Skoči na vsebino

Samsvoj mojster

Mrhovinar

Priporočeni prispevki

Uf ja, betonska streha praviš? To to maš 3 stene zunanje (s stropom štejem) na tej strani?

Definitivno bi bil profit (za mal dnarja) prestavit radiator na zunanjo steno pa omaro na notranjo :D Aja pa rože fukni v klet or sth, ne morš met 70% vlage not no, si ja nor :D Pozimi je normalna vlaga 30% recimo, če se dost kuri tudi manj (samo je neprijetno). Čudno da ti ne plesni bolj po pravici povedano. Jaz mam vlage 30-50% recimo, nad 50% mi začnejo šipe švicat (ko se stuširaš) pa mam 3-slojno steklo (ne sicer tisto najbolj orto samo ni pa glih krš).

Res poskusi spravit rože v klet, ali pa nekam drugam, kjer ni panike če plesni (ako zadeve res rabijo 70% vlago). Uglavnem 70%+ vlaga v bajti je recept za dizaster tud v dost novejši pa bolj zrihtani bajti, ubistvu tele stare bajturine boljš prenesejo takšen abuse. Tole sobo pa zakuri na 22 stopinj in zrači 3x na dan po pol ure.

"Toplotni most" je če imaš izolacijo tam kjer izolacija "manjka" recimo balkon ki ni izoliran je priklopljen nekje na steno in stena je tam kjer je balkon gor povezan mrzla in potem tam plesni.  Zdej če nimaš izolacije ti je cela bajta "toplotni most" :D Seveda so tam kjer so zunanji vogali (2 ali 3 zunanje stene) mrzle točke, kjer najprej zarosi. Jaz sem tudi mel tule gor v enem delu 3, skoraj 4 zunanje stene (spodaj, levo, desno pa še streha je bla tam samo 1m visoko) in je blo plesnivo za popizdit. Zdej je izolirano pa je še vedno 1 stopinjo bolj hladno kot v centru sobe. Prej je moglo bit 5+ stopinj razlike.

Povezava do prispevka

Ja, sam je plesen najbolj na stiku med streho in steno zgoraj. Spodaj ni plesnelo, razen za omaro, ker ni bilo nič lufta, pa še to bolj na sredini. Sta pa dve steni zunanji. 

Ma jst vseeno mislim, da ni tok problem vlaga sama po sebi, ampak predvsem nihanje temperature podnevi in ponoči kar takrat dvigne vlago (oz. bi mogu ponoči met razvlaževalec).

Kot pravim, plesen je bila še predno sem jaz začel dodatno vlažit z rožami pa vlažnost v sosednji sobi kjer spim, naraste na 70% med deževjem, ko je blo pa suho pa je blo še kr visoko. 

Zdej bom ful pridobil prostora k sm dal omaro ven, tko da bom lahk bolj na široko razporedil pa lažje zračil. Mal sicer razmišljam o tem kakšnem prezračevanju, ker se sliši kr fino. Tle ful kurijo na drva in ostale smrdeče stvari, tko da je zrak pozimi ogaben.

Povezava do prispevka
Lunco reče pred 13 urami:

Ja, sam je plesen najbolj na stiku med streho in steno zgoraj. Spodaj ni plesnelo, razen za omaro, ker ni bilo nič lufta, pa še to bolj na sredini. Sta pa dve steni zunanji. 

Ma jst vseeno mislim, da ni tok problem vlaga sama po sebi, ampak predvsem nihanje temperature podnevi in ponoči kar takrat dvigne vlago (oz. bi mogu ponoči met razvlaževalec).

Kot pravim, plesen je bila še predno sem jaz začel dodatno vlažit z rožami pa vlažnost v sosednji sobi kjer spim, naraste na 70% med deževjem, ko je blo pa suho pa je blo še kr visoko. 

Zdej bom ful pridobil prostora k sm dal omaro ven, tko da bom lahk bolj na široko razporedil pa lažje zračil. Mal sicer razmišljam o tem kakšnem prezračevanju, ker se sliši kr fino. Tle ful kurijo na drva in ostale smrdeče stvari, tko da je zrak pozimi ogaben.

Jaz lahko rečem (pa nimam ogljenih filtrov), da se zelo malo vonja smrad od kurjave skozi prezračevanje. Načeloma zavoham če sem ravno takrat ko najbolj smrdi tik ob zračniku.

Povezava do prispevka

Niti ne rabiš kamere za iskanje toplotnega mostu, ti je plesen pokazala kje je najslabše. Tam v kotovih pod stropom.

Mini klimatska z vračanjem toplote je sodelavcu precej pomagala. Mislim da je prej imel nekaj čez 70%, potem pa 30% Kar je pa že malo nizko :D 

M-WRG-S (prezracevalni-sistemi.si)

Pa dobiš precej ceneje tako robo.

uredilo bitje OBELIX
Povezava do prispevka
jlpktnst reče Dne, 27. 1. 2021 at 11:19:

Jaz lahko rečem (pa nimam ogljenih filtrov), da se zelo malo vonja smrad od kurjave skozi prezračevanje. Načeloma zavoham če sem ravno takrat ko najbolj smrdi tik ob zračniku.

S temle je pri nas vezan precej scary dogodek, ko sem se zbudil sredi noči in v spalnici  zaznal vonj dima, tistega po sveže zakurjenih polenih. In ko ti šine čez glavo, da sem pred spanjem naložil v štedilnik, fuknilo me je iz postelje. Herc na 200, laufal u klet z gasilnim aparatom, tam pa nič posebnega, lepo toplo, nobenega dima. 

Pregledal vso bajto, pol mi je šele kapnilo, da bi uč ven vrgel. Ugotovil, da si je sosed po prihodu domov zaželel pečenjare (ob dveh zjutraj) in zakuril zunanji kamin. Valda je dim vleklo ravno mimo našega zajema za centralno prezračevanje. Še celo uro sem se pol jebal, da sem zaspal nazaj.

Povezava do prispevka

Lunco, ne vem ce ti kaj pomaga tak "tip", ampak vcasih so mojstri te robove med stropom in steno, sploh pa v kotih zaobljili.

Se pravi da ni pravi kot, pac pa lepa krivulja, kar bi naj znatno zmanjsalo moznost prijemanja plesni.

Seveda pa to prvo pomeni se znebit obstojece plesni, in sele nato kej takega delat.

Povezava do prispevka
Lunco reče pred 5 urami:

Zanimiva, sam ne morem nardit, ker je lesen strop. 

Kaj je sicer sploh fora stropa, da je obit z lesom? A je to kao neka mini izolacija al je samo za izgled? Al nad mano ni nič razen les in streha?

@berghaus Dictum.com!

Neki takega sem jaz imel na stropu, nevem točno kaj so oni mislili da je funkcija tega, verjetno kot ti praviš neka mini izolacija. Čeprav kolk je to efektivno eh... pač nek čuden modni trend imho, ker se je nekdo spomnil, da bo bolj toplo če bo les or sth in so potem vsi isto delal? Pač stena ni tolk mrzla če je lesena mogoče, čeprav les je lahko tudi prav mrzel ... Gor pa lahko imaš svašta, lahko ni nič, lahko je plata, pojdi na podstrešje in poglej kaj je na tleh?

Povezava do prispevka

Ojla mojstri, ta vikend sem razbil eno knauf steno pa imam dve vprašanji:

- en del knaufa je bil 'pogreznjen' do estriha (torej imam okoli tla itd.) in me zanima kako to zafilam? Purpen v skornje, al nabijem z lesom + izravnalna vasa

- ob razbijanju sem par letvic potegnu stran, pa je tam mal plesni - kok je šansa da je pod parketom vse plesniv?

Povezava do prispevka
Douchebag reče pred 17 urami:

Ojla mojstri, ta vikend sem razbil eno knauf steno pa imam dve vprašanji:

- en del knaufa je bil 'pogreznjen' do estriha (torej imam okoli tla itd.) in me zanima kako to zafilam? Purpen v skornje, al nabijem z lesom + izravnalna vasa

Zaliješ z betonom?

Douchebag reče pred 17 urami:

- ob razbijanju sem par letvic potegnu stran, pa je tam mal plesni - kok je šansa da je pod parketom vse plesniv?

Vse verjetno ne, zna biti pa dosti tega.

Povezava do prispevka
berghaus reče pred 1 uro:

Zaliješ z betonom?

Ker sem mestna srajca, ki začenja te stvari prvič, bi prosil če mi potrdiš spodnje.

Za beton:

https://www.merkur.si/cement-salonit-universal-42-5-n-25-kg-64-vrec-paleta/

https://www.merkur.si/pesek-gradbeni-materiali-0-4-mm-25-kg/

to zmešan v razmerju 1-5, pa nekaj (?) vode

Potem po vrhu:

https://www.merkur.si/izravnalna-talna-masa-kema-linea-803-sl-25-kg/

Naj omenim, da je volumen luknje približno 40l, torej je precej majhna. Mislim da mi bo kar nekaj priprav za beton ostalo.

IMG_20210201_163445.jpg

Povezava do prispevka
Douchebag reče pred 1 uro:

Oz. morda lahko uporabim kar pripravljeno mešanico?

https://www.merkur.si/betonska-mesanica-mq-hobbeton-25-kg-vre-25-kg-pal-60-kosov/

Hvala vsem :)

Sem hotu že napisat... Ja vzemi pripravljeno mešanico :) Za male količine je neumno mešat sam.

Aja pa tisto peno ki služi za diletacijo estriha pusti not :P Kakšen pod maš namen čez dajat? Ker vidim da imaš zdej diletacijo v estrihu tam, če bojo ploščice se naredi silikonska fuga reicimo nad vsako diletacijo.

uredilo bitje jlpktnst
Povezava do prispevka

@Boris Toplo svetujem zaščitno trgovine pred vlomi. Po videnem imate en kup velikih izložbenih oken, ki so vabljiva, kot med za medvede. Kolega je imel v Lj štacuno na isto foro, vlomi skooz. Potem je na vsa okna obesil kovinske rolete, grdo za popizdit, samo deluje pa. Je pa tvoja stvar in stvar zavarovalnice kako boš obvaroval zadevo. 

Povezava do prispevka
jlpktnst reče pred 47 minutami:

Sem hotu že napisat... Ja vzemi pripravljeno mešanico :) Za male količine je neumno mešat sam.

Aja pa tisto peno ki služi za diletacijo estriha pusti not :P Kakšen pod maš namen čez dajat? Ker vidim da imaš zdej diletacijo v estrihu tam, če bojo ploščice se naredi silikonska fuga reicimo nad vsako diletacijo.

Ja, me je zanimala kaj je tista pena. Čez sem mislil dati PVC vinil, tako da bi tu moral zglihati ploščice / parket na drugi strani.

Če bi moral dati silikonsko peno nad diletacijo, a to pomeni da gre beton samo do višine pene? Kaj pa potem po vrhu?

Povezava do prispevka
Douchebag reče pred 16 minutami:

Ja, me je zanimala kaj je tista pena. Čez sem mislil dati PVC vinil, tako da bi tu moral zglihati ploščice / parket na drugi strani.

Če bi moral dati silikonsko peno nad diletacijo, a to pomeni da gre beton samo do višine pene? Kaj pa potem po vrhu?

Hu, dobro vprašanje. Lahko mogoče "povišaš" tole vmesno peno do višine poda. Mogoče bi se tudi lahko znebil ene diletacije, da nimaš 2 eno poleg druge, samo nisem glih majster, kolikor sem gledal pri meni kaj so delali...

Seveda pa nimam pojma kako se polaga vinil čez diletacije, mogoče se dajo letvice? Mogoče se sam dovolj raztegne da ni važno?

Povezava do prispevka
Ripper reče pred 1 uro:

@Boris Toplo svetujem zaščitno trgovine pred vlomi. Po videnem imate en kup velikih izložbenih oken, ki so vabljiva, kot med za medvede. Kolega je imel v Lj štacuno na isto foro, vlomi skooz. Potem je na vsa okna obesil kovinske rolete, grdo za popizdit, samo deluje pa. Je pa tvoja stvar in stvar zavarovalnice kako boš obvaroval zadevo. 

mamo zavarovano 500.- na leto. Zav krije prodajno ceno robe k je notr oz ukradena. Poznam skoraj vse lastnike trgovin tle pa niso nikoli nobenemu udrli razbili sip da bi karkoli vn pokradli. 

Na sreco ni stacuna v lj :D 

Povezava do prispevka
Douchebag reče pred 20 urami:

Oz. morda lahko uporabim kar pripravljeno mešanico?

Obvezno pripravljeno mešanico, ne boš se valda s to luknjo ukvarjal s peskom, apnom in cementom.

Diletacijski, oziroma robni trak enostavno dokupi, je ful poceni, naj bo potegnjen nad nivo površine, ko bo beton strjen ga samo z olfa nožem obrežeš na višino.

Povezava do prispevka
berghaus reče pred 2 urama:

Obvezno pripravljeno mešanico, ne boš se valda s to luknjo ukvarjal s peskom, apnom in cementom.

Diletacijski, oziroma robni trak enostavno dokupi, je ful poceni, naj bo potegnjen nad nivo površine, ko bo beton strjen ga samo z olfa nožem obrežeš na višino.

Kul thx :) Bom!

A lahko sam še nasvet kaj potem po vrhu, al pač beton do nivoja ploščic? (čez bo itak nov vinil)

Povezava do prispevka

Raje ne, lovi višino ostalega betona. Ker če boš kdaj menjal ploščice, boš na tem mestu moral štemati beton (delati izravnavo), kar pa ni najbolj fino delo. 

Torej beton do nivoja ostalega betona, potem pa nanj provizoriš zalepiš neke ploščice (to se vedno kaki ostanki valajo naokoli), toliko da ujameš višino ostalih. Čez potem vinil.

Povezava do prispevka
mr.killer reče pred 7 urami:

Pod vinil daj raje izravnalno maso, vinil se usede in če ni ravna površina se lahko naredi relief.

Točno tako, sam tudi drugje ima ploščice če prav vidim, bo itak moral izravnavo narest. Izravnalna masa je pa draga kot žafran. Verjetno obstaja kakšna cenejša varianta za izravnavo pod vinilom? Pluta? Vinil s peno spodaj? Nevem, meni se zdi škoda ploščic da vinil čez pokaš, mrzel in trd isto kot ploščice, samo da je še ogabno plastičen :D Ampak ok vsakemu svoje hehe. @DouchebagMe pa res zanima kaj si mel namen dat vmes ja? Ker kot pravi killer direkt verjetno ni glih gut.

Povezava do prispevka
jlpktnst reče pred 2 urama:

Točno tako, sam tudi drugje ima ploščice če prav vidim, bo itak moral izravnavo narest. Izravnalna masa je pa draga kot žafran. Verjetno obstaja kakšna cenejša varianta za izravnavo pod vinilom? Pluta? Vinil s peno spodaj? Nevem, meni se zdi škoda ploščic da vinil čez pokaš, mrzel in trd isto kot ploščice, samo da je še ogabno plastičen :D Ampak ok vsakemu svoje hehe. @DouchebagMe pa res zanima kaj si mel namen dat vmes ja? Ker kot pravi killer direkt verjetno ni glih gut.

Tudi men je vinil OK, ga mam v trenutnem flatu. Kuhinja / dnevna vinil, spalnica parket. Seveda se cuti razlika, ampak mi je cist kul vinil, tako da grem na to verjanto.

Kaj spodi, hja. Mal sem razmisljal beton, kar visoko, zgori pa kar s kakim jubolinom. Vinil bo pa imel pod seboj se neko podlozno gumo, ki je prilepljena gor.

Povezava do prispevka

Če je govora o vinilu na klik in nima ravno nekih centimetrskih globokih fug med ploščicami ne bi smel biti noben problem. Kolikor vidim po zgornji sliki ima keramiko skoraj na stik.

Imaš pa tudi podlago za vinil, ki izniči razne manjše neravnine.

Folk večinoma kar pokita fuge in prebrusi, pa je.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...