Skoči na vsebino

berghaus

Šerif
 • Število vsebin

  59
 • Pristopni dan

 • Dnevne zmage

  1

berghaus je zmagal 14. julija

Bitje berghaus je imelo največ lajkane vsebine!

Sloves v skupnosti

68 Jezus

Več o članu berghaus

 • Stopnja
  pedozidarski prostofil

Nedavni obiski profila

Blok z nedavnimi obiski je onemogočen in ni viden ostalim tovarišem ter tovarišicam. Razen gejši, ona kajpakda vidi in ve vse.

 1. berghaus

  Vrtičkarji

  Tu imaš vsakega posamezno: https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-sadnega-drevja/obrezovanje-sadnega-drevja-kdaj-je-primeren-cas-za-obrezovanje-sadnih-dreves/
 2. berghaus

  Vrtičkarji

  Imaš tega kolikor hočeš drugače. 6 mm paneli, opcija jekleni profili, 370 evrov: https://www.amazon.de/Zelsius-Gewächshaus-Verschiedenen-Hohlkammerstegplatten-Stahl-Fundament-Rahmen/dp/B0176B2HPQ/ref=sr_1_12?dchild=1&keywords=greenhouse&qid=1599641521&sr=8-12 Lol, 14 rezervnih polikarbonatnih plošč 47 evrov: https://www.amazon.de/wolketon-Polycarbonat-Hohlkammerstegplatten-Doppelstegplatte-Ersatzplatten/dp/B07PT79P5M/ref=sr_1_13?dchild=1&keywords=greenhouse&qid=1599641648&sr=8-13 Za primerjavo, Merkur hoče čukca za isto kvadraturo: https://www.merkur.si/rastlinjak-votle-plosce-vitavia-apollo-6200-vp6mm-2x3-2m-antracitna/
 3. berghaus

  Vrtičkarji

  Žal ga nimam, ker imamo premalo prostora, priznam pa, da bi ga imel takoj. Moj kompleten vrt bo dimenzij 10x5 metrov, vse v dvignjenih gredah, nekaj njih z opcijo pokrivanja. V tvojem primeru bi ga svetoval zaradi dveh razlogov, ustreza zahtevam in pa zaradi občutka, da si bolj nagnjen k taki varianti, kot neki naredi sam opciji. Glede na ceno in kaj se ponuja zanjo bi tudi težko v lastni izdelavi naredil cenovni približek. Kaj se raznim Merkurjem in Bauhausom dogaja v njihovi ponudbi pa vedo samo oni sami. Z mojo sva namreč gledala kaj se da dobiti in sva se hitro zavrtela na petah in spizdila ven. Sploh Bauhaus je skregan z logiko, kjer za 2x2 metra, lasne debeline alu profilov in nekaj polikarbonatnih plošč hočejo petstotaka. Če bi imel plac bi kojci pohopsal tako varianto, gre navsezadnje za jeklen okvir, edino kar bi spremenil, knipinge bi verjetno menjal z vijaki z maticami. Tak okvir je potem "za vedno". Moje mnenje, da ne bo pomote.
 4. berghaus

  Vrtičkarji

  @Doppelganger https://rastlinjaki.org/?product=steklenjak-3x6m
 5. berghaus

  Mizarjenje

  Zadeva končana, skitano in oljeno
 6. berghaus

  Vrtičkarji

  Košnja pred dopustom, dvojno polnjenje kompostnika. Mešanica odkosa, gospodinjskih odpadkov, slame, žaganja, razrezanega papirja, mrve. Zbirnik komposta bo kmalu napolnjen, zadnje letošnje košnje bodo predvidoma presegle ciljana dva kubika. Edit: Skoraj pozabil, 24 ur kasneje 71 stopinj. Res je kot pravijo, ko naštimaš ene tri ti je bolj ali manj jasno kako in kaj.
 7. berghaus

  Mizarjenje

  Torej podboji 2. del. Medtem ko se boljša polovica ukvarja z beljenjem medetaže, sem razžagal 2 hrastova ploha in zdimenzioniral potreben material za drugi obok, tokrat v kletnem prehodu. Čaka me še tretji, kletno kuhinjski, kjer je ideja, da bi delal velb v stilu starih kmečkih kuhinj. Lesa je za las dovolj, hrasta mi zmanjkuje, bočne ploskve bom moral tako ali tako lepiti iz dveh polovic. Za tretji del bom malce več pofotkal, razen dimenzioniranja, katerega sem ta vikend že dokončal in je bilo že večkrat predstavljeno v mizarski temi (grobi razrez, poravnava in prehod preko debelinke ter razrez na mero na zajeralni žagi). Vmes sem imel en konkreten fail, kjer nisem preveril debelino obdelovanca na obeh koncih in ko je proti koncu oblanja mašina rezkala že globoko preko 3 milimetrov (max za SCM 30classic) in predno mi je uspelo pohoditi stop knof, je le ta enostavno crknila. Po prvem preverjanju varovalk in neodzivnosti zagonskega gumba je sledilo čohanje po betici, nič jasno. Po krajšem preverjanju sem ugotovil, da se zažene v načinu poravnave, ne pa v načinu debelinke. Kar pomeni, da je nekaj narobe s stikalom. Razdrl stranico, videl, da gre za enopolno stikalo, kar pomeni, da se proži preko vzvodov in je za oba načina samo en kontaktor, torej ni skurjen. Cca 15 minut ugotavljanja, popravil v 15 sekundah. Debelina obdelovanca je namreč nasedla na os, ki nadzira stikalo in ga s silo uspela zarotirati, to pomeni, da je premagala varnostni zatič. Imbus ključ, zrihtano. Obrisal švic, izkoristil podrto mašino za čiščenje in šibal dalje. Koliko dela predstavlja eno dimenziranje, z žaganjem napolnil 200 litrški sod. Kakorkoli že, tole je končni produkt, manjka še finalno čelno brušenje/poliranje, robno fugiranje (barvni silikon) in oljenje (laneno olje): Posebnosti lesa niso skoraj nič sanirane. Z epoxijem stabilizirana zgolj ena razpoka, vse ostalo je na željo boljše polovice ostalo (grče, rovi črvičkov). Zakaj taka izvedba, katera ni ravno običajna v hišah? Po izdelavi podbojev v medetaži je padla odločitev o podobni izvedbi tudi v kleti, predvsem zaradi masivnosti. Čeprav so elementi zgolj 20 milimetrske debeline, dajejo občutek masivnosti. Na slikah se žal ne vidi, občutek imaš, da je v podboje vgrajen masiven tram, v stilu starih kmečkih bajt. Naj omenim, da so vsi ti trije prehodi predimenzionirani. Ne gre za vratne odprtine. Za kuhinjski del (na zadnji sliki v desnem delu prehoda, kjer stoji podpornik) sem dal na razpolago podoben slog, ali pa moderen, javorjev. Strinjamo se, da bi se stepla med sabo, poleg tega še vedno živi ideja o "stari" kuhinji, z ognjiščem na drva (že zmontiran). Ergo bo treba resno razmisliti o velbu. Česar še nisem počel
 8. berghaus

  Mizarjenje

  Pokonci? V bistvu so rezani in lepljeni enako vzdolž vlaken, kot osnovne ploskve. Je pa drug les, ravno zaradi vizualnega učinka. To se najbolje vidi kadar delaš osnovno desko iz oreha, burdure (lamele) pa javorjeve, s tem narediš močan kontrast, oreh je po oljenju precej temen, javor pa bel/svetel. Kombinacij je čisto preveč. V planu imam inlay, zgolj za primer: Zaenkrat imam problem dobiti lep kos oreha, vsak bi prodajal celi hlod ali pa kubik zrezanega
 9. berghaus

  Mizarjenje

  Kot je Flamingo rekel, če se da zadeva razstaviti sploh ne razmišljaj o bilo čem drugem kot lepo pobrusiti pa je.
 10. berghaus

  Mizarjenje

  Se jo da razstaviti? Enostavno pobrusiš. Če ne gre drugače premažeš s tekočino za luženje, počakaš da lak zmehuri/razpade in postrgaš stran. Vseeno boš moral pred novim barvanjem zadevo konkretno prebrusiti.
 11. berghaus

  Mizarjenje

  Les sem odkupil od soseda, ko mu je žena nergala da hoče plac na terasi. Ko bo zmanjkalo pa se prodaja veliko na našem Facebook portalu: Mizarski stroji, orodja, izdelki In da ne pozabim spletne kavarne Lesenica, tu je praktično vse v vezi lesa: https://www.lesenica.com/ Kompleten kamin je naredil naš zidar, gradbeništvo Tahirovič s.p.
 12. berghaus

  Mizarjenje

  Tračna potopna žaga je zakon in je tudi na vrhu spiska za nabavo v mojem shoping vozičku. Tudi Makita SP6000J. Samo da uleti deda mraza Drugače pa sem v soboto končno predal športnemu društvu v trajno last posebaj izdelano desko, v soboto je bila namreč uradna otvoritev kamina, testno se je v petek obrnilo jagnje, v soboto pa odojek in ostale mesne dobrote: Moj prispevek ŠDju pa: Javor v kombinaciji s kostanjem, dvojno oljno potapljanje in končno voskanje. Dimenzije 90x55x4.
 13. berghaus

  Mizarjenje

  Ročna krožna žaga se težko primerja z zajeralno žago, tako po komfortu, kot po natančnosti. Sploh ko se gre za ponovitev reza. Ročno krožno žago sam uporabljam zgolj in samo pri grobem razrezu plohovnega lesa, ko je treba iz ploha razrezat okvirni kos: Zajeralno žago uporabljaš ob končnem dimenziranju, torej na končno mero. Obe sta super orodji, ampak vsaka za svoj namen, čeprav se da ročno krožno žago z nekaj jigi narediti tudi precej natančno. Vseeno sam pri picajzlastem delu prisegam na namensko orodje. Če velikost obdelovanca ne presega kapacitete le tega. V takem primeru potem čaraš s tistim, kar imaš Če ti cena ni blem, nabavi oboje. Kot boš spoznal, je razrez najmanjši problem. Poravnava obdelovanca je pa čisto druga zgodba.
 14. berghaus

  Mizarjenje

  Projekt "donacija" v nastajanju: Zadeva je namenjena športnemu društvu ob otvoritvi novega ogromnega kamina. Precej heft zadeva, dimenzij 90x51x4 cm, javor s kostanjevimi bordurami. Pripravljeno za poliranje, oljenje, voskanje in ponovno poliranje. Rok 01.08.2020.
 15. berghaus

  Mizarjenje

  @keba, prej sem uporabljal Lidlov Parkside 30 evrski nadrezkar, te zadnje pa so delane z Makito: Lažje rokovanje, predvsem zelo primeren za izdelavo šablon in obrobljanje. Čeprav lahko tudi s Parksidom narediš ogromno. @Lunco, stranka mi je na prvem obisku pokazala kaj noče Prej so kupovali kitajske mizice z neta, ki so resnično poceni, ranga med 25 in 50 evri, vendar so precej nikakve, pa ne bi rad zdaj preveč disal te robe, ampak večina je furnirana iverka, debeline enega centimetra, njej je šlo na živce da zacveti po parih mesecih (psi pač pljuskajo vodo sem in tja) in da so enostavno prelahke in jih njeni hrti gnetejo po celem fletu. Nogice itak odpadejo en dva tri. Kako posodice pašejo notri je spet zgodba zase. Pobral sem željene dimenzije in upošteval njene želje, to je obvezno javor, nobenih lakov, torej oljenje, ter masiva, mizico lahko uporabiš kot pručko, brez da karkoli zaškripa. Prej sem izdelal vzorec v Sketchupu, stranka ga je potrdila in to je bilo to. Zadevica je resnično enostavna in for life time. Stene so debelin 25 mm, kar pomeni, da se občasno obrusi, premaže in je spet kot nova. Še največji izziv je bila izdelava šablone za posodice, hotel sem, da skledice sedejo v utore kot rokavice na roko, vsi robovi so namreč parabolični, ni ravnih linij. Brezveze omenjam, da je prva šablona letela direktno v koš. Dokler nisem vsak robček prilagodil ročno s pilo ni bilo nič. Sicer je rekla da jo nič ne moti, če se skleda malo gunca, da so navajeni, samo ni variante, da dam tako zadevo iz rok. Kar je drugače od prve, katero sem delal lani, upošteval sem nasvet iz tega foruma in pustil na stranskih utorih ravne notranje linije, poleg tega so v njej samo štirje skriti vijaki (prej 16), tu sem uporabljal lamelni rezkar. Pomeni, da so ploskve precej bolj "čiste", ni motečih čepov. Mimogrede, od desk za rezanje mi ostaja samo še ena, teh deset komadov bo očitno hitro izpuhtelo, 30 evrov je kot kaže dokaj ugodna cena . Novo saržo sem planiral za september, pa bo očitno treba prej kaj naštudirat. Ker se v športnem društvu gradi nov ogromen kamin/žar, bom zmetal skupaj eno donacijsko, konkretnih dimenzij. Kar pomeni, da gre projekt obok dvojih prehodov v hiši in podpultne kopalniške omarice za kak dan na stand by Bom občasno še kako fotko zapopal. EDIT: Desk ni več.
×
×
 • Ustvari novo...