
Povezava do prispevka
Buzzkill reče pred 4 urami:

GPT Codex desktop je vse kaj rabiš ta trenutek. Uporabniku prijazen, ima vse bombončke kere rabiš in dostop do najboljšega modela atm, GPT 5.5 xhigh. 

https://openai.com/codex/

Alternativno Claude Desktop, če ne bi njihov software bil stokrat bolj beden in cene prehude. 

To je za generalistično uporabo tops izbira. 

Brezveze da se drkaš z IDEji in appi v terminalu, tolele je paketič 1a da dosežeš kaj rabiš. 

Extra bonus, oba lahko povežeš s telefonom in pol promptaš iz bilokje. Jaz mam doma dedicated maca k ma skuz zalaufan Codex, kerga edin purpose v vesolju je, da čaka na mojo retardirano idejo do kere sem prišel sred 20 minutnega sedenja na školjki. 

Kako ti je uspelo usposobit phone verification?

Hocem se logirat preko VSCode plugina in mi vrze to gor in pravi, da ne more pognat verifikacije za to telefonsko.

Povezava do prispevka

Jst sem skos na CLI, predvsem ker 95% uporabljam Claude in drugje enostavno ni podpiral vsega kar sem želel. Je pa res, da znam programirat, ampak po drugi strani že pol leta več ne berem kode, prej (pred Claude 4.5) pa je bilo treba pogledat. Uporabljam pa plugine kot npr Caveman, Superpowers, pa še par sem jih testiral. Gemini uporabljam za pisanje, Claude+Gemini pa za slike. Najbolj sem se zafrkaval z iskanjem preko neta, ker njihovi tooli za iskanje so pogosto blokirani ali pa neverjetno omejeni (tudi od gemini), tako da trenutno se najbolje obnese CDP preko Chroma, kjer sem prijavljen s svojim ogretim gmailom in browserjem z zgodovino, tako da le redko naletim na bot zaščito. Ko mu daš čas, si sam spiše JS skripte, ki jih injecta med brskanjem in lahko popolnoma avtomatiziraš večino strani, meni recimo dela slike preko google labs, ker je generacije brezplačna.

Najbolj sem bil navdušen, ko porineš neko komaj vidno sliko, in konkretno samo že ta del pri starih špilih bi se ful poznal, pa me niti ne moti, da kak del obarva zeleno namesto kot je bilo prej rumeno, npr:

1600.jpg
ven pa dobiš:
nfl-quarterback-club-98-n64-rabljeno.jpg

Tudi pri filmih bi rad to videl, še posebno za HDR, večina filmov je narejenih za 100-200 nits, ker očitno se jim več ne da. TVji pa so že preko 2000 nits.

Za začetnike Claude CLI res ni, tako da tudi priporočam Codex Desktop app. Medtem ko Claude App se zaenkrat ni dobro obnesel pri meni, ker ne podpira ogromno komand. Pa Claude je neuporaben na 20$ paketu.

uredilo bitje Konzolko
Povezava do prispevka

sprobal sem Codex za en tak casual task: generiranje tedenskega reporta konkurence. Pač pregled oglasov in contenta, lepo ga nafeedal z linki in imeni podjetji

Plus: poserje se na Manusa kar se tiče dostopov lol. Ne vem zakaj, ampak momak je kar vse uspel videti - sicer je rabil odpreti svoj browser (kar mi je najbolj scary stvar ever za gledat, kako jeben robot browsa). Tudi overall je kul naredil za prvič, tudi report ima neko osnovnošolsko logiko. Bi ga bilo potrebno še tolči po glavi, ampak osnova je.

Minus: tole pa ni poceni igrača. Naračunal mi je faking 1 mio tokenov za proper uvodni report, po pa 500k tokenov za repeated tedensko generiranje reporta. Kar pa že ni hec za 5.5 cene - koliko je to, cca 30 EUR za 1 mio tokenov? Ajde, za podjetje so to bučke in gobice, ma je pa kar precej drago, kakorkoli obrneš.

Pravi da ga najbolj sfuka, da mora delati screenshote, jih porezavati in dajati v excel :D:D 

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka
Paljo reče pred 26 minutami:

Kako ti je uspelo usposobit phone verification?

Hocem se logirat preko VSCode plugina in mi vrze to gor in pravi, da ne more pognat verifikacije za to telefonsko.

Ne nucam ga v vscode. V ios gpt appu sem mel opcijo povezi z kompom, pol sem pa sledil navodilom.

Povezava do prispevka
Galko reče pred 28 minutami:

Minus: tole pa ni poceni igrača. Naračunal mi je faking 1 mio tokenov za proper uvodni report, po pa 500k tokenov za repeated tedensko generiranje reporta. Kar pa že ni hec za 5.5 cene - koliko je to, cca 30 EUR za 1 mio tokenov? Ajde, za podjetje so to bučke in gobice, ma je pa kar precej drago, kakorkoli obrneš.

Pravi da ga najbolj sfuka, da mora delati screenshote, jih porezavati in dajati v excel :D:D 

Za tako stvar ne rabis 5.5 extra giga high modela tho, 5.5low ali pa celo 5.4 medium je cist dovolj in affordable. 

GptPlus 20€ acc ne bo dost za nobeno delo, pri 100€ na mesec se zacne kaj za resne stvari. In ne primerjat API tokenov z usagom prek narocnine, cist druge zivali so. 

Vse drugo je pol context management in dobre prakse, da ne brezveze zabije tokene.

Tako stvar kot je scraping in generacijo leadov in reportov bo dobro ze naredil kitajc, za 1/15 cene. Pa tudi z malo dela ga lahk plugnes v codex al pa skozi kako drugo orodje. 

kar se tice excela, seveda ima plugine k ga povezejo z excelom in pol poki miki. 

uredilo bitje Buzzkill
Povezava do prispevka

kot en popoln noob (beri mam uno 20€ naročnino za OpenAI prek šihta in sem prejšnji teden lih inštaliral Codex, da ne nucam browser verzije) ...

a smo že kaj blizu tega, da ne bomo rabli pluginov ipd., ampak ko mu dam full access it'll just get shit done?

Aka bo na podlagi prompta naredil vse, vključno z npr. integracijo drugega, cenejšega modela/AI-ja?

pa še eno vprašanje, da se izognem potencialnim hudim nevšečnostim, ko pišete o tokenih in kešu. Da nem js slučajno naredu kakih dodatnih stroškov s Codexom? Ker po pravici povedano, nisem niti na seznamu folka v firmi, ki so "upravičeni" do plačljivega GPTja, sam pač sem ga dobil zarad dobrih odnosov s folkom, ki je.

uredilo bitje Berbasecks
Povezava do prispevka

Letos so se ful podražili, že na 100$ paketu nimaš kej dost za delat. Drugi problem pa je folk, ki ne zna uporabljat računalnika (večina). Poanta LLMov bi mogla bit, da ti piše orodja (npr Python skripte) in to pol laufaš. Če mu naprimer skos mečeš eno in iste dokumente in vsakič dela znova, ti bo hitro skurilo naročnino. Če skos uporabljaš v max/high thinking načinu prav tako. En glavnih razlogov, da nisem šel na Claude App je, da nisem videl kako mi žere tokene (morda so že popravili). Morda še bolj pomembno je, da seje zapiraš (/clear v Claudu) in ne furaš pogovorov ali akcij, ko si enkrat na 300k+ contextu, saj dosti bolj bluzi, več informacij ima. Zato je dosti bolje, da pogovor vodiš v eni seji, ko se enkrat odločiš za plan, pa odpreš novo sejo. Oziroma, da delo razdeliš na čim manjše enote in vsako vodiš ločeno v svoji seji. Jst mam cca 50 projektov v eni mapi in kljub temu, da se prepletajo imajo skupni  master claude.md, kjer so osnovne informacije o bazah in drugih projektih, medtem ko vsak projekt ima še lokalni claude.md s specifičnimi informacijami o projektu.
Prav tako lansko leto si lahko pisal in se igral, pa je skos delal na poceni paketu. Danes bolje, da dobro razmsliš kaj želiš, napišeš natančna navodila in pol v akcijo.

Naprimer danes sem naredil napako in mu rekel, da prebere vse izdelke na spletni in dodeli dodatne kategorije,  požrl mi je 35% tedenskega limita na 200$ planu. Ja, mi je pol izpisalo, če bi uproabljal API, bi me stalo 1700$. Pa rezultat je bil precej žalosten.

Tko da poanta je, da razmišljanje opravi človek, LLM pa ti samo napiše orodje, ki pol zadevo avtomatizira.

uredilo bitje Konzolko
Povezava do prispevka
Berbasecks reče pred 1 uro:

kot en popoln noob (beri mam uno 20€ naročnino za OpenAI prek šihta in sem prejšnji teden lih inštaliral Codex, da ne nucam browser verzije) ...

a smo že kaj blizu tega, da ne bomo rabli pluginov ipd., ampak ko mu dam full access it'll just get shit done?

Aka bo na podlagi prompta naredil vse, vključno z npr. integracijo drugega, cenejšega modela/AI-ja?

pa še eno vprašanje, da se izognem potencialnim hudim nevšečnostim, ko pišete o tokenih in kešu. Da nem js slučajno naredu kakih dodatnih stroškov s Codexom? Ker po pravici povedano, nisem niti na seznamu folka v firmi, ki so "upravičeni" do plačljivega GPTja, sam pač sem ga dobil zarad dobrih odnosov s folkom, ki je.

Kolikor vem GPT nima opcije extra usage, morda pa obstaja kakšna b2b verzija, ki ima, poglej v nastavitve. Danes sem recimo švical, saj sem imel vklopljen extra usage na Claudu, saj so podarili 200$, ampak si moral vklopit (kar sem in pozabil izklopit).
Plugin rabi za browser, načeloma če zabluzi, ti lahko zbriše par map na računalniku (meni še ni), mi je pa že sesul Konzolko bazo lansko leto in stran dol vrgel vsaj 50x.

Povezava do prispevka
Galko reče pred 3 minutami:

To k si zdej skoz mlad in svež z objavami na Bolhi bi rekel, da ti je spisal brat robot, a? :D

Res je, se pa Matomo projektu meša in mi skos teži, da naj skenslam Bolho čim prej, saj ni bilo nobenega naročila (ki bi ga Matomo tracker ujel). Cene pa so absurdne za Bolha oglaševanje.

Povezava do prispevka

Ne ti kr rokaj dalje, men sicer mal smetiš ker poznam tvojo štacuno in grem itak najprej tja gledat, na bolho pa ko iščem deale za rabljeno robi, ampak veliki večini userjev si pa verjetno ful uporaben, k te še ne poznajo

Pa ful maš lepo narjeno, non spammy, pač legit objave, tko res super. Za razliko od enega dolenjskega majstra, ki naserje tko 30 strani govna bolhi u usta

Povezava do prispevka

Sem pazil ja, še posebno zato nisem dal opisov, ker imajo smotan iskalnik, tako da nič nasmetanih raznih kategorij v vsakem opisu, ali eno in istih oglasov (za odkupe in servis so sicer v vsaki kategoriji). Načeloma, če iščeš eno zadevo za Switch, se moj oglas za PS5 npr ne bi smel prikazat.
Po drugi strani pa sedaj dodajamo ogromno izdelkov na novo, par tisoč rabljenih špilov v zadnjih 10-tih dneh, tako da to se vse prikaže kot novo na bolhi.

Za napake pa seveda odgovarja Claude ;)

uredilo bitje Konzolko
Povezava do prispevka

Danes je 9/11 za vibecoderje lmao. Github Copilot gre iz request based naročnine v token based, se pravi to kaj sem aprila spiskal za 40$ bi bilo junija 7500 ameriških dolarjev lmao, tko da good riddance.

Codex plus in 100€ PRO od danes več nimata x2 promo limitov. 200€ naročnini mislim da še ostane, tko da bo to edina realna opcija zgleda. 

Kitajci so odvalili cene, sicer še skuz niso niti blizu top modelom po ceni, ampak niti po kvaliteti. 

Časi ko si za nekaj 10 evrov lahk codal v neskončnost so mimo, vsi privijajo cene na hard, oz tam kje bi realno morale bit. 

Vprašanje kaj je naslednji korak? Jaz bom še vedno rotiral naročnine glede na best deal za best model, pa mogoče bom ne nucal phd level modela k rešuje Erdosove probleme da mi premakne div recimo. To bo dober štart. 

Back to "ameriški model za plan in organizacijo, kitajski sužnji za eksekucijo" za večino folka bi rekel. 

Povezava do prispevka
Berbasecks reče pred 6 minutami:

se bo nazaj juniorje zaposlovalo :D

Otišla baka s kolačima za juniorje. Kitajc je še skuz veliko boljši. V bistvu za firmo bi blo bolje dat jim dostop do cheapo kineza in naj se znajdejo, kot da nucajo phd level modele za centriranje gumbov. :D 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...