Skoči na vsebino

Energija


bainit

Priporočeni prispevki

Iz minstrstva:

Včeraj smo zaradi izdaje energetskega dovoljenja za jedrsko elektrarno Krško 2 (JEK 2) na Ministrstvo za infrastrukturo prejeli tožbo treh nevladnih organizacij. To njihovo potezo jemljem kot načrtno nagajanje našemu cilju, to je, da Slovenija postane podnebno nevtralna ter energetsko neodvisna država. Kakšni interesi so v ozadju omenjenih institucij ne vem, a dejstvo je, da na ministrstvu delamo to, kar je najbolje – a hkrati realno – za državo. Zadnje, kar si želimo, je streznitev v obliki redukcije elektrike.
Od elektrike smo odvisni v gospodinjstvih, od elektrike je odvisno gospodarstvo, potrebujemo jo za napredek in razvoj v moderno družbo. In potrebe se bodo le še zviševale. Zato Slovenija potrebuje dodatne, stabilne ter čiste alternative. Ne moremo se hkrati voziti z električnimi vozili in biti proti vsem alternativam, proti vetrnim elektrarnam, proti izrabi vodnih virov, sedaj še proti jedrski energiji. Kot odgovoren politik moram opozoriti na takšno neodgovorno ravnanje. 
Pravno podlago za odločitev o podelitvi energetskega dovoljenja so ministrstvui podelili poslanci in poslanke DZ, ki so potrdili resolucijo o dolgoročni podnebni strategiji do leta 2050, ki Slovenijo zavezuje k ambicioznemu cilju: energetski nevtralnosti do 2050. S tem strateškim dokumentom pa je bil prepoznan tudi pomen jedrske energije za državo. 
Prepričan sem, da večina stroke in prebivalstva deli vizijo čiste in zelene energetske prihodnosti Slovenije ter energetske neodvisno Slovenije, kar vključuje tudi nuklearno energijo.

Povezava do prispevka
BuDi reče Dne, 16. 8. 2021 at 12:29:

E85yvLbWUAIX9CU?format=jpg&name=large
lp ... Lucka Kajfež Bogataj


NOMADD-system_resize_md.jpg

 

Fotovoltaika + pesek :D bahaha dobra slika

 

Menda te variante na tekočo sol so ok za puščavo maybe?

 

Drugače pa jedrsko minirajo razni greenpeace in podobni plačanci naftnih korporacij že skoraj 50 let. Dobro so targetirali tipi, 50 let nazaj so uštimal folk da je sesul alternativo fosilnim in še vedno deluje. Props.

Povezava do prispevka

Slab troll, Greenpeace se financira izključno iz donacij posameznikov.

 

Kar se tiče tožbe pa niti ni važno, kaj si vsi mislimo o jedrski energiji, ker gre spet za čisto osnovne pravno higienske stvari. Niti ne verjamem, da bo vplivala na plane glede NEK2, ker država lahko vzporedno pelje veliko stvari.

Povezava do prispevka
nimious reče pred 2 urama:

Pa pustmo to da dela minus predvsem zaradi retardirane politike CO2 kuponov...

 

Retardirano je bilo predvsem to, da se je TEŠ6 sploh začelo gradit, ker se je že 15 let nazaj vedlo kam pes taco moli.

 

Raison d'etre TEŠ6 je v socialni korekciji šaleške doline, ker takratne vlade niso imele ne vizije, ne ideje, ne jajc, kam z vsemi delavci v TEŠ in industriji premoga okrog nje. Sloveniji je takrat grozil Thatcherjanski scenarij, in zdaleč najlažje je blo problem brcnit 25 let v prihodnost, na škodo nas vseh.

Pa seveda o vzpostavitvi korupcijskega korita, ampak to zgodbo itak poznamo.

uredilo bitje Skunky Lee
Povezava do prispevka

Emisijski kuponi kot zarota, nateg zelenih, ki niso praktično nikjer nikoli bili na oblasti, kaj šele, da bi diktirali svetovno politiko. :w00t:

 

Trenutno poteka revizija tega sistema trgovanja na evropski ravni in upam, da bodo razne anomalije odpravljene, ker je res precej izigravanja sistema. Bo pa najbrž razširjen še na promet in gradnje, tako da zna bit še zanimivo — a nas dolgoročno to čaka za vse sektorje?

Povezava do prispevka
lynx reče pred 2 urama:

Emisijski kuponi kot zarota, nateg zelenih, ki niso praktično nikjer nikoli bili na oblasti, kaj šele, da bi diktirali svetovno politiko. :w00t:

 

Trenutno poteka revizija tega sistema trgovanja na evropski ravni in upam, da bodo razne anomalije odpravljene, ker je res precej izigravanja sistema. Bo pa najbrž razširjen še na promet in gradnje, tako da zna bit še zanimivo — a nas dolgoročno to čaka za vse sektorje?

Ja, v Nemčiji je najbrž komunistična partija dosegla zaporo nukleark a ne. Pa postavitev tok vetrnih elektrarn, da se usak dobr vetrni dan kocka stabilnost celotnega omrežja Evrope.

Povezava do prispevka
  • 3 tedne kasneje...
 
Navedek

 

Ste tudi vi utrujeni poslušati o tem, kako so obnovljivi viri energije nezanesljivi, kako so predragi, kako povzročajo težave za omrežja - kako se v Sloveniji pravzaprav nič ne da?
 
Prisluhnite zanimivemu in osvežujočemu pogovoru dr. Goloba, predsednika uprave GEN-I, in dr. Topiča, rednega profesorja na Fakulteti za elektrotehniko, o svetli prihodnosti sončne energije - ene izmed ključnih podnebnih rešitev, ki jih imamo na dlani tudi v Sloveniji.

 

 

 

Nisem gledal, a je tak trolast teaser, da se mi je zdelo vredno podeliti. Če embed ne dela:

https://vimeo.com/637777758/68c45a92c7

 

uredilo bitje lynx
Povezava do prispevka
  • 2 mesca kasneje...

Matr so Švabi glavce. Na eni strani si uničujejo vir energije, istočasno pa na drugi strani čedalje več stvari prikljapljajo na ta vir energije. Enkrat bodo orenk najebal, ko preostala Evropa ne bo mogla več pokrivat njihovega izpada štroma.

uredilo bitje Wallux
Povezava do prispevka
  • 3 mesece kasneje...
  • 5 tednov kasneje...

OK, sam faking resno. Sem energetik, ampak mi v zadnjem času ni pol kurca jasno od kje naj bi se vzele napovedane podražitve štroma. Zakaj in čemu? Imo plin ne bi smel imet tolkšnga vpliva na ceno elektrike. Pa mi je kolega, zaposlen na elektro distribuciji, rekel da zdele v bajto ne bi dajal toplotne črpalke, ker bodo cene elektrike šle v vesolje.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...