Skoči na vsebino

Kavbojska ankica: John Vs. Arthur


DaCapo

John Marston VS. Arthur Morgan   

24 glasov

  1. 1. Komu boste dali svoj glas?

    • John Marston
      10
    • Arthur Morgan
      14


Priporočeni prispevki

Žvrkljotron reče pred 2 urama:

Meni se zdi, da se stilsko enka precej bolj zgleduje po špageti vesternih, kot dvojka. Dvojka je bolj Sam Peckinpah style.


S tem se kar strinjam. Pred časom sem na netu celo nekaj bral o tem po katerih filmih so se avtorji močno zgledovali v obeh delih. 

Čeprav oba dela itak konkretno črpata iz vseh najbolj znanih vesternov! Določene scene so skorajda čista preslikava :) 

Btw, jaz sem dejansko kar ljubitelj vesternov. Špagete by Sergio Leone sem verjetno pogledal enih 100x in se še vedno rad vračam, ker so mi pač res zakon. Pa tudi večino drugega, seveda tudi novejše. Včasih mi je prav žal, da je na voljo vedno manj novega materiala, čeprav občasno na vsakih nekaj redkih let še vedno uleti kak biser. Od serij pa itak Deadwood. Komot lahko priporočate karkoli vredno ogleda!

Žal pa nisem toliko doma pri knjigah v tovrstnem žanru. Konkretno sem bral edino Karl Maya (in še vedno rad posežem po teh zgodbah ;)). Zan Grey mi v mladosti nekako ni sedel (mogoče bo potrebno dati novo priliko?), nekaj malega pa se spomnim tudi knjig J. Cooperja . Tudi tukaj se priporočam za predloge.


Sem si (oz. ste mi) pa prav skomine sedaj naredili in ni vrag, da ne bom ponovno štartal z igranjem enice in nato nadaljeval z dvojko. Še vedno pa težko rečem,  kateri del mi je ljubši. Oba imata svoje odlične elemente, tako v zgodbi, kot v samem igranju. Dvojka mogoče že skoraj malce pretirava z managementom (oprema, konji, orožje ...), ampak ko enkrat padeš not je to vsekakor dodatni biserček.  

uredilo bitje DaCapo
Povezava do prispevka
DaCapo reče Dne, 22. 3. 2022 at 15:12:





Žal pa nisem toliko doma pri knjigah v tovrstnem žanru. Konkretno sem bral edino Karl Maya (in še vedno rad posežem po teh zgodbah ;)). Zan Grey mi v mladosti nekako ni sedel (mogoče bo potrebno dati novo priliko?), nekaj malega pa se spomnim tudi knjig J. Cooperja . Tudi tukaj se priporočam za predloge.

 

jaz sem tudi Maya požiral kot osnovnošolček, še v Jugi. Pa italijanske western stripe, ki so bili takrat popularni v ex YU (Tex Willer; Zagor; Mali rendžer, Komandant Mark,  Blek Stena...) Fennimore Cooperja sem tudi bral v slovenščini ampak se nič več ne spomnim, ker je skoraj pol stoletja mimo. Moj oče je bil navdušen nad western romani, ki so takrat izhajali v srbohrvaščini v seriji Laso. Ko mi je zmanjkalo stripov sem bral tudi te. :D Takrat nisem vedel, da je šlo med ostalim za prevode ameriškega avtorja Louisa L'Amourja, ki je veljal za enega najuspešnejših piscev serijske western literature. Še danes se s kakim kolegom zafrkavamo na račun "famoznih" fraz iz romanov. Dok Holidej (Dock Hallyday) je nosil "niklovane koltove sa drškama od slonovače" , Vajat Erp (Wyatt Earp) pa Kolt Bantlajjn Spešl (Buntline Special). Moto zbirke o Dock Hallydayu je bil "Došao je tiho i ušao u legendu". Nekdo ga je spremenil v "Došao je tiho i otišao još tiše".

Povezava do prispevka

Če še malo omenim Karla Maya: Vinetou filmi (tista nemška produkcija, ki so jo večinoma snemali v Dalmaciji) mi res nikoli niso sedli. Že kot mulcu se mi je zdelo, da to sodi nekam na dno "lestvice" filmov. So pa moji starši še preradi gledali in v novejšem obdobju je stric nabavil celo zbirko na DVD-jih. In pa album s sličicami so imeli za zbiranje (tega sem rad prelistal, ko sem bil še res majhen) in pa igralne karte (s fotografijami iz omenjenih filmov), za katere sicer nisem imel pojma kakšna so pravila, vem pa da mi je bila najljubša karta lepe indijanke Ribanne :) 

image.png.8d09ccbf500cd905c146b128cd8c380a.png

Povezava do prispevka

Itaq Arthur...res močan lik, dobro razdelan, všeč mi je njegova preobrazba, pogleda na svet, naravo...Ko šaltaš na Johna, mi je kar Downgrade, pa še tečno Abigail prenašat in poslušat.
Ampak vseeno boljše kot v 1ki, ko šaltaš na Jacka, ki je pa prov en drek vreden...pa nadležen glas.

Povezava do prispevka

Freddy P. mi je bil kar všečna avantura. Zamorilo mi je edino mešanje zdravil v apoteki. Je pa tudi že sto let, kar sem jo nazadnje igral in se podrobnosti bolj malo spomnim. Mogoče ideja za ponovno preigravanje? (ker pustolvščin, bodisi starih, bodisi novih zame ni nikoli dovolj :) ).  

Povezava do prispevka

Đon Marston itak... Špageti vesterni (antijunak, mehiška revolucija, top tier muzika) pri men definitivno zmagajo tako nad zlato dobo Hollywooda (tm 40-60 aka konjenica in indijanci) ter ameriški konkurenci iz 60-80 (zaton "kavbojev" aka bande in goniči goved). Itak vse pogledam, sam če že moram izbrati...

 

Tv shows za pogledati pa ne vem, še Godless:

 

ter Hell on Wheels:

 

in mogoče še The Son:

 

pa skoraj pozabil itak frišna Yellowstone predzgodba... 1883:

 

Tudi pred kavbojci kolonialno obdobje S. Amerika je zanimivo, kolonisti proti indijancem... Uno brutal ala Leo di Caprio... Barkskins:

 

Ali proti "crvenim mundirima" ala Veliki Blek... Frontier:

 

Bagatelca: Sergio Leone imel večji budget k Sergio Corbucci... Dokaz, so izvrtali več lukenj na "mitraljezu"...

 

IMG_20220404_164812_9.jpg

Franco-Nero-firing-a-machine-gun-in-Django.jpg

uredilo bitje MarioKing
Povezava do prispevka

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...