Skoči na vsebino

Spremljanje dogajanja 1941 v Slo. in Jug., ob tej seksi obletnici


Kruz

Priporočeni prispevki

Ker smo lepo okrogli, bo zanimivo spremljati day-by-day dogajanje v Slo. in Jug. od 6. 4. naprej (z nekaj predigre). Začetek bo zgošče, ker več kot 20 dni zamujamo, pol bo pa objava za posamezen dan.

 

Predigra
glavne vloge:
- Franc Kulovec: duhovnik in vodja SLS po Koroščevi smrti; minister v Beogradu;
- Marko Natlačen: SLS-ov politik, ban Dravske banovine

 

27. marec

Del srbske vojske z izdatno britansko podporo izvede puč. Dogajanje je Franca Kulovca zelo negativno rpesenetilo, saj je imel pristop Jugoslavije k trojnemu paktu za začetek dolgoročnega in dolgotrajnega sodelovanja med podpisnicami. Kulovec je bil sicer podpornik podpisa trojnega pakta in ga je na sejah vlade vedno zagovarjal (čeprav za to ni bilo ne mandata ne konsenza niti v SLS, kaj šele širše v SLO, SLS pa se je imela za predstavnicov vseh Slovencev, ne le svoje baze).

 

spacer.png

 

spacer.png

 

5. april: A razmere so bile dovolj zrele, da je postalo vprašanje sodelovanja v Jugoslovanski vladi nepomembno, saj je bila država pred razpadom, SLS je to s priliko izkoristila in 5. aprila prosila Slovake, da prenesejo slovensko željo do nemške vlade - da želijo Slovenci podoben status, kot so ga dobili Slovaki ali Hrvati.

 

 

 

spacer.png

spacer.png

 

A bili so preveč nesposobni, da bi kaj takega uspeli uresničiti :rofl: In čeprav so se v praksi Jugoslaviji že odpovedali, so v svojih glasilih obdržali  "linijo, ki se spodobi", skrivali pa svoje prave naklepe (vsaj za nekaj kratkih dni).

 

 

1. dejanje

6., 7., 8. april:

spacer.png

 

 

uredilo bitje Sovir
  • Račka +1 4
  • Na jagodo +1 3
Povezava do prispevka

nov akter:

Aleš Bebler - komunist in španski borec.

 

6. 4.

Ustanovitev narodnega sveta: slovenske meščanske stranke so na pobudo SLS ustanovile Narodni svet, da bi bil vrhovno slovensko politično telo ob izbruhu vojne. Hoteli so joinat tudi komunisti, prav tako so prinesli letak, ki bi ga svet razdelil narodu - govoril pa je o nujnosti odpora proti sovražnikom. Vse sodelujoče je letak zmerno-do-pretežno šokiral, vsi so tudi zavrnili, da bi KPS sodelovala v Narodnem svetu.

 

spacer.png

 

si6dnL6.jpg

 

Tisti člani Narodnega sveta, ki so kmalu začelo odkrito kolaborirati, so kasneje celo zgodbo postavili na glavo in razglaševali, kako so komunisti pozivali k dezertacijam in begu.

 

spacer.png

ehaEec7.jpg

  • Račka +1 3
  • Na jagodo +1 4
Povezava do prispevka

Zanimivo, da je veliko nejasnosti o dogajanjih v tistem času. Zdi se včasih, da je celo egiptologom bolj jasno kaj se je dogajalo med staro in srednjo državo, kot pa našim zgodovinarjem 1941 na slovenskih tleh.

 

Tole je članek iz Nova24:

https://nova24tv.si/slovenija/pokojni-generalni-tozilec-drobnic-je-nekoc-dejal-27-april-je-dan-zacetka-napada-na-kulturo-pamet-in-na-um-slovenskega-cloveka/

 

Izredno me zanima tisto ko omenja "Dokazov o njihovi kolaboraciji je več kot preveč. Celotnemu svetu je viden skupen napad na Poljsko, razdelitev Poljske in baltskih držav." So kakšni dokazi za te trditve?

 

Gospod Drobnič, kaj vam pomeni 27. april, ki je uradno zabeležen kot praznik upora proti okupatorju?
Meni ta dan in ta praznik pomeni prazno. Ne prazno dela, temveč prazno razuma. Meni je to dan prevare Slovencev. Začetek napada na kulturo, na pamet in na um slovenskega človeka. To pomeni, da je to dan žalosti, ki bi ga morali sedaj izkoristiti za dan premisleka in za dan, ko bodo šli Slovenci vase in vendarle videli resnico oziroma bi se vsaj želeli približali resnici. Vendar ni tako, saj uradna Slovenija še vedno slavi revolucijo, laž in mite.

Kaj se je dejansko zgodilo na ta dan?
Na ta dan se ni zgodilo nič. Bolj ali manj slučajno so se v Vidmarjevi vili zbrali nekateri prijatelji, kar so kasneje opredelili kot ustanovitev osvobodilne fronte, kar je že samo po sebi laž. Tako kot so delali ves čas, vedno tako delajo tudi sedaj, da najdejo neko zunanjost in stvar, ki jo razglasijo za dogodek, ki ustreza njihovi mitologiji.

Si je ta praznik izmislila partija za prikritje sodelovanja z nacisti vse do napada na Sovjetsko zvezo?
Ta dan so si izmislili zato, da so prikrili, da so bili tretjino vojnega časa Hitlerjevi vojni zavezniki in da bi se prikazali kot neki heroji in misleci. Izmislili so si laž.

Obstaja sicer več dokazov o sodelovanju partizanov z nacisti in fašisti. To je potrdil tudi Janez Stanovnik …
Dokazov o njihovi kolaboraciji je več kot preveč. Celotnemu svetu je viden skupen napad na Poljsko, razdelitev Poljske in baltskih držav. Ko je Hitler prelomil zavezništvo, tukaj ni šlo za neko idejno ali pravo sovraštvo, temveč zgolj za tekmovanje dveh nasilnežev, kateri od njih bo več pograbil.

Kako to, da so komunisti ukinili ta praznik med leti 1951 in 1968?
Lažnivci vedno tekmujejo, kdo bo prvi v laži. Slovenija tukaj ni smela biti prva. Zato so ukinili 27. april, da so Srbi lahko forsirali in uveljavljali svoje laži.

Zakaj se zdi, da je tovrstna partizanska in komunistična simbolika v takšnem razmahu. Je ideologija prejšnjega sistema še vedno močno vezivno tkivo naše politike?
Zato ker komunizem v Sloveniji ni bil uvožen tako kot na Madžarskem in Češkem preko tujih čet ali bil vsiljen od sosednjih republik. Slovenski komunizem je bil avtohton in veliko bolj ukoreninjen kot v Srbiji ali na Hrvaškem. To je tudi razlog, da je slovenski komunizem tako trdoživ in dolgotrajen.

Kakšna je bila tukaj vloga zgodovinopisja? Je res glede tega več resnic ali pa vlada zgolj močna cenzura?
Cela uradna javnost je še vedno komunistično socialistična, kot tudi zgodovinopisje. Se pa pojavljajo neki utrinki in iskre, vendar je naše zgodovinopisje kot celota še vedno pravljica in mit. Nekaj mlajših zgodovinarjev se trudi najti resnico in marsikaj so že odkrili, toda na uradni ravni, na ravni najvišjih slovenskih predstavnikov tega še ni čutiti.

Ob tem moram opomniti, kako je predsednik Pahor z enim samim stavkom spreobrnil slovensko zgodovino, ko je pred leti še kot predsednik vlade obiskal Kočevski Rog. Na grobovih žrtev komunizma je imel zelo kratek nagovor, kjer ni povedal ničesar pomembnega. V enem stavku je pokazal, kako naš politični vrh razume zgodovino. Rekel je nekako takole: “Želim si, da se ne bi nikoli več zgodilo, da bi ena stran držala roko okupatorju, druga stran pa se je pretirano maščevala.” Stvar zgleda strašno nedolžna, v resnici pa pomeni, da je povsem zgodovinsko napačna.

Po njegovem naj bi prvi požigali in ustrahovali kolaborante in šele nato so prišli partizani, ki so se maščevali. Popolna laž, ki daje popolnoma drugačna izhodišča. Komunistična partija je 15 mesecev popolnoma neovirano pobijala. V tem času so brez odpora prebivalstva pobili do 1500 neoboroženih Slovencev, žensk, otrok in celih družin ter okoli 20 duhovnikov. Šele potem se je ustrahovano ljudstvo prebudilo in se začelo organizirano upirati nasilju. Za Pahorja je to popolnoma obrnjeno in kaže, da nima nikakršnega pojma o tistem času.

V zadnji knjigi o revolucionarnem nasilju v Ljubljanski pokrajini je zgodovinar Damijan Hančič zapisal, da so komunisti do leta 1943 pobijali zgolj civilno prebivalstvo in niti enega okupatorskega vojaka. Zakaj ste se vi pridružili domobrancem?
To drži. Za področje na ožjem Notranjskem, kjer sem živel, je zgodovinar Okoliš napisal knjižico Žrtve 2. svetovne vojne na ožjem Notranjskem, kjer je natančno popisal žrtve od hiše do hiše in jih naštel 65. Vsi so bili neoboroženi civilisti, 15 mladoletnih in 21 žensk. V istem času je na tem območju umrlo devet okupatorskih vojakov. Razmerje je katastrofalno.

Zakaj se ljudje takrat niso bolj enotno in zavzeto uprli tovrstnemu terorju?
Glavna nesreča, ki je preprečila, je bila razdeljenost Slovenije. Slovenija je bila edina država v Jugoslaviji, ki je bila razdeljena med tri ali štiri okupatorje. Že tako mala dežela je bila razbita med delčke, ki se niso mogli in smeli koordinirati. Še tistih par politikov, ki so bili bolj vizionarski, so bili razmetani po nemškem, italijanskem ali madžarskem področju in niso mogli imeti skupne akcije.

 

Kako to, da so kljub medvojnim zločinom partizani v svoje vrste pridobili toliko ljudi? Kje so črpali podporo?
Mit o veliki podpori partizanov je ena največjih laži. Partizani med ljudstvom niso imeli podpore. Morda nekoliko več na Primorskem in Štajerskem, kjer so se začele stvari kasneje in drugače razvijati, čeprav so se kasneje odvile v isto smer. Na Dolenjskem, Notranjskem in Beli Krajini partizani nikdar niso imeli večine. Ogromna večina ljudi je bila proti njim. Videz, da jih večina podpira, je bil v njihovem terorju, saj so ustrahovali ljudi. To so oni takrat vedeli, da brez strahovlade njihove oblasti ni. Zato so od vsega začetka pobijali vse, ki so bili proti njihovemu nasilju.

Ljudje še danes, 70 let po teh dogodkih, ne upajo govoriti in povedati resnice, še vedno so v strahu, saj so videli, kaj vse lahko naredijo. Če bi bila večina res za partizane, takrat ne bi v dveh mesecih nastala domobranska vojska 15 tisoč mož in fantov. Tudi vaške straže so nastale v dveh mesecih, ko je nastalo 106 postojank po Dolenjskem in Notranjskem in preko 6000 vaških stražarjev. Okupator jih je zelo omejeval, saj so se bali in pazili, da ne bi dobili dovolj orožja, da bi stopili skupaj.

Zakaj ima slovenska levica tako odklonilen odnos do raziskovanja povojnih pobojev?
Zločin je bil tako velik, da se ga ne da priznati. Radi bi ga zamolčali in spremenili v boj proti okupatorju. To lahko storijo v medijih, ki jih obvladujejo in v javnih nastopih. Ne more pa se tega sicer zanikati in prikazati drugače. Komunistom in levici ne preostane drugega, kot da lažejo in sovražijo. Sovraštvo ni znak sedanjega zla, temveč je posledica medvojnega in povojnega velikega zločina.

Kakšen pravni status bi morala imeti partizanska vojska in borci? Je prav, da ti prejemajo borčevske pokojnine?
Partizanska vojska nikoli ni bila vojska, temveč je bila podvržena mednarodni teroristični Kominterni. Prav tako je bila teroristična slovenska skupina, ki se je kasneje začela prikazovati kot vojska, vendar nikoli v zgodovini ni izpolnila vseh meril, ki veljajo po mednarodnem pravu. Eno od posebnih meril je, da ta skupina priznava in deluje v skladu z mednarodnim pravom. Partizanski odredi Slovenije nikoli niso spoštovali mednarodnega prava. To smo videli po vojni, ko so pobili 15 tisoč vojnih ujetnikov. Kdor ne spoštuje mednarodnega prava, ni vojska, temveč teroristična banda.

uredilo bitje sadhu sequencer
Povezava do prispevka

8. 4.

Iz ruševin (posledica nemškega bombardiranja Beograda) so potegnili Franca Kulovca. Sprva ni bilo jasno, ali je živ ali mrtev.

spacer.png

 

Prav tako je bilo treba uvesti policijsko uro, da ljudje ne bi preveč razgrajali, medtem ko sovražnikova vojska "hara" po državi.

 

QQvocTF.png

 

9. april

Izkazalo se je, da je Kulovec dejansko umrl. (in še posebej zanimivo je, da so o tem prej poročali v Slovenskem narodu, v Slovencu pa šele dan kasneje).

 

fM2PSDB.png

 

11. april - shit hit the fan; čim bolj vljudno in elegantno pričakajmo okupacijsko vojsko

 

kKaJpt5.png

 

Pa boh ne daj alkohola! (desničarji imajo retardirane ukrepe v času hudih kriz kot kaže zapisane v genih?!). NAJSTROŽJE KAZNI ZA KRŠITEV!

 

ot1MJfN.png

 

 

 

 

uredilo bitje Sovir
  • Račka +1 2
  • Na jagodo +1 7
Povezava do prispevka

12. april

Po Sloveniji je končno začela korakati tudi italijanska vojska ... državljani so morali paziti, "da so ohranili mirno kri, da ostanejo disciplinirani in pazijo, da se bo zasedba Slovenije izvršila v popolnem redu."

 

e3wa1ZR.png

 

in to ravno v velikonočnem času :no:

 

ALAg5r1.png

  • Račka +1 2
  • Na jagodo +1 2
Povezava do prispevka

13. april

Nemška manjšina v Jugoslaviji je bila navdušena nad zapečateno usodo Juge

ftHMpDF.png

 

Wafen-SS že vabijo

 

uVuzp8Y.png

 

Tudi Jutro skoraj nič manj navdušeno nad usodo Juge - dostojanstven zgodovinski trenutek?!

 

wDoR6zo.png

 

 

14. april

Italijani so že obiskali bana Markota (in hkrati tudi župana)

 

q5RoldR.png

  • Račka +1 2
  • Na jagodo +1 2
Povezava do prispevka
Boris reče pred 8 minutami:

Dej poisci pa nalimi kak mednarodni dokument ali casopis. Tele clanke tipa delo 24ur vsi vemo da so pravljice

A ti res misliš, da so mednarodni časopisi iz tistega časa bolj objektivni kot razni slovenski? Pa dobro no, v kakih iluzijah vi živite, takrat je bil v svetu nepopisen kaos, na dobesedno dnevni ravni so se podpisovale najrazličnejše pogodbe o nevtralnosti, pomoči, zavezništvom, države so si priključevale dele ozemlja levo desno, začenjale in potekale so kopenske ofenzive, ki so v množičnosti in velikosti prekašale vse, kar je svet doslej videl ... In vi dejansko pričakujete, da je sredi tega bil nek mednarodni cajting, ki je neprizadeto opazoval in zapisoval objektivne novice? No, ni obstajal.

 

Drugače pa keep it up, Sovir, fino branje. Kmalu bo Hitler vkorakal v MB, hyped 

Povezava do prispevka

Boris je pač boris. Men je pa kul to spremljat iz perspektive tukajšnjega tiska, objektivnih informacij imaš dovolj v tujih dokumentarcih ki jki ni težko poiskat. Kdor misli da obstaja absolutno nepristransko poročanje, sploh iz teh časov, je.. Well, Boris.

uredilo bitje Arey
Povezava do prispevka

nepristransko poročanje je nemogoce.

 

mi je bilo pa hecno recimo, ko sem bral stare povojne casopise in so se v ljudski pravici (casnik kpj) pritozevali nad slovensko izdajo pravljic hansa christiana andersena. bojda bi bilo pravilno, da jih za slovensko mladez sfrizirajo v socialisticnem slogu kot so naredili z beograjsko izdajo.

 

istocasno so se pritozevali nad novinarji slovenskega porocevalca, ces da kaj se gredo in da tulijo za integriteto v novinarskem porocanju, saj bi moralo vsako porocanje sluziti izkljucno k dvigu socialisticne zavesti v posamezniku. 1984 right there

Povezava do prispevka
Arey reče pred 12 minutami:

Boris je pač boris. Men je pa kul to spremljat iz perspektive tukajšnjega tiska, objektivnih informacij imaš dovolj v tujih dokumentarcih ki jki ni težko poiskat. Kdor misli da obstaja absolutno nepristransko poročanje, sploh iz teh časov, je.. Well, Boris.

Saj to. Imaš analize in monografije napisane v zadnjih desetletjih, ki so definitivno bolj objektivno hladne, pa še te niso povsem nepristranske. Sam za take debate imamo celo Gnojišče tem o partizanih vs. domobrancih, meni prav sede spremljat neki iz tistega časa, pa res je fina ideja, da se spremlja po dnevih. Sam bo treba dohitet datum :D 

Povezava do prispevka

15. april

Jutro že prilagaja uredniško politiko prihajajočim bossom

 

6pa5oHq.png

 

Nemci še naprej feštajo, kot se šika za uspešno vrnitev k očetnjavi

 

dEUtUsZ.png

 

Znova so morali objaviti tudi razglas o prepovedi dviga cen, ker Slovenci gonna Slove ... (Janša senior si mane roke.press)

 

6zOga2R.png

 

 

16. april

Medtem ko so slovenski listi povečinoma veselo pisali o prihodu tujih vojska, ko praktično ni bilo nobene omembe o jugo vojski, so ta prostor vendarle zapolnili Slovenci v ZDA (tole je Glas naroda iz New Yorka)

 

5CkPN9m.png

 

Na prvih straneh Slovenca in Slovenskega naroda so se znašle naslovnice o umiku Angležev iz Grčije, o prepirih v ameriškem kongresu, o italijanskih vojnih operacijah po svetu ... dogodki v SLO pa so potisnjeni nekam na 3. stran v bolj neopazno rubriko ... ker potek okupacije Slovenije očitno ni najpomembnejša novica dneva - takšna za naslovnico ..

 

1BL2ZfZ.png

 

17. april

Sledijo novi pozivi g. bana, da naj se vsi obnašajo čim bolj prijazno in vljudno ...

 

Y4YtUhq.png

 

Končno so svoj razglas objavili tudi Italijani - ta pa se ne razlikuje bistveno od nedavnih odlokov, ki smo jim bili priča (npr. brez dovoljenja/razloga ne smeš zapustiti kraja bivanja).

 

ddccRyu.png

 

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 3
Povezava do prispevka

Kar je najbolj smešno je to, da so bili mediji pred in med drugo svetovno vojno ultra katoliški, konzervativni in nazadnjaški. Pač v skladu z navodili RKC in SLS elite.  Zato pa zgoraj bereš besedne zveze kot so:

- potrebno je ohraniti mir in red, ki je pri nas tradicionalen

- bodimo verni predstavniki naših prednikov v disciplini in dostojanstvu

- naša dolžnost je ohraniti mirno kri

 

Pohlevnost, podrejenost in servilnost se je cedila iz teh mainstream medijev :D

Povezava do prispevka

19. april

Italijani so že prevzeli položaje oblasti in razobesili italijanske zastave v zasedenih krajih.

 

AnmMHb2.png

 

f Celju pa že pro-hitlerjevske manifestacije

 

O95VCvp.png

 

20. april

Končno odrešeni beograjsko-karađorđevskega jarma

 

5e17lBa.png

 

 

Osvobojen tudi radio Ljubljana

 

b1Yv3IM.png

 

O Hribarju pa zgolj ...

 

EfWQq0S.png

 

GRy2WXI.png

  • Račka +1 1
  • Na jagodo +1 1
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...