Weraziel Objavljeno 22. maj 2026 Share Objavljeno 22. maj 2026 (urejano) Pubeci, pube, leta 2001 smo iz Nemškega studia Piranha Bytes (vedno mi je bil carski ime) dobili začetek RPG trilogije Gothic, kjer so se stvari lotili malo bolj po svoje napram tipičnim D&D RPGjem. Do neke mere so Gothic špili bili še najbolj podobni Ultima špilom, ker si brez handholdinga haral po svetu in so NPCji imeli dobro simulirano kaj počnejo skozi dan. Zame prvi 3D špil, kjer so nekateri NPCji imeli začrtan dnevni cikel. Danes to ni več nič posebnega in so špili a la KCD to že presegli, vseeno je pa Gothic še danes v vzhodnem delu Evrope eden najbolj čislanih špilov (posebej razširjena dvojka). Prvi Gothic je imel manjši open world, ti pa si imel proste roke kaj boš počel, komu se boš pridružil, z nekaterimi magic scrolli si celo reševal open world "uganke" kot so Ej kako naj pridem skozi to malo šprajno v zidu podrte postojanke? Boj je bil nekam čuden, samo vzdušje pa občutek nevarnega sveta sta te držala prikovanega pred zaslonom vse do konca. PS5, XB, PC 5. 6. 2026 izide remake prvenca izpod prstov Alkimia Interactive, studia iz Barcelone, za katere je to prva igra. Težko bo rečt a bodo uspešni, sem pa šel brati zapise ljudi, ki so že igrali closed build (niso dobili celega open worlda na voljo). Zaenkrat dva minusa, ki jih povdarjajo sta floaty skoki in da stražarji niso napadli nevarne živali, če je ta pritekla za tabo v kamp (nekaj kar si lahko počel v izvirniku in dvojki). Upam da to drugo popravijo. Aja pa to, da je na PCju kar zahtevna igra. Vse ostalo pa hvalijo. Raziskovanje, razvoj lika, dialogi, vse ima feelinga Gothica. Malo brezvezen video kjer kramljajo več o izvirniku kot pa remaku, lahko komot preskočite. Ta video spoila začetek špila, ampak od vseh videjev na jutubu se mi zdi da najboljše razloži kaj je bil Gothic za nas back in the day. 22. maj 2026 uredilo bitje Weraziel 2 Navedek Povezava do prispevka
fric Objavljeno 22. maj 2026 Share Objavljeno 22. maj 2026 (urejano) Weraziel reče pred 2 urama: Pubeci, pube, leta 2001 smo iz Nemškega studia Piranha Bytes (vedno mi je bil carski ime) dobili začetek RPG trilogije Gothic, kjer so se stvari lotili malo bolj po svoje napram tipičnim D&D RPGjem. Do neke mere so Gothic špili bili še najbolj podobni Ultima špilom, ker si brez handholdinga haral po svetu in so NPCji imeli dobro simulirano kaj počnejo skozi dan. Zame prvi 3D špil, kjer so nekateri NPCji imeli začrtan dnevni cikel. Danes to ni več nič posebnega in so špili a la KCD to že presegli, vseeno je pa Gothic še danes v vzhodnem delu Evrope eden najbolj čislanih špilov (posebej razširjena dvojka). WHAT? Za Ubisoft, Bethesdo je to še vedno španska vas. Drži KCD pa Witcher in RDR 2 so to presegli. Samo za ostale pa je je to totalno tuj teren. Redko vidim, da bi imeli NPC več kot dve "postaji" čez dan. Torej eno, ko čuje in eno, ko spi. Pri Gothic so imeli vsaj 3 ali 4. Guardi vem, da so spali, stražili(na svojem mestu) in pili ob ognju. To pa nisem ziher se mi zdi, da so se NPC premaknili na suho, ko je padal dež.(Witcher 2 je imela to, ker mi je bilo smešno, ker so šli pod kap, kap pa brez žleba) Redko vidim, tudi da ti NPC priskočijo na pomoč, če si napaden. 22. maj 2026 uredilo bitje fric Navedek Povezava do prispevka
planetarium Objavljeno 23. maj 2026 Share Objavljeno 23. maj 2026 (urejano) Gothic je se danes kilometre pred vsemi nastetimi, kar se tice odlocitev in posledic. Nacinov kako resevat probleme. Isto Gothic 2. In Risen in Elex in Elex 2. Na tem podrocju te igre pometejo s konkurenco. Vsaj v rpg zanru. Ena redkih iger, ki jih pelje scat je BG3. Kaksen Falout NV, pa se to nisem ziher, ker imas pri Piranha Byte frakcije, ki se jim pridruzis in ko se, se ti zaklene skoraj 2/3 vsebine. Spoiler Ajde pro PB playerji itak naredimo vse queste od vseh frakcij, ki jih zahtevajo za pridruzitev in se sele nato odlocimo komu se bomo pridruzili. Ampak ni nujno. 23. maj 2026 uredilo bitje planetarium Navedek Povezava do prispevka
Galko Objavljeno 23. maj 2026 Share Objavljeno 23. maj 2026 DA Origins in Masst Effect serija sta imel tudi še kar cool to narejeno. Ta glavne odločitve so kr dosti spreminjale zgodbo, v DA Origins si mel tud ful vpliva na končno politično zdraho. Ni to zdej BG 3, ampak tko, nice & casual odlocitve in posledice faking hell kok bi sedla zdej ta iteracija biowara... 1 Navedek Povezava do prispevka
kemik Objavljeno 23. maj 2026 Share Objavljeno 23. maj 2026 planetarium reče pred 49 minutami: Gothic je se danes kilometre pred vsemi nastetimi, kar se tice odlocitev in posledic. Nacinov kako resevat probleme. Isto Gothic 2. In Risen in Elex in Elex 2. Na tem podrocju te igre pometejo s konkurenco. Vsaj v rpg zanru. Ena redkih iger, ki jih pelje scat je BG3. Kaksen Falout NV, pa se to nisem ziher, ker imas pri Piranha Byte frakcije, ki se jim pridruzis in ko se, se ti zaklene skoraj 2/3 vsebine. Razkrij skrite vsebine Ajde pro PB playerji itak naredimo vse queste od vseh frakcij, ki jih zahtevajo za pridruzitev in se sele nato odlocimo komu se bomo pridruzili. Ampak ni nujno. Jest ne vem a je to zato ker je izšel v tistem času in ali je to sploh možno rekreirat. Takrat sem ga obrnil miljonkrat in mi je res up there z najboljšimi gaming izkušnjami ever, kot odrasel sivolas moški ga pa nisem, tako da se mogoče ne spomnim najbolje. Tko po spominu je del tega "imaš miljon načinov da rešiš problem" bolj povezano s sandboxanjem? Recimo da si ful underlevelan in si orke odpelješ do guardov, alpa jih cheesaš iz lokom in zmeri spizdiš lih tok da grejo oni nazaj na svoj spot, da lahko item za quest ukradeš, modela ubiješ ali pa narediš kot hoče kvest in podobne fore. Torej nek mix zadev, ki bi ble danes ubistvu lame ker smo napredovali in mix zadev ki jih marsikateri špil že ima, gothic je bil takrat samo prvi in v res dobro zapakirani obliki. To z frakcijami in kvesti, predvsem pa zame vzdušjem, pa drži kot pribito. Tam si mel (za današnje razmere) zelo mali svet, ampak se spomnim ko si bil še dost zelen in so te poslali do treh rudnikov preverit situacijo. Na mapi si dobil samo 3 kržice, kako boš tja prišel je tvoja težava. Men se je zdelo da se mi je na poti zgodilo miljon stvari, ful enih nevarnosti, laufanja pred orki, nabiranja rastlin da sem se zdravil itd... tko ful nepredvidljivo in neponovljivo. Zato imam še danes v RPGjih najraje ko me pošljejo na eno dolgo pot, vmes se moraš pa znajti. In hkrati opažam, da takih adventure kvestov ni več. Današnji RPGji te pošljejo nekam, potem ti pa na vsako minuto dajejo neke bedne zanimivosti, POIje in podobna jajca, skratka narejeno za attention span 45 sekund. Tudi zato sem v Crimson desert izprve vrgel ene 90 ur, ker je to špil ki po dolgem času proba to vsaj mal ponoviti. Pa do neke mere je Witcher 3 imel dost podoben feeling. 2 Navedek Povezava do prispevka
Weraziel Objavljeno 23. maj 2026 Avtor Share Objavljeno 23. maj 2026 (urejano) Edino kar je mene motilo pri Gothic špilih je to, da nekaterim sovražnikom ne morš narest niti 1 dmg če nisi dost velik level. Ko sem začel igrati souls špile mi je bilo zelo všeč, da si vedno delal dmg tudi če je bilo očitno da si underleveled za tistega sovraga In to se baje vrača v ta remake, bomo vidli, mogoče mi bo pa kul tokrat 23. maj 2026 uredilo bitje Weraziel 1 Navedek Povezava do prispevka
planetarium Objavljeno 23. maj 2026 Share Objavljeno 23. maj 2026 Se strinjam z marsicem ampak absolutno ni Gothic tako plitek kot Crimson Desert v nekem nacinu moznosti. Crimson Desert ti ne daje izbire, prakticno nimas nikakrsnih odlocitev, nimas 30 likov, ki se jim lahko zameris, prikupis, nimas neke izbire kam bi pripadal in nato ne nosis posledic odlocitve. So neke kao fore, da te guardi ne spustijo v dolocene hise, ampak to je samo banalizacija tega kar s tem pocne Gothic. Crimson Desert ima obcutek raziskovanja sveta, ki spominja na Gothic, ker vedno najdes kaj zanimivega, to je pa to. 1 Navedek Povezava do prispevka
kemik Objavljeno 23. maj 2026 Share Objavljeno 23. maj 2026 (urejano) Weraziel reče pred 14 minutami: Edino kar je mene motilo pri Gothic špilih je to, da nekaterim sovražnikom ne morš narest niti 1 dmg če nisi dost velik level. Ko sem začel igrati souls špile mi je bilo zelo všeč, da si vedno delal dmg tudi če je bilo očitno da si underleveled za tistega sovraga In to se baje vrača v ta remake, bomo vidli, mogoče mi bo pa kul tokrat tam so bli LPji ultra pomembni da si napredoval. Pol si pa dobu proti koncu igre za end game še neke armorje in meče (špil ti jih je dobesedno vrgel v faco) in si bil v roku pol ure terminator planetarium reče pred 8 minutami: Crimson Desert ima obcutek raziskovanja sveta, ki spominja na Gothic, ker vedno najdes kaj zanimivega, to je pa to. Ja sej dobesedno samo to sem napisal da je sorodna točka. Zgodbovno in po likih (dostikrat gre to z roko v roki) je CD ološ. 23. maj 2026 uredilo bitje kemik 1 Navedek Povezava do prispevka
Gatsu Objavljeno 25. maj 2026 Share Objavljeno 25. maj 2026 Bojda bo tud Classic portan na konzole in majkemi da se bolj veselim tega kot Remake... Demo je odurno zanič laufal na PS5 Pro in nekako dvomim da bo ob izidu veliko bolje. 1 Navedek Povezava do prispevka
Weraziel Objavljeno 25. maj 2026 Avtor Share Objavljeno 25. maj 2026 Na Switchu je že Classic. Navedek Povezava do prispevka
fric Objavljeno 1. junij 2026 Share Objavljeno 1. junij 2026 Fak nekako sem imel v glavi, da to pride v začetku julija. Navedek Povezava do prispevka
planetarium Objavljeno 1. junij 2026 Share Objavljeno 1. junij 2026 Jaz se noro veselim, da ta igra 25 let po nastanku koncno dobi mesto, ki ji pripada. Fucking 25 let pred casom. 1 Navedek Povezava do prispevka
Weraziel Objavljeno 1. junij 2026 Avtor Share Objavljeno 1. junij 2026 No, upajmo da bo dejansko dobra izvedba, drugače bom res za switcha kupil classic in igral na 25fps 1 Navedek Povezava do prispevka
DARKKK Objavljeno 4. junij 2026 Share Objavljeno 4. junij 2026 No, nej jutr kdo kdo poroca Navedek Povezava do prispevka
dzaver Objavljeno 5. junij 2026 Share Objavljeno 5. junij 2026 Zakaj pa ni nobenih reviewjev? Navedek Povezava do prispevka
Konec igre Objavljeno 5. junij 2026 Share Objavljeno 5. junij 2026 Rimejks gonna midmejks Navedek Povezava do prispevka
Galko Objavljeno 5. junij 2026 Share Objavljeno 5. junij 2026 Jedi govna Gothic 1 Remake 1.8 GB na disketi, 32 GB day 1 download Smrdiš po dreku in starši se te sramujejo Popuši mi ga majmun 1 5 Navedek Povezava do prispevka
fric Objavljeno 5. junij 2026 Share Objavljeno 5. junij 2026 Vse reviewje, ki sem pregledal pravijo, da dobro ujamejo original. Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno 5. junij 2026 Share Objavljeno 5. junij 2026 Konec igre reče pred 2 urama: Rimejks gonna midmejks Lih sem dopoudne gledal metacritic pa ga še ni blo gor No, u oči mi je padu score za g1 in g2 Sploh g2 na 79 je smehi orehi 1 Navedek Povezava do prispevka
Smokes Objavljeno 5. junij 2026 Share Objavljeno 5. junij 2026 (urejano) Igram že 2 uri in zaenkrat mi je res proper remake. Vse super, razen lockpicking so čisto za brezveze zakomplicirali do te mere, da večina ne bo imela živcev se s tem ubadat. Combat mi je fun - modernizirana verzija original Gothicov. Komur je bil prej combat všeč, mu bo tudi zdaj, komur ni bil, mu tudi zdaj ne bo. Isto mahaš z orožjem levo in desno, imaš pa na voljo še heavy attack in thrust attack. Igram na hard in zaenkrat je proper hard. Na buge zaenkrat še nisem naletel, dela mi pa tudi gladko na 4070ti z DLSS. EDIT: Na PC-ju je precej pritožb čez performance. Kdor nima high end grafične, se mu res splača v grafičnih nastavitvah vklopit DLSS oziroma alternativo za AMD grafične. Grafične ranga GTX 1070 so pa pomoje že bolj no-go. včeraj ob 11:14 uredilo bitje Smokes 3 Navedek Povezava do prispevka
The Necromancer Objavljeno včeraj ob 00:18 Share Objavljeno včeraj ob 00:18 We're back home after a quarter century boys. Špilam že cca 4 ure in filing je proper Gothic through and through. Zgrešil sem en zamah in me je že prvi juvenile scavenger na poti ugonobil. Potem vidim goblina v čisto začetnem delu špila in si mislim "ah saj ta je zih en za vajo kle na začetku, saj bo šlo" - nope, samo enkrat me je požgečkal s svojo palico in sem že mrtev. Potem stražarju zabrusim sarkastičen reply in me instant potamani in vzame orožje. Feels like home. Old Camp New Camp Sect Camp Kok jim privoščim, da bi bil špil success in da se lotijo še G2 in G3 Remake (sploh če bi popravil vse kikse trojke in jo naredil bolj podobno predhodnikom). Skratka thumbs up iz moje strani zaenkrat. 7 Navedek Povezava do prispevka
[]D [] []V[] []D Objavljeno včeraj ob 03:35 Share Objavljeno včeraj ob 03:35 fric reče pred 8 urami: Vse reviewje, ki sem pregledal pravijo, da dobro ujamejo original. Zakaj je pol tok nizek meta score? Al so to drugi reviewerji? Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno včeraj ob 05:19 Share Objavljeno včeraj ob 05:19 Ja sej original tudi nima visokega metascore-a Navedek Povezava do prispevka
Konec igre Objavljeno včeraj ob 05:25 Share Objavljeno včeraj ob 05:25 Sem že nekaj časa nazaj gledal, tudi na MobyGames, ki jemlje povprečje tudi iz fizičnih revij, kar je bolj relevantno za stare igre. Gothic 2 ima 84, problem je, da so v tistem času nekateri hejtali eurojank igre in ena ocena je 40, kar ful zbije povprečje Navedek Povezava do prispevka
Weraziel Objavljeno včeraj ob 07:28 Avtor Share Objavljeno včeraj ob 07:28 Eurojank is a feature. Navedek Povezava do prispevka
Deadguy Objavljeno včeraj ob 08:19 Share Objavljeno včeraj ob 08:19 Je kej dodanega, kak nov quest, kak področje ki prej ni obstajal znotraj bariere? Navedek Povezava do prispevka
The Necromancer Objavljeno včeraj ob 09:34 Share Objavljeno včeraj ob 09:34 (urejano) Deadguy reče pred 1 uro: Je kej dodanega, kak nov quest, kak področje ki prej ni obstajal znotraj bariere? Sicer še nisem dovolj dolgo igral, da bi natančneje poročal glede tega, ampak definitivno je mapa večja in bolj razgibana. Recimo takoj v začetnem področju je zdaj en trading post, tam pri začetnem rudniku če splezaš gor je še eno (novo) majhno področje z goblinom in neko vodo, ipd. Zaenkrat mi še posebej dogaja območje okoli swamp campa, ki mi res zgleda proper scary/skrivnostno. So pa drugače že med razvojem špila rekli, da so dodali nekatere novosti - npr. določene ruševine in podobno, za katere je bilo v originalu mišljeno, da imajo nek pomen/questline pa jim je potem zmanjkalo časa, so dodali oziroma izpopolnili. Meni se zdi, da so nasploh dobro zadeli balans med ohranjanjem originalne mape kot je in dodajanjem novosti/večje razgibanosti. V prejšnjem postu sem še music pozabil pohvaliti . Meni osebno so res dobro zadel musko (naredil jo je isti kot v originalnem Gothicu), še posebej, ko stopiš v swamp camp in tudi v old camp recimo. Zaenkrat edini minus, ki sem ga zasledil je lockpicking, ki so ga (kot že omenjeno) zakompliciral in bom verjetno raje LP dajal v kaj drugega. Dejansko me nič drugega zaenkrat ni zmotilo. včeraj ob 09:36 uredilo bitje The Necromancer 5 Navedek Povezava do prispevka
Jurus Objavljeno včeraj ob 11:59 Share Objavljeno včeraj ob 11:59 Smokes reče pred 13 urami: Na buge zaenkrat še nisem naletel, dela mi pa tudi gladko na 4070ti z DLSS. Je Gothic. Če hočejo ujet duh originala, morajo bit bugi []D [] []V[] []D reče pred 8 urami: Zakaj je pol tok nizek meta score? Al so to drugi reviewerji? Veilguard ima 82 od kritikov na metacriticu. Uradni game reviewji že dolgo ne pomenijo nič. The Necromancer reče pred 2 urama: Sicer še nisem dovolj dolgo igral, da bi natančneje poročal glede tega, ampak definitivno je mapa večja in bolj razgibana. Recimo takoj v začetnem področju je zdaj en trading post, tam pri začetnem rudniku če splezaš gor je še eno (novo) majhno področje z goblinom in neko vodo, ipd. Zaenkrat mi še posebej dogaja območje okoli swamp campa, ki mi res zgleda proper scary/skrivnostno. So pa drugače že med razvojem špila rekli, da so dodali nekatere novosti - npr. določene ruševine in podobno, za katere je bilo v originalu mišljeno, da imajo nek pomen/questline pa jim je potem zmanjkalo časa, so dodali oziroma izpopolnili. Meni se zdi, da so nasploh dobro zadeli balans med ohranjanjem originalne mape kot je in dodajanjem novosti/večje razgibanosti. V prejšnjem postu sem še music pozabil pohvaliti . Meni osebno so res dobro zadel musko (naredil jo je isti kot v originalnem Gothicu), še posebej, ko stopiš v swamp camp in tudi v old camp recimo. Zaenkrat edini minus, ki sem ga zasledil je lockpicking, ki so ga (kot že omenjeno) zakompliciral in bom verjetno raje LP dajal v kaj drugega. Dejansko me nič drugega zaenkrat ni zmotilo. Kai Rosenkrantz. Edini skladatelj v igrah za katerega sem vedel ime. Muzika v Gothicih je bila enostavno predobra Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.