Skoči na vsebino

Zahodni Balkan


Priporočeni prispevki

V čem je fora tega srečanja voditeljev zahodnega balkana?

A to hoče Pahor Slovenijo malo očitit tistega nonpaper madeža?

 

Drugače pa kaj si mislite o zadevi? Verjamete da je res rešitev da vse te države skupaj stopijo v eu?

Jaz mislim da bi to mogoče kaj malenkost olajšalo, na drugi strani pa mogoče tudi zakompliciralo, ker bi se znalo zgodit, da bi pptem eu bila še bolj neenotna pri raznih glasovanjih, ker bi kdo tu komu nasprotoval samo iz principa...

Na drugi strani pa se mi zdi, da že imamo primer tega, torej vstop v eu Slovenije in Hrvaške in to ni rešilo mejnega spora, dejansko je celo evropa dvognila roke, arbitraža ni prinesla rešitve, eu pa tudi ne pritiska na hrvaško naj upošteva arbitražo.

Tako da dvomim da bi vsop v eu prinesel dejanske rešitve sam po sebi.

 

 

Druga zadeva pa glede Vučičeve kritike o nedotakljivosti meja. Kakorkoli mi je tip antipatičen ne morem rečt da nima prav. Težko se je dogovarjat in it neko fer igro, če že v štartu nimaš enakih kriterijev za vse in sprejemaš odločitve na podlagi interesov, ne na podlagi neke enakopravnosti.

Torej kosovu se dovolji odcepitev, na drugi strani se republiki srbski ne, krimu ne, kataloniji ne... Sam mislim da je prvi pogoj da se postavi neko načelo, ki se ga potem drži. Ali nespremenljivost meja ali pa samoodločba. 

Če se bo odločilo enkrat tako drugič tako, vedno pa v bistvu v škodo srbije, dvomim da bo kakršenkoli dogovor možen.

 

 

 

Povezava do prispevka

Fora voditeljev zahodnega Balkana je v tem, da se skozi neke družbenopolitične procese v vsaki regiji izoblikujejo neki centri moči, ki načeloma vplivajo na to kdo bodo voditelji tega območja. Balkan pri tem ni izjema, gre za univerzalno pravilo.

 

Fora srečanja voditeljev je v tem, da se malo pogovorijo, potipajo kako drugi voditelji gledajo na njihove ideje in poskusijo z združitvijo moči pri določenih zadevah izkoristiti potencial sinergijskih efektov takega sodelovanja. Proces Brdo je nastal kot posledica želje Slovenije, da po dobrih dveh desetletjih ignoriranja in zanemarjanja svoje nekdanje in še bolj potencialne prihodnje diplomatske in politične vloge na Balkanu naredi nekaj tudi na tem planu in si popravi ugled in načeto kredibilnost na mednarodnem prizorišču - Sloveniji in slovencem so odprta na Balkanu marsikatera vrata, ki so drugim zaprta. Koliko je Slovenija dejansko močna v regiji so hitro pokazali Hrvati, ki so izsilili, da se v ime procesa doda Brione (sedaj je proces Brdo-Brioni) čeprav brez kakršnekoli realne potrebe in smisla.

 

To, da vse te države stopijo skupaj v EU ni mogoče in je bilo zamujeno ob vstopu Bolgarije in Romunije v EU.

 

O principu nedotakljivosti meja je smešno govorit, če je dejstvo, da se meje na Balkanu spreminjajo tudi, ko se drugod ne.

 

Vpliv teh sestankovanj je izven regije malodane enak ničli, tako, da razen fototerminov in usklajevanja politik na principu najmanjšega skupnega imenovalca neke koristi od tega ni. Si pa lahko Pahor na račun tega domišlja, da je nek faktor in da bo to dodatna črtica v njegovem CV, ko bo iskal šiht na kaki multinacionalki.

 

Če sem prav razumel poročanje, je Vučić najprej vztrajal, da se nedotakljivost meja definira na način, da se upošteva vse relevatne odločitve UN, kar pomeni, da bi v praksi težko upravičili prisotnost predstavnikov Kosova, če so bili na Brdu. In tu se je zataknilo, zato tega dela z nedotakljivostjo meja ni podprl. Ampak v medijih se to skomunicira kot "ni podprl nedotakljivosti meja".

 

Ko pa pogledam seznam udeležnec, se ne čudim, da smo v takem kanalu kot smo.

Povezava do prispevka

Glede centrov moci bi se strinjal s tabo.

S tem da slovenija poskusa tukaj vlovit svojo zanemarjeno vlogo pa se ne strinjam.

Mogoce ce bi tu bil v igri kdo drug kot pahor bi se mogoce strinjal, ssmo pahor ni nek polutik ki bi poskusal krepit svojo moc ali moc slovenije in tecsinergijske ucinke izkoriscat v nek vecji vpliv sebe kot nekega voditelja slovenije...

Njemu ni ni zares do te moci, prej do tega da se malo govori o njem da je pomemben pa gostitelj pa kao zdaj bom pa jaz nekaj naredil... Malo bo v medijih, tudi v tujini, par komplimentov in slavospevov bo dobil in bo njegov cilj ze izpolnjen. Slovenija kot taka ne bo nic bolj vplivna izpadla. Tudi on ne kot nek kvazi voditelj slovenije.

In pa sam mislim da se s takimi srecanji sploh ne dosega teh zadev ampak zgospodarsko mocjo, gospodarskim sodelovanjem, da ne recem gospodarskim podrejanjem. Gres v gospodarsko sodelovanje, partner ima od tega malo korist ti pa veliko, on je vesel da je pridobil ti pa se bolj ker si pridobil toliko da si ga nadvladal... Tako delajo politicni liderji oz drzave ki so nek steber regionalne in globalne moci. Diplomacija obiski inslikanje za casopise so bolj kot ne sminka.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...