Flamingo Objavljeno 2. julij 2024 Share Objavljeno 2. julij 2024 @PuskA Sicer ne vem kakšen imate teren in vse, ampak super bi bilo, če bi ti nekdo s traktorjem globoko preoral v jeseni in spomladi pofrezal. Drugače pa v jeseni posipaj kritične dele z apnom @kr'en Kolobarit obvezno, drugače pa fito sredstva. Nam so tudi na eni lokaciji lani hrošči ter plesen zdesetkali krompir, letos je na drugi lokaciji milina. 1 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 3. julij 2024 Share Objavljeno 3. julij 2024 kr'en reče pred 21 urami: Pri meni strune niso težava, ker koloradski hrošč in krompirjeva plesen nista pustila prav veliko. Vsako leto ista zgodba, pa še vedno familija vstraja da sadimo krompir, čeprav je s sladkim krompirjem bistveno manj problemov. Tudi pri meni je lani krompirjeva plesen prepolovila pridelek (plus tisti deževni potop), potem so še bližnji paradižniki nalezli, tako da letos krompirja sploh nisem sadil. Opažam eno zanimivost s čiliji in paprikami, tisti v loncih uspevajo fantastično, nekaj istih sadik sem dal v grede in ti se matrajo in matrajo. Moral jih bom dati v obroče, ker jim polži ne dajo miru in zdi se tudi, da jim prst nikakor ne ustreza. Prst v gredah je močno drenažna in zalivati bi jih moral vsaki dan. Kar se mi seveda ne da. Paradižniki izgledajo božansko in prve Sungolde že čopam. Tudi kumarice se že lepo ovešajo. Rdeča pesa bo že pobrana, čas bi bil da zasejem novo rundo. Vse ostalo (blitve, listnati ohrovt) je že bolj ali manj džunglasto, pametno bi bilo malce obrati zadeve in spraviti. Navedek Povezava do prispevka
kr'en Objavljeno 3. julij 2024 Share Objavljeno 3. julij 2024 Flamingo reče pred 12 urami: @PuskA @kr'en Kolobarit obvezno, drugače pa fito sredstva. Nam so tudi na eni lokaciji lani hrošči ter plesen zdesetkali krompir, letos je na drugi lokaciji milina. Jaz bi daleč najrajši videl, da se opusti pridelava krompirja, ker pri bio pridelavi dobiš premalo ven, glede na vse kar uložiš vanj. Voluharji, hrošči, plesen, frezanje, pletje, okopavanje, izkopavanje...Forget it man, raje imam grah/fižol/koruzo... Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 3. julij 2024 Share Objavljeno 3. julij 2024 @berghaus Tudi pri nas že prvi paradižniki rdečijo, vsi izgledajo super. Kumare so pa vsakojake, sicer je vsak dan nekaj novih kumar, samo rastline so pa že boge, vsako leto isto. Sicer so se lani listi posušili in zrasli novi in je lepo delalo naprej, držim prste, da bo letos isto. Sejali pa ne bomo sedaj nič, šele v sredini avgusta gre noter pesa/črna redkev/koleraba/korenje. Napovedano je samo lepo vreme in glede zalivanja sem istih misli kot ti @kr'en Kakšen zgodnji krompir za pečenje je super, ravno danes sem ga kakšnih 5kg nabral, pa še ga je najbrž kakšnih 70kg v zemlji, letos super uspeva. Jutri gre v pečico za kosilo, pa še kakšen čevap na ponvo in Mi ga imamo samo zaradi motokultivatorja, tako si sam pofrezam, naredim vrste, ogrnem, izorjem... Na motiko in na roke ni šans, pri lokalnih kmetih je 100kg/80€, tole se ne splača se jebat. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 4. julij 2024 Share Objavljeno 4. julij 2024 Flamingo reče pred 12 urami: @berghaus Kumare so pa vsakojake.... Tole je umor. Včeraj prešprical z neemom, danes ponoči in zjutraj spet dež Spodnje liste od kumar moram danes urgent pocufat stran, ker bodo en dva tri plesnivi. Poleg tega sem včeraj opazil, da se fižola loteva rja, pomeni da se letos lahko počasi poslovim od konkretne količine strokov. Sosedi imajo kumare in bučke že popolnoma plesnive, kar niti ni čudno, zjutraj je vsak dan vse mokro. Spet se moram obregniti ob polže. Nisem še videl česa takega. Prvič sem gledal sivi več kot 10 centimetrski špeh, ki se je vlekel preko električnega pastirja s svežo baterijo. Kljub temu da ga je sukalo in se je razslinil do amena, je uspel zlesti preko in on bi vija v gredo. Pomagajo samo še obroči in moral sem naročiti dodatno rundo, ker jih imam premalo. Če skontajo še to, lahko z vrtom kar zaključim. Naslednjo leto spomladi se menimo za čiščenje fasade, ker jim imamo povsod, nadstrešek, stopnice, fasada, balkonska okna, vse je črno od te njihove sline. Sobratu vrtnarju v Jevnici sem posodil UV lampo, ker jim je paradižnike napadel horn worm, zdesetkali nasad v 24 urah. Danes se ustavim pri njemu, da vidim koliko imajo tega sranja, jaz sem do zdaj našel cca ene tri primerke dve leti nazaj. Splača se biti pozoren, ker so resnično hitri pri demoliranju, opazi pa se jih izredno težko, razen z UV svetilko seveda. Letos bo očitno zopet pestro v vrtu...... 1 Navedek Povezava do prispevka
Douchebag Objavljeno 4. julij 2024 Share Objavljeno 4. julij 2024 Men pa pastirček deluje ok, res pa da mam manjše polže (čeprav jih je ful). Mi pa zarad enga razloga baterijo ful hitro prazni, tako da to ni vzdržno. Mam 2 špuri, povezani potem na baterijo, dotika se nikjer, baterija se prazni. 1 polž je notr prišel, pa skor umoril 4 sadike (ki niso bile tud tako majhne). Dobro da sem ga opazil. Mi je pa nekaj napadl plezalko vrtnico, velik listov je čisto zgriženih. A to so kakšne uške, kaj bi lahko pošprical? Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 5. julij 2024 Share Objavljeno 5. julij 2024 (urejano) Douchebag reče pred 17 urami: Men pa pastirček deluje ok, res pa da mam manjše polže (čeprav jih je ful). Ti manjši, ki pridejo iz zemlje so letos zgaga, ker jih je ama uber, ni jih pa na izi najti, ker se poskrijejo nazaj v zemljo. Moral bi narediti nočni desant, mogoče danes zvečer..... Imaš baterijo zaščiteno? Ne sme se žgati na soncu oziroma biti zalita, ko se zliva zunaj (leekanje). Si dejansko premeril z multimetrom, da nimaš stika? 5. julij 2024 uredilo bitje berghaus Navedek Povezava do prispevka
kr'en Objavljeno 5. julij 2024 Share Objavljeno 5. julij 2024 En redkih positivnih stvari letos je, da je toliko sadja, da po dolgem času niso problem ptiči. Prejšnja leta, ko smo imeli spomladanske pozebe in je bilo malo sadja, sem moral tekmovati v njimi za jagodičevje, letos dajo kar mir. Je pa že na pohodu plodova vinska mušica, ena josta je že ospisana. Navedek Povezava do prispevka
Douchebag Objavljeno 5. julij 2024 Share Objavljeno 5. julij 2024 berghaus reče pred 2 urama: Ti manjši, ki pridejo iz zemlje so letos zgaga, ker jih je ama uber, ni jih pa na izi najti, ker se poskrijejo nazaj v zemljo. Moral bi narediti nočni desant, mogoče danes zvečer..... Imaš baterijo zaščiteno? Ne sme se žgati na soncu oziroma biti zalita, ko se zliva zunaj (leekanje). Si dejansko premeril z multimetrom, da nimaš stika? Ja, ko baterija ni priključena ni stika. Baterija je pa v IP66 škatlici, tako da ne bi smelo biti problemov. Edino kar sem opazil, pa potem nisem več čekiral, da se mi je ful segrela ob prvi uporabi. Mogoče ker imam nek kitajski konektor za 9v? Bom mogoče fuknu dnar za un fenci snail fence, namest diy, če mi bo kurla baterije.. Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 5. julij 2024 Share Objavljeno 5. julij 2024 Douchebag reče pred 16 minutami: Ja, ko baterija ni priključena ni stika. Baterija je pa v IP66 škatlici, tako da ne bi smelo biti problemov. Edino kar sem opazil, pa potem nisem več čekiral, da se mi je ful segrela ob prvi uporabi. Mogoče ker imam nek kitajski konektor za 9v? Bom mogoče fuknu dnar za un fenci snail fence, namest diy, če mi bo kurla baterije.. Segrevanje pomeni, da je v stiku. Baterija mora biti popolnoma idle, ko je priklopljena na žici, ker ni nikjer medsebojnega kontakta. Kot bi jo imel v predalu, zapakirano. Malce ji napetost zmanjšajo zunanji vplivi (vročina, mraz), to je pa to. Padec napetosti, oziroma stik naredi šele polž ob prečkanju, ko naredi stik, kot bi si pola baterije naslonil na jezik. Zdaj če nimaš ravno avtoceste za polže preko kontaktov zdrži 9V baterija celo sezono in jo na koncu zjebe šele mraz. Jaz jih poberem oktobra in imajo še vedno cca 5V napetosti. Sem pa moral letos eno predčasno menjati ravno zaradi stika. Ko sem z jekleno krtačo čistil žice, se mi je na eni gredi med žicama zagozdila ena od žičk krtačke. Nisem opazil in jo je požrlo do konca. Ob preverjanju z multimetrom sem ugotovil, da sta žici v stalnem kontaktu. Da s pastirjem nekaj ni ok sem opazil, ko je greda s solato postala 3star mišelinka za polže. Navalili ko mutavi. Navedek Povezava do prispevka
Douchebag Objavljeno 5. julij 2024 Share Objavljeno 5. julij 2024 pizda, sej to se mi je zdel, sam sem šel 2x okol, in če baterije ni notr ni stikam. Troubleshootam dlje.. Navedek Povezava do prispevka
Flamingo Objavljeno 9. avgust 2024 Share Objavljeno 9. avgust 2024 Kaj je zdej, vas je kaj zalilo zadnje čase al je samo pri nas suša za pop... V zadnjem mesecu je padlo cc 20mm dežja, zalivam samo še nekaj sadik na par dni, itak je tako sušno spokana zemlja, da boh pomahaj. Pa vseeno nekaj se nabere Kumare bo počasi skurilo do konca, nove sadike so že v loncih in čakajo dež, nekaj obljubljajo naslednji vikend. Najbrž se bo še ena runda bučk posadila, pa kakšen korenček in solata vsejala, potem bo pa najbrž to to. No, to vsako leto rečemo, pa je potem oktobra še itak cel cirkus na vrtu... 5 Navedek Povezava do prispevka
berghaus Objavljeno 11. avgust 2024 Share Objavljeno 11. avgust 2024 Včasih še večji kot spomladi. Za pomlad ponavadi skalkuliraš vsadnjo že v zimskem času, ker imaš časa na pretek, celo preuraniš s kakšnimi sadikami, tako da komaj čakaš na tisti april, maj. Pred jesenijo pa se začnejo pojavljati prazne luknje na gredah in potem računanje s čim bi brzinsko pofilal glede na preostanek osončenosti in datuma prve pozebe. Pri nas suše do danes ni bilo, dokaj redno je scalo, trikrat tudi s točo, enkrat v velikosti jajca, kar se pozna na fižolu in zunanjih paradižnikih. Fižol se vseeno upira, kljub temu, da mreže izgledajo ježeš marija, sem včeraj opravil tretjo trgatev in verjetno bo še četrta. Seveda daleč od lanskih količin. Vrt je poln, nimam kaj reči: Letos nisem sadil krompirja, je pa vsega ostalega dovolj. Trenutno se ubadamo s presežki paradižnika in kumar: Kumare so tudi pri nas, sploh po toči, izgledale zrele za zamenjavo, imam že nove sadike, vendar se ne da, novi izrastki so polni, pobiram vsaki drugi dan, tako da ne vem čisto kaj bom s sadikami: Izgleda uborno, ampak dokler je tako ploden ga ne pipam. Čilijev bo letos absolutno trimač. Kljub začetni jebi s sadikami, še danes ne vem kaj jih je napadlo, verjetno kakšna plesen prinešena z zemljo, so se rastline pobrale in nafukavajo plode ko zmešane: Celo bolj uspešni so tisti v loncih napram vsajenih v grede. Letos sem vzgojil Habanado, Reaperja in vroči Cayenne. Pričakovano sta se skrižala skupaj postavljena Habanada in Reaper, dobil sem novo obliko Reaperja, ki je malce blažji z zanimivo obliko in Habanado, ki nežno zapeče. Sadike za jesenski zabris v vrt in rastlinjak se tudi že prijetno pretegujejo, zaenkrat še v gojitvenem šotoru: Pesa, blitva, kumarice, peteršilj, bazilika, na polici še por. Peteršilj in del bazilike za okenske police v zimskem času, por in večji del preostale bazilike za v rastlinjak, ostalo v grede. Glede na presežek kumaric mogoče celo postavim mrežo v večjem šotoru za zimski pridelek, živi bili pa videli. V glavnem, nič posebnega se ne dogaja, razen ko zunaj vsako vročino prekinejo neurja in je kar malce jeba vsakotedenska sanacija. Prejšnji teden nam je dvakrat v tednu dni odneslo cesto, veter je razmetaval izredno težke posode s paradižnikom kot da so iz papirja, je pa streha na srečo ostala cela. Tista jajčna toča je bila kar crepy. V gozdu za hišo je veter naredil dar mar. Toliko zaenkrat iz mojega konca. 7 Navedek Povezava do prispevka
Priporočeni prispevki
Pridruži se debati
Lahko objaviš prispevek in se registriraš kasneje. Ako imaš račun, se vpiši za objavo s svojim računom.