Skoči na vsebino

Islandija


Sadako

Priporočeni prispevki

Lani je moj mobitel imel signal skoraj povsod, res pa da nisem šel nikjer globoko v notranjost otoka, kamor se da le s 4x4. Poleg tega je zelo kul, da je Islandija del roaming dogovora znotraj EU.

 

Mnogo znamenitosti je že omenjenih v tej temi, a če je kdo še v fazi sestavljanja poti, bi priložil še naslednje:

Vožnja po Westfjordih je bil užitek. Zelo hud okoliš. Ceste so nekje asfaltirane, nekje makadam. Makadam je tak, da bi se z lahkoto peljal 130 - vsaj do naslednjega ovinka, ki praviloma ni daleč od prejšnjega (omejitev je sicer 80 km/h na makadamu in 90 km/h na asfaltu). V Ísafjörðurju sem jedel najboljše ribe v življenju. Pa sploh nisem nek ljubitelj rib, ampak še sedaj se mi cedijo sline, ko pomislim na to hrano. Ime restavracije je Tjöruhúsið, rezervacija je potrebna, cena razumna (to v kontekstu Islandskih cen), all you can eat.

V bližini Ísafjörðurja je še arctic fox center, kjer je možnost v živo videti polarnega lisjaka. Nekaj kilometrov severno pa je hrib Bolafjall s carskimi razgledi. Kake dneve se megleno vidi celo 300 km oddaljena Grenlandija - geometrijsko kljub njeni nadmorski višini zaradi ukrivljenosti zemlje to ne bi bilo mogoče, ampak v pravih razmerah atmosfera ukrivi svetlobo.

 

Izven Westfjordov bi izpostavil še Stuðlagil Canyon na vzhodnem delu otoka. Kako uro vožnje stran od Egilsstaðirja in nato še dodatno uro hoje od parkirišča je kanjon, kjer reka teče med bazaltnimi stebri. Nočem spoilati s slikami, na Googlu jih je polno, če koga zanima. Zame je bil Stuðlagil med top 5 znamenitostmi Islandije. Možna sta dva pristopa h kanjonu, priporočam desni breg.

 

Zaliv Jökulsárlón verjetno ena najbolj obiskanih znamenitosti izven Zlatega kroga, pa vseeno. Pričakoval sem nekaj prozornih kosov ledu na črni obali, ne pa ogromnih kosov ledu, ki lagano plavajo proti izhodu iz lagune in tjulnjev, ki uživajo med njimi. Na bregu sem občudoval prizor, dokler sem zdržal veter in mraz. Nato sem zaliv naslednji dan obiskal še enkrat :P

Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...
X-Alien reče Dne, 20. 1. 2021 at 15:53:

Vožnja po Westfjordih je bil užitek. Zelo hud okoliš. Ceste so nekje asfaltirane, nekje makadam. Makadam je tak, da bi se z lahkoto peljal 130 - vsaj do naslednjega ovinka, ki praviloma ni daleč od prejšnjega (omejitev je sicer 80 km/h na makadamu in 90 km/h na asfaltu).

Precej je odvisno kdaj greš. Ker makedam vsake tok obnovijo, in če si relativno kmalu po obnovi je kr kul. Mi smo bli lih preden so obnavljali in smo se nekje mogli furat po 30 km/h, take lukne so ble. Bla je precej stresna vožnja, zanič makedam, cesta tok ozka da se niti ponesreči ne moreš srečati s kom, ob cesti pa par 100m prepada. Pa dež ofkors. In če nisi lih v peak sezoni ni blazno veliko ljudi na cesti, tko da res držiš da nimaš na cesti kakega sranja, ker lahka traja kak dan preden kdo mimo pride :D  (signala pa tam na momente itak nismo mel, še radio ni lovil)

Povezava do prispevka
  • 4 mesece kasneje...

@Sadako kdaj odhajas? Mi smo preziveli 2 super (sicer precej mrzla) tedna in prevozili celo Islandijo. Noro! Upam da mi uspe nalozit nekaj fotk. 

Rooftent na terencu se je kljub nizkim temperaturam super obnesel, ce je pihalo, sva parkirala avto proti vetru in je bilo. Super zadrzuje toploto, tako da je bilo spanje cist prijetno. Pa ker smo imeli prenocisce na strehi in noci ni bilo, smo bili res zelo fleksibilni in se vseh 15 dni izognili slabemu vremenu. Drugih turistov je bilo sploh prvi teden res izjemno malo, pri vseh glavnih znamenitostih je bilo do 5 drugih ljudi. Pri npr. Kirkjufellu pa smo bili cisto sami. Eden od highlightov potovanja je bil definitivno bruhajoci vulkan, kjer smo videli tekoco lavo v zivo. Res nekaj posebnega.

Zal pa nam ni uspelo it na Landmannlaugar trek zaradi vremenske napovedi + naj bi bil se sneg gor… tako da to, kaksen dodaten trek, ice caves in aurora ostanejo za naslednjic :)

Islandija je res biser in definitivno vredna vsega hypa <3

uredilo bitje vrtavka
Povezava do prispevka

@vrtavka Odlično, super da ste uživali. Midva se odpravljava v soboto, sva se pa potem odločila za klasiko in ne za rooftop. 

 

Priporočaš morda še kakšen trek? Najbolje je da je krožni?

 

Tale teden zaključiva itinerarij potem pa sam gasa :D

uredilo bitje Sadako
Povezava do prispevka
Me3do reče pred 29 minutami:

Za MC ne vem, oz. mislim da je blo par težav, Visa je pa povsod delala bp

 

Dejansko sploh ne vem kako izgleda paper money, ker povsod sprejemajo kartico in sploh nismo dvignili/menjali denarja

aha, zato ker grem v kratkem gor in bom imel s sabo debetni MasterCard in debetno Viso :)

Povezava do prispevka
nimious reče pred 19 urami:

Tako je. Nikjer se ne uporablja gotovine, vse je preko kartic. In avta se nikjer ne da rentat brez kreditne.

jaz sem ga rental z debetno Abanko in še to zaradi tega ker mi na revolut ni nakazalo denarja ker ni bilo signala na recepciji.

 

 

Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...
Bessie reče pred 43 minutami:

Na FB nisem zasledil, da bi šli gledat kite, tisto je tudi kul.
Men je Islandija tko top 3 potovanj (Mehika, Maroko, Islandija)

smo šli, v Husaviku samo je bilo preveč razburkano, da bi karkoli uspel slikat. Smo ga pa vidl :)

drugače smo jih pa največ vidl s trajekta na Vestmanske otoke

uredilo bitje DrMiha
Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...
  • 2 mesca kasneje...

Glavne povezave redno plužijo, problem je samo sredi metežev. Sicer ne pade neka huda količina snega, vendar ga veter tako hitro zameta, da se hitro spet nabere po cestah. Na http://www.road.is/ najdeš zemljevid s trenutnimi lokacijami plugov, ko so aktivni.

 

Marca sem šel v okoliš Myvatna na severu. Vse je bilo še v belem, ko se spuca ozračje so res lepi pogledi. Pokrajina izgleda popolnoma drugače kot poleti. Namakanje v hot potu sredi snega je tudi kar zanimivo, hehe.

 

Glede aurore se strinjam z nimiousom. Ne splača se iti na Islandijo z eno od glavnih točk, da se jo vidi. Predlagam miselnost da če jo vidiš, naj bo to pika na i , sicer pa nič hudega.

 

Nekako bi rekel, da bi se v dveh nepoletnih tednih moral prikazati vsaj enkrat vsaj kak šibek severni sij. Za močnega pa lahko kampiraš mesece brez sreče. Za spremljanje aktivnosti priporočam https://en.vedur.is/weather/forecasts/aurora/ (ko je aktivnost na 3, še raje 4 ali več) in pa kako aurora alert aplikacijo za telefon. Trenutno se ne spomnim več, katera je bila najboljša. Jaz sem naročen še na swpc opozorila o aktivnosti sonca. Ravno za prejšnji vikend sem dobil obestilo o geomagnetni nevihti. Tokrat sem imel srečo, največja aktivnost je bila ravno na dan mojega pristanka. Pol neba je bilo prekritega z aurorami :D.

 

Za ledeni rov pa vsekakor priporočam modrega v bližini Jokulsarlona!

 

 

Povezava do prispevka

Hm ja, na fb sem v neki iceland travel skupini in clovek po fotkah dobi obcutek, da je severni sij zelo pogost, konec februarja pa naj bi bil tudi prime time za vidt :D sem pa razmisljala, da bi se zadrzevala na juznem delu (letos junija smo sicer obvozili cel krog in si ogledali kar nekaj otoka), ostalo pa odvisno od dostopnosti. Ze poleti je nepredvidljivo z vremenom, tako da mi je jasno, da neki zacementirani plani ne pridejo v postev. Tokrat bi bil malo krajsi izlet, cca 8-9 dni. Mi je sicer jasno, da nikoli ni 100% zagotovila za auroro, bi bila pa zagotovo malo razocarana,  ce je niti enkrat ne bi ujeli :D

btw, dobro opozorilo glede polne lune!

 

uredilo bitje vrtavka
Povezava do prispevka

Mja, mi smo kdaj tut 3 tedne čakali, da se je vidla (ker je blo ali oblačno, ali pa je bila premajhna aktivnost sonca). Tako da ja, aurora je bolj pika na i, ker če je glavni cilj izleta, si lahko razočaran.

Se pa tudi navkljub slabemu aurora forecastu splača pogledati v nebo, ker najlepša ki smo jo mi videli, je bila pri napovedi 2 (pa je bilo osvetljeno celo nebo).

Povezava do prispevka

Končno se mi bo kot kaže uresničila dolgoletna želja Islandija :panika: Karte kupljene za avgusta, 14 dni. Planiram najem manjšega avtodoma, kakšne so kaj izkušnje s kempi? Je bolje rezervirat vnaprej ali se lahko kar pripelješ in kako je v kempih s tuši, kakšno kuhinjo, mogoče celo pralnico, če bo lih cunj zmanjkalo. Še eno vprašanje, je že bil kdo na Reykjavik culture night, se splača videt? 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...