Skoči na vsebino

[uradno] Powerpoint igrice


Priporočeni prispevki

Ker je v zadnjem času nekaj več zanimanja za visual novelse, se mi zdi proper, da imamo eno ločeno temo zanje. Sploh ker jih je ogromno in ogromno res kvalitetnih, hkrati pa forumašem zelo neprepoznavnih. Jaz jih znam z glave našteti mogoče 5, pa sicer podrobno spremljam non-mainstream gaming. Tako da se res veselim, da forumaši še kaj priporočate. 

 

Jaz sem končno šel skozi Doki Doki Literature Club! in moram reči, da je - tudi če niste fan tovrstnih igric - res must play. Kot prvo je itak zelo kratka igrica, kot drugo pa te stwista in zadene direkt v trebuh. Spoilal ne bom nič, ker se mi zdi, da je doživljanje twistov esencialen del igrice. 

 

Zdaj pa gledam, kaj igrat naprej. Igral sem samo dve najbolj mainstream zadeve:

- Ace Attorney trilogijo, kjer mi je četrti chapter v prvem delu še vedno med najboljšimi chapterji story heavy igric. Pač primer traja pomoje ene 10 ur in že po par urah (nekje na sredi) postane tako napet, da zadnje 4 ure sediš res na robu kavča ves nervozen :D. Dobra igrica z največjim minusom, ker odvetnike prikazuje polne las

- Zero Escape trilogijo, ki je tudi zelo kul. Začne se kot variacija Saw-like horrorja, torej 9 randomov se znajde v prostorih, kjer morajo za preživetje it skozi neko mentalno bolno igro, ampak potem se razvije še v mnogo več. 

 

Kolikor sem zjutraj raziskoval, me za naslednjo mika The House in Fata Morgana, ki je na dosti lestvic TOP 1, prav tako pa Danganronpa, ki je nikoli nisem igral. @Ezoterik ti si igral Danganronpo, a ne? A bi priporočal? Pa @Feget ti si tudi hypal, ko si igral enko, a je končni vtis ostal pozitiven? 

 

V glavnem, Doki Doki pa je res must za vse forumaše, dajte si privoščit štiri ure kvalitetne igre, stane vas (tokrat dobesedno) nič :D 

 

Kupi Doki Doki Literature Club Plus! – Microsoft Store – sl-SI

Povezava do prispevka

Vizualni romani nimajo veze s powerpointom. Večina jih je narejenih v Ren'Pyju.

 

Klikanje pa je bolj po tipki "next", čeprav si jaz običajno vklopim funkcijo, da se mi besedilo avtomatično vrti glede glede na hitrost branja, ki mi najbolj ustreza.

Včasih sem jih kar nekaj prebral ( Revija Joker - Vizualni romani (muzej.si) , še iz časov, ko jih je bilo na steamu skupaj manj, kot jih danes pomoje dnevno izide tam :D), sedaj se pa že dolgo nisem pripravil, da bi se katerega lotil. Še posebej, ker tisti najbolj cenjeni in res izjemni, vzamejo tudi po več kot 50-80 ur branja. Se mi ne da.

 

Gre pa za zelo razvejano zvrst iger, in sicer ne toliko po podobi, ampak po mehaniki, tematiki in ciljni skupini. Potem se zelo očitno ločijo tudi po tem, a gre za AAA produkcijo z animacijami in vrhunskim govorom ali one-man band indie zadeve. Čeprav slednji nemalokrat postrežejo z vrhunskim storytellingom, je ob popularnosti zvrsti uletelo tudi čisto preveč ščiša. 

 

Aja, pa da ne omenjam, da gre za, ehm, kontroverzno zvrst, saj je skorajda vsa igričarska pornografija v obliki vizualnih romanov (ali sorodnicah – zmenkaricah, ki imajo v bistvu enako podobo, le rahko drugačno mehaniko igranja), tako da si neuki lahko zmotno enači pojem vizualni roman z nagimi babami. Kar je zelo daleč od resnice. (No, je pa tudi res, da je menda tudi ta katergorija po kvaliteti postala dokaj na nivoju. Jaz sem sicer šele lani med steam razprodajo opazil, da je tam tudi "adult" sekcija, in sem v trenutnem navdihu razsvetljenja nabavil Acting LessonsBeing a DIK plus še par zadevic, ki naj bi bile vrhunske ne samo po podobi, ampak tudi po vsebini, a mi jih še do danes ni uspelo instalirati, tako da kaj več ne vem povedati. (hm, sicer sem nekaj takega vmes preigral, a mi je za tisto, čerpav je top zadeva, sram povedati  :D ))

 

Da ne bom nakladal, dva topshit brezplačna naslova:

Higurashi When They Cry Hou, prvo poglavje se imenuje Onikakushi. Pa še zastonj je že nekaj časa, vzame pa okoli 10 ur. Klasika, a še danes top horror zadeva. Resnično zmrazi do kosti :)

 

Aja, pa ravno včeraj je uletela prenovljena še ena zastonjkarica, Everlasting Summer, ruska indie zadeva, s tipično rusko nepoliranostjo, ampak (ali pa morda prav zaradi tega) z vrhunsko atmosfero. Meni jako všečna zadeva, čeprav mi niti ni jasno, zakaj mi ta naslov tako dogaja. 

 

Je pa vizualnih romanov  toliko in so tako profilirani, da je morda nekaj, kar je nekomu best-thing ever, drugemu le instant uninstall. 

Povezava do prispevka

Za Steins;Gate sem že velikokrat slišal, da je hudo dobra zadeva, ampak nisem pa nikoli igral. :)
STEINS;GATE on Steam (steampowered.com)


Drugače pa, (nisem čisto 100% da docela sodi v to zvrst) je ena res odličnih (vsaj zame) AI: The Somnium Files.
ai_1.thumb.jpg.5ae92fdbba503172eaebe32b0dd35bba.jpg
AI: The Somnium Files on Steam (steampowered.com)

Btw, avtor igre je Kotaro Uchikoshi, ki je zaslovel ravno z Zero Escape serijo. ;) 
Zanimivo tudi, da sem to igro že večkrat omenil na forumu in se ne spomnim, da bi jo vsaj nekdo drug še igral. Meni osebno je bila pač sila všečna in glede na to, kako razvejana je, je obilo možnosti za vnovična preigravanja. (zelo dobro urejen sistem "vračanja" ima - torej timeline). Je pa tudi res, še enkrat omenim, da ne sodi 100% v žanr "powerpoint" iger. Neka zanimiva mešanica pač, saj poznamo Japonce. Ampak sem jo moral spet omeniti. :)

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Plusek za smetanovca s slabim okusom za igrice, ampak mu je tokrat kar ratalo.

 

Ace Attorney serija je meni top of the top, predvsem zaradi pravne navezanosti in kvalitetnega sirarjenja ter odpiljenih likov (ocena 9/10). 


Danganronpa je prav tako odlična, predvsem prvi in drugi del (obe 9/10). S tem da obe te dve igri nista klasični powerpoint visual novela, ker dejansko imata nekaj raziskovanja in igranja, za razliko od Doki Doki, ki je pa res buton mash.

 

Jaz sem bil nad Doki Doki drugače kar razočaran. Sem mislim da bo neka brutal zgodba in mega twisti, ampak dejansko igra bazira na grajenju nasprotij - sprva res happy branje besmic in pecanje pičkic potem pa ne tako lepe stvari. Ampak overall so mi bili twisti v igrici precej lame in končna zgodba precej podpovprečna. Edina prednost igrice je to, da je res kratka (ker te visual noveli so sicer znani po svinjski razvlečenosti, ko 20 do 30 ur res samo nažigaš po X-u se ti lahko hitro sfuka). Sam bi jo komaj svetoval za preigranje, ocena 6/10. 

 

 

 

uredilo bitje Feget
Povezava do prispevka
Feget reče pred 43 minutami:

Ace Attorney serija je meni top of the top,


Si igral tudi kulski "odvrtek" Proferssor Layton vs. Phoenix Wright na 3DS? Meni je bilo odlično, ker sta mi dejansko obe igri (Layton serija in Phoenix serija) super. 
Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney - Wikipedia

edit: Btw, škoda, da ni več teh pravniških iger. Pred leti sem igral recimo Law & Order serijo, drugega pa se skoraj nič ne pomnim. 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Jst sm jih res velik igral.

 

Moj top je:

 

Higurashi in

Umineko (sploh ta kurac je čist sick, men je bil res prizadet payoff. Močno, močno priporočam)

 

Chaos;Head, Steins;Gate, Steins;Gate Elite (velik bolš kot anime)

428: Shibuya Scramble (sicer skoz hypam, sam še zmer ne vidm, da bi to vsi igral. Uglavnem igrejte to :D)

Muv-Luv (to sm špilal, ker so nerdi na Redditu priporočal, sam je res hudo :D Pač masiven payoff, začne se tok gnilo lol, sam dvojka je pa tok nora preglednica)

Nonary Games (miljarda koncev, pač res hudo, ker bolj k prihajaš proti koncu, bol se ti špil odpira. Vsi trije špili so sick, sam 2ka je najboljša)

Danganronpa (ja res carski excel fili)

CLANNAD (če ste gledal anime je mal useless, ma ni zaman vedno na vseh top spiskih VN)

Utawarerumono/Mask of Deception/Mask of Truth (men res skor najboljši VNi)

Kara no Shōjo (kul detektivka)

Rewrite (isti devi kot CLANNAD)

AI: Somnium Files

 

ziher še kej, sam dost jih je bol "romantične" sorte :D

Povezava do prispevka
DaCapo reče pred 1 uro:


Te zadeve me zelo zanimajo. Povej več, če se ti da. Npr. je to vsaka igra (zgodba) zase ali je boljše igrati v vrstnem redu? 

 

Vse preglednice so del istega univerzuma in se linearno nadaljujejo, sam niso vedno isti protagonisti. Ne znam dobr plota opisat, sam vsi so masivno pogojeni z znanstveno fantastiko, otaku kulturo in pač temi temami alienacije in norosti. v Chaos;Head maš mehaniko, kjer glede na to kako nor si dobivaš različno igro, če imaš negativne iluzije, pol vidiš velik horrorja, itd, če ne je pa vse bol light, romantično, erotično. Zgodba je neka kvazi detektivka, kjer raziskuješ tech umore, kot nek model, ki živi zaprt v stanovanje.

 

Steins;Gate je o modelčkih, ki odkrijejo time machine. Steins;Gate Elite je isto kot Steins;Gate, sam je notri zmontiran še celoten anime. Oz. bolj kot ne. Res kul. Ostalo so razni odvrtki, nadaljevanja, itd. Pač zdej je že mega vsebin v tej seriji. Pač igrej prvo, če ti bo hudo, lepo nadaljuj kokr so bli izdani. Edino Steins;Gate se odloč, če hočeš igrat vanilla al Elite.

Povezava do prispevka

@DaCapo Jaz Steins Gate sicer še nisem preigral čeprav ga imam v zbirki že nekaj časa on to. Baje pa elite in stari nista enaka.

 

En user review, ki ga je preigral:

Elite is a linear path. Unlike the original game, where you can access extra content through the phone trigger, Elite is a simple linear story, with 6 endings depending on your responses to text and critical decisions.
Visually speaking, this game is far superior to the original Steins;Gate. But there is a lot of cut monologue. Think of elite as a VN adaptation of the anime, rather than a remaster of the original vn. Due to the amount of cut monologue, the flow of elite is very poor in places. If you haven't played the original or seen the anime, you will get thrown off by the lack of flow in this. Elite is not a replacement for the original game, it is just a different version. Overall it's a good experience, however I cant recommend it over the original. Cut monologue means that in some places, dialogue makes absolutely no sense and has no flow. Scene transitions are also jarring. overall 5/10

 

Baje je not še ceenzura materijala iz originala...

uredilo bitje darksaga
Povezava do prispevka

@Ezoterik: torej bi bilo posledično boljše, da najprej preigram Steins;Gate (org), potem grem še skozi Elite?  Btw, koliko je v Elite sploh interaktivnosti? Malce sem poskusil in igral krepko več kot eno uro, pa ni bilo še enega "igralnega" elementa (v smislu kakšne odločitve itd.).  Sicer sem prebral zgornji @darksaga post (torej, da gre za zelo linearno igro, šest možnih koncev), ampak me vseeno zanima. :) 

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka

Zanimiv žanr, ki me je vedno mikal, ampak se mi ni dalo raziskovat kje začet. Zdaj sem potegnil zastonjkarice na Steamu, da počekiram. Pa imam še Steins;Gate in VLR pa ZTD. Je potrebno preigrat pred tem 999 ali bo dovolj kakšen recap ali kaj takšnega in začnem z VLR, če ga že imam?

 

Corpse Party je igral kdo? Nisem niti ziher, če spada čisto pod VN, ampak dosti podobno pa je.

Povezava do prispevka
Denny Crane reče pred 17 minutami:

Zanimiv žanr, ki me je vedno mikal, ampak se mi ni dalo raziskovat kje začet. Zdaj sem potegnil zastonjkarice na Steamu, da počekiram. Pa imam še Steins;Gate in VLR pa ZTD. Je potrebno preigrat pred tem 999 ali bo dovolj kakšen recap ali kaj takšnega in začnem z VLR, če ga že imam?

 

Corpse Party je igral kdo? Nisem niti ziher, če spada čisto pod VN, ampak dosti podobno pa je.

 

Zakaj ne bi kr z 999 začel, wtf :D VLR je direktno nadaljevanje.

Povezava do prispevka
Denny Crane reče pred 2 minutama:

To mi je jasno. Kot sem napisal VLR že imam, 999 pa ne. Če se ne motim pa lahko 999 nabavim samo v tistem Nonary Games kompletu in bi torej VLR kupil 2x. Zanima me bolj, če mi nič ne bo jasno v primeru, da začnem kar z VLR?

 

Ma načeloma je standalone pa še nekakšen recap je na začetku, sam pač škoda je. A ne morš spiratizirat 999 al neki :D 

Povezava do prispevka

Sej niso finance problem, ampak bolj to, da zadnje čase načeloma ne nametavam na že tako ogromen backlog, ker vprašanje, če se bom sploh uspel kdaj prebiti čez zalogo, ki jo imam. Sem spraševal bolj za slučaj, če me napade silovita želja po branju in klikanju skozi Zero Escape. OK, bom začel z 999, ko se to zgodi. Pred tem pa verjetno še Steins;Gate. Danes sem malo začel Doki Doki, samo sem hitro ugasnil, da me slučajno kdo ne vidi.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...