Skoči na vsebino

Run & gun arkade


Galko

Priporočeni prispevki

Ker sem zadnji teden ali dva dosti youtubal "best of beat'em up" in podobno, pač zaradi odličnih Streets of Rage 4, mi je YT predlagal spodnji video: Best of Run & Gun classics:

 

 

Sem pogledal zadevo in me je čisto odtrgalo, kako hud in popularn žanr je bil to, ko so še kraljevale igralnice. FUCK. Prov uno na istem nivoju kvalitete kot arkadni beat'em upi - flagship igre, ki so v svojem času kazale, česa so zmožne videoigre. Res priporočam, da si pogledate video, kakšno grafiko so furali tovrstni špili konec 80ih in na začetku 90ih. Recimo kakšen Commandos iz jebenega 1985. TISOČ DEVETSTO PETINOSEMDESET je izšel ta špil, 35 let nazaj, in poglejte, kako izgleda. Ali pa potem kasneje kakšen Metal Slug, kako animacijo, grafiko in art je fural špil. Noro. Pizda v cajtu, ko sem jaz na PC-ju šopal Prince of Persia, Titus Fox in podobna pasja jajca... je imela arcade scena takele behemote od špilov. Brutalno.

 

Je pa žanr skorajda čisto crknil, kar je imo dosti škoda, igrice izgledajo zelo fun. Oziroma sem pa tja izide kakšen carski indy špilčič (Nex Machina, Cuphead), da malo zavohaš žanr :) 

 

Je kdo špilal te glavne heavy hitterje takrat, ko so bili na vrhuncu moči, torej v nekje devetdesetih? Keri so vam kej močni naslovi?

 

 

edit: priporočam ogled 13:05, igrica "Narc" :avadodo: :rofl:  Nabit bel cop, ki z dvema uzijema nažiga po golih brezdomcih v plaščih, m m mmmm, that aged well :rofl: 

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka

Pa to ti glih pravim/sem pravil tik preden so pobrisali stari forum. Jaz sicer v času dejanske popularnosti nisem igral, sem pa igral v kratkem obdobju PS2/NDS revivala žanra

 

Contra: Shattered Soldier
Metal Slug Anthology

Contra 4

 

Te tri sem imel in končal. Sploh Shattered Soldier je bil res old school run 'n gun v za takrat "sodobni" vizualni podobi, Contra 4 pa mi je bila najbrž do Cuphead najboljša igra te vrste 

 

Žal je žanr zdaj kar nekam odšel, ampak na srečo je resnično tudi dvoje:

 

(1) Cuphead je verjetno med najboljšimi predstavniki žanra vseh časov. Skupaj z DLC-jem bo verjetno res top paket možen

 

(2) Rahla žanrska derivacija, a te izdelki še vedno delajo zadevo aktualno: Hotline Miami, My Friend Pedro, Hong Kong Massacre

 

 

Sicer pa se pridružujem, res carske igrice :(

 

Beat 'em upi

Run 'n gunsi

Space shooterji 

 

So vse top žanri, ki se dandanes preprosto ne najdejo, ne v mainstreamu ne zares niti v indie igrah. Ajde, izide kak indie hitič tu in tam, kak AA test, ampak preprosto se noben ne spravi zares prenest žanra na nivo više oziroma vztrajat z njim. Saj najbrž bo kaj v prihodnosti, ko se developerji naveličajo metroidvanij :D 

Povezava do prispevka

Ja ma čudno res, ker delujejo res perfect za indy sceno; ne rabiš neki mega budžeta pa še vseeno lahko res proper zapoka.

 

Gledam tegale Hong Kong Massacra in bi bil lahko odlom hud špil - grafika jebe mater, občutek streljanja izgleda top, špil je brutalen ko svinja... Ma kaj ko se vidi špilu na 1 kilometer da ga jebe pacing (ful prekratke sekvence delujejo) pa da je čist prelahek, tipo jo 90% cajta v slow motionu. 

 

 

Si bi šel pa zdele kr zdownloadat Hard Boiled :D 

Povezava do prispevka

Jaz samo vem, da je bila Amiga ena od top platform za tovrstne igre. Ogromno naslovov iz naslovnega videa (od priredb do ekskluziv) sem preigral ravno na Prijateljici in lahko rečem samo: res lepi spomini! 
Ajde, specifično glede Amige v videu "manjka" kar nekaj kultnih-klasikov. Ampak to je že druga zgodba.. ;) 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Kaj Commando, primerjaj rajši grafiko/art SNKjevih avtomatnih igric iz 1986 v temu videu z raznimi NES/Amstrad jajčki, ki izgledajo, ko bi izšli deset let prej... 

 

Drugač pa nisem igral teh špilov na avtomatih, sem pa ene par zadev (Contra 1, Gun Smoke, Jackal) dosti let kasneje igral v sicer inferiorni obliki na kitajski kopiji NES-a. Commando mislim da sem igral malo na C64 mnogo let nazaj pr starejšem bratu od sošolke iz OŠ.

 

Pa načeloma tu manjkajo še 2D hack and slash avtomatne + 8-bit zadeve, ki so v bistvu (glede na to, ali igraš lik z melee orožjem al lokostrelca/čarodeja) kombinacija beat'em upov in run & gunov.

 

 

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka
Galko reče pred 3 urami:

priporočam ogled 13:05, igrica "Narc" :avadodo: :rofl:  Nabit bel cop, ki z dvema uzijema nažiga po golih brezdomcih v plaščih, m m mmmm, that aged well :rofl: 

 

Za povrh se s hudim rdečim poršejem pripelje v zjebano sosesko streljat revne ljudi :D Zgleda kot nekaj, ob čemer bi Fegisto ful odobravajoče kimal 

Povezava do prispevka
Raz reče pred 19 minutami:

Kaj Commando, primerjaj rajši grafiko/art SNKjevih avtomatnih igric iz 1986 v temu videu z raznimi NES/Amstrad jajčki, ki izgledajo, ko bi izšli deset let prej... 

 

Drugač pa nisem igral teh špilov na avtomatih, sem pa ene par zadev (Contra 1, Gun Smoke, Jackal) dosti let kasneje igral v sicer inferiorni obliki na kitajski kopiji NES-a. Commando mislim da sem igral malo na C64 mnogo let nazaj pr starejšem bratu od sošolke iz OŠ.

 

Pa načeloma tu manjkajo še 2D hack and slash avtomatne + 8-bit zadeve, ki so v bistvu (glede na to, ali igraš lik z melee orožjem al lokostrelca/čarodeja) kombinacija beat'em upov in run & gunov.

 

 

 

gledam mal SNK robo iz avtomatov (večinoma iz 90ih) in fuck my teenage ass kok cool mi izgleda ta roba. Hecno da ne prebavljam "modernih" pixel špilov, tole mi je pa mastno carsko

 

 

Avtomat s temile naslovi - 1 let kvalitetnega gejmanja z lahkoto :D 

 

Povezava do prispevka
Šimšalamima Huhu reče pred 16 minutami:

Soccer Brawl, kva je blo to men hudo ko mulc :D Sploh so mi ti tastari arkadni fuzbali tok jači ko moderne fensi kvazi-simulacije. Sicer mi vsi zgledajo isto, samo enga smo na SNESu drkal nonstop in je bil vzdušje v sobi ko bežigrad, ko so v gosteh štajerci.

Jest sem se tud večkrat prašal, kako to da ni noben več potem delal kake arkadnega športa. Mrtev žanr.

Povezava do prispevka

In b4 Atomic razlije pir po avtomatu za 1,5k 

 

"Nič dečki, danes odhajam malo prej, se dobim še tam z enimi model, hehe evo roka Chenier za organizacijo, Galko kje si, se vidimo ..."

 

IZ ozadja ke_kit: "EJ NEKDO JE POLIL PIR PO KABINETU, VSE JE CRKNILO"

 

"... nič šibam ajde pozz" 

 

:D 

Povezava do prispevka
Ćamir (izbrisani) reče pred 2 urama:

Res moramo nahecat ke_kita, da prinese sebe in svoj arcade cabinet s sabo na poletni meet, jaz sem krvavo potreben enega takega old school arcade sessiona 

 

Prov vidim kaka scena bi bila v eni random pretepačini. Ful bi se imeli cool, takoj bi padel Winner stays, pol bi se tolk cajta menjal za sticki dokler ne bi nekdo (90% da bi bil to uporabnik "Lizzard") našel 1 overpowered move, ki ga ostali ne bi znali handlati, in bi bil car in ga ne bi spravili več iz winners sedeža in bi tauntal vsem kok so brez skilla in skoz bi padal screami "Spizdi pleško" in na koncu meeta bi se spet stepli :D:D

 

FUCK men se bosfukal, dejmo se dobit kr v kakem illegal pajzlu, im looking at you @Ptuj boyz!!! O_O

Povezava do prispevka

Velik minus Arcade Cabineta je, da nima sekcije Run N Gun, ampak zmeče vse character based side scrollerje pod PLATFORM.

1/10

 

Še Semi Hype video

 

Drugače so moje najljubše predstavnice žanra:

Contra

Rush 'n' Attack/Green Berret

Cyber Lip

Demon's World

Xain'd Sleena

Sunset Riders

Gunforce

Gun.Smoke

Metal Slug serija

uredilo bitje KE RIT
Povezava do prispevka

Na avtomatih je šla za tele špile konkretna žepnina v 90. Kar je bilo se je nažigalo. Kasneje sem spomine obujal na emulatorjih, samo ni to to. Gužva pred avtomatom, polni žepi žetonov (nekaj doma narejenih), živci na višku, švic v potokih, pa kak car ko si špil obrnil. Noro. 

Povezava do prispevka

Sj jest nevem, kako to da se nihče ni spomnil, da bi naredil kak service ala Steam Arcade al neki neki...

 

Pa kupiš žetone in igraš igro, ker sam žeton je bil celotna poanta arcade igralnic. Če si slab te je udarilo po žepu. Igral si igre, ki so ti sedle, za igre ki ti niso sedle si vrgel samo en žeton notri ali dva. Devolperji so čisto drugačen koncept zastavili, tako da si metal žetone notri. Tako bi obudili čisto drugačen stil igranja. Imel bi tudi moderne igre arcade način. Downloadaš igro DOOM ali Bloodborne Arcade edition zastonj in igraš. Žeton je 1€, sobe so časovno omejene, ampak ne da bi te preganjele, ampak da ne slackaš. Tako kot včasih. In imaš samo linearno pot in gremo, ni zgodbe ni exploranja. Umreš od začetka ali continue, ampak žeton vrži notri.

 

Žeton bi bil 1€, od tega bi šlo 33% Steamu, 33% developerju, 33% bi se ti naložilo na steam račun ali pa v pujska, ki bi na koncu leta ven potegnil. (odstodki so lahko poljubni) Zakaj ne potem 50c ali 70c žeton? Zato, ker to bi bilo preoceni, 1€ je pa dovolj drago, da ne bi na mesec zapravil 200€ za žetone, pa če bi, veš da boš del nazaj dobil. Vem da zveni malce glupo, ampak to bi bil, kot en pujsek in tak filing, da te kao ne obirajo...

 

Na tak način se igra potem čisto drugačna igra in bi bila čisto drugače zastavljena.

Povezava do prispevka

Ja itak. Cenovni model sem čez palec užgal. Zato bi bile potrebne res detajlne analize, povprečnega igranja neke igre,  smrti, povprečne prodajne cene zadnjih 5 let itd itd.

So pa bili žetoni vedno dragi in je bil to čar, da si se res potrudil ne nekaj ležerno. Tu bi pač del dobil nazaj, zato da bi bilo oboje, v prvo drago, ampak dobiš nazaj (kao igram in šparam) kar spet ni tolko drago potem.

Povezava do prispevka

Glede na to, da sem dal za Doom 1, Doom 2 in Doom 64 za xbox one za vsakega po 1 evro in da nudijo res noro veliko "arkade shooter" uživancije je tale model s konstantnim plačevanjem bolj kisla jajca:D

 

Pa igralnice so imele svoj čar, tam si igral ker doma nisi imel nič, pa folk se je zbiral in gledal masterja kako nabije kintarota v MK2, medteko ko smo ostali crkovali ko prasci pred goljufivim AI-jem.

 

Povezava do prispevka
Bessie reče pred 6 minutami:

No ja, čar igranja v igralnici je bil med drugim ta, da doma večina ni mogla igrat in pa druženje, zapravljanje je bilo bolj nujno zlo ;)

Pač raje dam 50€ pa imam unlimited igranja, dokler se mi hoče.

Seveda. Ampak teh iger več ne igraš, zato ker ti niso zanimive. Beat em up je praktično mrtev.

Povezava do prispevka
Feget reče pred 1 minuto:

Glede na to, da sem dal za Doom 1, Doom 2 in Doom 64 za xbox one za vsakega po 1 evro in da nudijo res noro veliko "arkade shooter" uživancije je tale model s konstantnim plačevanjem bolj kisla jajca:D

 

Pa igralnice so imele svoj čar, tam si igral ker doma nisi imel nič, pa folk se je zbiral in gledal masterja kako nabije kintarota v MK2, medteko ko smo ostali crkovali ko prasci pred goljufivim AI-jem.

 

Ravno to ti govorim. Da igre danes niso tako zastavljene in je težko primerjat. Doom je arcade shooter ne moreš je portat na arcade model vsaj ne v taki obliki.

Povezava do prispevka
Bessie reče pred 26 minutami:

V bistvu jih nisem nikol preveč maral, ravno zaradi te fore, da so narejene za cuzanje denarja :D

 

 

To je drugo potem. Men je za določene igre to zelo dober sistem, ker so mi tovrstne arkadne igre zelo dobre in tudi moderne, ki slonijo na takem gameplayu, ala DOOM in Sekiro.

En Sekiro Arcade edtition bi recimo na avtomatih gorel. Daš žeton notri linerano prepeaš ninje in na koncu sobe težek boss. In ko umreš pri drugem bossu lepo razmisliš, a boš vrgel še 5 žetonov notri, da premagaš bossa, in boš teh 5 žetonov porabil za 5s funa, samo da napreduješ, al boš šel od začetka in boš dejansko vsaj malo igral :)

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...