Skoči na vsebino

karlat

Rumeni jak
 • Število vsebin

  5
 • Pristopni dan

 • Zadnji obisk

Sloves v skupnosti

0 Jogurt

Več o članu karlat

 • Stopnja
  siromak s petimi sporočili
 1. karlat

  Zrakoplovna tema

  Za UL letalo: - Najprej se zmeniš v eni letalski šoli za informativni let, na katerem dobiš občutek, kako ti pilotiranje sploh leži in če ti je zadeva kul. Pognjaviš inštruktorja z vsemi vprašanji, ki ti padejo na pamet. - Potem se zmeniš z ženo, naj v prihodnjem letu kupi za kakih 5k EUR šminkarije in nakita manj :) - Začneš s šolanjem, kar izgleda tako, da kombinirano študiraš teorijo (aerodinamika, meteorologija, navigacija ...) in nabiraš praktične ure letenja. - Tam nekje ob začetku šolanja opraviš tudi zdravniški pregled, ki ni nek bav bav. V osnovi - če voziš avto, boš lahko tudi letel. - Če ti gredo zadeve dobro od rok, po nekaj manj kot 15 urah letenja prvič samostojno odletiš šolski krog. Čestitaš si, ker si ostal živ. - Nadaljuješ z vajami (navigacijsko letenje ipd.) in skupno naklepaš vsaj 25 ur, kot je predpisan minimum. Seveda se hitro nabere še kaka ura več. - Položiš teorijo in praktični izpitni let. - Če te žena iz druge alineje še ni pustila, jo pelješ na zračni ogled Triglava. Če si se rodil z zlato žilo, si kupiš svoj avion, drugače ga pač najemaš v klubu. - V naslednjih štirih letih skupno naletiš vsaj 40 ur, ko ponovno rabiš obnoviti dovoljenje.
 2. karlat

  Zrakoplovna tema

  Ob ponedeljkih se pogosto izvajajo vaje, ko par italijanskih Eurofighterjev oz. madžarskih Gripnov v našem zračnem prostoru prestreza tarčo, ki jo zagotovi Slovenija. Občasno se vadi tudi forced landing tarče na Brnik. Verjetno je tale posnetek nastal med takšnim postopkom.
 3. karlat

  Zrakoplovna tema

  S temi airshowi bo letos kar slabo ... že zdaj so skenslali praktično vse za junij in julij (vključno z Farnborough-om 2020), številni so odpovedani tudi že za naprej.Jaz sem sicer letos nameraval iti na največji vojaški smenj Eurosatory, ki pa je valda tudi padel v vodo.
 4. karlat

  Zrakoplovna tema

  Precej let sem se občasno igral s simulatorji, naposled pa se le odločil, da grem delati tečaj za ultralahko letalo. Ker nekaj je buljiti v piksle in drkati palico za nekaj desetakov, drugo pa občutiti kakšen G pospešek v resničnem letalu. Sem še povsem na začetku, tako da nežno z vprašanji. Sicer pa - imamo tu kakega poklicnega pilota? Jadralca? Modelarja? Dirkača z brezpilotniki? Magari izdelovalca origami frčoplanov? Koga, ki ga letalne naprave zanimajo kar tako?
 5. karlat

  Hribi

  Bil v soboto na Begunjščici, gor čez planino Prevala, dol po drugi strani preko Polške planine. Super vreme, super pot.
×
×
 • Ustvari novo...