Skoči na vsebino

Heretik

Rumeni jak
 • Število vsebin

  185
 • Pristopni dan

 • Zadnji obisk

Sloves v skupnosti

44 Jezus

Več o članu Heretik

 • Stopnja
  ne loči razlike med pomelom in kumkvatom. Niti v riti.

Nedavni obiski profila

Blok z nedavnimi obiski je onemogočen in ni viden ostalim tovarišem ter tovarišicam. Razen gejši, ona kajpakda vidi in ve vse.

 1. Kako je to relevantno za to debato?
 2. Dej ne ti mene pošiljat brat člankov, kle sploh ni govora o temu. A boš kar izbrisal procese socializacije?
 3. Pač povedal sem da se na posnetkih lahko vidi nesmiselno izvajanje nasilja nad črnci (recimo pretepanje nemočnega 14 letnega otroka zaradi suma posesti trave, ta posnetek ste mirno zignorirali med drugim) in če na enem posnetku policija mal ustreli enega belca brez potrebe to ne izbriše rasizma. Ti si iz tega potegnil da jaz "kategorično zanikam vrednost posnetka ki ne ustreza mojemu razmišljanju". Jupi, mn3njalnik party. Črni američani so rasistični iz defenzive.
 4. Ok malo pa se mi tudi da. Problem znanoti je v prvi vrsti ta, da predvsem zgolj odgovarja na lastna vprašanja. Ta ponovljivost rezultatov je ok, vendar delaš prevelik preskok iz tega, da ti eksperiment pove zgolj to, da si neko metodo pravilno izvedel na to, da si izvedel resnico o življenju (celo navedek sem našel, Rado Riha: »Znanost ni strukturno adekvatno izražanje realnosti, pač pa je znanstveno spoznanje proces objektivacije: določiti kako objektivno resničnost pomeni dokazati, da pravilno uporabljamo neko metodo.«) Pojem življenja, skozi katerega edino ljudje izkušamo sam svet, oz. samo življenje, je neizmerljiv. Za nas, homiče, je bistveno samo to kar in kakor se kaže v življenju. Znanost ti govori zgolj "hladna" dejstva, je matematizacija sveta, to nima nič skupnega s človekovim svetom življenja, ki je svet upanja, sreče, vpraševanja po smislu ... Husserl pravi da je znanost kopija predznanstvenega sveta - sveta življenja - medtem ko se daje kakor resnični svet. Še en carski navedek od Spenglerja o tem recimo, kako je znanost nek nasledek religije: »Kajti prvotni človek si je že dolgo pred tem, preden je mislil abstraktno, ustvaril religiozno podobo sveta. To je predmet, na katerem zdaj kritično dela razum. Vsaka znanost je zrasla iz religije in skupnih duševnih predpostavk religije in ne pomeni nič drugega, kot abstraktno izboljševanje tega manj abstraktnega nauka, ki se obravnava kot napačen. V vsem svojem naboru temeljnih pojmov, problemov in metod nosi vsaka znanost s sabo jedro religije. Vsaka nova resnica, ki jo najde razum, ni nič drugega kot kritična sodba o drugi, že obstoječi resnici. Posledica te polarnosti med novim in starim znanjem je, da v svetu razuma obstaja le to, kar je relativno pravilno namreč sodbe, katerih prepričljivost je večja od prepričljivosti drugih. Kritično znanje temelji na veri v premoč današnjega znanja nad včerajšnjim. In tu je znova življenje tisto, ki nas sili v to verovanje.« O temu sem leta nazaj na veliko pisal, zdaj se mi ne da več in zato malo mečem te navedke. Ugotovil sem, da na mn3njalniku ni filozofov, taki koncepti vam ne grejo v glavo. Ne ločite med neko fizično resnico dejstva in med metafizično Resnico. Znanost se začne v antični grčiji, stremljenje k ultimativnemu vedenju vsega o vsemu, venadar se grkom zatakne pri tem, kako se nam stvari sploh kažejo? Nezmožna nadaljevati od tod potone v filozofijo, kjer počasi napreduje, medtem se pa znanost loči od nje in osamosvoji, filozofijo pa izžene iz lastne hiše in se postavi za kraljico vedenja. Človek si ne želi sveta v katerem stvari niso smiselne, znanost je kot heroin, nudi ti neko varno zatočišče kjer je vse jasno, logično, izmerljivo, predvidljivo, izračunljivo ... sam to je fake, iluzija.
 5. Vem da je bedno to kar počnem, ampak ful se mi ne da pisat, ti bom copy pasteal neki kar imam pri roki, sicer je na to temo bolj obširna razprava, to je neki zelo zelo skrčenega: Osnovni ugovor katerega je Nietzsche izpostavil proti logiki je ta, da je nezmožna razumeti in izraziti kaotično in protislovno naravo realnosti. Ne samo da ji ne gre od rok, da to realnost sploh spozna, temveč ji celo niti ni do tega. Realnosti je lastna bitna nestalnost, neprenehno se giblje in spreminja, znotraj se razkriva kot neskončna in brezciljna igra valov in sil. Nietzsche smatra, da logika odvrača mišljenje od njegove prave naloge, ga speljuje s poti, ga siromaši in mrtviči s tem, ko ga sili da namesto »nastajanja« povsod vidi zgolj »bivajoče« ali »bistvujoče«. Osnovni logični aksiomi so navadne »fikcije«, predstavljajo zavestno »izkrivljanje« realnosti. Tej nas slepijo, da je svet nekakšna diskretna in statična celota, da je sestavljen iz samih čvrstih, nespremenljivih stvari. Z Nietzschejevimi besedami, logika je Prokrustova postelja v kateri je mesto samo za izenačevanje neenakega, katero nujno vodi v zablodo, ker je osnovana na konceptu, da diskurziven pojem lahko zajezi neskončno bogastvo izkustva, oziroma da je posamezna sodba lahko resnična, da je možno spoznanje ločeno od celote bivanja.
 6. Ok lej sori ne da se mi s tem umom bost.
 7. Dej pliz no. Pridi zdaj na kongresnega ko je kak dogodek, pa poglej kako se gnete folk okoli ograj.
 8. Vero v znanost kot ultimativno resnico sveta, ne pa kot orodje. Urbančič temu posrečeno reče "poznanstvenjena pamet".
 9. Zdaj ne vem a misliš če je teoretično al praktično to možno. Teoretično ja, praktično nas zgodovina uči da ne. Severnjaške države so kolikor slišim bolj dosledne pri tem, pa Japonska recimo. Mogoče kaka utopična družba v prihodnosti, čeprav hodimo v nasprotno smer, vedno manj je kulture, humanizma, povečuje se nestrpnost, pohlep, želja po materialnih dobrinah, vera v znanost itd. Ne vem kam bomo prišli s tem vlakom. Jaz mislim da je po nas.
 10. I guess da je pol vse ok z Janšo.
 11. Itak da rabiš zakone, če ne ti vse razpade. Vladajoči potrebujejo zakoneda držijo državo skupaj, ker oni potrebujejo maso, da jim izdeluje dobrine. Ni pa nobene potrebe da bi zakoni veljali za njih, to je nesmiselno.
 12. Čeprav ne, Jankoviću tudi verjameš, pač padaš na najbolj basic pr fore od politike. Ti si idealen državljan.
 13. No lej sej počasi se izkazuje da si globoko v sebi janšist.
 14. Šlo je za izredno situacijo. Ni bila važna samo globe ampak cel kup opozoril, zaprtje trga itd... Pač stvari ki jih ne moreš zajet v podatke. Ne vem kaj ti sploh razlagam, mislim da ne veš sploh kaj to je statistika.
 15. To sem ti že očital in nočeš razumet, da skačeš iz skrajnosti v skrajnost. Ampak v osnovi je prej to bližje resnici kot obratno. Zakoni so za revne in nepomembne. Policisti so psi bogatih. Mislim dobesedno gledal si kako je Janša nastavil svoje ljudi na čelo policije in vojske, kako so policisti globili ljudi, ki so prišli protestirat, zapirali Trg revolucije, ampak ne, ni grafov stari, ni nobenega jebenega grafa v katerega lahko zabijem svojo betico, da bom lahko vidu kaj se dogaja v svetu v katerem živim.
×
×
 • Ustvari novo...