Skoči na vsebino

Nakup novega računalnika

amnesia

Priporočeni prispevki

atomic reče pred 11 urami:

2TB SSD je že pod 100€.

Razen če postavljaš ne vem kake storage strežnike ne vidim smisla v HDD.

To je res počasno k svina.

Da ne bo tko,  ko sem ponesreč zradiral sebi 1TB SSD. Pa sem se si rekel eh po malici bom obnovil. Kurac je bil že triman sdd, ko sem nazaj prišel :D

uredilo bitje Vodokotlič
Povezava do prispevka
DaMachk reče Dne, 11. 6. 2025 at 23:49:

Mindfactory je spet med zivimi in imajo spet frisne stvari v ponudbi :)

Drugace Notebooksbilliger.

Ce imas image v istem jeziku kot imas win 10 lahko iz kljucka za instalacijo win11 startas v cmd: setup.exe /product server

pa ti bo skippal TPM in compatibility chechk dobis pa moznost in.place upgrade-a ;)

To je delal!. Thanks

pol bom pa se pocakal

Povezava do prispevka
Vodokotlič reče pred 13 urami:

Da ne bo tko,  ko sem ponesreč zradiral sebi 1TB SSD. Pa sem se si rekel eh po malici bom obnovil. Kurac je bil že triman sdd, ko sem nazaj prišel :D

Jep, to pa je pr SSDjih... takoj ko ugotovis da si zajebal, izklopis TRIM, pol pa vse ostalo :) 

Povezava do prispevka
PS5 Lover reče pred 2 urama:

GTA5 E edition tudi zateži med inštalacijo, da ga ne nameščaš na ssd. Očitno je taka velika razlika med 5400RPM mini diskiči in proper size diski:D

ne. 

Razlika je v random cajtih ki jih tvoj disk potrebuje za dostop do sektorjev s podatki. 

Kot vemo ma lahko tvoj HDD 10GB/s read write, še vedno bo imel isto kurčevo slab random dostop do fajlov, ker je mehansko omejen s hitrostjo premikanja igle. 

V praksi se bo izkazalo da bodo igre ki uporabljajo direct storage tehnologijo en velik stutter fest na vsem pogonih ki se fizično premikajo. 
Loadint cajti so pa tko al tko od 1.5 do 5k daljši.

Povezava do prispevka
Arey reče Dne, 28. 1. 2025 at 7:50:

Jaz sem ta nesrečnež.
Sej delajo stvari, sam ne vse. Ko bom mel čas prilimam video ki mi je štekal pa lahko sprobaš. Pred tem pa bom resetiral celoten bios in inštaliral chipset driverje.

A še maš to škatlico al si jo zabrisal v koš?

:D

Povezava do prispevka

Pobje, lepo bi prosil za malce pomoči.

Moja starodavna PC relikvija je (do)končno izdahnila (umrl je mirno, v spanju, po mojem je šel CPU) in bi rabil kaj novega.

Problem je, ker sem padel toliko ven, da niti ne vem, kaj gledati.

PC v veliki meri nucam za štrcanje po internetih, bi pa rad imel vsaj možnost preigrat kak novejši naslov, npr. Elden Ring, novi Doom, Witcher 4 (ko/če pride), novi Indiana Đones in podobno.

Monitor je 1440p, 144 Hz ampak seveda ne pričakujem, da bom za dani buđet laufal vse nove špile na takih nastavitvah.

Speaking of buđet, kakšnih jurja pecto?

Za osnovno sem vzel kar PC, ki ste ga sestavili za darksago par strani nazaj, spremenil sem grafiko (RX 9070), SSD (Samsung 990 Pro 2TB) in ohišje:

ASUS TUF Gaming B650-E WiFi
AMD Ryzen 7 7700
CORSAIR Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30
Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU Air Cooler
SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 9070
be quiet! Pure Power 12 750W Power Supply Gold
Samsung SSD 990 Pro NVMe M.2 2TB
Fractal Design North Charcoal Black

Bo za prvo silo OK? Se mi splača vzet kakšen "boljši" proc, npr. 7800X3D ali 9700X, boljšo grafiko (RX 9070XT ali kaj zelenega)?

Hvala puno :)

Povezava do prispevka
erted45 reče pred 52 minutami:

Pobje, lepo bi prosil za malce pomoči.

Moja starodavna PC relikvija je (do)končno izdahnila (umrl je mirno, v spanju, po mojem je šel CPU) in bi rabil kaj novega.

Problem je, ker sem padel toliko ven, da niti ne vem, kaj gledati.

PC v veliki meri nucam za štrcanje po internetih, bi pa rad imel vsaj možnost preigrat kak novejši naslov, npr. Elden Ring, novi Doom, Witcher 4 (ko/če pride), novi Indiana Đones in podobno.

Monitor je 1440p, 144 Hz ampak seveda ne pričakujem, da bom za dani buđet laufal vse nove špile na takih nastavitvah.

Speaking of buđet, kakšnih jurja pecto?

Za osnovno sem vzel kar PC, ki ste ga sestavili za darksago par strani nazaj, spremenil sem grafiko (RX 9070), SSD (Samsung 990 Pro 2TB) in ohišje:

ASUS TUF Gaming B650-E WiFi
AMD Ryzen 7 7700
CORSAIR Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30
Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU Air Cooler
SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 9070
be quiet! Pure Power 12 750W Power Supply Gold
Samsung SSD 990 Pro NVMe M.2 2TB
Fractal Design North Charcoal Black

Bo za prvo silo OK? Se mi splača vzet kakšen "boljši" proc, npr. 7800X3D ali 9700X, boljšo grafiko (RX 9070XT ali kaj zelenega)?

Hvala puno :)

Overall fajna kista,  glih primeren budget.

Potencialno lahko za gaming "upgradas" in vzames kaksen 7600X3D, ki kosta prbl 270€ v nemciji/avstriji. Izgubis sicer 2 core-a oz 4 Threade v vsem ostalem, dobis pa vec FPS-ov v gamingu, ce ti je zelo do tega.

Zdej sm se malo gledal in tale grafa kosta 733€ v tujini... za 736€ dobis Powercolor Hellhound 9070XT (na Proshop.at, recimo)

Drugod je razlika med ~700€ in 715€ za XT verzijo...

Imho ne bi sparal teh 15€ in vzel raje XT. (funtech ima vecjo razliko... 726€ vs ~770€) sam bi raje vzel XT.

Kot pravim, ne vem kje gledas da bi nabavil :) 

Povezava do prispevka

Kul, hvala :)

Gledal sem po Nemčiji, specifično computer universe in notebooksbilliger. Nisem pa član kluba zvestobe nobene izmed navedenih trgovin, želim edino, da pošljejo direktno v Slo, torej brez posrednikov.

Za procesor pa kot sem rekel, > 90 % časa štrcam po internetih, želim pa ja, kolikor toliko udobno preigrat kakšen novejši špil.

Sem pogledal predlagane grafike, obe zgoraj navedeni trgovini imata Sapphire RX 9070 za ~695 eur, notebooksbilliger pa ima predlaganega Powercolor RX 9070XT za 15 eur več. To se najbrž splača ne?

Povezava do prispevka

Sicer nisem probal naročit, ampak computer universe se ne pritožuje dosti, če vpišem slovenski naslov, je pa res, da hočejo 40 eur za poštnino.

Davno tega sem pri njih naročil PC za teto in ni bilo težav z dostavo.

Notebookbilliger pa spet, nisem probal, imajo pa v ceniku za pošiljanje navedeno tudi Slovenijo?

Če ne se bom pa pač udal in si naredil mailboxde račun, kaj pa hočem :lol:

Povezava do prispevka

NBB > CU ce mene vprasas.

CU je znan po tem da ima za en kurac customer support in vcasih cakas lep cas predn posljejo kaj, ceprav pise da imajo zalogo.

NBB pa mam same dobre izkusnje in naj bi brez tezav posiljal v SLO. 

EDIT: ocitno samo za Firme... damn

Jz bi res dal 15€ vec za XT kot non-XT. Powercolor hellhound je kul, Asus Prime pa tud, Asrock steel legend je tud cist super, sploh ce bi slucajno rad belo grafo :D 

Sploh ce gledas tocno ta model...

non-XT od acerja dobis recimo tud za 600€ (black week deal)

uredilo bitje DaMachk
Povezava do prispevka

Vam napišem eno kratko zgodbico.

Leto pa pol nazaj sem za božične nabavil laptop na NBB. Smo se na firmi zmenili, da bodo oni nakazili, jaz jim bom pa na obroke odplačeval.

Ok, fast forward do prejšnjega tedna.

Nabavljam komponente za sina. Bil sem prijavljen s tem starim accountom, kao na firmo. Sem hotel narediti novega pa je hotel ime firme. OK pustim ta account.

Dam vse v košarico, stisnem plačaj... Vse cene 20% manj. 9070xt 600 EUR :D. Ajde, kliknem naprej, seljak jaz.

IMO so odbili DDV, ker je na firmo. Tako, da sem plačal 20% manj.

Me pa skrbi kaj bo naprej. Če so oni prijavili izvoz na našo firmo, kaj bo potem. 

Dal sem jim samo ime firme. Nič davčne številke ali kaj drugega.

Plačal sem pa sam :rofl:

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   1 član

• Ustvari novo...