Skoči na vsebino

[multi] Avanture / Pustolovščine

Priporočeni prispevki

Konec igre reče pred 16 urami:

Ah damn, zakaj je pol tako slavljen. Ej kaj pa je pol najboljša 3D avantura, a je kaj sploh doseglo Grim Fandango in The Longest Journey al nič? 

Nč pomoje... GK3, Tex Murphy špili (čeprav ajde to je že diskutabilno), Dreamfall. Ni glih neki bolano deep ta žanr 3D špilov, mogoče če šteješ tud Blade Runner ja, pa mogoče kakšne FMV igrice ala Black Dahlia.

uredilo bitje Ezoterik
Povezava do prispevka

Meni je pa malce težko govorit o "3D" v avanturah, ker imam načeloma slabe spomine na čas, ko so začeli s tem. Npr. Monkey Island 4. Dobra zgodba, ki jo je videz močno pokvaril, predvsem pa RES okorne kontrole.  Tudi Simon in Broken Sword sta umrla s preselitvijo v 3d.  GK3  itak najbolj rešuje dobra zgodba (omenjene kamere se jaz nikoli nisem mogel dobro navadit, tisti 3d videz pa je bil že takrat dokaj bljak). Ceville je bil še kar všečen, dobri in humorni liki in je dandanes celo malce zapostavljen. Hja, konec koncev je Grim Fandango dobesedno edina tridimenzionalistična avantura, ki ji je res na polno uspelo. Praktično remek delo in verjetno daleč najboljša tovrstna igra.

Blade Runner je zgodba zase. Še danes velja za nekaj posebnega (mislim, ne vem koliko različnih možnih koncev (10?)). Je pa v voxlih, kar je sicer tudi 3d, ampak če smo že natančni... :) .

V t.i. 3d in omembe vredni so drugače tudi Tales of Monkey Island, Sam & Max.. (na splošno vse od Telltale Games); recimo tudi nadaljevanji The Longest Journey (Dreamfall in Dreamfall Chapters) in odlično nadaljevanje Beneath a Steel Sky (Beyond a Steel Sky).

edit: Ne morem mimo Guybrusha. Leto 2000, to res samo: WtF se je tu zgodilo. 
 guybrush_timeline.thumb.jpg.161b8bf38de6d84ca65e4a5abce4a3fa.jpg

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
Konec igre reče Dne, 30. 11. 2025 at 18:23:

Ah damn, zakaj je pol tako slavljen. Ej kaj pa je pol najboljša 3D avantura, a je kaj sploh doseglo Grim Fandango in The Longest Journey al nič? 

Primerjave gor ali dol, Syberia je odlična pustolovščina z zanimivo, vzdušno, skrivnostno zgodbo, dobrimi zapleti, solidnimi ugankami in enim boljših sidekickov v igrah. Preigral sem vse 4 igre. 

Povezava do prispevka
DaCapo reče Dne, 1. 12. 2025 at 10:45:

Meni je pa malce težko govorit o "3D" v avanturah, ker imam načeloma slabe spomine na čas, ko so začeli s tem. Npr. Monkey Island 4. Dobra zgodba, ki jo je videz močno pokvaril, predvsem pa RES okorne kontrole.  Tudi Simon in Broken Sword sta umrla s preselitvijo v 3d.  GK3  itak najbolj rešuje dobra zgodba (omenjene kamere se jaz nikoli nisem mogel dobro navadit, tisti 3d videz pa je bil že takrat dokaj bljak). Ceville je bil še kar všečen, dobri in humorni liki in je dandanes celo malce zapostavljen. Hja, konec koncev je Grim Fandango dobesedno edina tridimenzionalistična avantura, ki ji je res na polno uspelo. Praktično remek delo in verjetno daleč najboljša tovrstna igra.

Blade Runner je zgodba zase. Še danes velja za nekaj posebnega (mislim, ne vem koliko različnih možnih koncev (10?)). Je pa v voxlih, kar je sicer tudi 3d, ampak če smo že natančni... :) .

V t.i. 3d in omembe vredni so drugače tudi Tales of Monkey Island, Sam & Max.. (na splošno vse od Telltale Games); recimo tudi nadaljevanji The Longest Journey (Dreamfall in Dreamfall Chapters) in odlično nadaljevanje Beneath a Steel Sky (Beyond a Steel Sky).

edit: Ne morem mimo Guybrusha. Leto 2000, to res samo: WtF se je tu zgodilo. 
 guybrush_timeline.thumb.jpg.161b8bf38de6d84ca65e4a5abce4a3fa.jpg

mislim 2000 je grozen ja, ampak tudi 2009 nista (vsaj meni) všeč, da ne govorim o 2022 :) pa vem da je prezvečena tema, ampak come on, kaj je pa to no :P 

Povezava do prispevka

Desni 2009 je (na srečo) iz Special Edition enice in ga je moč z eno tipko spraviti v normalno formo (ker v rimejkani podobi meni deluje kot nek pederček). Levi 2009 pa je pač iz Tales in kljub temu, da je 3D je proti 2000 milina. :)
Ok, 2022 je res prežvečena tema itd., ampak kakorkoli obrnem sem se ga skozi igro vseeno navadil. Natančneje: rabil sem 2 skozihoda da sem ga nekako sprejel; predvsem tisti njegov nos... Cela igra je bila pač v tem stilu (kao neka artistična novodobna fora) . Meni pa je vsekakor delovalo bolj v smislu, da je grafičarjem zmanjkalo talenta/časa/volje.  V starih časih bi rekel, da so se pač malo poigrali v Flashu, ne pa da so hoteli doseči nek samosvoj stil. :)   

image.png.9e9db6e4100cb13924ce35529f4d4f83.png

Najboljši Guy vseh časov mi je itak iz dvojke (original '91). Se pa tudi ne pritožujem nad 97 iz Curse (tisti čas je bila namreč tudi pestra debata okrog njegove podobe).

Povezava do prispevka

@Istvan:
O ja, sem preigral in potem editiral objavo (22.julij '25) in na kratko zapisal:

Navedek

Končal. Odlična izkušnja in potrjujem, da je igra vsekakor kandidat za avanturo leta. Ajde, na momente zadeva deluje bolj kot "interaktivni akcijski pixel film", ampak to je ravno čar. Ker te drži v  napetosti, čeprav ni umiranja. Mislim umiranje je, ampak ne v smislu restore-restart-quit. V nekaj primerih je celo obvezno. In tudi zgodba vleče, tako da praktično ne moreš prenehat z igranjem

V bistvu težko karkoli dodam. Meni je bila igra res dobra in ravno te dneve jo bom verjetno ponovno preigral (ko končam Randal's Tuesday, ki izšel pravkar).  
Aja, res moram pohvalit pixel grafiko in animacijo. Za ljubitelje tega (retro) stila je zadeva božanska. 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Preigral sem Randal's Tuesday in potem ponovno še Monday (da lažje primerjam). Tuesday mi je precej slabša, čeprav niti slučajno slaba. Ne bom sodil glede dolžine, ampak nasplošno pač ni dosegla predhodnika. Mogoče je kriva zgodba (sicer prequel, kar sicer nima  veze glede kvalitete), pa tudi humor in 80-is reference niso bile tako "iskrive" kot v originalu. Za preigrat je, ni pa "polica" material. Tudi z liki se nekako nisem uspel zares povezati. In ko smo že pri (igralnih) likih, lahko spet omenim zapravljen potencial igranja/preklapljanja med slednjimi. Dandanes res redko katera avantura (če sploh) dobro izkoristi ta potencial oz. igralno mehaniko. O, kje si, dobri stari Maniac Mansion / Day of the tentacle? :) 

Povezava do prispevka

Jaz pa sem se lotil Foolish Mortals, tule se ga je kar hvalilo:

Zaenkrat dobri vtisi, lepo narisano in s solidnimi voice actorji za zelo majhen/budžeten indie studio, uganke delujejo logično, všeč mi je čas in prostor, v katerega je postavljen špil (Louisiana v 30. letih 20. stoletja)... Nek tak mix Broken Sworda in Monkey Islanda po vajbu, sicer me bolj spomni na prvega kljub vuduju in pomorsko/karibski tematiki.

Imam pa vsaj po prvih par urah ves čas močan filing, da je špil zaradi tega, ker je (kakor razumem) Kickstarterjevski projekt dveh navdušencev nad klasičnimi point & click avanturami, tako močan poklon klasičnim velikanom žanra, da deluje kot najbolj standardna 2D avantura pod soncem, ki prav v ničemer ne bo imela svežih idej in si bolj ali manj sposoja ali direktno kopira številne elemente. Igra za oboževalce danes nišnega žanra in/ali nostalgike, ki ne bo zanimala nikogar drugega v letu 2025. Špil ima tako po eni strani noro visok % pozitivnih ocen na Steamu in ful 10/10 hvalospevov s stani adventure gaming skupnosti, po drugi strani pa ga glede na Metacritic in število rivjujev mainstream gaming mediji niso niti povohali. 

uredilo bitje Raz
Povezava do prispevka

Foolish Mortals je točno to: povsem standardna 2D point & click avantura, ki ne doprinese čisto ničesar novega v žanr. In to mi je pravzaprav res in najbolj všeč. Zakaj bi izumljali toplo vodo? ;) Grafika je super, voice actorji naredijo svoje, uganke so logične, zgodba je zanimiva, dolžina primerna in zaključek je dober... Preigraš in si zadovoljen, medtem ko čakaš na kaj novega. 
Dve uganki sta mi sicer precej najedali (stopnice, khm, in pa plesni vložek), ampak sta načeloma povsem logični (sploh ko se zaveš "same mehanike", se ti rešitev dobesedno zabliska v glavi). 
Mogoče je zame celo kandidat za avanturo leta, ampak ker dobrih dobimo tako malo, je to precej relativno rečeno. Oz. bolj ali manj čisto osebno mnenje. Za medije pa ne bi vedel, to je lahko tudi zaradi tega, ker so tovrstne igre pač še vedno nekako "nišni" material ali pa je pač spregledana zaradi slabega marketinga. Nek majhen studio itak ne more vložit v marketing toliko kot lahko velika podjetja, npr. Microids (omenjam, ker smo nedavno dobili remaster Siberije). 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Ob skorajšnjem zaključku leta bom izpostavil nekaj novejših P&C avanturc, ki jih imam na seznamu uvrščene najvišje:

Loco Motive (november '24):  Ta je res ultimativna in ne samo, da je odlom v pixel grafiki in velik poklon LucasArtsu, prav vse je izvedeno popolno. Od ugank, grafike, animacije (čisto vsaka interakcija je odlično animirana), do humorja, zgodbe, ki jo preigramo z več odličnimi liki (žal ne moremo prosto menjavati, razen čisto proti koncu) in enega najboljših VA, kar sem jih slišal v zadnjih letih. /(če bi izšla letos, bi bila moj kandidat za igro leta ;) ) .

Old Skies (april '25): Dobra zgodba, všečne in logične (načeloma enostavne) uganke ter lušna grafika, ki ni klasični Wadjet Eye pixel stil, ampak vseeno izpade super. 

The Drifter (julij '25): Sci/fi triller z "odraslejšo/mračnejšo" zgodbo, odličen retro pixel videz (ki popolnoma deluje) in igra, ki v žanr celo doprinese nekaj unikatnosti.

Foolish Mortals (november '25): vse o tej  odlični "oldschool wannabe" avanturi je povedano že zgoraj oz. v par objavah višje. 

Omenit velja tudi:
Slender Threads (februar '25): dober grafični stil in "ctulhovska" zgodba, 
Elroy and the Aliens (april '25), ker so ga delali Slovenci in smo na igro "čakali" več kot 10 let. Ni sicer noben presežek, ampak je zelo solidna in docela klasična p&c avantura. 
Kathy Rain 2 (maj '25): nadaljevanje odlične "twin peakovske" enice,
SImon the Sorcerer Origins (oktober '25):  všečen prequel kultnega Simona,  ponovno v 2D, dobra naslovna pesem in to je načeloma to. 
pogojno še:
Agatha Christie - Death on the Nile (september '25), ni klasični p&c, ampak je pa dobra detektviščina, ki znano zgodbo predstavi v sveži novi luči. Dobro spolirana igra, edini minus so nekateri puzzli, ki so sami sebi namen. 

V naslednjem letu pa (še vedno) čakam na: Death Corp, Theropods, novega Darkside detektiva, Earth Must Die, pogojno tudi na Hollow Mire in verjetno še kakšno.

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Nedavno brska   0 članov

• Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
  • Ustvari novo...