erted45 Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 Pobje, lepo bi prosil za malce pomoči. Moja starodavna PC relikvija je (do)končno izdahnila (umrl je mirno, v spanju, po mojem je šel CPU) in bi rabil kaj novega. Problem je, ker sem padel toliko ven, da niti ne vem, kaj gledati. PC v veliki meri nucam za štrcanje po internetih, bi pa rad imel vsaj možnost preigrat kak novejši naslov, npr. Elden Ring, novi Doom, Witcher 4 (ko/če pride), novi Indiana Đones in podobno. Monitor je 1440p, 144 Hz ampak seveda ne pričakujem, da bom za dani buđet laufal vse nove špile na takih nastavitvah. Speaking of buđet, kakšnih jurja pecto? Za osnovno sem vzel kar PC, ki ste ga sestavili za darksago par strani nazaj, spremenil sem grafiko (RX 9070), SSD (Samsung 990 Pro 2TB) in ohišje: ASUS TUF Gaming B650-E WiFi AMD Ryzen 7 7700 CORSAIR Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU Air Cooler SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 9070 be quiet! Pure Power 12 750W Power Supply Gold Samsung SSD 990 Pro NVMe M.2 2TB Fractal Design North Charcoal Black Bo za prvo silo OK? Se mi splača vzet kakšen "boljši" proc, npr. 7800X3D ali 9700X, boljšo grafiko (RX 9070XT ali kaj zelenega)? Hvala puno Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 erted45 reče pred 52 minutami: Pobje, lepo bi prosil za malce pomoči. Moja starodavna PC relikvija je (do)končno izdahnila (umrl je mirno, v spanju, po mojem je šel CPU) in bi rabil kaj novega. Problem je, ker sem padel toliko ven, da niti ne vem, kaj gledati. PC v veliki meri nucam za štrcanje po internetih, bi pa rad imel vsaj možnost preigrat kak novejši naslov, npr. Elden Ring, novi Doom, Witcher 4 (ko/če pride), novi Indiana Đones in podobno. Monitor je 1440p, 144 Hz ampak seveda ne pričakujem, da bom za dani buđet laufal vse nove špile na takih nastavitvah. Speaking of buđet, kakšnih jurja pecto? Za osnovno sem vzel kar PC, ki ste ga sestavili za darksago par strani nazaj, spremenil sem grafiko (RX 9070), SSD (Samsung 990 Pro 2TB) in ohišje: ASUS TUF Gaming B650-E WiFi AMD Ryzen 7 7700 CORSAIR Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU Air Cooler SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 9070 be quiet! Pure Power 12 750W Power Supply Gold Samsung SSD 990 Pro NVMe M.2 2TB Fractal Design North Charcoal Black Bo za prvo silo OK? Se mi splača vzet kakšen "boljši" proc, npr. 7800X3D ali 9700X, boljšo grafiko (RX 9070XT ali kaj zelenega)? Hvala puno Overall fajna kista, glih primeren budget. Potencialno lahko za gaming "upgradas" in vzames kaksen 7600X3D, ki kosta prbl 270€ v nemciji/avstriji. Izgubis sicer 2 core-a oz 4 Threade v vsem ostalem, dobis pa vec FPS-ov v gamingu, ce ti je zelo do tega. Zdej sm se malo gledal in tale grafa kosta 733€ v tujini... za 736€ dobis Powercolor Hellhound 9070XT (na Proshop.at, recimo) Drugod je razlika med ~700€ in 715€ za XT verzijo... Imho ne bi sparal teh 15€ in vzel raje XT. (funtech ima vecjo razliko... 726€ vs ~770€) sam bi raje vzel XT. Kot pravim, ne vem kje gledas da bi nabavil Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 Kul, hvala Gledal sem po Nemčiji, specifično computer universe in notebooksbilliger. Nisem pa član kluba zvestobe nobene izmed navedenih trgovin, želim edino, da pošljejo direktno v Slo, torej brez posrednikov. Za procesor pa kot sem rekel, > 90 % časa štrcam po internetih, želim pa ja, kolikor toliko udobno preigrat kakšen novejši špil. Sem pogledal predlagane grafike, obe zgoraj navedeni trgovini imata Sapphire RX 9070 za ~695 eur, notebooksbilliger pa ima predlaganega Powercolor RX 9070XT za 15 eur več. To se najbrž splača ne? 1 Navedek Povezava do prispevka
Paljo Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 Notebookbilliger ne posiljajo v rupetino. Pravtako ne computeruniverse, ko sem pred meseci zelel pri njih nabavit komponente, tako da bos moral uporabit mailboxde za preposiljanje. Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 Sicer nisem probal naročit, ampak computer universe se ne pritožuje dosti, če vpišem slovenski naslov, je pa res, da hočejo 40 eur za poštnino. Davno tega sem pri njih naročil PC za teto in ni bilo težav z dostavo. Notebookbilliger pa spet, nisem probal, imajo pa v ceniku za pošiljanje navedeno tudi Slovenijo? Če ne se bom pa pač udal in si naredil mailboxde račun, kaj pa hočem Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 (urejano) NBB > CU ce mene vprasas. CU je znan po tem da ima za en kurac customer support in vcasih cakas lep cas predn posljejo kaj, ceprav pise da imajo zalogo. NBB pa mam same dobre izkusnje in naj bi brez tezav posiljal v SLO. EDIT: ocitno samo za Firme... damn Jz bi res dal 15€ vec za XT kot non-XT. Powercolor hellhound je kul, Asus Prime pa tud, Asrock steel legend je tud cist super, sploh ce bi slucajno rad belo grafo Sploh ce gledas tocno ta model... non-XT od acerja dobis recimo tud za 600€ (black week deal) 23. junij 2025 uredilo bitje DaMachk Navedek Povezava do prispevka
tuerk Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 Vam napišem eno kratko zgodbico. Leto pa pol nazaj sem za božične nabavil laptop na NBB. Smo se na firmi zmenili, da bodo oni nakazili, jaz jim bom pa na obroke odplačeval. Ok, fast forward do prejšnjega tedna. Nabavljam komponente za sina. Bil sem prijavljen s tem starim accountom, kao na firmo. Sem hotel narediti novega pa je hotel ime firme. OK pustim ta account. Dam vse v košarico, stisnem plačaj... Vse cene 20% manj. 9070xt 600 EUR . Ajde, kliknem naprej, seljak jaz. IMO so odbili DDV, ker je na firmo. Tako, da sem plačal 20% manj. Me pa skrbi kaj bo naprej. Če so oni prijavili izvoz na našo firmo, kaj bo potem. Dal sem jim samo ime firme. Nič davčne številke ali kaj drugega. Plačal sem pa sam 1 Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 Ja nič, hvala še enkrat, potem je to to. Bom probal vzet na NBB, bi pa samo preveril, če je kdo jemal preko mailbox? So kakšne težave? In pa še tole, predlaganega CPU hladilnika (Thermalright Peerless Assassin 120 SE) nimajo ali pa ga vsaj jaz ne najdem, zato sem kot nadomestilo gledal Noctua NH-D15S chromax. Sicer je lep kos dražji ampak bi moral biti kul. So kakšne druge opcije? Glede tovrstnih hladilnikov imam vedno paranojo, da bodo težave zaradi RAM palčk... EDIT: sem preveril še alternate.de, 1750 eur je komplet (napajalnik je 850W ker v konfiguratorju nimajo 750 iz nekega razloga): Če ima kdo izkušnje s to štacuno se priporočam Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 (urejano) Skoda da nimajo... BeQuiet! Pure Rock PRO 3 je dobra alternativa za 43€ Tud tale Zalman zgleda kar kul, sam reviewow pa ne najdem neki velik. Lahko pa pogledam ce se imam doma tegale https://amzn.eu/d/9Wzcgoq Prodam po mn3 ceni, ce ga se imam. erted45 reče pred 31 minutami: Če ima kdo izkušnje s to štacuno se priporočam Nazadnje mi niso hotl niti v avstrijo poslat, ces "mas avstrijsko stacuno, tam naroc", je pa res da je to blo ravno ko je bil Nvidina RTX 3000 serija paper launchana 23. junij 2025 uredilo bitje DaMachk Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 @erted45 lahk pa tele probas: https://www.playox.de/powercolor-rx9070xt-16g-l/oc-n2008224050?utm_campaign=psm&utm_source=geizhals-at Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 23. junij 2025 Share Objavljeno 23. junij 2025 DaMachk reče pred 12 minutami: @erted45 lahk pa tele probas: https://www.playox.de/powercolor-rx9070xt-16g-l/oc-n2008224050?utm_campaign=psm&utm_source=geizhals-at Sem se uspel dogovorit, da vzamem na firmo in potem firma to meni proda (tu gre ena velejagoda @tuerk, za idejo ). Zdaj pa še zadnje vprašanje, preden piknem. Kaj/koliko profitiram, če stegnem do 7800X3D procesorja? Kolikor sem gledal je slednji boljša izbira za gejming (če prav razumem zaradi tistega "3D" dela)? Pa je vreden skoraj 2x toliko, kot 7700? Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 (urejano) Tu imas vecino odgovorov Overall je vecinoma prbl isto, mogoc ponekod mal vec FPS, sam ne 40% vec 24. junij 2025 uredilo bitje DaMachk 1 Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 Torej se ne splača. Hvala Bom nametal skupaj, če sem prav videl mi v primeru nakupa na firmo odbijejo davek. Mogoče si pa vseeno privoščim 7800x3d. Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 (urejano) Pol se ne jajcat pa vzam 9800X3D Se boljsi, sploh ker so malo premenjali in so dali 3d cache POD jedra, tako da jedra ne grejejo 3dcache, katerega potem hladi heat spreader, pac pa so direktno hlajena EDIT: lahk pa cez kak mesec/dva/tri 9600X3D nabavs https://www.techpowerup.com/338186/amd-readies-ryzen-5-9600x3d-to-spice-up-the-mid-range 24. junij 2025 uredilo bitje DaMachk 1 Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 No ja, samo 9800X3D je že skoraj 500 eur (še ker nimajo tray verzije), kar je 150 eur več od 7800X3D oz. 300 več kot 7700. Dajmo rečt, da bi do 7800 še stegnil, 9800 mi je pa že malo predrag. Na koncu bom verjetno vzel kar lepo 7700, ki je za moje potrebe po mojem več kot dovolj. Navedek Povezava do prispevka
wicked Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 Če ne boš igral zahtevnih igric je več kot dovolj. Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 wicked reče pred 19 minutami: Če ne boš igral zahtevnih igric je več kot dovolj. tud za zahtevne igrice je vec kot dovolj erted45 reče pred 51 minutami: No ja, samo 9800X3D je že skoraj 500 eur (še ker nimajo tray verzije), kar je 150 eur več od 7800X3D oz. 300 več kot 7700. Dajmo rečt, da bi do 7800 še stegnil, 9800 mi je pa že malo predrag. Na koncu bom verjetno vzel kar lepo 7700, ki je za moje potrebe po mojem več kot dovolj. Vem, ja, malo sem se posalil, sploh ker so bli septembra 7800X3D se okol 300€, zdej so pa fejst dragi 7700 je cist dost, bolj kot ne bi mogl vse delat 60+ FPS tud na 1440p 1 Navedek Povezava do prispevka
kmetek Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 tuerk reče Dne, 23. 6. 2025 at 13:11: Vam napišem eno kratko zgodbico. Leto pa pol nazaj sem za božične nabavil laptop na NBB. Smo se na firmi zmenili, da bodo oni nakazili, jaz jim bom pa na obroke odplačeval. Ok, fast forward do prejšnjega tedna. Nabavljam komponente za sina. Bil sem prijavljen s tem starim accountom, kao na firmo. Sem hotel narediti novega pa je hotel ime firme. OK pustim ta account. Dam vse v košarico, stisnem plačaj... Vse cene 20% manj. 9070xt 600 EUR . Ajde, kliknem naprej, seljak jaz. IMO so odbili DDV, ker je na firmo. Tako, da sem plačal 20% manj. Me pa skrbi kaj bo naprej. Če so oni prijavili izvoz na našo firmo, kaj bo potem. Dal sem jim samo ime firme. Nič davčne številke ali kaj drugega. Plačal sem pa sam kličem FURS Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 DaMachk reče pred 2 urama: tud za zahtevne igrice je vec kot dovolj Vem, ja, malo sem se posalil, sploh ker so bli septembra 7800X3D se okol 300€, zdej so pa fejst dragi 7700 je cist dost, bolj kot ne bi mogl vse delat 60+ FPS tud na 1440p Super, hvala Dej mi prosim še tole povej. Ne blestim ravno pri ažurnosti nadgrajevanja komponent oz. PC-jev (me je sicer malo sram priznati, sploh v tej temi, ampak dosedanji PC je star preko 10 let). Se bom sicer potrudil biti boljši ampak kljub temu, kako se 7700 in 7800X3D primerjata po "future-proofingu"? Bo čez nekaj let slednji v kaj večji prednosti? Navedek Povezava do prispevka
Me3do Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 Čez nekaj let bos lahko menjal proc za 9800x3d alpa novejšo serijo na am5 platformi (mislim da še ena pride, pol bo pa že nova?) Pri amdju ti ni treba plate menjat kot pri Intelu za vsako generacijo Takrat bo pa vseeno al bos mel 7800x3d Al 7700 Navedek Povezava do prispevka
G-Man Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 Edini future proof ki ga dobiš s tem cpujem je AM5 platforma, kjer boš lahko čez 5let upgrejdu na 9xxx CPU, in si dodal še enkrat več jeder/niti. Anyway, cpu ni slab, tud čez 10+let bo še vedno ok za vsakdanje delo, glede iger bomo pa vidli sproti (mogoče bomo rabli 3x več jeder, al pa cpuje z dodanimi AI jedri, bog ve). Navedek Povezava do prispevka
cashman Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 mah, čez nekaj let ne boš nič nadgrajeval na tej plošči, temveč boš kupoval novo, moderno platformo. Čez nekaj let tudi ne bo več takšne razlike med 7700 in 9800x3d, ker bo oboje čez toliko let postal slab performance, samo pri 9800 malo manj. Navedek Povezava do prispevka
keba Objavljeno 24. junij 2025 Share Objavljeno 24. junij 2025 9800x3d bo še mnogo let dovolj dober procesor za vse aplikacije in igre.. Navedek Povezava do prispevka
cashman Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 ne kaj dosti boljše kot 7700, da bi se splačalo naknadno nadgrajevati Navedek Povezava do prispevka
bendeho Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 jaz bi raje kot dražji cpu, vzel b650 msi tomahawk, če že kupuješ v tujini, ker je samo par 10e razlike med asus tuf pa tomahawk Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 erted45 reče pred 18 urami: Super, hvala Dej mi prosim še tole povej. Ne blestim ravno pri ažurnosti nadgrajevanja komponent oz. PC-jev (me je sicer malo sram priznati, sploh v tej temi, ampak dosedanji PC je star preko 10 let). Se bom sicer potrudil biti boljši ampak kljub temu, kako se 7700 in 7800X3D primerjata po "future-proofingu"? Bo čez nekaj let slednji v kaj večji prednosti? Dve resnici: Me3do reče pred 15 urami: Čez nekaj let bos lahko menjal proc za 9800x3d alpa novejšo serijo na am5 platformi (mislim da še ena pride, pol bo pa že nova?) Pri amdju ti ni treba plate menjat kot pri Intelu za vsako generacijo Takrat bo pa vseeno al bos mel 7800x3d Al 7700 cashman reče pred 13 urami: mah, čez nekaj let ne boš nič nadgrajeval na tej plošči, temveč boš kupoval novo, moderno platformo. Čez nekaj let tudi ne bo več takšne razlike med 7700 in 9800x3d, ker bo oboje čez toliko let postal slab performance, samo pri 9800 malo manj. Sicer ce gledamo da AMD se vedno izdaja nove procesorje za AM4 podnozje, lahko sklepamo da bo tud AM5 se lep cas dobival nove proce Realno, firme bi se dandanes npr furale kompe s 6. generacijo intelovih procesorjev, ce jih ne bi microsoft zjebal z nujno nadgradnjo na Win11. Tako da za simpl stvari, za gaming bo ta proc se verjetno ene 5-6 let dober. Verjetno ne za 4K gaming, a za FHD/1440p se vedno dovolj. Bos pa verjetno hotel nove tehnologije z manjso porabo, hitrejsim ramom, itd bendeho reče pred 2 urama: jaz bi raje kot dražji cpu, vzel b650 msi tomahawk, če že kupuješ v tujini, ker je samo par 10e razlike med asus tuf pa tomahawk Ne vem ce se strinjam. https://geizhals.at/?cmp=3470794&cmp=2824300&active=1 TUF prednosti: + PCIe 5.0 slot za grafo (ne nuca, vem), + PCIe 5.0 m.2 slot za SSD (tud ne nuca, vem, ima pa moznost) + ECC podporo rama (tud ne nuca, vem ) + 1x USB 3.2 header za sprednji priklop ce bi ohisje to imelo Tomahawk Prednosti: + 3 sloti za m.2 ssd (napram 2) + USB-C 3.2 priklop zadaj (napram 3.1 pri TUF) + 4 USB 3.0 priklope zadaj (napram 3 pri TUF) + toslink za zvocno + 5 priklopov za surround zvok + vec VRM faz, sam honestly, dokler ne bo clovek gor dajal 16-core procesorja, je to vse bolj kot ne vseeno overall mi je TUF bolj vsec v tem smislu Navedek Povezava do prispevka
bendeho Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 napačno matično imaš v primerjavi, glej gor kaj ima v košarici b650-e wifi za 149e, ti maš pa nek dražji b650e-e, pa moram ti povedat da ti osnove niso jasne, že po zvočni ALC4080 vs ALC897 se hitro vidi, da je 2 razreda višje tomahawk, VRM design pa MOSFET Vcore podatki ti tudi povejo, da je Asusova v osnovi nek zelo cheap model, okičen z novodobnimi funkcijami, da izpade neka kul gaming zadeva. Na našem trgu itak ni neke izbire, kakšno gigasmeče ali pa asus, če pa že naroča iz tujine pa je neumnost ne vzeti MSI. 1 Navedek Povezava do prispevka
bendeho Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 spodaj nek najcenejši asrock a620, samo da se vidi kaj asus daja v "tuf gaming" Navedek Povezava do prispevka
DaMachk Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 bendeho reče pred 1 uro: napačno matično imaš v primerjavi, glej gor kaj ima v košarici b650-e wifi za 149e, ti maš pa nek dražji b650e-e Evo, to pa morm priznat, da sploh nism videl in sem sklepal da gre za B650E-E maticno. Deljena pozornost na sihtu... jebiga @erted45 upam da se nisi narocil bendeho reče pred 1 uro: pa moram ti povedat da ti osnove niso jasne, že po zvočni ALC4080 vs ALC897 se hitro vidi, da je 2 razreda višje tomahawk Integrirana zvocna je pa imo se vedno "tolk da je" in ce hoces karkol boljsega, vzames externo al pa dodatno. te razlike katera je integrirana so dlaka v jajcu. 1 Navedek Povezava do prispevka
erted45 Objavljeno 25. junij 2025 Share Objavljeno 25. junij 2025 Nisem se naročil, nič bat. Pa hvala za opaženo @bendeho Sem pa pogledal in spet ne najdem tele TUF 650E-E na NBB. Kaj mi torej ostane? Sem malo pobrskal po internetih, dosti hvalijo Steel Legend od ASRocka. Bi bila ta ok (ajd, razen tega da je bele barve)? Za zvok imam pa itak zunanji DAC/amp tako da mi je integrirano vezje dokaj nepomembno. Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.