stom1c Objavljeno 19. junij 2023 Share Objavljeno 19. junij 2023 Jst sm letos v svoj urbani vrt poleg cilijev zasadil se papriko, paradajz, melancane, bucke, melone in lubenice. sploh za slednji dve nimam pojma kako in kaj, ima kdo kak nasvet za gojenje lubenic? bucke ze obiram, rastejo kot nore. 5 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 20. junij 2023 Share Objavljeno 20. junij 2023 @stom1c Za razliko od čilija boš moral pogosteje obilno zalivati, po vsej verjetnosti tako zjutraj kot zvečer. (Če se bojo listi rastlin povesili je premalo vode, d0h) Prav tako boš najbrž moral dodajati kvalitetno zemljo, ker je večina sadik/plodov večjih in se bo vse skupaj skrčilo v loncu, posledično bo zmanjkalo hranil in bo rastlina pešala. Lahko si tudi omisliš kakšno gnojilo ala vrtnarček 1 Navedek Povezava do prispevka
Armando Objavljeno 20. junij 2023 Share Objavljeno 20. junij 2023 Sam čekiram tegale tipa na Instagramu, sicer je bolj koncentriran na sadje ampak dejansko ima veliko uporabnih stvari. https://www.instagram.com/creative_explained/ Tudi glede gnojil itd. Ima tudi youtube stran. https://www.youtube.com/@creative_explained V glavnem car. Navedek Povezava do prispevka
Armando Objavljeno 21. junij 2023 Share Objavljeno 21. junij 2023 Zaenkrat je bilo mirno sedaj pa pogrom :/. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 22. junij 2023 Share Objavljeno 22. junij 2023 Zaenkrat smo se na srečo izmazali, ne vem pa kako je z vami, ki ste bolj na štajerskem? Jutri nas bojda čaka še ena runda... Luči, tema, ki smo se jo že nekajkrat dotaknili na teh straneh. Če slučajno koga zanima, ima trenutno Led-grower.eu super deal, imajo totalno razprodajo nekaterih artiklov po resnično zanimivih cenah: https://www.led-grower.eu/ V taboru Viperspectra sem pričakoval padce cen zaradi plasiranja 2023 upgreadov prejšnjih generacij luči in izdaje paradnega konja XS1500 2023. Ki je itak povsod razprodan V nedeljo sem brzinsko naročil prejšnjo verzijo XS2000, jo včeraj že prejel in je že zmontirana v šotoru: https://www.led-grower.eu/viparspectra-xs2000/ 243 evrov plus 9,90 evra DPD. Samsung LM301B ledice, meanwell driverji..... z nekaj brskanja in pohopsanja kakšne kode bi šlo sigurno še ceneje. Amazon.de jo prodaja za 340 evrov (brez voucherja): https://www.amazon.de/-/en/VIPARSPECTRA-Compatible-MeanWell-Dimmable-Vegetables/dp/B08CKD5NH5/ref=sr_1_3?crid=1BTE6NFU717JF&keywords=xs%2B2000&qid=1687408862&sprefix=xs2000%2Caps%2C112&sr=8-3&th=1 Enaka cena 340 evrov je na uradni evropski strani Viparspectre: https://viparspectra.eu/products/xs2000-225w-cover-120x90cm-samsung-diodes-mean-well-drive-led-grow-light-qb-version-full-spectrum-for-indoor-plants V US je že nova verzija, ki ima nekaj več istih ledic, drugačno razvrstitev, daisy chain in na žalost stopenjsko osvetlitev, namesto zvezne. So pa tam cene mnogo bolj ugodne, nova verzija se prodaja za 209 usd. Vem, da takšne luči niso baš za vsakogar, zgolj če koga resnično vleče v gojitvene vode, mogoče celo v .....*kreh* kadilske*kreh.... vode. Sam se s tem ne ukvarjam, vsaj toliko časa ne, dokler je ilegalno Tistim, ki me sprašujejo zakaj potem to sploh rabim odgovarjam, da v začetku jeseni iz paradižnikov (Sungold F1) poberem zalisce, jih vsadim v lonce in parkiram v šotor. Skupaj z mojo drugo sorto in še nekaj zelišči. Šotor številka 2 (slika zgoraj) je karantensko okrevalni šotor. Trenutno v njemu preostanek razmnoženih sadik Iresine herbstii, ostale prodane, na okrevanju Aucuba japonica, Monstera, ti dve je soseda hotela vrčti stran, ker sta ji umirali, in bonsai našega smrkavca, ki ga je pustil skoraj crkniti, prinesel mi ga je ama brez enega samega lista Počasi okreva. Vse te rastline bodo počasi šle ven, šotor pa na čiščenje, razkuževanje in pripravo na jesen. Večji šotor je že pripravljen, čiliji so šli ven prejšnji vikend. Zaenkrat aktivni zgolj dve polici, ena s sadikami redkvic in ena s sadikami rdeče solate za rotacijo. Toliko za današnje oglašanje. Za jutri pa vsem želim čimbolj miren prehod fronte in čim manj škode v vrtovih. Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 25. junij 2023 Share Objavljeno 25. junij 2023 @berghaus Mi je uspelo pregledati tvoja posta Na srečo imamo na podstrešju prazno sobo z oknom na JZ, tako da je precej toplo in večino dneva svetlo/sončno. Kompliciral ne bom preveč, tako da je edina stvar, ki jo bom ubavil, sadilni lončki. Tisti tvoji kvadratni posamezni se mi dopadejo, bom na preži, če se najde kje kaj v bližini, da ne naročam ravno iz tujine manjše količine. Po vsej verjetnosti bom sadil samo paradižnike, kumare in paprike. Vse ostalo prosto sejemo na vrt in več ali manj uspeva, samo pravi čas je potrebno sejati/saditi, kot si sam napisal. Pa tudi v kakšno zemljo kaj vržeš, kot si pisal že nekaj časa nazaj - recimo kupljene sadike bučk na vrtu niso niti senca tistemu kar smo sejali direktno v kompost, pa je bilo dano v zemljo isti čas Za zgornje sadike pa nimam kaj razmišljati pred majem, ker so temperature pri nas tako nepredvidljive, da je groza. Letos je bilo že februarja sončno 20 lep čas, potem pa aprila konstantno 10 s slabim vremenom. Bom si pa preveril koliko časa potrebuje katera sadika, da uspe, da ne bo vse skupaj prehitro/prekasno. Še enkrat thx! Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 26. junij 2023 Share Objavljeno 26. junij 2023 (urejano) @Flamingo Z veseljem. Meni osebno je tajming sajenja še vedno najbolj bau bau. Ni problem za vsako vrtnino načekirat kdaj ji kaj paše, samo potem se vmes vmeša čudna kaljivost, debilno vreme, manjko prostega časa, kakšna bolezen.......in naenkrat nimaš kaj vrčti v grede. Sploh ko je tvoja mikrolokacija cca 3-4 tedne v zaostanku za drugimi, prisojnimi. Vreme je najbolj zmuzljiv faktor. Največkrat te zavede lepo, toplo, trenutno stabilno vreme. Potem naenkrat zmrzal, tedenske padavine in podobno sranje. Letošnji april in maj sta bila lepa primera. Moje preostale sadike paradižnikov so bile pred presajanjem že prek pol metra visoke Ampak vse to se da z raznimi forami zaobiti. Vreme načeloma z rezervnimi sadikami, če boš dal v vrt 5 paprik jih ne boš sejal samo pet, jaz jih vsaj 20, garant kakšno seme ne skali, kakšna sadika je vsa nikakva, ostalo je rezerva, ki jo komot na koncu potalaš, če ti ostane. Sadilni lončki so tok cheap, da glava boli: https://www.amazon.de/-/en/Muzhira-Propagation-Diameter-Premium-Growing/dp/B0BPNZQMDS/ref=sr_1_15?crid=1PHZMGKLRO4A9&keywords=propagation+pots&qid=1687752029&sprefix=propagation+pots%2Caps%2C99&sr=8-15 Drugače pa prijeten vikend na vrtu, vsa solata presajena, prav tako redkvice, malce pletja, malce nabiranja: 26. junij 2023 uredilo bitje berghaus 1 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 3. julij 2023 Share Objavljeno 3. julij 2023 (urejano) Nežni updejt. Glede na vse vremenske napovedi smo na koncu dobili par kapljic, kar pomeni, da sem bolj ali manj na vrtu zadnje dni zalival in pobiral nekaj plevela. Posedanje ob večerih je izredno prijetno, kakšna pijača v roki in obvezen sprej proti komarjem V gredah nič posebnega....... .....ostaja prostor za medsajenje rdeče solate, ki se že pridno košati na polici v vrtni sobi, vsaka v svojem tulcu toaletnega papirja, še teden ali dva in gre v vrt. Greda zgoraj skrajno desno bo strimana ta teden, večina solat gre v cvet, ostajata samo rdeči, za semensko banko. Prav tako zelena solata v tejle gredi: Čisto desen stolpič bom porezal, ostajata leva dva, prav tako za semensko banko. Paradižniki se pridno ovešajo, podstrešni Sungold že dozoreva in smo že degustirali prve plodove, ostali zaostajajo še za nekaj tednov, morajo se še zadebeliti in dozoreti: Vse grede so rožnato opremljene, razen greda s papriko in rdečo peso, zmanjkalo žametnic. Opažam eno zanimivost v gredi, ki je neposredno ob kompostniku, karkoli dam notri podivja, letos se meša žametnicam, ki so popolnoma prekrile radič (ki tudi postaja pahljačast). Vanjo je zasajeno enako število sadik, kot v ostale grede, razlika je očitna: Če primerjam s to, kjer je solata čisto zdominirala žametnice: Malce za okras, Iresine mi raste v višino, moram nagruntati njeno obrezovanje, da dobim grm, ker tole bo jeba šetat amo vamo: Njenih šest bratov in sester verjetno komaj čakajo, da jih spravim iz šotora ven, vendar jih moram prej še presaditi, ker preraščajo lonce. Da se izkoristiti tudi streho kompostnika, nekaj gajbic in nekaj zemlje in imaš nasad solate: Raste ko plevel, tole je druga rotacija. Čaka me sejanje rdeče pese za drugo rotacijo, sejati bo treba začeti ohrovt in blitvo ter ustvariti planer za pozno poletje in jesen. Razmišljam, če bi letos pripravil grede za zgodnje zimsko zeleno gnojenje.....kar pomeni, da bi moral imeti grede septembra prazne. Težka bo Ena boljših novic je, da smo našli prostor za pravi rastlinjak, slabša ta, da so cene pri nas fuknjene, zlatarske. Koliko zdaj pride loto listek? Do penzije upam bo, če bo zdravje dalo, zaenkrat je preveč drugih projektov. Naj si ga bodi dovolj, uživajte v poletnem vrtičkanju. Edit: Ko zdajle zvečer pogledam ven se je tale omemba uživanja v poletnem vrtičkanju bolj kislo postarala 3. julij 2023 uredilo bitje berghaus 9 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 17. julij 2023 Share Objavljeno 17. julij 2023 Končno je paradižnikov za redno vsakodnevno uporabo Smo zasadili različne sorte, od zelo zgodnjih do poznih, češnjeve/datljeve/rumene/pelate/debele... Tako da nekateri so še čisto zeleni, druge pa že redno obiramo. Delajo pa vsi super, razen pri dveh je bilo nekaj plesni na listih, ampak je šlo mimo. Solata super dela letos, ker je bilo dovolj dežja, sušne dni pa zalivamo več ali manj. Lani je bila čista revščina, ker so bila sušna obdobja tudi po več tednov in nima smisla zlivati kubike vode. Na sliki frišni posevek, na drugem delu vrta je pa trenutno primerna za uživanje. Danes smo posejali kolerabo, repo, črno redkev in radič. Čakali smo napovedi za deževno obodobje, ki ga obljubljajo naslednje dni. Smo pa zasejali kar konkretno, tako da bo še za ozimnico poleg sprotne porabe. Prilagam še en manjši fail pri korenju, smo ga tudi na široko posejali v vrstice ter pokrili s kopreno, kar se je izkazalo za polom, ker je bila ob sprotnemu zalivanju spodaj ugodna klima, da je buhnil ven ves plevel, ki ga ni bilo na plano še letos Sedaj moramo počakati še nekaj časa, da vzklije in zraste malo korenje, nato pa okopljemo, na srečo smo sejali v vrstice. Also, kakšno je stanje kaj pri ostalih? Upam, da ste se vsi izognili toče/poplavam. Pri nas ni bilo zaenkrat še nič, drugje po Sloveniji je bilo pa že marsikaj hudega na žalost... 5 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 18. julij 2023 Share Objavljeno 18. julij 2023 (urejano) Zgornjega paradižnika ni več, veter ravnokar povil kovinsko šipko in jih sklofotal dol 4 žrtve so bile, na srečo so sadike cele. Jutri moramo v nabavo za debele plastične kolce, ti edini zdržijo takšen veter. Kovinske je zvilo, lesene pa zlomilo Na vremenski postaji izmerjeno 106km/h, pa smo drugače v regiji brez vetra In ne, ne živim na Kredarici 18. julij 2023 uredilo bitje Flamingo 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 19. julij 2023 Share Objavljeno 19. julij 2023 @Flamingo Niti ne vem kaj naj komentiram, ker tole je.......ne vem, niti najstarejši ne pomnijo Fuknjeno vreme, a z ogromno sreče na mojem koncu. Zaenkrat. Včeraj nam je tretjič v zadnjem mesecu odneslo cesto, zjutraj sem z avtom plezal čez tiste grabne, a se je ne pipnem več, dokler se vse skupaj ne umiri, ker ne mislim vsak vikend crkovati z lopato v roki. Kar se vrta tiče, z vodo nima nobenega problema, ker zemljina lepo drenira, toča je bila zaenkrat tista lešnikova, vseeno redno pokrivam grede s protitočno mrežo. Nezaščitene rastline fasale nekaj lukenj po listih, nič dramatičnega. Jeba je veter. Fala kurcu, da sem zamenjal stebre za brajdo, tiste prejšnje bi že zdavnaj položilo. Sončnice imam vsaj delno podprte, komaj komaj se še držijo, visoke že preko treh metrov dolgo ne bodo več kljubovale. Peruanske jagode je položilo ko šibice, rože v loncih razmetalo po celi parceli. Že parkrat letos Toliko o vremenskih dogodivščinah. Prihaja malce bolj intenzivno obdobje, cca teden dni in bom pobiral kar je ostalo od krompirja, če sploh kaj, plesen. Delal bom solatno kolobarjenje, v zemljo nove sadike, ostala gre počasi v cvet, pustil bom zgolj nekaj primerkov za seme, ki so že v postopku cvetenja. Če jih ne odpihne seveda. V rastnem šotoru se pripravljajo sadike rdeče pese, ta v vrtu je letos fenomenalna..... ......poleg se pripravlja še repa, ohrovt, rdeča solata, kumare, blitva, verjetno sem še kaj pozabil. Za spikirati ostaja zelena solata. Vikend bo kar pester, če bo vreme zdržalo. Z mojo sva planirala to soboto zapiknikirat v Iškem vintgarju, pa očitno iz te moke ne bo kruha. Prav tako odpade četrtkov izlet do obale.... Čiliji.....mešani občutki. Bolivian rainbov, zgolj nekaj plodov, toliko da se proba. Zgolj ena od sadik ima nekaj plodov, ostale so vse za na kompost, moje, sosedove in sodelavčeve. Očitno je bilo z letošnjo saržo semen nekaj hudo narobe. Obratno je s Carolina reaper in Biquinho yellow. Sploh Biquinho, maljon jih je gor, več kot listja, pojma nimam kam bomo z vsem tem. Da reaperja sploh ne omenjam, kjer je en dovolj, da pobijem familijo. Sem pred naročilom bolj "primernih" čilijev, ki naj bi jih dejansko lahko uporabil v kuhariji. Kakšno Habanado, če mi uspe dobiti semena, Poblano, Shishito....nekaj v tem stilu. Če imate kakšno idejo kar na plano, preferiram mild variante, tako za powder kot za omake. Poudarek na izraziti aromi. Zaenkrat.... 2 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 19. julij 2023 Share Objavljeno 19. julij 2023 Če nisi imel do sedaj plesni na krompirju in če ni prehudo že dlje časa, bo krompir ok. Kolikor se spomnim si nekaj škropil z domačimi pripravki. Krompir je svoje že naredil in se bo posušil tako ali tako, mi smo ranega že skoraj pojedli, pozni je pa že na 3/4 posušen. Bolj je problem, če se plesen razvije na začetku in je ne tretiraš, ker se potem prenese tudi na plode. A cesto vam pesek in blato zamečeta? Vreme pa naj bi bilo šele v nedeljo malo lepše. 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 19. julij 2023 Share Objavljeno 19. julij 2023 Plesen se je pojavila nekje na sredini rastnega ciklusa, sicer sem potem hitro škropil samo saj veš kako je pri plesni z organskimi škropivi, ko je že prisotna lahko samo omiliš, ali pa še to ne. Bom danes poslikal boš videl kako jadno izgleda. Mogoče se bo dobilo kaj ven, zdaj je nekje v zaključni fazi, čez cca 2 tedna bi ga pobral ven. Bomo videli. Pogledal sem zdajle radarsko sliko, že prihaja nova runda, tako da jutri cesta verjetno sploh ne bo več prevozna. Makedam in klanec ter strgan oblak ful ne gredo dobro skupaj Na srečo lahko do in od parcele do spodnje ceste peljem skozi sosedovo nepozidano parcelo. Če ni seveda popolnoma namočena. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 23. julij 2023 Share Objavljeno 23. julij 2023 Človek bi po vseh teh bedarijah z vremenom v zadnjih tednih sklepal, da je vrt bolj podoben rastlinski klavnici, pa moram reči, da je vsaj moja lokacija do sedaj imela gromozansko srečo. Ko gledaš posnetke hiš brez streh, razfukane avtomobile, pritličja pod vodo in cela pobočja podrtih dreves je nekaj podrtih sončnic, razfukan fižol in trta čista patetika. Zatorej naj bo današnji "blog" bolj posvečen drugim stvarem. V tem primeru presajanju. Zadnjič sem omenil, da obstaja pri ljudeh želja po samopridelavi recimo solate, a je problem prostor. Ki to sploh ni. Vemo da obstajajo balkoni, male terasice, okenske police, a vseeno nekateri pogojujejo njivo ali gredo za uspešno pridelavo. Konkretno moja sodelavka, ki v nasprotju s svojim preteklim prepričanjem zdaj na svojem micanem balkončku goji paradižnike in solato. Ter zaseda police z začimbami (bazilika, peteršilj). Cenovno je takšno početje smešno poceni, v biti zajema nekaj zemljine, semena in gajbice za zelenjavo, katere se mečejo v enormnih količinah v smeti. Solata je bullet prof za pridelavo, ne vzame ogromno časa in se vzdržuje, razen občasnega zalivanja, sama od sebe. V bistvu plevel, če se mene vpraša. Je hitro rastoča (razen v času od klitja do sadike), kar pomeni, da se obtrguje tedensko. Gajbice so standardnih dimenzij 50x30 cm, kar pomeni, da v kvadratni meter položite 6 komadov. To je over the head količina za 4 člansko družino, ki obožuje solato. V vsaki od njih so 3-4 glave in v primetime ni variante, da jo skonzumirate vso. Enostavno jo je preveč. Zaradi tega se dela časovna rotacija. Sem jo že opisoval, zgolj na kratko, ne sejemo, ko porabimo staro. Ker bomo čakali mesec dni na nove sadike. Takoj ko se da v zemljo sadike, se v kak odrezan tetrapak ali kakšno drugo posodico zaseje nova. Ta se bo v roku dveh tednov spikirala v večje lončke, ali, kot počnem jaz, v rolice toaletnega papirja. Vse bo jasno na fotkah spodaj. Po približno mesecu dni bodo zrele za svoje zadnje presajanje, v gajbice, lonce, ali na vrt. V tem času vi veselo pobirate letino od prejšnje saditve. Jaz nikoli ne pridelujem glav solate! Naj pojasnim. Solata ima to fino svojstvo, da se obrašča. Iz nje potrgaš zunanje liste, ti se v roku tedna dni nadomestijo z novimi. Ta ciklus obtrgavanja se ponovi cca 5x, potem solati dojadi in gre v cvet. Pomeni, da je svoje odslužila. Če pridelujete solato za glavo, potem v vsej njeni rasti nimate nič. Na koncu odrežete glavo, imate naenkrat na voljo prevelike količine in ponavadi gredo za šenk. Ali v smeti. Zaradi tega jaz solato obrtgujem, tudi če gre za glavaste sorte. Kul. Smo na stopnji, ko je naša prejšnja sarža odslužila svoje in je čas za zasaditev novih, zdaj že konkretnih sadik. Torej staro zemljo iz gajbic vržemo stran? Lol, ne. To zemljo bomo imeli celo sezono. Iz nje počupamo stare solate, korenine dobro otresemo in večji del lasastih koreninic vračamo v zemljo. To bo odličen organski material in čudovit drenažni material. Nekako takole izgleda zemlja "po uporabi". Polna drobnih koreninic prejšnje solate, v bistvu pade iz gajbice skoraj kot kocka. Vse skupaj vržemo v neko pripravno posodo, ker malce se bo treba poigrati z njo: Igranje ni nič drugega kot razbitje večjih kosov, nekaj, kar vam bodo otroci z veseljem naredili v minutki. Če jih hočete vpleti v to, vsaj meni, prijetno opravilo. Na tej točki je pomembno še nekaj. V tej zemlji smo imeli rastline, ki za svojo rast potrebujejo določene surovine. In te so deloma izčrpane. Ta zemlja sicer ni popolnoma osiromašena, vseeno hočemo za naslednje sadike optimalne pogoje. Dodamo pest gnojila v briketih. Lahko je konjski, lahko kravji, jaz uporabljam kurjega. 10 kilski žakelj košta tri kave. In ga imate za life time. Na gajbico je dovolj pest. Kurjega preferiram zaradi tega, ker je najbolj bogat z dušikom, ki je osnova za listno zelenje. To kar solata je. In je popolnoma organski! Še ena stvar nam manjka......kompost. Ne rabi se veliko, zgolj nadomesti se tista količina, ki je šla stran z odstranitvijo stare solate in kompostiranjem organske vsebine med samo rastjo (vidno kot posedanje zemljine). Na koncu bo naša gajbica napoljena kot je bila prvič. Količinsko in nutristično, čeprav bo v njej 90% "stare" zemlje. Sadike: Po mesecu dni so te že precej željne večjega, bolj udobnega prostora. Jaz svoje sadike pikiram v rolice toaletnega papirja, ki imajo to dobro lastnost, da so organskega izvora in lepljene z organskimi, škrobnimi lepili, razpadajo izredno hitro in so poslastica skoraj vsem zemeljskim bitjim, še posebaj deževnikom. Po domače, kompostira se fantastično. Sadike v rolicah po mesecu dni izgledajo takole: Nekatere praktično že popolnoma razgrajene. Gajbice..... Tu zopet lahko zaposlite vašega nadobudneža, ki je s škarjami precej bolj spreten in bo takšno zadevico "oblekel" en dva tri: Takšno kartonsko oblačenje je nuja, ker svojih balkonov nočete na polno zamazati z zemljo, jaz enostavno v taki obliki fliknem gajbice ven, pri tistih, ki se gredo takšno pridelavo v bivalnih prostorih pa zahteva majčkeno več umetelnosti, zaščite, ravno zaradi preprečevanja umazanije. Navsezadnje bo treba tole zalivati in odtekajoča voda pomešana s prstjo ni baš lepo videti. Nekateri upoirabijo folijo, vreče, vendar takrat previdno z prezalivanjem, stoječa voda v zemlji zgnije korenine. Šopamo dalje. Dno pokrijemo do željene višine. Sadimo lahko z obsipavanjem: Ali pa gajbico napolnimo do vrha, z lopatko naredimo luknjo in vanjo vstavimo sadiko. To je to. Stvar ure ali dveh. Nobenega znanja, nobenih diplom. Samo še postavite na svoje mesto: In uživate: Domače, nešpricano, potrgano pred parimi minutami. Bolj sveže ne gre. In če boste z malce pameti pinpointal vmesne sekvence med sejanjem, presajanjen in obiranjem, boste praktično kompletno sezono 100% samooskrbni s solato. Na enem kvadratnem metru. Brez potrebe po vrtu/njivi. Iskreno povedano jo boste že siti..... Tu sem predstavil solato. Mislim da je vsem jasno, da je v teh gajbicah lahko marsikaj drugega. S standardno višino 15 cm pokrijejo precej velik odstotek zelenjave, ki se klasično vzgaja pri nas. V višjih lahko gojite vse. Lahko imate tudi farmo s 3200 gajbami, ki zalaga restavracije: 3 1 Navedek Povezava do prispevka
PuskA Objavljeno 24. julij 2023 Share Objavljeno 24. julij 2023 men so ta dezevja zgleda zjebala papriko... no neki bo gor samo 80% je hin, vlaga=plesn? je pa ratal krompir, rdeca pesa, zelje, bucke, čebula, fižol, neki bo se korencka, pa paradajzi v loncih pod napuscem bojo tud dali velik brokoli slabo, murke bojo počasi, cvetača 50%, jagode mam ful kosate sam ni nic od njih, letos sm jih spravu gor iz semena... Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 25. julij 2023 Share Objavljeno 25. julij 2023 Očitno bomo lahko kar zaključili s to sezono..... 1 Navedek Povezava do prispevka
Armando Objavljeno 25. julij 2023 Share Objavljeno 25. julij 2023 Na Primorskem je zbombalo kar je zbombat ratalo. Nekaj še ostaja ampak švoh. Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 1. avgust 2023 Share Objavljeno 1. avgust 2023 @berghaus Kaj je sedaj, je bilo toliko toče, da je vse potolklo? Na nekaterih mestih sem videl po novicah, da je bilo res konkretno. Recimo 10km od nas je luknjalo strehe, pri nas je padalo nekaj drobnarije par minut, čista loterija non stop. Drugače smo pobrali krompir nekaj dni nazaj, cca 150kg za ozimnico, 70 kg ranega je pa že šlo sproti. Njivica že pofrezana in posejana inkarnatka, drugo leto posejem še enkrat. Naslednje leto bomo kupili seme, ker iz letošnjega domačega je bilo švoh. Nimamo konkretne kleti za skladiščenje in je začel kliti predčasno, tako da je bilo seme ob sajenju že rahlo bogo. Rastline so zgledale super, samo pridelek ni bil bohvekaj. Na enem delu nam je pa zmanjkalo drobnega in smo pometali kar še srednjega/debelega kar ga je ostalo in je bil občutno debelejši pridelek na tistem mestu. @PuskA Bolj obolele liste odstrani in pošpricaj s pripravkom iz morskih alg za regeneracijo. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 2. avgust 2023 Share Objavljeno 2. avgust 2023 @Flamingo Niti ne vem kaj naj rečem, si že sam povedal, loterija. Tokrat, oziroma raje rečem zaenkrat, z ogromno sreče. 400 metrov pod nami je celi pas zličkalo vso drevje in daljnovode, bili dolgo časa brez elektrike, hiapi so naslednji dan popravljalu strehe..... Od sončnic so mi ostale tri, ki sem jih še pravočasno močno podprl, ostale je zlomilo ko šibice. Toča je bila zgolj lešnikasta, tako da večje škode ni bilo. Ampak veter, adijo pamet, groza me je ko začne škripati ostrešje Krompir je za letos fail. Odvisno kako gledaš, z napol praznega kozarca bi rekel fail, iz napol polnega pa še dobro kar je bilo, glede na vreme. Letos točno polovica manj od lani, 20 kg, vendar glede na predčasnost pobiranja, zelenja ni bilo praktično nič več, še dokaj lep, bolj droben, ampak odlični za pečenje. Takole je izgledal teden dni pred pobiranjem in cca 3 tedne predčasno: Na dan pobiranja ni bilo zelenega nič več. In glede na vso napovedano vreme sem ga raje pobral, kot da začne gniti. Zunanji paradižniki (5 rastlin), kako so to preživeli mi ni jasno, sosedom so šli čisto vsi v maloror. Pri meni so plodovi ogromni, vendar v razmerju 3:1 med dobri in za v kompost. Vsemu ostalemu pa očitno to izredno namočeno "poletje" ful ustreza. Vse divja, vsega je preveč, ajd, mogoče bi lahko bilo več kumaric, pa se glede na plesen niti tu nimam kaj pritoževati. Ostalih paradižnikov nimamo časa sproti dol pobirati, solate je na kupe, paprik bo toliko, da sem moral dodatno podpreti rastline, drugače bi jih enostavno polomilo, skrinja je do vrha polna, pa je še precej sezone pred vrati. Izredno presenečenje so fižol, rdeča pesa ter žametke. Tem se blede. Od nekje se mi je zasadila bučka in zdaj prevzema primat na vzhodnem delu vrta. Nimam pojma iz kje je prišlo seme (kompost?). Bučk ne sadim, ker so prostorsko požrtne, a nezanimive za naše gospodinjstvo. Tiste dve na leto kupimo. Paradižniki v rastlinjaku so se razpasli tako na široko, da nisem imel več vstopa, niti zalivati nisem več mogel. Strimal sem jih na polno: Polni, sproti pobiramo. Čiliji....nimam pojma kam bomo z njimi: Tega je miljon, tudi reaper se je lepo navesil: Moja se je odločila, da bo delala pesto, naj ji naberem baziliko. Ni bila najbolj vesela, ko sem jo pripeljal kar v karjoli. Letos sem jo prvič obrezoval, tako da imaš na koncu grm in iz petih rastlin ima tega zdaj poln falus. Edina še takšna omembe vredna zadeva je obisk krta, ki je našel pot v moj vrt in mi zdaj veselo prekopava vmesne poti. V grede zaenkrat ne more, ker je mreža spodaj, vseeno bom v pm poslal naših 5 mačk, ki ležijo in spijo med temi krtinami. Sej načeloma dečko poskrbi za množico škodljivcev v zemlji, na žalost pa se masti tudi z deževniki. Raje bi videl da si najde kakšen drug prostor V šotoru pripravljene sadike pora, ohrovta, blitve, pak choija, pese, solate, repe (ki zopet klije izredno uborno, slabo seme?) in verjetno sem še kaj pozabil. Toliko zaenkrat. 2 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 23. avgust 2023 Share Objavljeno 23. avgust 2023 (urejano) Ergo, furamo v zadnji del avgusta, v vročinskem valu se počasi pripravljamo na jesensko obdobje. Če verjameš. V tej vročini se mi kaj več kot zaliti vrt ne da Kljub vsem vremenskim debilizmom je letošnja podoba vrta vsaj meni najbolj všečna do zdaj. Velika sprememba napram prejšnjim letom je bilo sosajenje zelenjave in cvetja. Če je bil prej vrt bolj ali manj zelen, je zdaj mavričen in žuželčno poplavljen. Paša za oči. V 6tistem deževno poplavnem obdobju so na kompletnem našem koncu nastradali zunanji paradižniki, krompir in kumare. Zdesetkano od plesni, imamo pa nekateri srečo, imamo nekaj strešne površine, ali celo rastlinjake, tam paradižniki uspevajo obilno: Tukaj močno strimano/razredčeno zelenje, gostota šavja preprečuje zračnost, s tem precej zmanjšamo možnost pojava plesni (krompirjeva plesen je umor za paradižnike). Tudi tisti pod napuščem so naloženi do konca, rastline so dosegle streho in se gnetejo pod napušč, vse so determinantne sorte. Obira se pojma nimam katera runda solate, rdeče in moje lastne zelene. Letos sem precej bolj kapričozno vršil rotacijo rund z namenom precej krajših pavz med novimi cropi: Manjko prostora v gredah rešujem s sajenjem v gajbice, ki so se izkazale naravnost odlično. Solata je drugače sajena medvrstno rotacijsko, ne oziram se na dobri-slabi sosedi, raste identično odlično dobesedno kjerkoli: Zaseda tudi delček cvetličnega pasu, kjer sem požel grm mete in na to mesto vsadil svojo zeleno solato: Verjetno se bodo zopet pojavila vprašanja (vsaj na Facebooku se), kaj so ti beli obroči.....cvetlični pas je brez zaščite proti polžem (brez električnega pastirja) in če sem lani javljal, da imamo poplavo njih, je letos invazija, pogrom, odfuk. Ti obroči so protipolžja zaščita, poceni fora, katero sem testiral lani in se je izkazalal odlično. Zraven vidite pelargonije, ki ponavadi niso ravno na polžjem meniju, tokrat jih desetkajo ko keks. Vse kar ni zaščiteno, sončnice, fižil, rože.... V gredah ni problema. Na začetku sezone sem zamenjal baterije v pastirjih, to je to. So pa žice po teh parih letih že oksidirane, tako da jih spomladi drugo leto refrešam, wd40+žična krtačka. Ostali del vrta buja na polno, ne bi našteval kaj vse, nima pomena, vsak si goji tisto, kar najbolj rabi/obožuje. Malce slikovnega materiala: Spodnja greda pobrana rdeča pesa in zasajen ohrovt, pak choi ter blitva. Vseeno bi izpostavil par zadevic. Iresine. Moj ponos. Čudovita je, nimam kaj reči. Nikoli nisem bil nek pristaš rož, ampak ta rastlina me je popolnoma fascinirala: Žal ji dela fotka veliko krivico, v živo je resnično impozantna s svojo barvo. Za drugo leto imam načrt da kompleten vrt obdan z njo. Čiliji. Milijon njih. Ne vem kam z njimi, obiram, nosim sodelavcem, sosedom....: Reaper je bil sramežljiv na začetku, zdaj je plodov toliko, da mi lomi veje, tukaj že parkrat obrana: Druga rastlina je loaded s plodovi, še zelenimi, tik pred zorenjem. Z riperjem je križ, ker se ga vsi bojijo, trije so ga celo probali, z večino smo še prijatelji. Kljub opozorilom smo imeli en, recimo nesrečen, slučaj. Sodelavkin mož je bil malce preveč pogumen in ga je ugriznil raw, pa hvala bogu potem izpljunil. Kot mi je razložila so imeli cca eno uro agonije, s tem da je šla ona totalno v panic mode in sta se potem spičila na polno. Ga več ne ponujam naokoli, uspel je super, bosta šli pa obe rastlini potem na kompost. Za drugo leto si bom naročil uporabne čilije, ker s tem nimaš početi kaj pametnega. Šlo je zgolj za to ali ga uspem vzgojiti ali ne, izkazalo se je, da je čudovito lep grm, ful simpl za vzgojo, noben bav bav. Mi gre pa na jetra da moram stalno pse ganjat stran, da mi ne šavsnejo v kak plod. Kaj je še ostalo.......aja, žametke! Top šit zadeva za v vrt. En boljših nasvetov Youtube vrtičkarjev. Z eno opombo. Nobeden ni omenjal, da je pametno obrezovati žametke. In to redno. Če te skrbi za prostor na gredah. Ker potem to rata takole: Pa spravi potem kaj v tako gredo. Ampak je lepo in polno čebel, tako da ne bom pipal. In definitivno ponovim naslednje leto. Kompostniki so pripravljeni, oziroma tako kompost za to jesen, kot kompost za naslednje leto, ki še zori. Vmes se pripravlja sveži: V šotoru me čakajo sadike pora, ta vikend zasejem novo rundo solate, zatem sledi povzetek sezone in priprava na gojenje v sobnem vrtu, kjer trenutno gojitveni šotori in luči počivajo. Sledi še dilema ali vrtne grede zamulčiti za zimo, ali jo zeleno gnojiti? Zunanji rastlinjak bo po lanskem receptu fasal zimsko zelenjavo. Če ne bomo ravno fasali kakšne sibirije. Over and out. 23. avgust 2023 uredilo bitje berghaus 6 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 16. oktober 2023 Share Objavljeno 16. oktober 2023 Solatka pozimi? Ni problema. 24. september 14. oktober 5 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 28. november 2023 Share Objavljeno 28. november 2023 (urejano) Da malo presekamo bergijeve solatke in prilepimo nekaj hrane za prave moške! Korenje, črna redkev, repa in koleraba. Samo posejali smo in je robe kot blata, edino s korenjem je imela moja nekaj posla, ker ga tričetrt ni vzklilo in je potem redčila ter presajala revščino, ki je prišla ven. Zgleda defektno seme ali nekaj. Pobirali ne bomo najbrž ničesar, kolikor časa bo zdržalo na vrtu bo, zaenkrat zgleda še super. Spomladi pa samo zafrezam vse skupaj v zemljo in ciao bella 28. november 2023 uredilo bitje Flamingo 4 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 29. november 2023 Share Objavljeno 29. november 2023 (urejano) Hrana za prave moške je rekel.....kje so svinjska rebrca?? Hec. Fino ste to zeleno pognojili. Paprike so delale noro dolgo, pač topla moka jesen, žametnice so se razbohotile na polno preko gred........ .....kar pomeni, da je bilo po pobiranju iz gred žnj materiala za mulčenje, glede na vse zelenilo cca pol kubika zmulčenega materaiala za v kompost. Vrt je zimsko pripravljen, vse grede na debelo nafilane s kompostom in zamulčene s slamo ter mrežno pokrite, because mački..... Čaka me še odprava zelenega zmaja v gozd po suho listje, vsako leto ga naberem cca 5x 200 lit sodov, tega potem v novi sezoni uporabljam mulčenega za ogljikov del vzpostavljanja vročega kompostiranja. S kompostom sem založen na pune role hamre, glede na deževno poletje in količino travnega odkosa sem ubil kosilnico, za drugo leto rabim novo. Ostaja mi cca kubik zrelega komposta za naslednjo jesen in cca 2 kubika skoraj zrelega za jesen 2025. Zasedene imam 4 bokse od petih. Imam problem z obiskovalci v vrtu. Problem mačk imam rešen, se je pa letos v vrt navabil krt, ali dva, pojma nimam. Načeloma nimam kakšnih zamer proti njim, so le koristne živali kljub glavni prehrani v deževnikih, grede so varovane s talnimi mrežami, tako da tu ni blema. Je pa problem vmesni prostor, poti. Dokler je delal površinske prehode/tunele me ni pretirano motilo, zdaj pa je začel s krtinami in to takimi da ubi bože. Plus dela destrukcijo v cvetličnem pasu. Eliminirati ali ne, to je zdaj vprašanje. Ergo, zaključek zunanje vrtnarije, že pred časom selitev v notranjega. Razen rožnatega dela se, kot sem že poflodral forum, udejstvujem solatno in, kot vsako leto, tudi paradižnikarstvo (in nekaj ostale, vedno prisotne bižuterije, bazilika, peteršilj)..... Pač dve stvari, ki jih najbolj cenimo v teh mrzlih mesecih. Ker je moje motoviljenje po bajti, tleh, mizah, itd, z zemljo in ostalimi artefakti, ki spadajo v sajenje in presajanje, postalo tesno in weird, sem fasal od moje familije darile in sicer dodaten prostor in končno sejalno mizo..... Precej lažje je zdaj vse skupaj. Predvsem bolj urejeno, vse na enem mestu. Kmalu, v mesecu januarju, začnem s sajenjem čilijev, letos sta na vrsti kajenski in habanada (semena so že doma), bolj uporabna zadeva od reaperja, ki sem ga potalal v 99,9%, posušil in zmlel zgolj cca dva pladenjčka, še to si sine dozira v svojo hrano s konico zobotrebca. V začetku februarja sejem paradižnike, letos zgolj mojo vrsto in Sungold, nekaj semen še imam, verjetno bom donaročil. Toliko si ga bodo za tokrat, se updejtamo verjetno nekje v novem letu, zdaj bo bolj obdobje ukvarjanja z rožami in ostalimi okrasnimi rastlinami (preko 60 loncev), kar pa toforumsko občinstvo verjetno baš malo briga. Ajva. 29. november 2023 uredilo bitje berghaus 4 Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 29. november 2023 Share Objavljeno 29. november 2023 Mmmmm rebrca 3 ure na 140, pa zraven še krompir in kolerabo... Mogoče ena ideja, da se ne lomiš po hosti za tem listjem, če bi šel na kakšno žago po žagovino? Sam jemljem pri enemu za zajce za steljo, pa odpeljem poln avto za 2 pive. Lepo kostantno mešam zelenjavne odpadke in žagovino z bobki, tako da imamo zadnje čase res lep kompost. So mi v jeseni buče ven buhnile, ko sem ga zvozil na vrt in so še novembra cvetele ter rastle. Za krta sprobaj kakšne te domače finte, ko ljudje tlačijo raznorazne snovi v luknje, ki naj bi krtu smrdele. Ali pa dimni patroni 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 30. november 2023 Share Objavljeno 30. november 2023 @Flamingo Žaganja imam dovolj iz svoje delavnice Suho listje je le ena izmed ogljikovih sestavin in je muss zaradi že vzpostavljene biološke aktivnosti, + vmes je ogromno strohnelega lesa. Načeloma delam vroči kompost iz množice surovin, ogljikov del je naprimer suho listje, slama, žaganje, rezan papir, mulčen karton, prazne rolice toaletnega papirja, katere mi zbirajo na več koncih. Odlično kompostno sredstvo in "posodica" za sadike........ ....vse skupaj gre potem direkt v gredice. Dušičnih surovin je pa itak vedno v izobilju. Naš krtek je zdaj zlezel v globino, spremljam ga zadnji teden in ni več aktiven v površinskih rovih, tako da se bova ponovno seznanila na pomlad Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 30. november 2023 Share Objavljeno 30. november 2023 @berghaus Aha sej se mi je zdelo, da bo nekaj na tem listju spomladi akcija: 2 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 18. januar 2024 Share Objavljeno 18. januar 2024 Da zadevo potegnemo iz naftalina, glede na to, da se bliža štart sejalne sezone. Za tiste, ki sejejo čebulo se je že tako ali tako okoli novega leta. Za nekatere od nas se niti prejšnja ni končala, o tem malce kasneje. Ša ma? Kaj bomo letos metali v zemljo? Že imate kakšne plane? Klasika? Sam osebno nekih drastičnih sprememb ne bom delal, v začetku februarja se lotim paradižnikov, paprik, stebelne zelene, žametnice in čilijev, te zadeve so za umreti počasne kar se klitja in sadik tiče, če jih hočem v začetku maja preseliti na vrt. Mogoče se mi letos zljubi nameniti polovico grede za korenje, mrzim redčenje, bom videl če bo žena primaknila kakšno roko za pomoč. Vse ostalo bo bolj ali manj klasika, špinača, solata, redkvice, ohrovt in blitva v štart sezone, ostalo v medsejanje. Spomladi se bova začela loviti s krtom, ki mi med gredami dela dar mar. Naročene imam sekance za ponovno nasutje med gredami, tastari so samo še v sledeh, večina se jih je skompostirala v čudovito zemljo. Grede so pripravljene, po običajnem planu sem jih pred zimo konkretno dofilal z domačim kompostom in zamulčil s slamo (fotka v enem od novemberskih javljanj malce višje). Ostaja mi cca 5 samokolnic 100% pripravljenega v zadnjem prekatu, v ostalih cca 2 kubika, ki se pripravljata za letošnjo jesen in sezono 2025. Založen. Letošnjo zimsko sezono sem, kar se vrtnarjenja tiče, kar malce zapostavljal. Precej sem se preusmeril v rožnati del okrasitve bajte, nekaj stvari opremil z lučmi, veliko je bilo in še bo repottinga, predvsem zaradi menjav substratov. Zbirka trenutno šteje nekaj preko 80 loncev: Kljub vsemu sem čisto zadovoljen z zimsko bero, zadnje paradižnike sem pobral kmalu po novem letu ter sčistil in razkužil večji šotor, za pripravo na spomladanske sadike. Prostor bo seveda glavna cokla, letos bom podvojil število sadik žametnic, iz 40 na 80. Manjši šotor trenutno gosti 24 sadik solate: To je tretja runda solate, tadruga gre počasi h koncu: Za cca dvakrat bo še obrati, potem bo pa že nova runda v akciji. Herbalno polico sem končno opremil s samozalivalnimi lonci, because pozabljivost/lenoba: Nobeno izumljanje tople vode, Amazon, lonci so tako poceni, da bi to moral že zdavnaj storiti. Imam naročenih novih 18 komadov. V njih klasika, najbolj potrošne stvari, peteršilj, bazilika..... Police so bolj ali manj zasedene: Folk me gnete za sadike sobnih rastlin, tako da redno delam rezančke, največ Pothosa in Iresine, sploh kopalniškemu Gold Pothosu se mudi nimam pojma kam: ....naslednji mesec me čaka sekanje prve Monstere. Pri sobnih rastlinah prehajam iz zemlje na pon, mineralni substrat. Valda, zaradi vsega tega se tokrat mikrozelenjave nisem niti pipnil. Ni ne časa niti prostora. Recimo toliko zaenkrat. 6 Navedek Povezava do prispevka
PuskA Objavljeno 18. januar 2024 Share Objavljeno 18. januar 2024 isto kot lani, mogoče kak jajčcevec dodam al pa kaj takega bol eksoticnega, za probat. neke jalapenote, ki da niso tumac pojacal bom kolicino krompirja, ker mi je noro dobro ratal lani... malo bom spimpal zalivalni sistem, lani prva sezona je bla bl za probat, letos gre zares, se posebi ce bo manj dezja kot lani pa za papriko bom naredil neko streho, da ne bo gnilo, če bo preveč dezja in pa v planu imam eno visoko gredo, ki bo tud topla greda, za privajanje sadik iz hise na vrt. lani sem dal kar zun, pa jih je totalno zatrokiralo. na sreco je pol se pobralo also mam neke san marzano paradajze in sm si shranil semena, bomo vidli če bo ratal Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.