Skoči na vsebino

Mala čistilna naprava


psycho

Priporočeni prispevki

hordak reče pred 46 minutami:

Ampak jaz sprašujem za pretočno troprekatno, ne za nepretočni rezervoar fekalij

 

Koliko manj kvalitetna voda teče iz pretočne greznice vs MČN

Na to je nemogoče odgovoriti, ker obstaja precej razlik že med malimi čistilnimi napravami, kaj šele z greznicami. V večini primerov iz MČN teče transparentna, rahlo rumena voda, ki naj bi po analizah BPK ustrezala dovoljenim izpustom, v greznicah pa ima ta voda ponavadi še več barve in še nekaj trdnih delcev. Že v MČN imaš ponavadi 3 prekate za usedanje, ki delujejo kot nekje troprekatna greznica, pa se vidi precejšna razlika med to in končno tekočino.

Povezava do prispevka
psycho reče Dne, 2. 7. 2021 at 11:03:

Pozdravljeni vsi!

Imam manjši problem pri izbiri male čistilne naprave (MČN), saj je ponudbe veliko, cene pa so kar različne. Ima kdo kaj izkušenj z nabavo in montiranjem male čistilne naprave, oziroma kak nasvet pri katerem ponudniku jo naročiti in kako je s subvencijami Eko sklada in/ali občine?

Pa še nekaj informacij zakaj iščem MČN:
Živim v bajti, ki je bila zgrajena konec 80ih, vključno z greznico. Med obilnim spomladanskim deževjem je v greznico nekako (verjetno z vrha) vdrla meteorna voda in začela na polno izpirati odplake ven, kar je bil razlog za paniko. Po daljšem pregovarjanju z lokalnim komunalnim podjetjem, so le prišli izvesti izredno praznjenje greznice in pregled, da ugotovijo kaj je narobe. Njihova ugotovitev je bila, da z greznico ni nič narobe, da pa je absolutno premajhna (troprekatna, skupaj nekih 5 kubikov, kar naj ne bi bilo dovolj niti za 2 osebi). Odločili so se, da nam dajo 60 dni časa, da menjamo greznico za MČN, kar smo sicer imeli v planu, ampak vseeno ne tako hitro.
Včeraj sem bil na občini, da sem vprašal kako je s subvencijami, njihov odgovor pa je bil, da sem sicer letošnji rok za prijavo na razpis že zamudil, da pa se lahko prijavim drugo leto in da občina prispeva do 400€ za MČN. To se mi zdi nekam malo, saj sem na internetih zasledil, da naj bi občine subvencionirale 30% in tudi več. Kar se pa cen samih čistilnih naprav tiče, pa vidim, da se cene gibljejo okrog 3000€, plus izkop in montaža.
Aja, pa še fun fact: 100m od bajte na koncu ulice je speljana kanalizacija, ampak se je naša ljuba občina odločila, da se jim ne izplača potegnit kanalizacije še do nas, ker smo mi in še dve hiši premalo, da bi se spuščali v izkop in montažo 100m cevi.

V glavnem že v naprej hvala za kak nasvet ali pa predlog kje nabaviti MČN in kak nasvet na kaj paziti pri nabavi in montaži.

 


Jaz bi poskusil uredit priklop na kanalizacijo. Tudi če stane isto kot MČN (pa ne bi smelo) je to dolgoročno ceneje in manj jebe kot MČN.

 

Brenta reče Dne, 4. 7. 2021 at 11:39:

Haha, te obcinski odloki so priceless. Obicajno brez kakrsnekoli zakonske podlage z odloki pisejo svoje "zakone".

Sploh pa da so dali mcn kot obvezo, ki to se za novogradnje ze lep cas ni vec.

Sicer pa za vecino to ni majhen vlozek. Kako pa bodo ostale obcane prepricali v to? Glavo stavim, da vecina tega ne bo storila. 

Sam tok btw, pri novem zakonu o vodi se je recimo želel še več svobode dat lokalnim šerifom glede teh odlokov :)

Povezava do prispevka
NixoN reče Dne, 21. 7. 2021 at 19:02:

Če ni skrivnost, v katerem koncu kokoške mate tko dobre komunalce? Ker te firme so ene najbolj umazanih, pokvarjenih in podkupljivih firm na rodni grudi, naša (Kostak d.d.) je pa itak med glavnimi prašiči.

Prodnik d.o.o. ima te stvari na čez v našem koncu. So pa kar pizde. Lahko bi napisal roman samo iz primerov ko sem imel jaz z njimi probleme, da o sosedih sploh ne začnem. V glavnem večina folka v naši občini jih ne more videt, ker samo kasirajo, zrihtajo pa nič, oziroma le če se jim grozi pa še to pol naredijo po liniji najmanjšega odpora.

Povezava do prispevka
psycho reče Dne, 23. 7. 2021 at 12:23:

Prodnik d.o.o. ima te stvari na čez v našem koncu. So pa kar pizde. Lahko bi napisal roman samo iz primerov ko sem imel jaz z njimi probleme, da o sosedih sploh ne začnem. V glavnem večina folka v naši občini jih ne more videt, ker samo kasirajo, zrihtajo pa nič, oziroma le če se jim grozi pa še to pol naredijo po liniji najmanjšega odpora.

 

Prodnik so res oderuške pizde 

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...