Skoči na vsebino

[uradno] Gostilna pri Konjzolcu

Priporočeni prispevki

Vidim da je Wera prehitel.

Pri starem materialu so nekatere stvari del popularne kulture in so avtomatsko non-spoiler.

Nihče ne more očitat, če se mu spoila Sixth Sense, Citizen Kane, Se7en, LOTR al pa Fight Club.

Metat random spoilerje iz bolj obskurnega dela neke serije je pa bad taste.

uredilo bitje Buzzkill
Povezava do prispevka
Buzzkill reče pred 7 minutami:

Pri starem materialu so nekatere stvari del popularne kulture in so avtomatsko non-spoiler.

Nihče ne more očitat, če se mu spoila Sixth Sense, Citizen Kane, Se7en, LOTR al pa Fight Club.

Metat random spoilerje iz bolj obskurnega dela neke serije je pa bad taste.

Pa itak če nekdo ni gledal filma pa je nekje omenjen Rosebud (magar tudi razlaga le tega v kontekstu filma), itak ne bo štekal reference in to zame ni spoiler. Sploh ker sem rekel, da kar nek medij sporoča ni spoiler, kot tudi v kak žanr spada naj ne bi bil spoiler (vsaj v večini primerov)

Smilijo se mi tisti, ki bodo nekaj brali/gledali/igrali prvič, pa jim je internet že spoilal kaj se zgodi, npr. main twist. Mi je nefer, ampak jbg, tuki smo. Mlajši kot si, najverjetneje si konzumiral manj zgodb in več je šans, da se ti to zgodi

uredilo bitje Weraziel
Povezava do prispevka
Weraziel reče pred 8 minutami:

Jaz sem fix bral tudi kak strip al pa kak triler, k ga drugi niso. Ne pade mi na pamet, da bi kr metal spoilerje naokoli. A ni gušt vse doživet prvič brez spoilerjev?

Pa saj ne gre za neko metanje spoilerjev naokoli a la un tip, ki je z megafonom spoilal zadnji del Harry Potterja na prvi dan prodaje zadnje knjige :D 

Nek hud twist za Dune itak ne bo padel v neki random debati, ker če je debata o generalno SCI-FI stvareh, najbrž ne bo debata nenadoma derivirala v tako specifične Dune 3 stvari, da bi bil človek spoilan, vsaj jaz še tega nisem videl. Če pa je debata o Dune knjigah, pa je odgovornost posameznika, da gre ven iz take debate, če noče biti spoilan, ne pa odgovornost debaterjev, da pazijo na vsakega naključno mimoidočega

Mene ne moti barvanje spoiler tagov, moti pa me, da hočejo nekateri vse prodat kot spoiler. Generalni plot nekega dela ni spoiler in ne more bit, generalni plot (seveda brez konca) je generalni plot, ki ga prebereš v reklami ali vidiš v trailerju. TO NI SPOILER. To je pač osnovna zgodba. Vse, kar je v official trailerju, po moje ni spoiler. Če so ti te stvari spoiler, je po moje tvoja odgovornost, da nič ne bereš in gledaš, ne pa odgovornost ljudi, da pazijo na vsako besedo

Recimo izberimo en star film, vsaj 50+ let, da pretebatiramo konceptualno: Planet of the Apes. V Planet of the Apes ni spoiler, da modelčki strmoglavijo na planet, da so tm inteligentne opice in da majo ljudi, ki ne govorijo v kletkah. Arguably tudi to, da so pol tm frke in da en od posadke s človekinjo beži naokoli ni spoiler, spoiler sta (zame) kvečjemu zadnji dve minuti filma, ko Charles Heston uleti do Kipa svobode. Vse ostalo mi ni spoiler. Mi ne bi bil, če je film star 50+ let, ali pa če bi izšel lani. Kip svobode bi mi bil spoiler, če Planet opic ne bi izšel v šestdesetih, ampak lani

Povezava do prispevka
Buzzkill reče Pravkar:

Konec Planet of the Apes pride v kategorijo splošne izobrazbe in imo ni spoiler. V takšni ali drugačni inkarnaciji se referira v masi pop kulture, več folka je imo videla referenco pri kakih Simpsonih kot v OG filmu.

Ampak recimo da si predstavljamo, da film izide leta 2023

Je v tem filmu karkoli, razen zadnjih dveh minut, kar lahko človeku zares "spoilaš"? 

Povezava do prispevka
Hernire reče pred 5 minutami:

Ampak recimo da si predstavljamo, da film izide leta 2023

Je v tem filmu karkoli, razen zadnjih dveh minut, kar lahko človeku zares "spoilaš"? 

V bistvu ne moreš. Ampak to tudi ni nek pivotal moment štorije, film bi delal identično tudi če ne bi bilo te realizacije, in tbh filma ne bi danes niti poznali če ne bi imel te scene.

V editu kjer ni te scene je to samo forgettable sci fi storija o rasizmu in toleranci v shitty maskah in avg pop štorijo. 

Tko da spoiler tega ti nikakor ne pokvari flow filma, dočim spoilat morilca v Se7en ali Kayser Sozeja je kriminalno ker res unici experience.

uredilo bitje Buzzkill
Povezava do prispevka

Sej bl k razmišljam o temu, ko je pri prvem Dune filmu nekdo objavil Dune meme, ki ni imel veze s prvim filmom ampak s knjigami, tisto je bil kar spoiler ampak na srečo me ni zmotilo, štekam pa kako bi koga drugega. Samo če nisi aktivno razmišljal o tistemu kot kvarnik, potem it's all good. Meni je nardilo hype, ker me je zanimalo kako da fak bo ta zgodba prišla do tega.

Pa tudi sam dostikrat kucam LOTR meme, tko da kar se tega tiče, jaz totalno razumem "kar je del kolektivne zavesti zaradi pop kulture" je fair game.

Samo zdele je Paul Atreides del pop kulture, kam gre njegova zgodba je pa prou da ostane še zavito v tančico skrivnosti izven Dune teme. 

uredilo bitje Weraziel
Povezava do prispevka
Buzzkill reče pred 1 minuto:

V bistvu ne moreš. Ampak to tudi ni nek pivotal moment štorije, film bi delal identično tudi če ne bi bilo te realizacije, in tbh filma ne bi danes niti poznali če ne bi imel te scene.

V editu kjer ni te scene je to samo forgettable sci fi storija o rasizmu in toleranci v shitty maskah in avg pop štorijo. 

Tko da spoiler tega ti nikakor ne pokvari flow filma, dočim spoilat morilca v Se7en ali Kayser Sozeja je kriminalno ker res unici experience.

Meni je drugače oriđiđi Planet of the Apes ful pri srcu, ga vsake par let rewatcham XD

Se strinjam glede Sozeja ja, Se7en sem gledal tako dolgo nazaj, da se ne spomnim, kdo je morilec, spomnim se pa končnega dogajanja ob škatli(tm) 

Povezava do prispevka

Konec filma mi je hillarious. V kakem manj hwood filmu bi pustili ambiguity in samo pokazali silhueto zadeve, efekt bi bil jači.

Tle pa mega overdramatised monolog ki 4x razlozi kaj in kako. Kot v JPRGju ki ti vsakih 5 minut da recap vsega kar se je zgodilo od nastanka vesolja.

uredilo bitje Buzzkill
Povezava do prispevka
Buzzkill reče pred 12 minutami:

Konec filma mi je hillarious. V kakem manj hwood filmu bi pustili ambiguity in samo pokazali silhueto zadeve, efekt bi bil jači.

Tle pa mega overdramatised monolog ki 4x razlozi kaj in kako. Kot v JPRGju ki ti vsakih 5 minut da recap vsega kar se je zgodilo od nastanka vesolja.

Glih igram Scarlet Nexus, ni glih jrpg, niti ne vem tocno kaj je definicija tega, ampak tile recapi so pa na koncu vsakega chapterja. Bratmoj, it aint that complex

Povezava do prispevka
Buzzkill reče pred 11 minutami:

Ker vaju privlaci ideja, da primitivna kastna uber rasist druzba zamenja superiorno FTL drive level belo družbo in uvede prakse katere smo morali pustit v Afriki? :D

Ma ne, ni zaradi političnih undertonov. Mene so te stvari v medijih vedno bile zadnja briga. Tudi danes so mi.

Og POTA mi je bil ful pri srcu odkar pomnim. Ko sem ga prvič gledal, verjetno še nisem niti znal pravilno izgovoriti besede "politika". :D

Vedno sem ga dojemal samo kot masterpiece klasičnega sci-fija.

Nostalgia tinted glasses imo.

uredilo bitje ke_kit
Povezava do prispevka

Sploh nisem gledal planeta opic. Sem verjetno en redkih, ki kot froc, ni nekaj ljubil znanstvene fanastike. Tudi supermanov, vojne zvezd ipd. ne. Sem menda kdaj kaj gledal, iz plaeta opic se spomnim par scen, ko so verjetno starši gledali, mene pa ni zanimalo.

Bom pogledal zadnji 2 minuti, ki jih omenja Ćamir. Ali pa premislil in mogoče celo pogedal cel film.

Povezava do prispevka
Buzzkill reče pred 4 minutami:

Meni je bil to Logan’s Run. Kasneje Blade Runner, kerega sem pogledal n-krat, ampak Logan je first sci fi love.

Logan's Run je tudi meni res kul zadeva, predvsem kar se zgodbe tiče. Se pa še živo spomnim, da mi je, kot otroku, bila izvedba (sfx in scenografija) zelo povprečna. Zato mi nikoli ni postala evergreen za na periodično rewatch listo (za novo leto :D). V tistem času so me opičje maske veliko bolj impresionirale. To je verjetno še en razlog, da sem bil huge fan.

Med te stare klasike, ki so mi vzbudile ljubezen do sci-fija, štejem še Soylent Green.

uredilo bitje ke_kit
Povezava do prispevka

Se pa točno spomnim TRENUTKA, ko sta se mi spojila nevrona za ljubezen do trasha (ajde, tega acqured tastea nisem nikoli zares razvil v celoti :D) in horrorja.

To je bilo pri tej sceni iz The Blob (1988):

Spoiler

Celotna scena je schef's kiss.

Spoiler je zaradi semi-gruesome thumbnaila, ne zaradi kvarnikov, preden se kak Vanč vžge. :D

uredilo bitje ke_kit
Povezava do prispevka
Slinch reče pred 18 minutami:

lol

Stojim za svojimi besedami

Ajde, po definiciji je seveda lahko spoiler, samo pač po mojem mnenju to ni več domena barvanja spoiler tagov (npr. pogovor o skrivnostni sceni v trailerju in tolmačenja, kaj bi lahko pomenila), ampak posameznika, ki se želi temu izogniti, in tega, da se on sam izogiba tovrstnim pogovorom

Vem pa, da filmski trailerji dandanes dosti razkrivajo oziroma pogosto grejo na hitro čez cel plot. Jaz jih ne gledam, pa ne zato, ker bi me motili spoilerji znotraj njih, ampak ker so mi trailerji postali zelo bedni že leta nazaj

Povezava do prispevka
Slinch reče pred 6 minutami:

lol

Drugače ale da elaboriram, sicer mam kar gužvo na jobu ma edino fer da ne ostanem pri enozložnici

Najprej ideja da trailer ne more spoilat - itak da lahko, trejlerji so marketinško orodje, dizajnirani, da čimveč folka spravijo v kino, ne da zagotovijo najbolj pristno izkušnjo. Pogosto se seveda prvo in drugo izključuje. Sem kliknil na prvi link v googlu, ampak tukaj je sigurno kaj, kar potrdi to tezo (res nimam cajta podrobno čekirat, ma eni ga kot zgleda imate :D). Nedavni primer, ki se ga spomnim, pa vsekakor tale.

Zdej se strinjam, če ti true izkušnja toliko pomeni, se pač izogibaj trejlerjem / debatam / internetu / ljudem z megafoni. Samo če si nekdo z vsaj malo čuta za filmsko umetnost, ti trejler v osnovi posreduje največ koristnih informacij o nivoju izdelka, neprimerno več kot kak povzetek ali enovrstična recenzija. Tole seveda ni problem za močnejša imena v industriji, od določenih režiserjev / DOPjev / montažerjev pač pričakuješ nek nivo in ne rabiš dodatne potrditve, da je zadeva vredna časa in denarja. Manjša / novejša imena pa nimajo boljšega načina, kako izpostavit svoj izdelek, a žal takšni tudi največkrat padejo na mino, ker se te izdelke najtežje proda in je studio / distributer pripravljen najbolj poseči v pristnost gledalčeve izkušnje v prid zagotavljanja finančne smotrnosti.

Sem pa mnenja, da nekdo, ki pravi, da mu za spoilerje absolutno ni mar, zares ne doživi dela v njegovi celotni širini. Kakršnokoli predhodno poznavanje vsebine vpliva na percepcijo, na miselne procese med ogledom, na deljenje fokusa med "videno" in "pričakovano". Samo nek trenutek iz trejlerja se lahko tako zelo vtisne v spomin, da med ogledom sproti videno nehote analiziraš v kontekstu predhodno poznanega in na podlagi slednjega drugače interpretiraš vsebino, kot bi jo sicer in kot je po vsej verjetnosti avtor želel.

Povezava do prispevka

Planet of the Apes (razen overactinga a la pikanje USA zastave in smeha) zame itak ni trash-cool, ampak samo cool :D

The Blob je carski, je pa meni naklonjenost do trash horrorja prišla po novejših poteh, in sicer grindhouse duet (sploh Planet Terror pri šestanjstih, top roba)

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Ustvari novo...