Skoči na vsebino

Mozakar

Svinjski pastir
  • Število vsebin

    25
  • Dan prve porumenitve

  • Zadnji obisk:

Vse objave od Mozakar

  1. Mozakar

    Mizarjenje

    Sej 16 cm premer ni nič kaj posebej velik, ti kar pogumno. Pri žaganju utorov zmeraj razmišljaj, da boš ta element tudi oslabil. Če ni potrebe, potem ne reži preveč. Malo pogooglej za roundwood timber framing.
  2. Mozakar

    Mizarjenje

    To je vse res. Bo pa sveže žagan les zelo verjetno zvilo. Okroglega ne bo. Na okroglem se tudi "napakice" manj vidijo. Pa še cenejše te bo prišlo. Mogoče pa narediš kombinacijo okroglega in žaganega.
  3. Mozakar

    Mizarjenje

    V osnovi moraš pri večini konstrukcij vezati vertikalne stebre na horizontalne lege. Vzameš steber in mizarski kotnik, na to pa začrtaš ene par pravokotnic (samo glej steber in boš hitro dobil predstavo kam morajo črte). Potem pa z bilo katero žago to izrežeš. To je pero oz. cof. Cofe narediš na vseh stebrih, na to greš pa na lege. Vzameš mere od cofa, in prečrtaš še luknjo-utor. Izdolbeš z dletom ali motorno žago. Večina spojev izhaja iz tega. Če pogledaš eno random pručko iz neta, je to v bistvu čist ista stvar kot tvoja hišica. Imaš 4 stebre in eno lego. Če ti kaj ne bo jasno pa kar vprašej.
  4. Mozakar

    COVID-19

    Ukrivljenost rjuhe, je neposreden efekt gravitacije. To se bere potem , kot da je gravitacija zato, ker je gravitacija. Nisem prepričan če to pije vodo. Ampak ok, do continue, boljša debata, kot pa 641 strani posvečenih covidu. Pa lej kje smo zdej.
  5. Mozakar

    COVID-19

    kere fore to slišiš.
  6. Mozakar

    COVID-19

    Nevem ali je 5d ali 4d, pa sej ni važno. Vem da vem zelo malo, skoraj nič. Zdej, ali Mitsu ti to veš, ali le misliš da veš je pa drugo vprašanje? Kakšen link do simbolike o Jezusu bi bil dobrodošel. Pa ne da bi hotel postati pameten, kot praviš, to itak nikoli ne bom :=)
  7. Mozakar

    COVID-19

    Kaj pa je originalni mit o Jezusu? Malo navrži, kakšen link, da ne googlam zdej vse povprek.
  8. Mozakar

    Grčija

    Vse to je res, kupi smeti sredi mesta. Ampak, če imaš rad raziskovanje in bolj robinzonski dopust, rentaš avto (oz. greš s svojim, saj ni tako daleč spet) in da ni prav ena nizka limuzina, ker ceste so res zanič. Se ti odkrije krasen otok, poln enih majhnih vasic, samotnih plaž, čistega morja, ... Spiš pa kamot na plaži ali v avtu, je kar velik otok in ni tako gosto poseljen.
  9. Mozakar

    Mizarjenje

    Olje in epoxy ni problema, veliko lažje oljit, kot pa kvalitetno polakirati. Kaj več od tega pa ne vem. Če boš delal iz plohov debeline 5 cm, potem je to nujno. Ali škatla, ali kovinske noge, ker pri taki mali debelini ni variante, da bi kakršen koli spoj noge in mize lahko preprečil horizontalne sile - zvijanje. Sila, ki deluje na dol ni problem. Pri debelini mize 10 cm + bi pa to že šlo. Drugače pa ni panike, rad pomagam. Ti se kar loti izdelave, praktično nimaš kaj faliti. Največji zajeb kar ga lahko narediš, je da boš delal iz nestabilnega lesa in ti bo zadeva spokala, se zvila. Zato pa pravim, da je za diy najlažje dobiti star hrastov les. To, ko je enkrat po oblano izpade ful lepo izpade. Star hrastov les iz raznih konstrukcij je drugače kar iskana roba in se tudi sorazmerno drago prodaja.
  10. Mozakar

    Mizarjenje

    Mislim, da ne bom pretiraval če rečem da je dobiti taprav les že polovica opravljenega dela. Potem samo še skupaj daš Kakšno širino mize si si zamislil? Diy varianta brez lepljenja in spajanja lesa je naprimer , dva cela kosa ploha, vmes pa epoxy. Če dobiš suh, stabilen les, si že praktično vse naredil. Da boš pa to sam dal žagati, pa potem nekej na hitro v sušilnico pa ne gre. Poglej na bolhi za star les, npr. takle hrast https://www.bolha.com/les-za-gradnjo/plohi-hrast-oglas-6716851 . Zdaj si moraš prvo določiti dimenzije mize, ko boš to vedel greš po poljuben star les, prežagaš z motorko na mero in vržeš v avto. Les spucaš, ga pustiš malo odležati v sobi, da se aklimatizira in greš do mizarja, da ti ga spusti čez obl mašino. Po oblana ploha razporediš na željeno širino, prištimaš vmesni del, kamor boš zalijal, zaliješ z epoxy smolo in počakaš en dan ali dva. Sledi brušenje, to moraš delati sam. Kupiš si random orbital sander, če še nimaš in veliko papirja, kar po vrsti, kot si sledijo granulacije, kar tja do ene 350, recimo, boš videl kdaj boš zadovoljen. In potem to brusiš, počasi v miru, se ti nikamor ne mudi. Za finiš ti ostane še zadnji korak, izdelek lepo odrezati na željeno dolžino. Lahko probaš z ročno krožno žago, lahko z navadno ročno žago, kakor koli, prej malo povadiš na kakšenm ostanku. In to je to. Evo malo več sem napisal, kot sem mislil. Fora je samo, da dobiš taprav les, to si že veliko naredil.
  11. Mozakar

    Samsvoj mojster

    Če imaš možnost štrajfiksa je pa verjetno še toliko lažje.
  12. Mozakar

    Samsvoj mojster

    2. Za menjavo betonskega strešnika poglej na bolhi. Ljudje imajo tega pospravljenega pod raznimi kozolci na tone, boš dobil lepo ohranjen strešnik praktično zastonj. Mah gre pa lepo dol z klasično drateno krtačo. Za povrhu pa še malo pošpricaš z modro galico, dobiš v poljubni kmetijski trgovini.
  13. Mozakar

    Mizarjenje

    50*80 je remelj, oz. kontra lata za zračni kanal strehe. Standardna mera. Kot tak, pa ni vedno najboljše kvalitete, ker niti ne rabi biti. Ti nabavi rajši plohe in colarice, oboje je po okoli 180 € po kubiku. Iz plohov na to režeš poljubno 50× nekej dimenzijo, če boš rabil več, je ena varianta da lepiš dva skupaj. En kubik takega materiala imaš za sproti, da ti ni treba letati za vsako reč sem pa tja. Za kakšne večje projekte boš pa namensko iskal les, ponavadi je tako smrekov les samo za zraven, naprimer ga ponucaš za konstrukcijo mize, za jedilno površino pa najdeš kakšen lep oreh, jesen, hrast itd..
  14. Mozakar

    Mizarjenje

    Kajla more imeti čim manjši kot, da lahko dobro zagrabi. Lahko da je le merkurjeva slika popačena, ampak vseeno rajši preveri. Edit, dimenzije so zraven napisane .. Bo že vredu, ti kar veselo na delo.
  15. Mozakar

    COVID-19

    Fake news, ja? 1. april (januarja). To ne more biti res?
  16. Mozakar

    Hribi

    Za hoditi po ravnem res niso, pleza pa se s takimi pancerji veliko lažje, kot v povprečnih gojzarjih. Za spust pa res niso, lahke pancerje vzameš, če imaš namen delati celodnevne ali več ture.
  17. Mozakar

    Hribi

    Kar se pancerjev tiče, hočeš pa čim lažje, na koali imaš tele https://koala.si/izdelek/smucarski-cevlji-salomon-x-alp-explore/ . Ugodna cena 220e, so pa ekstra lahki, za sam spust so bolj zanič. Pazi zdej na teh popustih, da imajo čevlji dynafit nastavke, da ne kupiš starih modelov, ki so sicer znižani, ampak so brez možnosti za pine.
  18. Mozakar

    COVID-19

    Meni je pa iskreno Fafangel sumljiv, vse lepo in prav, ampak deluje mi, kot nekdo z eno skrito agendo. Kaj ma on za pisati po Twitterju. Ne poznam normalnega človeka z računom na Twitterjem. Ma pustimo stati, verjetno sem le preveč staromoden.
  19. Mozakar

    Mizarjenje

    No evo, projekt za pomlad. Če se že dela visoke grede, se jih naredi serijsko za cel tvoj okoliš, to ni slaba ideja.
  20. Mozakar

    Mizarjenje

    ja... za pogledat, drugače pa neuporabno, nisem nikoli delal z njo. Lahko bi na pomlad kakšen miting naredili, pa izvedemo kakšen projekt, če bi bil kdo za... to sem že večkrat razmišljal. Če je kdo za, ali pa da morebiti potrebuje kaj za narest, nej predlaga tukaj, pa da vidimo če je interes.
  21. Mozakar

    Mizarjenje

    Jaz imam doma zbirko japonskih žag. Na sliki je japonska žaga za recimo prežagovanje hlodov, torej prečni rez v svežem lesu. Desna motorka je tudi japonska pa sem kar zadovoljen z njo.
  22. Mozakar

    Mizarjenje

    Vejo lahko prerežeš praktično s čimer koli, japonska ročna žaga za obrezovanje, lokarica, ... Poglej za pruning rezila za sabljasto žago, se ne zapacajo na mokrem lesu tako hitro.
  23. Mozakar

    Mizarjenje

    Za kopalnico naj ti Berghaus svetuje, on je bl maček za to Kar se pa orodja tiče, pa ti samo kupi, ne preveč razmišljati. Če se boš z lesom začel malo bolj ukvarjati, je velika verjetnost, da to ne bo zadnja bormašina, ki jo boš kupil. Orodje je en tak rabbit hole, ki mu ne prideš do konca. Večne debate, ali Stihl ali husqvarna, ipd... klasična vrtalka ma zatezno glavo, kamor lahko vpneš tako svedre, kot nastavke - trne. Primer na linku spodaj, kjer imaš obe. ebay set (za Makito je ebay precej cenejši, kot pa znana slovenska spletna trgovina, za to ebay, če ne bi tudi jaz vzel v Sloveniji.)
  24. Mozakar

    Mizarjenje

    Sem se moral prijaviti, da ne bom samo lurkal :)) S temu ne boš mogel vrtati, razen če misliš nabaviti sechs kant svedre. Priporočam navadno vrtalko, ali pa kar obe!
×
×
  • Ustvari novo...