Skoči na vsebino

Jedrska energija


Sudat

Jedrska energija  

117 glasov

  1. 1. Jedrska energija je:

    • Prihodnost - potrebujemo vsaj še JEK2.
      111
    • V redu tako kot je - ne gradimo novih, ne zapiramo JEK.
      5
    • Slaba, takoj zapret še to kar imamo.
      1


Priporočeni prispevki

DannySmit reče pred 1 uro:

valda in tisti ki ma moč usmrčevanja bo pol pravično vodil vse skupaj, dokler ga ne nasledi pravični sin in tako gremo na veke vekov

prou uno, dobro da mamo zgodovino u šolah

Daš da se na volitvah glasuje še za to, katerih 5 politikov (izmed teh ki so bili v parlamentu in vladi v trenutnem mandatu) bo usmrčenih.

Povezava do prispevka
maksi reče pred 2 urama:

A ne bodo Kitajci gradili neko absurdno število nukleark, več kot vsi ostali skupaj? Marsikaj se da, če ni korupcije.

Na Kitajskem ni korupcije.:rofl: Maksi res živi v nekem navideznem svetu. daj malo poglej izza svojih ideoloških smernic.

Povezava do prispevka

Pizda, še dobr da inflacija ne obstaja.

Oh, wait...

 

Also, Olkiluoto je koštal cca. 11.000 milijonov zarad nenormalnih delayev. Ne vem, kok trenutno koštajo NPP-ji, ki so v roku. Point mojega posta je da cene v tisoče milijonov niso nič čudnega za tak inženirski podvig.

uredilo bitje Skunky Lee
Povezava do prispevka
nimious reče pred 7 minutami:

Zanimivo da vse obstoječe nuklearke pa niso rable 8 miljard za zgradit. Če je očitno res to tok draga zadeva.

Res povsem normalna stvar, da je po desetletjih izkušenj gradnje stvar iz leta v leta dražja.

Pa ja, rbmk reaktorji so precej poceni, gorivo je poceni, zakaj sploh gradimo se karkoli drugega kot poceni reaktorje. Illuminati, that’s why. 

Povezava do prispevka
Skunky Lee reče pred 16 minutami:

Pizda, še dobr da inflacija ne obstaja.

Oh, wait...

 

Also, Olkiluoto je koštal cca. 11.000 milijonov zarad nenormalnih delayev. Ne vem, kok trenutno koštajo NPP-ji, ki so v roku. Point mojega posta je da cene v tisoče milijonov niso nič čudnega za tak inženirski podvig.

Kot da ne primerjamo cen z upoštevanjem inflacije.

Oh, wait....

Povezava do prispevka
Skunky Lee reče pred 1 uro:

 

Povej mi, da še nikol nisi sodeloval pri inženirskem projektu, brez da bi mi povedal da še nikol nisi sodeloval pri inženirskem projektu.

 

Trenutno se na firmi ukvarjamo z ASPICE/ASIL projektom in grejo stroški in porabljeni man hoursi v nebo zarad vseh dodatnih zahtev, ki jih to prinese s sabo. Verjamem, da je to pri zadevah kot so jedrski reaktorji potencirano v tri krasne.

Na žalost pri reaktorjih economy of scale še ni prišel v veljavo. Imej tudi v mislih, da cevi v JE niti pod razno ni nekaj kar potegneš iz police v bauhausu. Preden pride jeklo do mašine mora met točno določeno zgradbo, preverjeno, certificirano, sledljivo. Potem pride izdelava cevi, kjer se preverja za vse najmanjše defekte, potem pride vgradnja ki je narejena po najvišjih standardih, nakar pride inšpekcija ki preveri vsak milimeter kvalitete vgradnje/varov z dragimi napravami, nakar nekdo preveri če vse to konformira z zahtevanimi specifikacijami, preden da svoj podpis v uporabno dovoljenje. In to za vsak meter cevi v celotnem kompleksu, kjer jih je kumulativno verjetno tisoče kilometrov. Potem so tu še električne napeljave, regulacijski sistemi, varnostne funkcije (ki jih je milijon), zaščite, hladilni sistemi...  Nenavsezadnje tudi beton, ki gre v stene. Temu ni konca.

 

Da primarnega kroga sploh ne omenjamo, lol. Na YT maš lepo posnetek kako se kuje reaktorska posoda. Potem jo je pa treba še spravit do lokacije v enem kosu. Mislim, da so samo 3 lokacije na svetu, ki so sposobne kovat posodo (Francija, Rusija, Kitajska). Aktivni & pasivni varnostni sistemi... Regulative še pa još. Ne pozabit da plačaš tudi znanje & razvoj, ki je šel v celotni sistem, ki lahko potencialno pobije cel kontinent, če gre kaj narobe. Valda si je pa treba na koncu odrezat še en kos pogače za dobiček, nič ni narobe s tem. Če si vzameš 10% RVC-ja ko prodaš čigumi za 0,56 si zaslužil 5,6 centa. Če si vzameš 10% RVC-ja pri 8000 milijonih si naredil 800 milijonov. Pa 10% ni glih neki ful divji profit margin.

 

Ne pozabit, da moraš za varno in uspešno obratovanje reaktorja usposobit in izučit malo vojsko sposobnih ljudi. Potrebuješ operaterje, potrebuješ inženirje, potrebuješ tehnike, potrebuješ varnostnike. Nedolgo nazaj je bil intervju z Laro Topol, ki ti ga toplo priporočam:

https://www.24ur.com/novice/znanost-in-tehnologija/lara-topol-o-komandni-sobi-nek-energetski-in-jedrski-prihodnosti-vsi-lahko-mirno-spite.html

Tu ti da punca zelo dober občutek, kako izgleda izobraževanje za reaktorskega operaterja. To tudi košta kar nekaj denarja, da sploh zalaufaš personel, ki ga rabiš.

 

Skratka, hočem povedat, da 8000 milijonov ni tok nepredstavljivo. Je ogromno, I'm not saying it's not. But all things considering, je strošek razumljiv.


Ne pravim, da ne bi Krasniqi s.p. iz Spodnjega Kašlja to naredu za 1500 milijonov. Verjetno bi. Samo pol bi se pa verjetno jaz kar hitro odselil od tam. :)

 

Also, če se v splošnem tle debatira o energetiki, si dajte tole prebrat:

https://siol.net/digisvet/novice/nasa-in-morda-se-katera-generacija-poceni-energije-ne-bo-vec-dozivela-574779

Dober intervju. Razlaga stvari, ki smo jih že 10 let nazaj poslušal na elektrotehniškem faksu, in še vedno držijo.

 

Sej vem da je kompleksna stvar, samo kje je vse vreden 8 milijard? To je 8 000 milijonov!In kar je najhujše grem se stavit desni jajc, da bo cena na konc ful višja. Skoraj vse nuklearne elektrarne, ki se trenutno gradijo, se je strošek gradnje vedno vsaj podvoji. Pri fincih se je celo početveril.

 

Fora pri nuklearki je to, da ker gre za varnost, nabijejo cene u božju mater, pa gre za čist navaden del. Samo zato ker je za nuklearno elektrarno je pol cena 10+X višja. Pol pa še preverjanje in pol še preverjajo preverjane pa spet nabijajo cene u božju mater. In na koncu ugotovijo da te super duper in drage cevi sploh niso super duper ampak navadne cevi po ceni super duper. In pol gredo vse menjat in tako samo podvajajo že tako preplačan material in storitve. Da bi pa sprot preverjal kaj ugrajujejo je pa zgleda tu mač.

 

 

Pač nalijmo si čistega vina in si priznajmo, da so cene tako visoke zaradi korupcije in ne zardi nevem kakšnih stroškov, ker mora biti vse po najvišjih standardih.

uredilo bitje Wallux
Povezava do prispevka
maksi reče pred 1 uro:

Dražje so kot v preteklosti zaradi tega, ker so varnostni standardi dosti višji kot v preteklosti, večinoma zaradi zelenih oz. protinuklearnega lobija, ki hočejo nuklearno energijo narediti nerentabilno.

dolgo časa nazaj sem govoril z enim profesorjem, ki se spozna tut na jedrsko tehniko in je rekel, da so ti varnostni standardi včasih malo nesmiselni oz. preveč podražijo gradnjo. recimo potrojeni ali početvorjeni systemi (ne vem, cooling, črpalke...) + core catcher.

k je samo po sebi že za 4x systeme za pričakovati, da ne bodo nikoli failali vsi (taki systemi delajo tudi na različne načine npr; pustimo fukushimo) in nebi rabili še CC in raznih dodatnih drugih varnostnih systemov. da se pretirava s tem, kar potem nabije ceno v višave.

recimo JEK je stara 40 let ali koliko že in je tudi dobra.

 

do sedaj je bilo tako, da je bilo zraven teh 8 mrd še en kup presežkov budgeta, recimo na finskem.

še najboljši so worst korejci, ki so zadnja leta zgradili par elektrarn in bi bili najbrž najboljša opcija, ampak jih lobiji nebi dopustili (tudi janša je dal rep med noge, ko je prišel pompeo).

https://en.wikipedia.org/wiki/APR-1400

uredilo bitje bainit
Povezava do prispevka
Wallux reče pred 2 urama:

Pač nalijmo si čistega vina in si priznajmo, da so cene tako visoke zaradi korupcije in ne zardi nevem kakšnih stroškov, ker mora biti vse po najvišjih standardih.

nalij si malo vina raje kar tako za sprostitev, ker takih zaključkov ne moreš kar vlečt iz lufta (pa ne trdim da ni korupcije v takih poslih)

Povezava do prispevka
DannySmit reče pred 1 uro:

nalij si malo vina raje kar tako za sprostitev, ker takih zaključkov ne moreš kar vlečt iz lufta (pa ne trdim da ni korupcije v takih poslih)

 

Iz kakšnega lufta? Maš primerov kolikor hočeš. Na kratko, država ne zna racionalno ravnati z denarjem.

 

 

Skunky Lee reče pred 4 urami:

 

Ne. Ne gre za "čisto navaden del". Gre se za kos cevi, za katerega je točno znano:

  • Kakšna je njegova kemijska struktura
  • Kakšne obremenitve je spodoben zdržat
  • Kako se bo obnašal pod vplivom 50-letnega obstreljevanja z nevtroni
  • Kako je zavarjeno skupaj brez mikropoškodb
  • Kdo je odgovorna oseba, ki je potrdila resničnost zgoraj navedenih informacij in katero bodo vrgli v čuzo, če karkoli ne štima

 

Again, to ni kos ki ga potegneš iz Bauhausove stalaže, kjer je med eno in drugo serijo razlika v raznoraznih parametrih tud 50% zato ker indijca v Kerali boli kurac kakšno odpadno jeklo strese v kotel v livarni. Tam je pomembno samo to da bo zdržalo tistih 40 let znotraj katerih mora tvoj drek iz sekreta pridt do kanalizacije. Pri JE je stvar pač malo drugačna. Mislim, lahko si nalivaš čistega vina kot ti paše - kot nekdo, ki se je spustil v safety engineering in ima dober pregled nad denarnimi tokovi v takih projektih, ti lahko garantiram, da si tega keša nihče ne baše v žep. Razumem pa tudi tebe. Dokler nisi v tem, si težko predstavljaš, na kaj vse je potrebno bit pozoren in količino stroškov, ki jo to potegne za sabo.

Ko enkrat podpišeš pogodbo, v kateri z lastnim premoženjem jamčiš za vso škodo, ki bo potencialno narejena v primeru da se med svojim delom nisi držal predpisanih postopkov, se ornk zamisliš. Ti povem iz prve roke. Mi mamo trenutno za 1 automotive inženirja 1 dodatnega človeka, ki samo skrbi za birokracijo & sledljivost. Pa je to automotive, ne jebena JE.

 

Ekonomika gradnje je pri JE v petnajstem planu. Varnost je zdaleč, zdaleč, zdaleč v prvem,. To je posledica Three Mile Islanda, Černobila in Fukushime. In to za sabo pač potegne tak price tag. Maš vso pravico do tega da se ti zdi too much, samo taka je pač realnost. Nima to veze s korupcijo.

 

P.S.

V zadnjih nekaj postih se na veliko omenja Olkiluoto. Bom čist iskren - nimam pojma kaj je šlo tam narobe. Si moram ob priliki malo več prebrat o tem zakaj je pri fincih nastal tak clusterfuck.

 

Sej na ištanci, ki jo ti poznaš niti ni toliko napihnenosti cen in je vse več ali manj realno ocenjen. Ko pa je projekt kot je gradnja JE pa hitro pride do odtekanja denarja. Ker realno nobeno podjetje, ki dela take in drugačne dele, ki so ugrajene v JE bajno ubogati. Vso smetano poberejo posredniki. in Ravno posredniki najbolj napihujejo stroške med gradnjo. Od inžinerja dobi neki problem, ki stane neko normalno ceno, pol pa ta posrednik naročniku (država) proda pravljice koliko bo ta problem stal in da je cel projekt v nevarnosti bla, bla.... in evo, stotine milijonov že šiba.

 

Pač preveč ste najivni in mislite, da folk, ki dela za državo ful obvladajo zadeve.

 

uredilo bitje Wallux
Povezava do prispevka
Skunky Lee reče pred 9 urami:

Pa je to automotive, ne jebena JE.

Absolutno strinjam. Za kakovost avtomobilov je vloženo neverjetno velik energije (beri: dnarja). Mene včasih srat stisne, ko pogledam "od daleč" in vem, da je samo en naš sistem spustil čez tolk in tolk milijonov kosov, ki ne smejo bit zanič, drgač bo avto loh zajebu neki med vožnjo in nekdo loh zato umre. Kaj šele pr jedrski elektrarni, nepredstavljivo.

Povezava do prispevka
Jenno reče pred 9 urami:

Absolutno strinjam. Za kakovost avtomobilov je vloženo neverjetno velik energije (beri: dnarja). Mene včasih srat stisne, ko pogledam "od daleč" in vem, da je samo en naš sistem spustil čez tolk in tolk milijonov kosov, ki ne smejo bit zanič, drgač bo avto loh zajebu neki med vožnjo in nekdo loh zato umre. Kaj šele pr jedrski elektrarni, nepredstavljivo.

 

Pol bi morali biti avtomobili vredni minimalno vsaj pol milijona  po tej logiki.

Povezava do prispevka
Jenno reče pred 2 urama:

Dobr si to zračunu; upoštevu serijsko proizvodnjo v primerjavi z butično zadevo, kot je JE, nimam kej dodat ;)

 

Sej maš butično prouzvodno avtomobilov. Sam tam se vsaj ve zakaj je cena tako napihnjena. Zaradi imena oz. ekskluzivnosti.

 

Edin če hočeš povedat, da je imeti JE neki težek fensi šmensi in cena je temu primerna.

Povezava do prispevka
Wallux reče pred 6 urami:

 

Sej maš butično prouzvodno avtomobilov. Sam tam se vsaj ve zakaj je cena tako napihnjena. Zaradi imena oz. ekskluzivnosti.

 

Edin če hočeš povedat, da je imeti JE neki težek fensi šmensi in cena je temu primerna.

Kaj hočeš povedati? V bistu je več butičnih avtomobilov kot nukleark, tako da je tvoja cenovna primerjava kar na mestu. Poleg tega pri nuklearkah nihče ne dela copy/paste razen kitajcev, kar definitivno draži zadevo. Komponente zanje se naroči s kopico potrebnih certifikatov (varnostne zahteve) in so kot take unikati, ki jih redka podjetja delajo ravno enkrat na nekaj let.

Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...