Skoči na vsebino

JaGuArKa

Legenda
  • Število vsebin

    64
  • Dan prve porumenitve

Prispevki od JaGuArKa

  1. erted45 reče pred 2 urama:

    Ko ste že pri terencih, a je Toyota skenslala Land Cruiserja slučajno?

    Sem hotel pogledati ponudbo ker sem ga hotel priporočiti Jaguarki ampak ga na strani Toyota Slovenije ni več v ponudbi.

    Tudi na avto.net je samo 1 nov.

     

    Mogoče le prenavljajo, če pride nov ali prenovljen model.

     

    Skratka, moja 2 centa kot lastnik Hiluxa - v rangu 20-30k Duster ali Vitara / SX4 (praktično isti avto, vzameš tistega, ki ti je lepši).

    V rangu 40k+ (alpa dejmo raje rečt 50k+) Land Cruiser, lahko vzameš kratkega (3 vrata) ali dolgega (5 vrat), oprema od kmečke do luksuza, ni da ni. Pa še predelajo / prehomologirajo ti ga v tovorno, pa dobiš lepo povrnjen DDV, če kupuješ kot pravna oseba.

     

    Pogojno, če želiš nekaj prihraniti (čeprav se kolikor vem ti prihranki kar krčijo) je opcija tudi Hilux ali D Max, če je Hilux predrag.

     

    Kvota pickupov se krči, L200 ni več, Navare tudi mislim da ne, ostanejo ti Ranger / Amarok (isti avto, drugo pakovanje), Hilux in D-Max pa zdej vidim, da so se začeli pojavljat neki kitajci. 

     

    Moram povprasat kaksen je sploh budget, imo nekje 40-50k. Ocitno ni tako malo opcij 😊

     

    hawa meyta reče pred 1 uro:

     

    čisto razumem tvojo željo po čim bolj enotnem voznem parku.

     

    a ironija je, da si s svojim postom na najlepši možni način obrazložila vse največje prednosti avtomatskega menjalnika. :D

     

    Avtomatik bi se verjetno obnesel, ce bi se zamenjal kompletni vozni park 😄

    Tako imamo pa kangooje, doblota, rapida, fieste, fabie... preden vse to likvidiramo, bo se precej vode preteklo. Pa tudi na ceno se gleda - to, kar se trenutno isce, ne bo za splosno rabo. Za to, kar se pocne s temi avtomobili, so pa bistveno nizji kriteriji, poskodbe so pogoste, servisi pa se bolj. Torej tudi servisi in deli ne smejo biti predragi.

  2. Ker so vsi avtomobili v floti rocni, vkljucno z nasimi privatnimi. Se zna zgodit, da po dva, tri, stiri vozila, ce ne vec, na izmeno zamenjamo, pa prevlada tista avtomatizacija, ne razmisljas, saltas, navajenost. En avtomatik vmes bi vse zmedel.  Ze tako je problem, ko menjas vozila in se pedali cisto drugace obnasajo. En ima trdo sklopko za popizdit, drug mehko kot puter, se po 12 urah voznje v svojega presedes in se lovis pol ure, da se navadis. Se dodatne jebe z menjalnikom so prevec.

    For example: 12 ur vozim kangooja, 6 stopenjski menjalnik, potegne ful, ampak sklopka nehumano trda, levo nogo nabildala med uporabo. Menjam vozilo, because reasons, pedali mehki kot puter, ampak 5 prestav, ne gre nikamor. Vzamem tretjega, se lepo pelje, potegne, ampak vse odlagalne povrsine klizave as fuck, vsi papirji letijo po avtu.

     

    Ko zakljucim, se v mojega, rocnega presedem.

     

    Traja, da se spet na pedale navadim, vsak avto se drugace obnasa. Ce vmes vrzemo avtomatika, bo zmeda.

  3. Ponovno se obracam na avtoznalce, namrec kupuje se nov sluzben avto, ampak za orenk dedca s sraufi v hrbtenici, torej majhni in nizki jajcki odpadejo. Kaj je smiselno pogledat za dvometrasa, da bo glede na trajne poskodbe hrbtenice lahko udobno sedel in vec ur uporabljal avto?

    Isce se dizel, ne rabi panorame, ogrevanih sedezev in volana (se pa ne bi branil za razumno ceno), navigacija je plus, ni pa obvezna, 4x4 in rocni menjalnik pa. Pac nek delovni voz, ki je udoben, ki zmore voznjo cez polje, blato, makedam za vecjega, relativno nezahtevnega cloveka.

    Plus, ce zmore vec kot dva potnika.

    Kaj je za pogledat, oz. ce lahko kdo iz prve roke pove? Duster, Ranger, Raptor (forda sta seveda obcutno drazja, je se kaj vmes?)

  4. Sem se zamislila nad prebranim in imate prav, pleh je samo pleh, dzabe travmirat. Bolijo pac prve praske, udrtine, trenutno sem se v fazi "tri tedne ga mam, kolibri se mu ne sme priblizat", nocem ze takoj v startu gledat udrtin od vrat na parkingu, mastnih flekov od bedakov cez pol avta, ki so opazili, da ima jagi nov ride, ki stoji tam celo noc parkiran, pa nje ni zraven, dejmo bit svinje in usrat cel avto, ko spegamo v notranjost kaksno opremo ima, da bomo med kofetkanjem ocenili vrednost in debatirali o njeni placi, ker *kakooo* varko to placuje, valda kurce tam v podhodu zelezniske vlece al neki.

    Tako nekako si interpretiram velike mastne fleke, najbrz narobe, prej dilam al neki.

    • Na jagodo +1 3
  5. bendeho reče pred 16 minutami:

    srečno vožnjo

    jaz imam to srečo, da imam lahko dodaten avto za jurja za v službo, pa ga pustim na soncu, dežju na ulici itd da mi ga kolesarji in glupi napol slepi šoferji lahko obbutajo, pa za na veselice isto

     

     

    Ne glede na vrednost vozila, ti je bedno, ko gledas udrtine na plehu, ker ljudje mirno na parkingu obutajo tvoj avto, ko lezejo iz svojega. Ko sem se drugje zivela in je avto stal zunaj na parkiriscu, so mi ga trikrat v enem letu "predelali", konkretno zaleten spredaj, zadaj, od strani, avto sicer 10 let star, ampak kot iz skatlice, seveda nisem imela za kasko... jasno, da nihce ni niti telefonske pustil.

    Hvala bogu, da imam zdaj avto v garazi in da ne delam vec po veselicah, prej je bil licar na speed dialu.

  6. drevored reče pred 21 minutami:

    nisem nic ciljal na to kolko si lahko privoscis. ciljal sem na to zarad cesa hoces met kamerco. pac novih suhov za k masi tud ne nosis spilat fuzbal ane.

     

     

    No, ker se zaradi narave posla mimogrede komu zamerim, ki se znese nad avtom. Pa ker mi privrzenci (I know, kaj jim ni jasno), z vezicami na kljuke od vrat zategujejo darilca, s selotejpom 10x cez kljuko kaj obvezejo, oboje moram rezat dol in ostanejo poskodbe, vse se lima, cez vrecke peciva pronica mascoba na pleh in je vse zapacano... Skratka, hassle in skoda po nepotrebnem, nihce ne pusti posetnice.

  7. Skynetz reče pred 5 minutami:

    Jaz ne vidim nič jelly v tem kar je napisal sicer ampak ok. Pač jaz tudi osebno ne bi imel dragega avta, če bi pričakoval, da se kej takega lahko zgodi, oz. da se je to redno že dogajalo. Ker se pol samo sekiraš, razen če imaš jajca in denar na strani, pa te dobesedno boli kurac. Kolega je glih prejšnji teden dobil novo Teslo in ni dal niti kaska gor, na avto za 42k. Ko sem ga vprašal zakaj ne je rekel "zavarovalnice so itak nateg, poleg tega pa kdor nima denarja za popravilo ne bi smel kupit takega avta". Pa ubistvu ni daleč od resnice.

     

    Anyway, imam tudi jaz 70mai kamerco, skrit jo ne moreš, snema sicer ok. Kar se tiče parking funkcije, lahko nastaviš kolko časa za tem, ko parkiraš gre v parking funkcijo. Se mi pa zdi useless, ker začne snemat takrat, ko je ubistvu ta dogodek, zaradi česar se je prižgala že šel mimo. Recimo če ti nekdo rukne avto, se bo prižgala ob trku. Vsaj ta, ki jo imam jaz. Je pa kul za snemat vožnjo, če se ti med vožnjo kej zgodi.

     

    Drevored je ciljal na moj track record, skorajda 20 let sem registrirana na forumu, bedna varkica na minimalcu, social case.

    Mogoce sem bila pa pridna in nisem vec socialno dno, a ne. Vseeno pa glede na zaposlitev imam oz. pridobivam pozornost kretenov, zaradi katerih bi zelela maksimalno zascititi nekaj meni ljubega, za kar sem trdo garala.

  8. drevored reče pred 1 uro:

    men se zdi, kot da mas predrag avto za tak lajf, kot ga furas

    To je dost shitty thing to say komerkol, ves. 35k sem skesirala, kako in zakaj je moja stvar, poskusam zgolj pokrit vse opcije poleg zavarovanja.

  9. drevored reče pred 18 urami:

     

    u ja, to pa je pogost problem. meni se je zgodilo ze vsaj trikrat.

     

     

    in kaj pol, ko bos mela posnetek?

     

    a ni nekak lazje zavarovat avto za parking/vandalizem?

     

    Seveda imam polni kasko, zavarovanje za toco, poplave... ampak se zgodijo situacije, npr.: mastic na sipi; enkrat mi  je jukelo nekdo poscal po sipah in kljukah; avto uporabljajo za sank, postavljajo gor kozarce, flase, dobim politega s pirom in kofetom ter spraskan lak; vse zivo so mi ze vezali na kljuko, zatikali za brisalce; pa bivsi sodelavci, ki jim je strasno duhovito dvigat brisalce - ok, poklopis nazaj, cez par dni vidis, da je nosilec zlomljen (175€ me je to nazadnje stalo). Pac, bedarije, za katere bi bilo pa dobro videti ksiht, ki to pocne, da mu je*em mater. Za vsako prasko, udrtino ravno ne uveljavljam kaska.

     

    MorskaGlista reče pred 17 urami:

    Da razčistimo.

     

    Za vsak videonadzor javnih površin mora obstajati pravna podlaga. Razen, če gre za izvajanje videonadzora za osebno rabo. To pomeni, da se posnetkov ne sme javno objavljati na način, ki bi omogočal prepoznavo posameznikov (=ne sme bit viden noben podatek, ki bi bil kakor koli povezan z določeno osebo).

     

    Sicer so dashcami neko "sivo področje", ampak dokler ne bo nekdo objavljal teh posnetkov ne bo nihče nič rekel.

     

    Če bi bilo snemanje javnih površin prepovedano, bi najbrž bili vsi telefoni brez kamer. A se vi slikate in snemate samo doma?

     

    Drugače zna bit dashcam zelo uporaben pri prometnih nesrečah s pobegom, ker posname registrsko vozila. Takrat pa obstaja pravna podlaga za upoštevanje posnetka na sodišču oz. Pri kazenskem pregonu, ker gre za kaznivo dejanje.

     

    Ok, dashcam it is, a se ga da nekako skrit, zakamuflirat, da ni prvo, kar vlomilec odtrga iz avta?

  10. drevored reče pred 13 minutami:

    nismo v ameriki tko da ne smes snemat kar hoces

     

    also kaj ti bo kamera v avtu za "varnost"? kaj pricakujes, da bo kamera preprecila oz ti pomagala?

     

     

     

    Preprecila ne bo nicesar, morda pa posname kaksnega bedaka, ki rukne avto in spizdi, ali pa med vlomom (ce seveda ne odnese se kamere, bi jo bilo treba skrit).

    Pa ja, javnih povrsin se ne sme snemat, je treba ta del zatemnit.

  11. MorskaGlista reče Pravkar:

     

    Ma če se zgodi spredaj ali zadaj bi posnela, ker snema precej širokokotno. Če bi ti pa kdo vlomil notri bi pa itak najbrž odtrgal vse skupaj s kartico vred tako, da ne bi ostalo kak dosti od posnetkov (vsaj jaz bi tako naredil, če bi bil vlomilec:ninja:).

     

    Ok, kaj pa to (poudarjam se enkrat, vse skupaj mi je spanska vas): na avtu je kup kamer - 360°, zadaj, na ogledalih, da zajamejo mrtve kote, verjetno se kaksna spredaj... bi se dalo te, obstojece, kako uporabit, npr. 360° da posname, kar je preblizu custev?

    Verjetno je tukaj problem, da se ne sme snemati javnih povrsin, pa ceprav bi slo samo za doticno parkirno mesto?

  12. MorskaGlista reče pred 45 minutami:

     

    Ma tako ti povem...

     

    Jaz imam kamero in so mi iz avta ukradli en kos odbijača, ko je bil parkiran. Policajev ni brigalo niti malo, da obstaja posnetek, interes jim je bil samo, da odstopim od kazenskega pregona in da mi napišejo zapisnik za zavarovalnico (ker imam kasko).

     

    Glede kamere pa, jaz imam 70 Mai Pro Plus, snema spredaj in zadaj, napajanje pa imam tako, da je plus vezan na varovalko, ki ima napajanje samo ob kontaktu, signal pa je vezan na varovalko, ki ima napajanje vedno. Tako se kamera avtomatsko prižge, ko startas in snema ves čas, ko se ustaviš pa preklopi na način za parking in je v pripravljenosti, snema pa, ko zazna premikanje ali G silo. Če pa pade napetost baterije vozila pod določeno voltažo se izklopi, da ne izprazne baterije.

     

    Vezal sem jo pa s takimi adapterji, da nisem uničeval original napeljave.

     

     

    download.jpeg

     

    Potem pa rabiš še en transformator 12V  -> 5V, katerega daš med varovalko in kamero. In to je to.

     

    Doma imam eno navadno 70mai, ki snema samo spredaj. Če hočeš ti jo pošljem, pa probaj, jaz jo ne rabim. Mislim pa, da nima možnosti za parking oziroma ima samo eno žico za napajanje in imaš možnost da je, ali vedno na napajanju, kar zna izprazniti akumulator, ali pa vedno na napajanju samo ob kontaktu, kar pomeni, da ko parkiraš, pač snema, dokler traja baterija v kameri (=ne dolgo).

     

    Na elektroinstalacije se spoznam kot zajec na boben, bi dala to naredit nekomu, ki se s tem profesionalno ukvarja. Hvala za info iz prve roke, torej policije posnetki niti najmanj ne zanimajo. Morda bi zavarovalnico, ce npr. kdo poskoduje avto na parkingu, ampak tukaj pa kamera v kabini verjetno ne zajame kaj dosti. Ima se kdo kaksne izkusnje, ce npr. kdo poskusa vlomiti v avto in ga kamera posname?

  13. Kaksno je stalisce avtoznalcev glede vgradnje kamere v avto? Za zascito, ne za snemanje prometa. Avto je nov, zaenkrat brez prask in jasno da cvikam, ko ga pustim nekje na javnem mestu, brez nadzora. Skratka, vgradila bi nekaj, kar lahko zajame dogajanje medtem, ko je avto parkiran.

    Nasveti, priporocila, izkusnje, vse je dobrodoslo.

  14. Kaksne so pa lahko posledice, ce ne placam?

     

    Ker mi je jebeno nerealno placevat se neko fiktivno kazen, ko sva na 10 min placevali po 10€ al kolk eur na vsaki cestninski postaji in bili olupljeni abnormalno za vsak liter goriva.

  15. Se pardoniram, mami mi je papirje porinila v roko, ces, se ti poglej, kao brez vinjete vozili, zdaj sele berem, dejansko naj bi slo za neplacane cestnine (vse sva placali, nikjer ni bila dvignjena rampa, potrdil pa seveda po sedmih letih nimava vec).

  16. Sej to, nic jasno. Datumi stimajo, jaz sem vozila njen avto, ona sovoznica, sli sva do Svice, vsakih 10 min placevali cestnine, zdaj pa to, ha?

     

    Ni zdej problem placat tistih 29€, ampak se mi zdi, da sva res vse delali by the book.

×
×
  • Ustvari novo...