Skoči na vsebino

Azijske serije


Armando

Priporočeni prispevki

Azijske serije na vaših zaslonih

 

hero-image_fill.size_1248x702.v1653934477.thumb.png.c6d0d4c1b1e154a99f50a694af6a3902.png

 

Ker opažam, da je vedno več zanimanja za tv serije katere imajo izvor iz vzhodnih/azijskih dežel sem se odločil, da odprem temo, ki bo namenjena izključno temu.

 

Serije z Daljnega Zahoda v zadnjih letih pridobivajo na renomeju zlasti tiste povezane s Korejskim "Hallyu Wave" ali po domače povedano Korejskim valom, ki se je začel leta že leta '90 ampak v zadnjih letih zaradi globalizacije/interneta/idol skupin a la BTS dobivajo na izredni moči, celo tako veliki, da so se pojavile ideje, ki bi preprečile idolom iz skupine BTS obvezno služenje vojaškega roka, do tega sicer ni prišlo in tako so dečki s koncem lanskega leta le odšli na le to in izgubili svoje divne frizurice.

V glavnini porast ljubezni do serij z Vzhoda sicer resda prednjačijo tiste serije,filmi,glasbeniki iz Južne Koreje ampak Japonska,Kitajska,Tajska,Tajvan,Indija sledijo vedno bolj in bolj tesno, ampak je treba poudariti, da je produkcija v Koreji na povsem drugi ravni pred drugimi državami, kar se je v zadnjih letih odražalo predvsem v dobljenem oskarju filma Parazit, ki je za moje pojme sicer iskreno fantastičen film, vendar je realno nekaj preostalih filmov, ki jih je korejska produkcija izdala v zadnjih letih, ki so več kot dostojna konkurenca oz. celo boljši kot je Parazit, ki je bil ovenčan z lovorjevimi vencem.

 

V glavnem Južna Koreja je vodilna na Vzhodu in to zasluženo.


Japonska medtem caplja in resda je produkcija na več kot spodobnem nivoju vendar je pri serijah njihovega izvora jasno videna drugačna mentaliteta in izražanja kar prinese s seboj pluse in minuse, nove fane in njih bogokletnike.
Vrgel bom svojih pet centov in dejal, da resda japonska trenutno ni vodilna na celini, je pa tam izšlo kar nekaj serij, ki so morebitne nove smernice japonske produkcije kot so npr. Erased, Alice in Borderlands(a la Squid Games vendar po mangi), Giri/Haji,prihajajoči Šogun po romanu James Clavella,Followers,Signal(korejci so ga predelali),Eren the Southpaw in še in še bi lahko naštevali.

Vsakdo lahko najde nekaj za svoj okus, vendar resnica leži v medijih, ki so preprosto koncentrirani na Hallyu wave in prepogosto se zgodi, da so japonske seriji, skupaj s serijami preostalih držav spregledane.

 

Kitajska je sicer prisotna vendar je trenutno spregledana, malce preprosto zaradi tega ker si ni potrebno zatiskati oči in preprosto ni dobra v očeh ZDA, deloma pa tudi zaradi tega ker preprosto niso še tam.
Denarje je sicer ogromno, produkcija je močna, a nekako jim do sedaj še ni uspelo narediti tistega preboja imajo pa seriji res polno in se za vsakega kaj najde, pri meni je sicer res, da mi pri veliki izbiri japonskih in korejskih seriji, kitajske ne uspejo s prebojem :/.


Žal.

 

A je vseeno najti Hero's Avatar, Kings War,Three Body katera dobiva status božanstva med ljubitelji scifija in je bojda bolj verno posneta kot zahodnjaška, Meteor Garden, tukaj je mogoče najti tudi en kup wuxia fajterščin a la Battle through the Heavens,Nirvana in Fire pa mnogo preostalih novodobnih.

 

Treba pa je poudariti tudi anime,manga,manhua,manhwa serij, katere sicer ne domujejo v tej izbi, pa vendar jih je treba povezati z ogromno količino seriji, ki romajo iz teh treh držav in so povečini glavni vir porasta in zanimanja za TV serije.

Večina seriji kot so Alice in the Borderlands,Erased,Shogun(bukva :/),Itaewon Class,Yumi's Cells in nepreštevne druge izvirajo iz zgoraj omenjenih zvezkov, ki se jih prebira iz desne proti levi.

In bom kar sam začel in za začetek dal svojih nekaj seriji, ki so mi ljubše.

 

Secret Forest/Stranger-govori o odličnem tožilcu Hwang Si Moku katerega največja ovira je manjko čustev, kot otrok je imel operacijo, katerega stranski učinek je bil uničenje le teh. Definitivno top plus za vse, ki ste naveličani romance, je to TO.

Taxi Driver-Hmmm za vse ljubitelje akcije, romance ni oz. nekaj se poskuša. Zgodba se giblje okoli skupine, ki vzame pravico v svoje roke, pri tem si pomagajo tudi z rumenim, predelanim taksijem.

Squid Games-Mislim, da za največji fenomen, ki izhaja iz Koreje ni potrebno veliko govoriti

Erased-Japonska serija tokrat, seveda je prirejena po mangi. Japonski mangaka s sposobnostjo previjanja časa nazaj, poskuša s preskokom nazaj rešiti svoje štiri sošolce.

Alice in Borderlands-Japonska akcija z dvema sezonama in je zaključena. Spet narejena po mangi. Ryohei Arisu in dva prijateja so po potepu po Shinjuku in nenadnem ognjemetu sredi belega dne primorani igrati igre na smrt.

Itaewon Class-ne zamudite tele serije, sicer ima jasno elemente, kjer se ti malce povesi čeljust, je namreč zgodba fanta, ki se bori proti Chaebol družini.


Za začetek je dovolj, preostale pa lahko dodam kasneje, če bo zanimanja dovolj :).

 

No pa tudi uvodno stran bom malce dodelal.

 

uredilo bitje Armando
Povezava do prispevka

Sicer sem že videl neki japonsko-korejskih filmov in animejev, od serij sem pogledal pa ful malo, samo Squid game (KOR), Happiness (KOR), The Glory (KOR) ter Alice in Borderlands (JAP).

 

Squid game mi je bil soliden in čisto cool, sem z veseljem pogledal. Ne bi ga dajal med top of top tier serij, niti blizu, ampak je bilo definitivno fino pogledat. Hapiness je korejski take na zombi survival horror, ma mi je bil dolgočasen in slabo tempiran za popizdit. Fura pa protagonist res lepo gobico. The Glory ima enega najbolj carskih in brutalnih pilotov ever - tako evil bullyjing prikaza in direkt torture scen še nisem videl v kao šolskem okolju, pa tako satanic 666 hitler antagonistke tudi ne - ampak pol serija POPOLNOMA popuši z slabim razpletom, nikakvim tempiranjem, razvlečenostjo in dolgočasnostjo. Alice in Borderlands sem pogledal 5 delov potem pa vse skupaj pobrisal, pač trash serija. Nobenega buildupa, za lase privlečen zaplet, dosti glupe igre in rešitve. Jim pa dam respect za jajca, kaj so upali narediti z vsemi najpomembnejšimi NPC-ji v igri Wolf and Sheep.

 

Bom mos def preveril kej od vaših zgornjih priporočil, ameriških serij že par let več ne gledam. Imam pa nekak filing, da so JAP in KOR avtorji svinjsko dobri pri ustvarjanju odlične in zanimive začetne premise, potem so pa še bolj svinjsko slabi pri razpletu in tempu. Naredijo nek carski hook in dobra prva dva, ampak potem totalno zaserjejo vse ostalo. Že legenda Squiddagio je izgubil tko ene 80% zagona po prvih delih. Ostale serije, ki sem jih gledal, so pa še slabše. Fak kako monumentalno so zasrali The Glory po res brutal hardcore začetku, ajme Bože 

uredilo bitje Galko
Povezava do prispevka
Galko reče pred 3 urami:

Bom mos def preveril kej od vaših zgornjih priporočil, ameriških serij že par let več ne gledam. Imam pa nekak filing, da so JAP in KOR avtorji svinjsko dobri pri ustvarjanju odlične in zanimive začetne premise, potem so pa še bolj svinjsko slabi pri razpletu in tempu. Naredijo nek carski hook in dobra prva dva, ampak potem totalno zaserjejo vse ostalo. Že legenda Squiddagio je izgubil tko ene 80% zagona po prvih delih. Ostale serije, ki sem jih gledal, so pa še slabše. Fak kako monumentalno so zasrali The Glory po res brutal hardcore začetku, ajme Bože 

 

Tole absolutno velja za praktično vso KOR sceno. En tak lep primer je The Kindom (2019), ki ma brutalno dobro premiso, ampak ga pacing tok sesuje da se mi ga totalno ni dal pogledat več kot 2 epizodi. JAP so v pacingu boljši (čeprov njih tud to mal jebe),  majo pa imo ful slabšo live action produkcijo. Efekti pri njih izpadejo ful cheap, igralci pa za razliko od korejcev izpadejo kot da so spizdil direktno iz animeja in zarad tega mene totalno ne prepričajo.Je pa res da so se zadn cajt mal izboljšal, še posebi pri filmih, čakam da trickla down to tud do serij.

 

Ena kul KOR zombijščina ki nima tazga hudga problema s pacingom je All of us are Dead (2022).

 

Mam pa jz še en problem z korejci. Faking ne ločm jih med sabo. Še njihova imena so mi vsa ful podobna (mal random po abecedi), za face se mi pa zdijo, da so vsi igralci kloni drug drugega. Zarad tega prov traja ene dve epizodi predn skužim kdo je kdo. To velja tako za može kot za možače. Prov un rasistični stereotip tega da vsi kitajci zgledajo isto. Sej mal me je sram, priznam, sam me res jebe. :D

Z japonci nimam takih težav, korejci so mi pa tok faking vsi isti, idk why.

uredilo bitje Skunky Lee
Povezava do prispevka

ista imena. iste face. ista gosta čupa. ista barva las. iste brade in brke - pač vsi so brez ene dlake na faci. iste oblike frizure.

 

men se tud meša ko to gledam. A je tok težko imeti na majicah kake papirčke s črkami al pa simboli, ffs?? Če sem bil v vrtcu lahko Račka, sosedov Janko pa Polžek, je pa tudi Sun Jun Saok lahko Tetrapak mleka, Sun Jun Paok pa Dežnik, matere vam enojajčne

Povezava do prispevka

Hola

 

Malce dodelal uvodno špico, upam, da bo po vašem okusu in če bo želje za kaj več jo lahko v prihodnosti dopolnim :).

 

Aja in res se veselim prihajajočega Shoguna, ki bo sicer koprodukcija, a bo pri njenem ustvarjanju kot igranju imel prste zraven fantastični Hiroyuki Sanada!

uredilo bitje Armando
Povezava do prispevka

Jep en velik plus na Beyond Evil, serija je top in bi se morali Ameri malce zgledovati po njih.

 

Drugače pa sem končal gledati Gyeongseong Creature in meh.

 

Ni da bi bila serija slaba ampak povsod nekaj manjka, plus konec je bil jeben cliffhanger.

 

+Han Soo Hee

 

Danes še malce dodelam uvodno stran, da naredim kak plus še za Indijce in preostale države.

uredilo bitje Armando
Povezava do prispevka

Tole je romcom, kot vidte je tudi na Netflixu. Sicer se mi malo vleče bolj kot gre proti koncu, ampak začetek je nor :D 

 

Malo že mešam ostale, ki smo jih gledal, ker so si preveč podobne.

 

Še ena romcom, ki je na Netflixu je Fight for my Way - dobr mix klišejev, k-drama ki sem si jo najbolj zapomnil pa sem jo samo z enim učem spremljal :D 

 

 

Dosti trilerjev sem gledal med korejskimi filmi, korejske serije, ki so trilerji pa še nisem, tako da bom pogledal vaše predloge. Tnx!

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Moram dat thumps-up za temo.

 

Kot fan azijske filmske produkcije res pogrešam tud kako dobro serijo. Par debatnih točk.

Armando reče Dne, 4. 1. 2024 at 17:23:

Japonska,Kitajska,Tajska,Tajvan,Indija sledijo vedno bolj in bolj tesno, ampak je treba poudariti, da je produkcija v Koreji na povsem drugi ravni pred drugimi državami, kar se je v zadnjih letih odražalo predvsem v dobljenem oskarju filma Parazit, ki je za moje pojme sicer iskreno fantastičen film, vendar je realno nekaj preostalih filmov, ki jih je korejska produkcija izdala v zadnjih letih, ki so več kot dostojna konkurenca oz. celo boljši kot je Parazit, ki je bil ovenčan z lovorjevimi vencem.

 

V glavnem Južna Koreja je vodilna na Vzhodu in to zasluženo.

Zdaj odvisno kako to gledaš. Npr. Seven Samurai (1954), Infernal Affairs, ... ki so bili podlaga za filme, ki so bili izjemno uspešni in zelo z oskarjem nagrajeni ali pa Stvari od Ang Lee ipd. niso korejski. Se mi zdi, da Koreja, ker je tolk povezana z ZDA bolj reklamirana kot na primer filmi iz druge države. Definitivno pa se strinjam, da je korejska produkcija izjemno dobra.

 

Armando reče Dne, 4. 1. 2024 at 17:23:


Japonska medtem caplja in resda je produkcija na več kot spodobnem nivoju vendar je pri serijah njihovega izvora jasno videna drugačna mentaliteta in izražanja kar prinese s seboj pluse in minuse, nove fane in njih bogokletnike.
Vrgel bom svojih pet centov in dejal, da resda japonska trenutno ni vodilna na celini, je pa tam izšlo kar nekaj serij, ki so morebitne nove smernice japonske produkcije kot so npr. Erased, Alice in Borderlands(a la Squid Games vendar po mangi), Giri/Haji,prihajajoči Šogun po romanu James Clavella,Followers,Signal(korejci so ga predelali),Eren the Southpaw in še in še bi lahko naštevali.

Ne razumem zakaj mora biti non-japan pisatelj tisti, ki katerega podlaga se vzame za serijo. To meni ni znak da bo dobro.

 

Armando reče Dne, 4. 1. 2024 at 17:23:

Secret Forest/Stranger-govori o odličnem tožilcu Hwang Si Moku katerega največja ovira je manjko čustev, kot otrok je imel operacijo, katerega stranski učinek je bil uničenje le teh. Definitivno top plus za vse, ki ste naveličani romance, je to TO.

Taxi Driver-Hmmm za vse ljubitelje akcije, romance ni oz. nekaj se poskuša. Zgodba se giblje okoli skupine, ki vzame pravico v svoje roke, pri tem si pomagajo tudi z rumenim, predelanim taksijem.

Squid Games-Mislim, da za največji fenomen, ki izhaja iz Koreje ni potrebno veliko govoriti

Erased-Japonska serija tokrat, seveda je prirejena po mangi. Japonski mangaka s sposobnostjo previjanja časa nazaj, poskuša s preskokom nazaj rešiti svoje štiri sošolce.

Alice in Borderlands-Japonska akcija z dvema sezonama in je zaključena. Spet narejena po mangi. Ryohei Arisu in dva prijateja so po potepu po Shinjuku in nenadnem ognjemetu sredi belega dne primorani igrati igre na smrt.

Itaewon Class-ne zamudite tele serije, sicer ima jasno elemente, kjer se ti malce povesi čeljust, je namreč zgodba fanta, ki se bori proti Chaebol družini.


Za začetek je dovolj, preostale pa lahko dodam kasneje, če bo zanimanja dovolj :).

 

No pa tudi uvodno stran bom malce dodelal.

 

Tnx za tole.

Povezava do prispevka
  • 2 tedna kasneje...

Pridruži se debati

Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.

Gost
Odgovori na temo...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Odstrani formatiranje pisave

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Nedavno brska   0 članov

    • Nihče od registriranih uporabnikov ne pregleduje strani.
×
×
  • Ustvari novo...